Реєстрація договору дарування в МФЦ

  1. Особливості дарування майна
  2. Завантажити зразок (приклад) договору дарування
  3. Куди звернутися для оформлення договору дарування
  4. Порядок реєстрація дарування в МФЦ
  5. Підстави для відмови в реєстрації
  6. Терміни та вартість
  7. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дарування - популярна форма відчуження майна. У статті ми розповімо про те, які особливості дарування, як його оформити, куди звернутися для реєстрації дарування нерухомості (будинки, квартири або її частки, земельної ділянки, гаража) і, зокрема, як оформити дарування в МФЦ.

Особливості дарування майна

При бажанні подарувати нерухоме майно його власник повинен скласти договір дарування (в побуті - дарчий) і підписати його від імені дарувальника. Обдаровуваний також повинен поставити підпис, що вказує на його згоду отримати подарунок. Договір не обов'язково завіряти у нотаріуса, проте він повинен пройти обов'язкову процедуру реєстрації в Управлінні Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії (Росреестра).

Суть дарування - в безоплатну передачу майна від дарувальника до обдаровуваного. Договір дарування зручно використовувати в певних випадках, наприклад, як альтернативу заповітом, або при бажанні звільнити майно від небезпеки розділу при розірванні шлюбу.

Така форма угоди має певні обмеження:

  • дарувальником не може бути недієздатна особа або його представник;
  • заборонено дарувати подарунки вартістю вище 3000 руб. чиновникам і соціальним працівникам;
  • договір дарування не може бути укладений між комерційними фірмами.

Обдаровуваний зобов'язаний заплатити підхідний податок 13%, за винятком випадку, коли дарувальник є його близьким родичем, до яких відносяться:

  • Батьки і діти;
  • бабусі (дідуся) і внуки;
  • сестри і брати;
  • подружжя.

З цієї причини найчастіше договір дарування полягає саме між близькими родичами.

Зверніть увагу, що анулювати договір дарування можна лише за умови, що прописані в самому договорі, або через суд. З цієї причини дарувальнику слід добре продумати можливі наслідки акту дарування.

Завантажити зразок (приклад) договору дарування

Для оформлення договору дарування квартири не обов'язково йти до нотаріуса: ви можете самостійно скласти договір, скориставшись готовим бланком або зразком, який можна завантажити нижче. Зразки відповідають законодавству на 2017 рік.

До договору може бути прикладений передавальний акт, в якому фіксується факт передачі майна обдаровуваному, але наявність такого акту не обов'язково.

Зауважимо, що дарування автомобіля не потребує оформлення в МФЦ або в Росреестра.

Виберіть відповідний вам варіант, заповніть своїми даними, роздрукуйте, підпишіть. Ви можете доповнити договір своїми умовами, наприклад, прописати умови його анулювання (наприклад, смерть обдаровуваного або недбале його ставлення до подарунку, та ін.).

При даруванні квартири нотаріальне посвідчення договору не вимагається. Однак в разі дарування частки квартири обов'язково потрібно нотаріальне оформлення договору дарування.

Порада: при нотаріальному оформленні договору дарування уточніть у нотаріуса, чи не може він сам для вас відправити договір на реєстрацію - багато нотаріусів зараз мають таку можливість.

Куди звернутися для оформлення договору дарування

Як оформити договір дарування? Є кілька варіантів:

  • особисто звернутися в Росреестр (Управління Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії), який, власне, і здійснює реєстрацію прав на нерухомість; на сайті Росреестра можна попередньо записатися на прийом
  • особисто звернутися в найближчий МФЦ , Який передасть всю документацію в Росреестр
  • відправити заяву на реєстрацію поштою на адресу Росреестра за місцем знаходження об'єкта нерухомості, з описом вкладення та повідомленням про вручення, в цьому варіанті всі підписи повинні бути нотаріально завірені
  • подати заяву в електронному вигляді в Росреестр через їх сайт, але в цьому варіанті ви повинні мати посилену кваліфіковану електронний підпис (УКЕП), яку треба попередньо отримати на свій електронний носій, особисто з'явившись в спеціальний акредитований центр Мінзв'язку, з паспортом і СНІЛС (платно, вартість в 2017 від 1500 руб. До 5000 руб. За рік).

Нижче ми розповімо, як можна виконати реєстрацію договору дарування в МФЦ (найпростіший і зручний варіант).

Порядок реєстрація дарування в МФЦ

У МФЦ договір дарування оформити нескладно, досить виконати 4 простих кроки.

КРОК 1. Підготувати необхідні документи та сплатити держмито.

Які документи потрібні при реєстрації договору дарування? Перелік документів наведено нижче - на прикладі реєстрації договору дарування квартири.

  1. документ, що підтверджує особу заявника, або представника (якщо із заявою звертається його представник), в останньому випадку також документ, що підтверджує повноваження представника

    Зверніть увагу: необхідна присутність з посвідченнями особи як дарувальника, так і обдаровуваного, або їх представників.

  2. договір дарування в 3 примірниках
  3. квитанцію про оплату держмита (необов'язково, але держмито повинна бути попередньо сплачена)
  4. свідоцтво про власність на житлове приміщення: оригінал «зеленки» (свідоцтво про право власності), якщо він є, або виписка з Єдиного Державного Реєстру Нерухомості (ЕГРН), що підтверджує права дарувальника, яку слід попередньо замовити У Росреестра або в МФЦ
  5. згода законного представника, у разі якщо обдаровуваний є недієздатним або неповнолітнім громадянином;
  6. нотаріально оформлена згода чоловіка на відчуження майна, якщо дарувальник перебуває в шлюбі і квартира була куплена, а не отримана в дар або приватизована.

При оформленні дарування інших об'єктів нерухомості, наприклад, частки квартири, земельної ділянки, гаража - список документів може відрізнятися. Ви можете уточнити інформацію по телефону вашого МФЦ, або за московським телефону Центрів держпослуг +7 (495) 777-77-77 - він працює цілодобово без вихідних - або по телефону Росреестра 8 (800) 100-34-34.

Також ви можете скористатися онлайн-сервісом підбору необхідних документів на сайті Росреестра .

КРОК 2. Обрати найближчий до вас МФЦ і упевнитися, що там надають послугу: «Кадастровий облік і реєстрація прав на нерухомість». достовірний перелік МФЦ по регіонах Росії з телефонами та сайтами представлений на нашому сайті. Сплатити держмито, вартість для фізичних осіб становить 2000 руб.

Завантажити зразок квитанції, як правило, можна з обраного сайту МФЦ. Приклад квитанції (для Воронезького регіону) можна скачати тут .

Зверніть увагу: якщо об'єкт нерухомості знаходиться в іншому регіоні, вам слід звертатися не в МФЦ, а безпосередньо в Росреестр в вашому регіоні.

КРОК 3. Особисто з'явитися в обраний МФЦ обом сторонам угоди дарування та подати всі документи працівнику. Співробітник МФЦ заповнить за вас заяву на реєстрацію дарування, яке ви підпишете, перевірить документи, дасть вам розписку в отриманні документів та повідомить про терміни готовності. Згідно із законом, цей термін не перевищує 10 днів з моменту отримання документів в Росреестра.

КРОК 4. Після закінчення терміну, відведеного на реєстрацію права обдаровуваного на подароване майно (цей термін буде вказано в розписці, отриманої від працівника МФЦ), з'явитися в МФЦ і отримати назад договір дарування з відміткою Росреестра про реєстрацію права, а також виписку з ЕГРН з печаткою Росреестра про зареєстроване право.

Підстави для відмови в реєстрації

Якщо при укладанні договору дарування порушений закон, вам може бути відмовлено в реєстрації договору дарування. Приклади таких ситуацій перераховані нижче.

Терміни та вартість

Відповідно до закону, максимальний термін надання послуги реєстрації договору дарування становить 10 робочих днів з моменту надходження документів в Росреестр. При оформленні договору в МФЦ до цього терміну може додатися 4-6 днів, необхідних для передачі документів між МФЦ і Росреестра.

Розмір державного мита за реєстрацію договору дарування становить 2000 руб. (2017 рік).

висновок

У цій статті ми відповіли на питання «чи можна оформити договір дарування в багатофункціональному центрі» і постаралися роз'яснити нюанси укладення такої угоди та її оформлення.

Якщо у вас залишилися питання, задайте їх за безкоштовними телефонами гарячої лінії:

8 (800) 350-20-43 для регіонів РФ

8 (499) 577-02-04 для Москви

8 (812) 425-60-51 для С-Петербурга

або скористайтеся формою для безкоштовної консультації:

Зверніть увагу: юристи не записують на прийом, не перевіряють готовність документів, що не надають консультації з адресами і режиму роботи МФЦ.

Які документи потрібні при реєстрації договору дарування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online