Без вікон, без дверей: чому Харків не може впоратися з довгобудами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Справедливості заради відзначимо, що в Харкові, в порівнянні з іншими українськими містами, не так багато будівель, будівництво яких заморожено або йде ну дуже повільними темпами.

Проте, величезні коробки без вікон, без дверей не надають місту особливий шарм. Крім того, довгобуди додають сивого волосся харків'янам, яким колись "пощастило" купити квартиру в житловому будинку, або інвесторам, вклали безпосередньо в будівництво, наприклад, торгового або бізнес-центру.

11.03.2019 Довгобуди і недобудови Харкова. В якому стані зараз проблемні об'єкти міста

А ось позбавити місто від недобросовісних або невдачливих забудовників - практично неможливо. Як і будь-яка інша, будівельна галузь не застрахована ні від фінансових проблем, ні від афер, ні від інших факторів, які тим чи іншим чином можуть вплинути на процес будівництва.

У Департаменті містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації СтройОбзор розповіли, що втручатися в господарську діяльність забудовників вони не мають права. І незважаючи на те, що і міські, і обласні влади моніторять проблемні об'єкти, вплинути на ситуацію не так-то просто.

ДОВГОБУДИ АБО недобудови?

Приписувати того чи іншого будинку статус "недобудови" при перших же ознаках проблем на будівництві було б неправильно.

Як приклад - два фізкультурно-оздоровчі комплекси в Вовчанську і Первомайському, будівництво яких почалося в 2011/2012 році і було закінчено через чотири роки. Хоча за той час, поки роботи на об'єктах були заморожена, два ФОКа називалися саме недобудованими об'єктами.

Те ж саме можна сказати і про інших будівлях, терміни здачі яких весь час відтягують Те ж саме можна сказати і про інших будівлях, терміни здачі яких весь час відтягують. Наприклад, житловий будинок по вул. Полтавський шлях, 144, будівництво якого почалося ще в 2006 році, і відповідно ведеться вже 11 рік. Здати будинок компанія "Флас" в черговий раз обіцяє до кінця 2017 року.

До редакції СтройОбзор неодноразово писали пайовики цього будинку.

Зовсім інша ситуація з комплексом на перетині вул. Шевченко і вул. Героїв Праці. Вже багато років він залишається "коробкою", а будівельні роботи на об'єкті не ведуться. За деякими даними, один зі споруджуваних там будинків вже списали, і він буде розібраний на будматеріали.

Більш неоднозначна ситуація з ЖК "Нова Шатиловка" (біля ст. М. "Наукова"). Роботи тут вже не ведуться кілька років. А останній раз міськрада продовжував договір оренди цієї ділянки землі в 2014 році. Згідно з рішенням сесії, будівництво на об'єкті повинно було закінчитися в кінці 2015 року.

Виходячи з вищесказаного, виходить, що все впирається в терміни, які потрібні забудовнику, щоб завершити будівництво.

БЕЗ ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ БЕЗ ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ

До речі, згідно з Законом України "Про ліцензування видів господарської діяльності" , Ліцензії на будівництво об'єктів IV та V категорій складності тепер будуть діяти безстроково.

Якщо раніше терміни дії таких ліцензій становили 3-5 років, то тепер забудовник має право будувати 10, 20, 30, а то і сто років. І таким чином будь-яке будівництво офіційно може перетворитися в будівництво століття. Стосується це і тих об'єктів, які почали будуватися до прийняття нових норм. Тобто, під дії нового закону вони потрапляють автоматично.

Як ми вже писали, вирішити проблему з довгобудами на законодавчому рівні сьогодні складно. Це пов'язано також з тим, що єдиний відповідний закон, який може позбавити місто (як, втім, і всю країну) від коробок без вікон, без дверей, зараз знаходиться на розгляді в парламенті. Йдеться про законопроект №6033 , Який був зареєстрований у Верховній Раді в лютому цього року.

В ОЧІКУВАННІ ЗАКОНОПРОЕКТУ

Очікують прийняття законопроекту і міська влада. У Департаменті територіального контролю Харківської міськради СтройОбзор повідомили, що в разі використання землі не за призначенням (де власне має розпочатися ту чи іншу будівництво), вони мають право подати позов і повернути ділянку громаді.

Як правило, такі випадки можуть бути пов'язані з фінансовими проблемами забудовника або навпаки - гуляй душа - строю, що хочу Як правило, такі випадки можуть бути пов'язані з фінансовими проблемами забудовника або навпаки - "гуляй душа" - строю, що хочу. Як це було з 9-поверхівкою на Полтавському шляху , Яка з'явилася на місці звичайного гаража.

А ось вирішити проблему довгобудів і недобудов, про які ми говорили вище, законодавчо можна буде тільки в тому випадку, якщо парламентарії приймуть законопроект №6033.

"По-перше, дуже часто на таких будовах виникають нещасні випадки. По-друге - всі ми розуміємо, що недобудований будинок - псує зовнішній вигляд міста .... Безперечно, це проблемне питання. Тому чекаємо прийняття закону", - зазначив директор департаменту Олексій Калина .

Якщо ж говорити про сам законопроект, то в першу чергу він спрямований на те, щоб створити механізм захисту прав тих людей, які втратили кошти в результаті їх вкладення в будівництво, і замість квадратних метрів отримали довгобуд.

Розглядатися, як потенційні для прийняття відповідних заходів, будинки будуть в декількох випадках. По-перше, якщо в будівництво будинку залучалися кошти не менше 10 фізосіб. По-друге, якщо пройшло більше трьох років з надання в оренду землі до настання дати здачі завершення будівництва або здачі об'єкта в експлуатацію. А по-третє, якщо будівництво об'єкта почалося до вступу в силу цього законопроекту.

Автори законопроекту пропонують механізм, згідно з яким недостроям буде даватися другий шанс. Перш за все, замовнику будівництва буде надано додатковий строк для завершення робіт. Якщо це не дасть результатів, то спеціальна комісія вирішуватиме, передати права довгобуду ЖБК (створеному власниками майнових прав), перевести права та обов'язки щодо довгобуду на конкурсного замовника або продати довгобуд з відкритих торгів.

А контролювати процедуру врегулювання зобов'язань по довгобуду будуть виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад, на території яких знаходиться незавершений об'єкт.

НЕМАЄ НІ ГРОШЕЙ, НІ КВАРТИР

Сьогодні в Харкові є ряд знакових об'єктів, які з тих чи інших причин потрапили в розряд недобудов або довгобудів.

Деякі з них - періодично на слуху. Наприклад, недобудований житловий будинок по просп. Перемоги 61-а, по вул. Джерельній, 11 та на просп. Героїв Сталінграда.

Будівництво багатоповерхівки на просп "Будівництво багатоповерхівки на просп. Перемоги триває. Воно йде повільними темпами, але, тим не менше, робота на об'єкті не припиняється", - розповів СтройОбзор заступник начальника архітектурно-будівельного управління Олег Крупа.

Що називається - довгобуд. Адже терміни будівництва цього будинку переносили не один раз. А буквально в лютому цього року депутати Харківської міськради прийняли рішення поновити договір оренди землі для продовження будівництва скандальної багатоповерхівки. Нові терміни - І квартал 2018 року.

Гірше забудовані справи з будинком по вул. Джерельній. Там справа знаходиться в прокуратурі. Як ми вже писали, кримінальну справу за Джерельній, 11 (А саме - за фактом привласнення посадовими особами ТОВ МЖБК "Інтернаціоналіст-1" шляхом зловживання службовим становищем, грошових коштів, що належать підприємству, при здійсненні фінансово-господарської діяльності, в тому числі будівництво житлового об'єкта) було порушено ще в 2009 році. Потім його закрили (через відсутність складу кримінального злочину). А в 2016 році відновили знову.

І в обладміністрації, і в Нацполіціі стверджують, що розслідування триває, питання - на контролі. Але будинок так і стоїть недобудованим, а інвестори, які вклали свої кошти, не можуть повернути гроші.

Третій недобуд / довгобуд - на просп Третій недобуд / довгобуд - на просп. Героїв Сталінграда. Першу житлову секцію повинні були ввести в експлуатацію ще в 2009 році, але цього досі не сталося. Зате за цей час в першій секції квартири придбали більше сотні сімей. Зараз роботи на об'єкті не ведуться. Обласна влада неодноразово називали це будівництво аферою.

ТОРГОВІ І БІЗНЕС ЦЕНТРИ

На перетині вул. Клочківській, Космічної і Ромена Роллана знаходиться ще один знаковий недобуд - 10 років тому тут почали масштабне будівництво адміністративно-торговельного центру "Ковчег".

Як і з довгобудом по просп. Перемоги, договір оренди землі забудовнику продовжували кілька разів. Останній - в 2014 році. Але ось уже кілька років будівля (порожній каркас) коштує без змін.

Пару років тому стало відомо, що стосовно будівельної компанії (МКДУ) було порушено справу про банкрутство, а щодо її директора відкрито кримінальне провадження за фактом шахрайства. У рішенні Дзержинського райсуду йшлося про те, що всього в будівництво цього торгового центру колом учасників було інвестовано понад 50 млн. грн. А загальна невнесення сума в розрахунковий рахунок становить майже 865 тис. Грн.

За неофіційними джерелами СтройОбзор, у Ковчега вже є новий інвестор, який планує залишити концепцію торгово-офісного центру За неофіційними джерелами СтройОбзор, у "Ковчега" вже є новий інвестор, який планує залишити концепцію торгово-офісного центру.

Але це не єдине комерційне будівництво, яке своїм масштабним (недобудованим) видом псує вигляд міста.

Ще два об'єкти - БЦ "Столиця" вздовж вул. Клочківській по сусідству з книжковим ринком і БЦ "Куля в кубі" - на просп. Гагаріна, навпроти автовокзалу.

"БЦ" Столиця "практично добудований. Що стосується будівлі на просп. Гагаріна, то, наскільки мені відомо, власник виставив його на продаж. Якийсь час будував, а потім передумав. Це його законне право", - зазначив Олег Крупа, додавши , що в цих випадках ми маємо справу з приватною власністю.

ненадійність ЖИТЛО

Але найнеприємнішим залишається той факт, що нерідко в ситуації з довгобудами / недобудовами страждають люди, які несуть значні фінансові втрати. І хоча від такої ситуації ніхто не застрахований, основна порада, яку дають експерти покупцям квартир в новобудовах - вибирати надійного забудовника.

Як розповів СтройОбзор керуючий компанією "Житлобуд-2" Олександр Конюхов, сьогодні більшість покупців в силу обмеженої платоспроможності воліють вкладати свої заощадження в житло економ-класу, не звертаючи особливої ​​уваги на забудовника.

На тлі підвищеного попиту на ринок прийшли як нові, так і старі гравці, часом з уже підмоченою репутацією, замороженими раніше будівництвами і незданими об'єктами "На тлі підвищеного попиту на ринок прийшли як нові, так і старі гравці, часом з уже підмоченою репутацією, замороженими раніше будівництвами і незданими об'єктами. Але навіть не дивлячись на високий попит, не всі забудовники мають необхідний обсяг фінансування для реалізації проектів на випадок, коли кількість угод піде на спад. З цієї причини в 2017-2018 роках в країні може виникнути ще одна хвиля недобудов ", - підсумував він.

А В РЕЗУЛЬТАТІ ОТРИМУЄМО СКАНДАЛ

Будь-яке подібне будівництво, де є постраждала сторона, відразу ж потрапляє в розряд скандальних, тим самим залишаючи неприємний слід на репутації забудовника.

У Харкові також є кілька житлових комплексів, розмови навколо яких, то вщухають, то виникають знову. І, як правило, пов'язано це з черговою проблемою на об'єкті.

У квітні цього року Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції в Харківській області виявив факт незаконного будівництва двох будинків на вул. Котлова, 76. Замовнику будівництва, ОК "ЖБК" Новий будинок Харків " , Були спрямовані приписи про зупинення будівельних робіт та усунення порушень.

До речі, цей самий ЖБК неофіційно пов'язують з компанією - банкрутом "Будівельний альянс" Моноліт ", яка також відома своїми довгобудами (зокрема про будинок на пр. Перемоги, про який ми писали вище) і проти якої в 2013 році господарський суд Харківської області порушив справу про банкрутство .

Негативну репутацію заробив і ЖК River Town (колишній Набережний квартал), коли виявилося, що в будинку, що будується   проблеми з комунікаціями Негативну репутацію заробив і ЖК "River Town" (колишній "Набережний квартал"), коли виявилося, що в будинку, що будується проблеми з комунікаціями . Це було ще в 2015 році, а в кінці 2016 року ДАБК зупинив будівельні роботи на об'єкті, виявивши масу порушень в проекті і конструктиві будівлі. Тоді штраф склав 1,5 млн. Грн. А1 червня вже цього року стало відомо, що ЖК "River Town" оштрафували повторно , Але вже на 2 млн. 880 тис. Грн. Причина штрафу - продовження будівельних робіт всупереч постанові ДАБІ про їх зупинення.

Зараз ця будівництво заморожене.

HAPPY END

Але місто знає і багато прикладів, коли великі будкомпанії перекуповують довгобуди, і тоді все стає на свої місця.

Наприклад, в районі Одеської "Житлобуд-1" веде будівництво ЖК "Макіївська". Раніше це був довгобуд . У 2011 році компанія "МЕРКУРІЙ ПРОГРЕС" почала будівництво багатоповерхівки на 369 квартир, площею понад 35 тис. Кв. м., задекларувавши завершення будівництва в 2015 році. На об'єкті вже багато років не було руху.

"Житлобуд -2" успішно побудував ЖК "Оптима" на Ботсаду, на місці довгобуду - офісного центру «Solaris Space» від компанії СМАРТ-буд, який застряг на рівні фундаментних робіт в 2008-му.

ЖК "Ультра" побудувала київська компанія «Основа-Солсіф», а зараз «ТММ» реалізує квадратні метри в цьому житловому комплексі.

Залишається побажати, щоб у харківських довгобудів як можн про частіше був такий happy end.

джерело: СтройОбзор

ДОВГОБУДИ АБО недобудови?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online