Чи можна і як виписатися без особистої присутності

  1. Чи можна виписатися без особистої присутності?
  2. Як виписатися без особистої присутності
  3. алгоритм дій
  4. Де виписують?
  5. Довіреність і заява
  6. документи
  7. Спосіб №2. через держпослуги
  8. алгоритм дій
  9. документи
  10. терміни
  11. вартість
  12. Нюанси виписки без особистої присутності
  13. Допомога юриста

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Реєстраційний облік громадян підпорядковується загальним правилам. Заява та документи на виписку з квартири подаються заявником особисто. Але можливо і таке, що особиста присутність в міграційному органі неможливо. Чи означає це, що в реєстраційному обліку відмовлять? Пропонуємо розглянути альтернативні варіанти.

До речі, детальний розбір дистанційних способів виписки з квартири ми підготували для вас в нашій окремій статті.

Чи можна виписатися без особистої присутності?

Складнощів не виникає, якщо громадянин займається всією процедурою самостійно. Заявнику потрібно заповнити заяву та передати документи особисто. Інспектори КОМ переконуються, що громадянин виписується з квартири добровільно і проставляють печатки в паспорті. Але що якщо особиста присутність фізично неможливо? Виникає необхідність виписатися з квартири дистанційно.

Причини виписки без особистої присутності:

  1. Оформляється прописка на новому місці - автоматична виписка з квартири.
  2. Важка хвороба, перебування в іншому місті, від'їзд за кордон - припускають оформлення довіреності.
  3. Використання можливостей порталу держпослуги (дистанційний спосіб).

Крім того, непрямими причинами можуть бути відбування покарання в місцях позбавлення волі або проходження служби в армії. У всіх випадках особиста присутність в УВМ неможливо, значить має сенс оформити довіреність. Нюанси складання довіреностей відображені в ст. 185 ГК РФ.

185 ГК РФ

Зверніть увагу, що довіреність потребує нотаріального посвідчення. Звичайне заяву юридичну силу не володіє.

Як виписатися без особистої присутності

Спосіб №1. По довіреності

Правовідносини оформляються у вигляді письмового доручення на представника громадянина. Це може бути родич, знайомий, співробітник компанії, юрист і ін. Особливість довіреності - передача своїх повноважень довіреній особі. Більш детальна інформація представлена ​​в нашій статті, виписка з квартири за дорученням .

алгоритм дій

Перш ніж йти до нотаріуса, потрібно переконатися, що в УВМ приймають звернення на виписку за дорученням. Відомі випадки, коли інспектори просто відмовляли виписувати людини без особистої присутності. Причиною своєї відмови реєстратори називали ризик шахрайства.

Тому потрібно заздалегідь уточнити, чи можливо виписатися за дорученням або краще обрати інший спосіб? Зазвичай проблем не виникає, значить можна приступати до виписки через представника:

  • Звернення до нотаріальної контори

Повідомте нотаріуса, що бажаєте оформити довіреність. Присутність представника хоч і не обов'язково, але вкрай бажано. Нотаріус повинен переконатися, що угода не має підроблення та відбувається за обопільною згодою.

  • Нотаріальне завірення паперів

Почніть з заповнення двох заяв: довіреності та бланка №6 на зняття з реєстраційного обліку. Нотаріус підкаже, як правильно внести особисті дані. Після заповнення документи підлягають нотаріальному посвідченню.

  • Передача документів довіреній особі

Надішліть заяву та паспорт своєму представнику - можна передати документи особисто, а можна скористатися поштовим переказом. Зверніть увагу, що документи пересилаються цінним (нарочним) листом.

Після отримання листа представник звертається в УВМ або «Мої документи» (МФЦ). Інспектори перевірять документи і призначать час готовності. Представник забере паспорт довірителя і відправить його за потрібною адресою. На цьому реєстраційний облік без особистої присутності вважається завершеним.

Де виписують?

Відповідальний за виписку за дорученням орган - КОМ при МВС. Однак, все більше число людей віддають перевагу організаціям-посередникам - ДБУ «Мої документи» або житловим відділенням при Керуючої компанії. Прийом заявок відбувається протягом 5-10 хвилин, але загальні терміни на виписку будуть довше. Представник може звернутися в будь-який орган, якщо відділення допускають процедуру без участі виписується особи.

Хочете скористатися випискою через посередника? Читайте, як це зробити в нашій статті, як виписатися з квартири через МФЦ ?

Довіреність і заява

Передача повноважень третій особі здійснюється на основі письмового доручення. Заповненням документа відає сам нотаріус. Відомості вносяться за такою формою:

  • назва довіреності (на виписку потрібно оформити «просту»);
  • ПІБ і паспортні дані довірителя (хто передає повноваження);
  • ПІБ та контактні відомості про представника (кому вони адресовані);
  • повноваження довіреної особи (наприклад, виписати громадянина з квартири або оформити нову прописку);
  • до якого терміну діє довіреність;
  • завірення нотаріуса;
  • дата складання документа.

Разом з довіреністю потрібно скласти заяву на виписку з квартири. Відзначимо, що дані вносяться в передбачений бланк за формою №6. Нижче ви можете подивитися зразок заповнення заяви та завантажити бланк для заповнення.

Письмову заяву на зняття з реєстраційного обліку передбачає вказівку найменування КОМ, контактних даних виписується, а також старого і нового адреси. Нижче проставляються підпис і дата складання документа. Після цього на заяві ставиться печатка нотаріальної контори.

документи

Переходимо до переліку документів для виписки з дому без особистої присутності. Документи подаються єдиним пакетом з рук представника.

Що потрібно для виписки за дорученням в 2019 році:

  • затверджені у нотаріуса заяву і довіреність;
  • паспорт виписувати особи - потрібен оригінал для проставлення штампів;
  • копія паспорта відповідальної особи;
  • листок вибуття;
  • статистичний лист вибуття (заповнюється в разі від'їзду за кордон).

Нагадуємо, що виписка з квартири без особистої присутності за дорученням можлива далеко не у всіх випадках. Інспектори КОМ можуть відмовити в реєстраційному обліку. Намагатися з ними сперечатися марно, а ось написати претензію начальству можна і потрібно. Якщо питання залишиться без уваги - звертайтеся до суду. Тут обов'язково буде потрібна допомога юриста.

Спосіб №2. через держпослуги

Зовсім необов'язково залучати людини з боку. Як варіант, відправити заяву через форму порталу держпослуги. Такий спосіб підійде всім тим, хто не може особисто бути присутнім при заповненні заяви в УВМ. Правда, відвідати міграційне відділення все ж доведеться - під час передачі оригіналів документів. Але і тут можна обійтися без особистої присутності, оформивши всю ту ж довіреність (див. Вище).

Вичерпна інформація про виписку через держпослуги представлена ​​в нашому матеріалі . Ви дізнаєтеся не тільки про зняття з реєстраційного обліку, а й про прописку на новому місці.

алгоритм дій

Держпослуги дозволяють заповнити електронну заяву прямо з дому. Буде потрібно вихід в інтернет і комп'ютер (ноутбук). Портал також має свій мобільний додаток для Android.

Як виписатися через Єдиний портал держпослуг онлайн:

  1. Відкрийте Особистий Кабінет на сайті (якщо у вас його ще немає - зареєструйтеся).
  2. Наведіть курсор миші на «Каталог послуг» - перед вами відкриється список - виберіть «Паспорти, реєстрації, візи».
  3. Клацніть на посилання «Реєстрація громадян» і відкрийте перелік послуг - вибирайте «Зняття громадянина з реєстраційного обліку ...» - відзначте потрібний вам пункт.
  4. Натисніть «Отримати послугу» і приступайте до заповнення особистих даних (всього 12 пунктів).
  5. Проставте галочки, що ви даєте згоду на обробку своїх персональних даних - на цьому процес заповнення заяви закінчений - натисніть синю кнопку «Відправити».
  6. Дочекайтеся оповіщення в мобільному додатку, по SMS або на e-mail.
  7. Принесіть в підрозділ ГУВМ оригінали документів - співробітники звірять дані з введеними на сайті і проставлять фірмові друку.

Лист вибуття потрібно заповнити при особистому відвідуванні КОМ. Але якщо можливості відвідати відділення немає, то можна скористатися випискою за дорученням. Ще один варіант - автоматична виписка шляхом прописки. Їхати за старою адресою і там зніматися з обліку не потрібно - колишня прописка анулюється разом з постановкою на новий реєстраційний облік.

документи

Особливістю виписки з квартири без особистої присутності через держпослуги є вказівка ​​електронних документів. Завантажувати копії не потрібно, достатньо прописати назви документів. Приклад - свідоцтво про право власності.

Пакет документів наступний:

  • оригінал паспорта;
  • електронна заява;
  • лист вибуття або статистичний лист (для закордону).

Зазначені в електронному заяві документи повинні збігатися з оригіналами. Прослідкуйте, щоб на момент звернення в УВМ за реєстраційним урахуванням термін дій документів не закінчився.

Прослідкуйте, щоб на момент звернення в УВМ за реєстраційним урахуванням термін дій документів не закінчився

Приклад: Сім'я Петрових збиралася змінити місце проживання, але ще не підшукала квартиру. Глава сім'ї Петров перебував у відрядженні в сусідньому місті. Постало питання про зняття з реєстраційного обліку за старою адресою, так як дружина з дітьми вже виписалися з квартири. Не маючи можливості бути присутнім при виписці особисто, Петров вирішив виписатися дистанційно. Чоловік склав на порталі електронну заяву і став чекати результату. Незабаром йому прийшло SMS-повідомлення про готовність. Відрядження в іншому місті підійшла до кінця і Петров міг спокійно відвідати КОМ за адресою старої квартири. Чоловікові навіть не довелося стояти в черзі - реєстратори звірили документи і проставили штамп в паспорті. Після виписки всіх членів сім'ї Петрови підшукали нову квартиру і зареєструвалися на місці.

терміни

Розгляд заяв після їх подачі відбувається в 3-денний термін. Як тільки заявка буде схвалена, громадянин отримає повідомлення. Не критично, якщо замість покладених 3 днів реєстратори обробляють заявки трохи довше. Терміни можуть змінюватися в залежності від завантаженості підрозділу або тривалого відповіді з боку іншого відомства.

вартість

Державна послуга по зняттю з реєстраційного обліку безкоштовна. Якщо ви не можете особисто бути присутнім при подачі заяви доведеться оформити нотаріальну довіреність. Розцінки найкраще дізнаватися в конторі. Реєстраційний облік через портал держпослуги також безкоштовний.

Зверніть увагу, що після виписки з квартири при зміні постійної адреси громадянину дається 7 днів для прописки на новому місці. При тимчасовому перебуванні в іншому регіоні термін постановки на облік - до 90 днів. Порушення міграційного законодавства передбачає накладення штрафних санкцій - від 2 до 3 тисяч рублів (ч. 1 ст. 19.15.1. КоАП РФ).

Чи не хочете потрапити в халепу? Тоді терміново читайте нашу статтю, протягом якого часу потрібно прописатися ?

Нюанси виписки без особистої присутності

На окрему увагу заслуговують наступні причини виписки з квартири без особистої присутності:

  • Заклик до армії

Наказ ФМС № 288 від 11.09.2012 року зобов'язує військовослужбовців зніматися з реєстраційного обліку на час строкової служби. Особистої присутності військовослужбовця не потрібно - процедурою займається власник квартири на основі довідки з військового комісаріату.

  • Відбування покарання у в'язниці

Виписка з квартири засудженого відбувається на основі його заяви і копії рішення суду. Згідно з новими правилами, зняття з реєстрації засуджених можливо тільки за їх згодою, а якщо його немає - то через суд.

  • смерть людини

Логічно припустити, що померлий не може скласти довіреність і вже тим більше особисто бути присутнім при подачі заяви. Тому, випискою займається власник квартири. Підстава - смерть людини, яка підтверджена свідоцтвом або рішенням суду про визнання людини померлою (ст. 45 ГК РФ). Аналогічно відбувається і зняття з реєстрації зниклих без вести. Процедура не з легких. Але якщо ви подивитеся на нашу статтю, як виписати людину після смерті - питань стане менше.

Допомога юриста

Виписка з квартири без особистої присутності має свої нюанси. Успішність процедури залежить від того, наскільки вірно буде виконаний покроковий алгоритм. Діючи в поспіху, великий ризик наробити помилок в заяві, скласти генеральну довіреність замість простої або зовсім звернутися не в той міграційний орган. Дрібні неточності збільшують терміни зняття з реєстраційного обліку. Зрозуміло, це забирає багато сил і особистого часу.

Зрозуміло, це забирає багато сил і особистого часу

Скористайтеся безкоштовною онлайн консультацією кращих юристів Москви і Санкт-Петербурга. Експерти порадять, який спосіб підійде саме вам. Юристи дадуть відповідь на поставлене запитання протягом кількох хвилин. Вам не доведеться ламати голову над тим, як скласти довіреність. Розроблений юристом покроковий алгоритм спростить виписку з квартири до мінімуму.

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Чи можна виписатися без особистої присутності?
Чи означає це, що в реєстраційному обліку відмовлять?
Чи можна виписатися без особистої присутності?
Але що якщо особиста присутність фізично неможливо?
Тому потрібно заздалегідь уточнити, чи можливо виписатися за дорученням або краще обрати інший спосіб?
Де виписують?
Хочете скористатися випискою через посередника?
Чи не хочете потрапити в халепу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online