Чи можна отримати історію хвороби померлого родича?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи можна отримати історію хвороби члена сім'ї Чи можна отримати історію хвороби члена сім'ї? Що робити, якщо у вас помер близька людина або знаходиться в комі, тобто стані, при якому він не може самостійно висловити свою волю, а ви хочете перевірити якість призначеного лікування?

У наданні медичної карти хворого вам відмовлять, мотивуючи лікарською таємницею. Чи є шанс все ж обійти цю «таємницю», чи допоможуть скарги в МОЗ? Стаття 13 закону №323 ФЗ Про охорону здоров'я забороняє лікувальній установі передавати родичам або члену сім'ї історію хвороби, інформацію про застосовуваний лікуванні, а також відомості про сам факт звернення пацієнта за лікарською допомогою.

Ст. 67 закону передбачає, що близький родич або чоловік мають право лише на отримання висновку про причини смерті і діагнозі захворювання, які встановлюються шляхом розтину після смерті хворого.

При цьому, в статті 13 закону зазначено, що відомості з історії хвороби можуть бути передані слідчим, судовим органам за запитом останніх, а також законним представникам, або з письмової згоди хворого.

Законним представниками є - батьки (для неповнолітніх дітей), опікуни та піклувальники, усиновителі і т.д. Повний перелік представників за законом можна подивитися тут . Якщо ви є законним представником, лікарня зобов'язана за вашим запитом видати вам історію хвороби пацієнта або мед карту.

Але якщо ви не представник по закону, отримати відомості можна лише з письмової згоди хворого, або за запитом слідчих органів. При надходженні в медустанову, якщо пацієнт у свідомості і може віддавати звіт своїм діям, рекомендую відразу оформляти таку нотаріальну згоду на видачу відомостей з історії хвороби, плюс довіреність на представлення інтересів. Родич хоча б зможе консультуватися паралельно з іншими медичними закладами та лікарями, маючи на руках медкарті, а без згоди хворого - її на руки, зрозуміло, не видадуть.

Ну і нарешті, передача медичних відомостей за запитом слідчих і судових органів - цей варіант вам підходить, якщо у вас є підозри в неправильному лікуванні, що призвело до смерті або інших наслідків. Ви можете пред'явити позов до суду про стягнення збитків, моральної шкоди з лікувального закладу і клопотати про витребування історії хвороби - суд витребує, а ви вже як позивач маєте право знайомитися з матеріалами справи. Те ж саме стосується заяви в ОВС або прокуратуру - історія хвороби буде витребувана у лікарні і проведена перевірка.

Нещодавно Конституційний суд РФ відмовив в прийомі скарги про визнання ст. 13 вищевказаного закону неконституційною, мотивувавши тим, що стаття не порушує права родичів, членів сім'ї, а захищає інтереси пацієнта і інформацію, що є лікарською таємницею. Почитати ухвалу суду можна тут. Як видно, скарги в МОЗ, президенту і т.п. - не допоможуть, лікарі діють в рамках закону.

Читайте також

Що робити, якщо у вас помер близька людина або знаходиться в комі, тобто стані, при якому він не може самостійно висловити свою волю, а ви хочете перевірити якість призначеного лікування?
Чи є шанс все ж обійти цю «таємницю», чи допоможуть скарги в МОЗ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online