Скільки можна жити без прописки в паспорті по закону? 2019 рік

  1. види прописки
  2. Постійна
  3. тимчасова
  4. Терміни прописки для різних категорій населення
  5. для громадян
  6. новонароджені
  7. іноземці
  8. відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Терміни реєстрації досить жорсткі. Скільки часу дозволяється жити без прописки і як швидко можна прописати дитину ?

Чи передбачено покарання за несвоєчасну прописку?

Реєстраційні заходи, хоча і носять функцію оповіщення, постійно посилюються і упорядковуються з метою спрощення облікових процедур.

Законодавчі акти, що регламентують питання реєстрації, з плином часу коригуються.

  • ФЗ 5242-1 від 25.06.1993г. ст.5, ст.6. Закон називається «Про право громадян РФ на свободу пересування ...», останні корективи в нього були внесені 02.06.2016 р Статтею 5 регулюються всі сторони реєстрації та зняття з обліку за місцем непостійного перебування громадян. У статті 6 вказані норми і порядок проведення, терміни облікових заходів за місцем проживання.
  • Постанова Уряду від 17.07.1995г. №713. Даною Постановою затверджено Правила реєстрації громадян. Останні зміни внесено до цього законодавчого акта 23.12.2016г. У «Правилах ...» встановлено, які органи наділені правами приймати документи, який склад цих паперів, в які терміни і яким чином можна провести ту чи іншу дію за місцем проживання або постійного перебування.
до змісту ↑

види прописки

Прописка або реєстрація, існує двох видів:

  1. Постійна, або за місцем проживання;
  2. Тимчасова - за місцем перебування.

Влада в особі паспортно-візової служби зобов'язують кожного громадянина повідомляти про свої зміни місця проживання.

Якщо немає прописки - людина ігнорує вимоги закону, за що може бути покараний штрафом.

Чи є дійсним паспорт без прописки?

Паспорт громадянина РФ є дійсним навіть без відмітки про реєстрацію, але жити без прописки незаконно, неможливо реалізувати жодне конституційне право:

  • Обслуговуватися в поліклініці, лікарні;
  • Отримати хорошу офіційну роботу;
  • Оформити в банку картку, кредит, заставу;
  • Влаштувати дитину в дитсадок, школу;
  • Отримувати пенсію та ін.

Отримати прописку досить просто: слід взяти документи, визначені «Правилами ...», заручитися схваленням власника житла, заповнити бланк заяви встановленого зразку (для кожного виду прописки свій) і здати папери, а через 3-8 днів отримати результат.

до змісту ↑

Постійна

Постійна прописка засвідчується постановкою в паспорті штампу спеціального зразка на певній сторінці. В рядки штампа працівник реєструючого органу вносить дані про місце постійної прописки громадянина і обов'язково - дату.

Якщо людина переїжджає, він повинен змінити адресу реєстрації - з колишнього місця виписатися і прописатися за новою адресою.

Відомості у всіх базах даних про кожного громадянина повинні бути вірними і актуальними в будь-який момент часу.

до змісту ↑

тимчасова

Часто людям потрібно у приватних справах або у службових питаннях відправитися в іншу точку або навіть в інший регіон.

У новому пункті знаходження потрібно заявити про своє прибуття, якщо обставини змушують його бути поза домом довше 3-х місяців.

Прописка за місцем перебування не анулює постійної реєстрації, там людина залишається як і раніше постійно прописаними, а тут він буде зареєстрований тимчасово, незалежно від мети тимчасового перебування:

  1. В гостях;
  2. У відрядженні;
  3. На лікуванні;
  4. У навчальному закладі тощо.

Прописка тимчасова в паспорті не відбивається, її підтверджує спеціальна довідка.

При необхідності термін перебування можна пролонгувати.

до змісту ↑

Терміни прописки для різних категорій населення

Правила для різних категорій населення неоднакові, терміни проживання без прописки відрізняються.

для громадян

При зміні постійної прописки громадяни не повинні допускати перерви після виписки, більше ніж 7-денний відрізок часу ( «Правила ...», розділ III, п. 16).

Це стосується і тих громадян, які повинні встати на реєстраційний облік за новим місцем проживання після продажу квартири.

Жити без прописки в місці тимчасового проживання можна 90 днів, і не довше (розділ II, п. 9 Правил).

Якщо людина якийсь час живе тимчасово в тому самому суб'єкті РФ, в іншому населеному пункті того ж регіону, де він прописаний постійно, то він може перебувати там без обмеження і йому тимчасова прописка не потрібна (ст.5 5252-1-ФЗ) .

5 5252-1-ФЗ)

Люди без певного місця проживання (бомжі) теж повинні бути приписані на час до будь-якої організації соціального обслуговування, причому відсутність документів не є перешкодою (розд. IV, п. 24 Правил).

Діти, які не досягли повноліття, жити без батьків не можуть, тому їх зареєструють до батька або до матері, навіть не питаючи думки власника житла та інших осіб, які проживають тут же. Вид прописки дитини визначається видом прописки його батька.

Якщо ви хочете дізнатися, все про страхування квартири - від пожежі і затоплення до цивільної відповідальності перед сусідами, радимо вам прочитати статтю .

до змісту ↑

новонароджені

Новонароджені діти - це маленькі громадяни і для них застосовні закони з обліку в місці появи, будь то постійний пункт перебування, або тимчасовий.

Реєстраційний облік без свідоцтва про народження неможливий, а цей документ немовляті повинні батьки оформити протягом першого місяця життя.

Поставити на облік потрібно за адресою, де вже зареєстровані мати або батько (або обидва) не пізніше 7 днів з дня отримання свідоцтва про народження.

до змісту ↑

іноземці

Облікові заходи іноземних громадян регламентуються Законом від 18.07.2006 р № 109-ФЗ «Про міграційний облік іноземних громадян ...».

Проживаючи тимчасово або постійно, іноземний громадянин має право перебувати на території РФ без повідомлення про свою появу не довше ніж 7 днів (ст.20 109-ФЗ), якщо тільки він не:

  • Знаходиться в готелі, санаторії тощо.;
  • Працює вахтовим методом;
  • Знаходиться в приймальнику для бомжів;
  • Відбуває покарання в установі пенітенціарної системи.

У цих випадках постановку на облік здійснюють протягом 1-2х днів працівники установ, куди прибув чоловік.

Висококласні фахівці, які прибули з-за кордону, зі своїми близькими можуть перебувати на території РФ без всякої прописки до 90 днів (ст.20, п. 4.1 109-ФЗ).

У п.6 ст. 20 роз'яснюється, що є категорії іноземців, яким прописка взагалі не потрібно - це глави або представники держав, делегацій разом з членами їх сімей, а також моряки, льотчики, спортсмени-учасники міжнародних змагань.

Ці категорії іноземних підданих можуть жити без реєстрації, поки не закінчиться їхня місія.

Ці категорії іноземних підданих можуть жити без реєстрації, поки не закінчиться їхня місія

до змісту ↑

Наказом ФМС від 11.03.2012 р N 288 затверджено Адміністративний регламент проведення реєстраційних процедур і в цьому законодавчому акті наведено список документів, які потрібні для оформлення прописки.

При тимчасову прописку необхідно пред'явити:

  1. Паспорт або інше посвідчення особи;
  2. Заява за формою №1;
  3. Документи на житло, де передбачає тимчасово проживати гість;
  4. Письмове схвалення всіх власників.

Пропонуємо вам зразок заяви про реєстрацію за місцем перебування, форма №1: завантажити .

Постійна реєстрація буде проведена, якщо громадянин пред'явить:

  • паспорт;
  • Заява за формою №6;
  • Правовстановлюючі документи на житло;
  • Якщо житло муніципальне, тоді потрібно письмове підтвердження згоди всіх мешканців.

Власник або відповідальний наймач свою згоду на проведення облікових заходів щодо нового мешканця висловлює своїм підписом на заяві, а також особистою присутністю, з пред'явленням свого паспорта.

Діти до 14 років не мають права від свого імені заповнювати бланк заяви та ставити свій підпис - від їх імені це виконують їхні батьки, а при прописку дітей прикладають свідоцтва про народження.

Можливо Вас зацікавить стаття, чи можуть виселити власника з приватизованої квартири за борги по квартплаті, прочитати про це можна тут .

до змісту ↑

відповідальність

Порушивши граничні терміни, дозволені жити без постановки на облік, громадянин і той, хто допустив на своїй житлоплощі несанкціоноване проживання, будуть нести відповідальність за ст. 19.15.1 КпАП РФ.

Громадянину РФ можуть пред'явити штраф в розмірі 2-3 тис. Руб., А тому фізичній особі, що надало житло - 2-5 тис. Рублів.

Якщо порушення відбулося в Москві або Санкт-Петербурзі розмір штрафів відповідно складе 3-5 тис. Руб. для громадянина і 5-7 тис. руб. для власника або наймача.

Фіктивна реєстрація тягне за собою відповідальність зовсім іншого роду - кримінальну, що передбачено ст. ст. 322.2, 322.3 КК РФ: від штрафу до 500 тис. Руб. до позбавлення волі на строк до 3-х років.

Відсутність реєстрації не може обмежувати громадянські права і свободи людини. Відповідальність за відсутність реєстрації. Пропонуємо Вам ознайомитись з відеоролик.

allowfullscreen>


Поділитися з друзями:

Чи передбачено покарання за несвоєчасну прописку?
Чи є дійсним паспорт без прописки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online