Де і як можна отримати виписку з будинкової книги?

  1. Отримання архівної виписки з будинкової книги: порядок дій
  2. Чим звичайна виписка відрізняється від розширеної?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

УВАГА! Ви можете отримати БЕЗКОШТОВНУ консультацію:

Домова книга являє собою журнал формату А4 з прошнурованими та пронумерованими аркушами. У ній повинна міститися інформація про реєстрацію людей, які проживають на конкретній квартирі.

У книзі відображається інформація про те, хто є власником квартири або будинку, хто в даний прописаний на вказаній квартирі, рік приватизації і т.д.

Це своєрідна «літопис», яка повинна бути у кожного житлового будинку.

Виписка входить до переліку обов'язкових документів при отриманні різних державних послуг. Наприклад, без неї ви не зможете отримати допомогу по вагітності та пологах, а також по догляду за дитиною.

Вона потрібна при постановці і зняття з реєстраційного обліку, відновленні паспорта, для вступу в спадщину.

Зміст статті

Отримання архівної виписки з будинкової книги: порядок дій

Поширена помилка, що виписка з будинкової книги - це платний документ, це не так.

Процедура безкоштовна для повнолітніх власників житла або прописаних на ній людей.

Якщо немає можливості самостійно подати заяву на отримання виписки, можна доручити це довіреній особі.

Існують також і посередники, які можуть отримати документ за вас - природно, вони надають послуги на платній основі.

УВАГА

Як і де отримати виписку з будинкової книги?

Виписку можуть видати в ТСЖ або керуючої компанії: все залежить від того, хто курирує ваше домоволодіння. Адреса організації можна побачити на квитанції, яка приходить щомісяця (на оплату житла та комунальних послуг), там же буде вказано і телефон, за яким можна додатково уточнити адресу.

Основний порядок дій при отриманні виписки:

  • Потрібно прийти в паспортний стіл своєї керуючої компанії або ТСЖ з такими документами, як: паспорт, нотаріальна довіреність, свідоцтво про приватизацію квартири. Уточнимо, що довіреність необхідна при отриманні документа не самим власником, а його представником. Якщо житло не приватизоване, буде потрібно договір соц. найму або ордер
  • Не забудьте взяти з собою домову книгу, якщо потрібно виписка про зареєстрованих в приватному будинку. Книга повинна знаходитися у вас на руках
  • Далі буде потрібно написати заяву встановленого зразка на спеціальному бланку, який вам повинні видати у відповідній організації. Зазвичай зразок написання присутній на інформаційному стенді. Можна заздалегідь ознайомитися з прикладами написаних заяв в інтернеті
  • Вам повідомлять дату, коли виписка буде готова
  • Залишиться тільки прийти в призначений день і отримати виписку

Важливо врахувати, що отриманий документ буде діяти протягом 30 днів з моменту отримання. Тому краще оформити виписку безпосередньо перед її наданням за місцем призначення, а не робити це завчасно.

Деякі організації вимагають, щоб термін давності отримання архівної виписки не перевищував два тижні, це також важливо врахувати.

Чим звичайна виписка відрізняється від розширеної?

Звичайну виписку замовляють, якщо потрібна інформація про себе і всіх мешканців, прописаних на території квартири або будинку. Але буває, що потрібні дані про тих, хто раніше був зареєстрований на вашій житлоплощі.

У такій ситуації можна оформити заяву на отримання розширеної виписки. Також в архівній розширеної виписки будуть прописані відомості про тимчасово виписаних людей.

Процедура отримання другого варіанту документа нічим не відрізняється від загальноприйнятого. Тільки в заяві потрібно буде вказати, що вам необхідні дані про мешканців, раніше прописаних на вказаній території.

Звичайну виписку можуть видати вже в день подачі заяви, а ось розширеної доведеться почекати три дні. Точну дату отримання документа може повідомити тільки співробітник ТСЖ або керуючої компанії. Максимальний термін видачі виписки не повинен становити більше семи днів з моменту написання заяви.

Виписка з будинкової книги обов'язково повинна містити інформацію про осіб, які зберігають право на проживання, навіть, незважаючи на їх тимчасове відсутність.

Мається на увазі відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на довгостроковому лікуванні, знаходження в будинку для літніх людей.

У виписці зазначаються такі дані:

  • Адреса житлового приміщення. Якщо мова йде про квартиру, повинен бути прописаний її номер
  • Прізвища, імена та по батькові всіх зареєстрованих громадян із зазначенням дат народження
  • Відомості про національність і громадянство зареєстрованих осіб
  • Повні паспортні дані з обов'язковим зазначенням дати видачі документа державним органом
  • Відмітка про постановку на військовий облік (якщо це актуально)
  • Інформація про реєстрацію раніше прописаних громадян, а також про те, звідки вони прибули (якщо є можливість знайти подібні дані)
  • Дата відмітки про прописку кожного із зареєстрованих мешканців
  • Тип реєстрації проживаючих - постійна або тимчасова
  • Дата відмітки про зняття з реєстраційного обліку. Додаткова інформація про те, куди вибули мешканці (якщо така є)

Врахуйте, що документ не матиме ніякого юридичного значення без печатки організації, дати видачі документа та підпису співробітника, відповідального за її оформлення.

Отримання виписки - це важлива процедура, за допомогою якої часто намагаються перевірити «юридичну чистоту» квартири або приватного будинку. Це необхідно для зниження ризиків при укладанні угод про продаж і придбання нерухомості, що ще потрібно знати при покупці квартири, ви можете прочитати в цьому матеріалі .

Колосков Дмитро

Для чого потрібна виписка з будинкової книги та як її отримати?

5 (100%) голосів: 1

Переглядів: 565

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

УВАГА! Ви можете отримати БЕЗКОШТОВНУ консультацію:

Як і де отримати виписку з будинкової книги?
Чим звичайна виписка відрізняється від розширеної?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online