Отримання кадастрового паспорта на земельну ділянку

  1. Що таке кадастровий паспорт земельної ділянки
  2. Навіщо потрібна виписка
  3. Де можна взяти виписку
  4. Особистий візит в державні служби
  5. В інтернеті
  6. Чому іноді не видають довідку
  7. Терміни дії кадастрового паспорта на земельну ділянку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь щасливий володар наділу землі знає, що є особливий пакет документів, який підтверджує його право володіння ним. До них відноситься і кадастровий паспорт земельної ділянки. Розглянемо докладніше, що це, чим відрізняється його старий зразок від нового, які у нього функції і де можна отримати кадастровий паспорт земельної ділянки.

Що таке кадастровий паспорт земельної ділянки

Що таке кадастровий паспорт земельної ділянки

Паспорт повністю описує землеволодіння, технічні характеристики, в ньому завжди є схематичний малюнок ділянки і дані про власників.

До 2017 року це була довідка-виписка, яку можна було отримати в Федеральної кадастрової палаті Росреестра. Вона гарантувала те, що всі відомості, що містяться в ній, дійсні на момент реєстрації та видачі довідки. Однак про зміни, що відбулися з ділянкою землі за минулий з цього дня час, з нього дізнатися було не можна.

Після прийняття закону № ФЗ-218 від 13.07.2015 року «Про державну реєстрацію нерухомості» відомості, які раніше зберігалися в органах кадастру і Росреестра, зібрали в загальну систему - Єдиний державний реєстр нерухомості. Закон почав діяти з 2017 року. І зараз паспорт - це звичайна виписка з ЕГРН. Як виглядає кадастровий паспорт на землю - зразок його можна подивитися на сайті Росреестра і на нашому інтернет-сервісі.

У документі перераховуються найважливіші відомості:

  • його номер (для володінь, які придбали раніше 2017 року і раніше на них виписали інший кадастровий паспорт, в новій виписці вказується і минулий номер реєстрації);
  • адреса;
  • докладний план;
  • площа (розміри);
  • вид використання (житлова забудова, сільськогосподарське, промислове і т. д.);
  • категорія (сільське поселення це або міське);
  • вартість (кадастрова);
  • інші дані (об'єднання декількох в один, про природні об'єкти, якщо вони є на ділянці, і т. д.).

Увага! Основна відмінність нової виписки від колишньої - що містяться в ній дані про власника (його П.І.Б або назва організації, якщо власник - юридична особа), про форму власності (часткова, одноосібна, спільна).

Тут же відображаються і обмеження або обтяження (арешти, іпотека або оренда), якщо вони накладені на цей об'єкт.

Зразок кадастрового паспорта на земельну ділянку Зразок кадастрового паспорта на земельну ділянку

Навіщо потрібна виписка

На відміну від вашого особистого посвідчення особи, цей паспорт потрібен буває не так часто. Однак його наявність необхідно в деяких ситуаціях, коли важливо підтвердити, що ви дійсно володієте цією ділянкою, або для здійснення будь-яких дій з ним.

Кадастровий паспорт знадобиться:

  1. якщо ви продаєте землю, обмінюєте, даруєте або проводите інші угоди, після яких змінюється власник;
  2. якщо потрібно оформити права володіння землею;
  3. коли потрібно вступити в права спадкування;
  4. для вирішення судових суперечок на майно, подачі судового позову і т. д .;
  5. при вирішенні побудувати що-небудь на ділянці (будинок, господарські будівлі і т. д.);
  6. коли змінюються кордону володіння;
  7. якщо потрібно прописати (зареєструвати) кого-небудь або самому зареєструватися в житловому будинку на ділянці;
  8. коли змінюється адреса, найменування поселення і т. д .;
  9. якщо земля стає запорукою для отримання кредиту, позики в банку;
  10. якщо майно вкладається, як пай, в статутний капітал підприємства;
  11. для отримання страховки;
  12. коли очікується виплата компенсації після стихійних лих;
  13. для здачі в оренду;
  14. якщо власник визнається банкрутом.

Тобто кадастровий паспорт на земельну ділянку необхідний, коли потрібно довести своє право володіння конкретним земельним наділом або передати це право іншим.

Де можна взяти виписку

Кадастровий паспорт земельної ділянки можна отримати в регіональних відділеннях Росреестра.

Сьогодні існує кілька можливостей зробити це практично без черг:

  • в філіях Росреестра вашій місцевості;
  • в МФЦ;
  • в інтернеті;
  • поштою відправити прохання про отримання кадастрового паспорта.

Для оформлення кадастрового паспорта на землю пишеться заявка, де формулюється прохання про послугу і наводяться дані для зв'язку: телефон та адресу електронної пошти.

Важливо! Не забудьте зазначити відповідний варіант отримання довідки: особисто (в МФЦ або в кадастровій палаті); поштою або через Інтернет.

До заявки прикладіть паспорт і оплачену квитанцію.

Особистий візит в державні служби

Особистий візит в державні служби

За випискою потрібно прийти в найближчий до вас МФЦ або відділення Росреестра, заповнити бланк заявки і віддати документи - посвідчення особи і квитанцію зі штампом про оплату. Довідку, за новим законом, може запросити не тільки господар ділянки, але і будь-який громадянин, який ним зацікавився. Якщо від вашого імені діє інша людина, то він повинен показати довіреність, засвідчену нотаріусом.

Мито можна оплатити в будь-якому банку, але часто в подібних органах є термінали, завдяки чому все можна зробити відразу ж, в одному місці. Фізичні особи сплачують 200 рублів, а юридичні - 600, якщо потрібна довідка на папері.

Що прийняли заяву співробітники випишуть розписку, з якої в потрібний день ви прийдете за готовим паспортом. Зазвичай це буває не пізніше, ніж через 5 днів після прийому заяви Росреестра.

В інтернеті

У наш час більшість воліє використовувати сучасні технології, в тому числі і для різних запитів або оформлення документів. Це дозволяє економити час, а, дуже часто, ще й гроші. Виписку з ЕГРН теж можна запросити через інтернет.

Наприклад, на офіційній сторінці Росреестра - у вкладці «Електронні сервіси та послуги» (https://rosreestr.ru/site/eservices/).

На загальноукраїнському порталі держпослуг теж можна відправити заявку і отримати довідку, якщо у вас є обліковий запис на цьому сайті і Особистий кабінет. У списку державних служб знаходимо Федеральну службу державної реєстрації, кадастру і геодезії, потім вибираємо «Надання відомостей, внесених до державного реєстру нерухомості» і вводимо дані в готову форму.

Мито теж заплатити можна, не виходячи з дому: картою будь-якого банку або через електронні системи платежу. Вартість залежить від того, в якому вигляді ви хочете отримати документ - папір або його електронну версію, яка абсолютно ідентична паперовій і має точно таку ж силу (150 рублів - для фізичних осіб та 300 - для юридичних осіб).

Увага! Лист про те, що послуга надана і можна отримати кадастровий паспорт на землю, прийде до вас по імейл і з'явиться в Особистому кабінеті.

На підготовку піде не більше п'яти днів, послуга через електронні сервіси іноді буває надана швидше. Найдовше часу може зайняти отримання виписки через МФЦ - на це може піти до 8 днів, адже відомості повинні звідти надійти в Росреестр.

Готову довідку ви отримаєте так, як написали в заяві - в МФЦ, кадастрової палаті; поштою, а якщо вам підходить цифрова версія, то по електронній пошті.

Чому іноді не видають довідку

На запит відомостей з ЕГРН можна отримати відмову.

Це трапляється через такі причини:

  • вашу заяву не відповідає формі;
  • в ньому є неправильні дані;
  • ви не сплатили мито.

Про всі ці причини співробітники служби повідомляють заявнику і просять усунути всі неточності. Якщо вони не були виправлені, то документи не приймаються.

Відмовити можуть і тоді, коли доступ до даних, що зберігаються в базі Росреестра, по ділянці, який вам цікавий, обмежений, а ви не є власником і особою, допущеним до них.

Ще однією причиною відмови може стати відсутність інформації про об'єкт.

Дії Росреестра можна оскаржити, якщо вони здаються несправедливими. Можна поскаржитися вищим посадовим особам або організаціям, а також до суду.

Терміни дії кадастрового паспорта на земельну ділянку

У жодному із законів, що регулюють операції з нерухомістю, а також в Земельному кодексі не наводяться конкретні терміни для цього документа. Тому закономірно вважати його безстроковим.

У той же час в ньому зібрана головна інформація про земельному наділі. З плином часу можуть змінитися якісь важливі деталі: адреса, вид і категорія земель, площа ділянки. У землі може з'явитися новий власник. Ці зміни обов'язково відображаються в єдиній базі даних, якою є ЕГРН. Відповідно, якщо виписка була видана до цих змін, то вона стає недостовірною і втрачає свою юридичну силу.

Значить, документ діє до тих пір, поки не зміняться відомості, що містяться в базі Росреестра. А після слід отримати нову виписку.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online