Які документи потрібні для виписки з квартири або приватного будинку

  1. Законодавче регулювання питання
  2. Підготовка пакету документації
  3. Переїзд на нове місце проживання
  4. Без інформації про нове місце проживання
  5. Деякі особливості процедури
  6. неповнолітній
  7. померлий
  8. З приватного будинку
  9. По довіреності
  10. Оформлення через онлайн ресурси
  11. Вирішення питання через суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Незважаючи на те, що оформлення   прописки   є обов'язковим, сам процес не становить особливої ​​складності, враховуючи, що знадобиться всього невеликий пакет документів і кілька годин вільного часу Незважаючи на те, що оформлення прописки є обов'язковим, сам процес не становить особливої ​​складності, враховуючи, що знадобиться всього невеликий пакет документів і кілька годин вільного часу.

природно виписка виглядає не набагато складніше, але тільки якщо мешканець готовий добровільно покинути квартиру.

Якщо ж згоди немає, можливі складнощі, які, звичайно ж, не тільки передбачені законом, але і детально роз'яснені.

Законодавче регулювання питання

Реєстрації підлягають всі громадяни, які перебувають на території РФ, для дотримання їх конституційних прав за тим же надання медичного обслуговування та соціального забезпечення посібниками, пенсіями і іншими преференціями.

Якщо людина вибуває з одного населеного пункту і перебуває в іншій, він зобов'язаний повідомити місцеві органи міграційного обліку про свою появу в рамках, затверджених законом.

Так, зокрема, процедура вибуття особи з колишнього місця перебування регламентується нормами Наказу ФМС №288, Постановою Уряду №713, Законом РФ №5242-1, де докладно висвітлені правила зняття з реєстрації як за власним волевиявленням громадянином, так і в примусовому порядку, не кажучи вже про інших специфічних ситуаціях, таких як смерть або ж виїзд за кордон на постійне місце проживання Так, зокрема, процедура вибуття особи з колишнього місця перебування регламентується нормами Наказу ФМС №288, Постановою Уряду №713, Законом РФ №5242-1, де докладно висвітлені правила зняття з реєстрації як за власним волевиявленням громадянином, так і в примусовому порядку, не кажучи вже про інших специфічних ситуаціях, таких як смерть або ж виїзд за кордон на постійне місце проживання.

Висвітлюється процес вселення та іншими федеральними нормами, але вже в якості керівництва до дії в окремих ситуаціях, пов'язаних з примусовим виселенням громадян, а також підставами для подібних дій, закріпленими в:

Підготовка пакету документації

завантажити бланк заяви за формою 6 про реєстрацію та зняття з обліку за місцем проживання.

У звичайному порядку виписка з квартири не є багатокроковому комбінацію, адже всього лише потрібно з'явитися в паспортний стіл або ж в управління міграційної служби за місцем проживання, заповнити заяву за формою 6, затверджене Наказом №288, вказавши наступну інформацію:

Сам бланк можна отримати у працівника паспортного столу або ж роздрукувати самостійно. Та й як видно з перерахованих вище відомостей заповнити заяву зовсім не складно.

Переїзд на нове місце проживання

Природно, до заяви необхідно буде докласти і документи, а саме:

  • посвідчення особи;
  • домову або ж поквартирного книгу.

У ряді випадків паспортист може вимагати пред'явити й інші відомості, зокрема: У ряді випадків паспортист може вимагати пред'явити й інші відомості, зокрема:

Однак, зазначені дані ніяк не впливають на волевиявлення громадянина покинути межі житлового приміщення за власним бажанням, тому згадані вимоги є незаконними. І, тим не менше, після закінчення всієї процедури знімається з реєстрації громадянину зобов'язані видати листок вибуття, який він пред'явить вже за новим місцем прописки.

При цьому оформлення вибуття не є обов'язковою процедурою. Так в рамках п.31 Наказу №288 особа, яка звертається вже за місцем нового проживання в установлені строки та подає заяву про прописку, для початку виписується з колишнього адреси, а потім вже отримує нову прописку. Після цього працівник паспортного столу протягом трьох днів надсилає повідомлення в управління міграційної служби по колишньому адресою громадянина, де його вже і знімають з обліку без його участі.

Без інформації про нове місце проживання

Як правило, при знятті з реєстраційного обліку особа зобов'язана повідомити нову адресу перебування, але розташовувати подібними відомостями можна не завжди.

Зокрема, людина може і не знати своє майбутнє місце перебування з наступних причин:

  • виїзд за кордон на постійне місце проживання;
  • продаж квартири при неможливості купити нове житло відразу ж;
  • примусової виписки в зв'язку з рішенням суду на увазі порушень проживання або ж в зв'язку з виявленням фіктивної прописки.

При цьому Конституційний суд РФ роз'яснив, що ст.27 Конституції РФ громадянам РФ дано право на вільне пересування по всій країні і світу, тому прописка не може бути перешкодою для здійснення прав проживати там, де хочеться. Саме тому, якщо особа самостійно виявила бажання покинути межі міста навіть в невідомому напрямку і представило як заяву, так і стандартний пакет документів, працівники міграційного обліку не має права йому відмовити. При цьому Конституційний суд РФ роз'яснив, що ст

Деякі особливості процедури

Слід зазначити, що виписатися без проблем і в найкоротші терміни може тільки повнолітній громадянин, який є повністю дієздатним.

А ось щодо інших категорій передбачені інші правила, які застосовуються вже з урахуванням тих же норм цивільного, сімейного та житлового права РФ, не кажучи вже про супутні нормативні акти.

неповнолітній

Зокрема, в силу ст.54 СК РФ дитина до 14 років може бути прописаний тільки зі своїми батьками або ж опікунами. Тому якщо тато і мама прописані за однією адресою з малюком, виписати його навіть з подальшою пропискою до бабусі навряд чи вийде. Саме тому в даній ситуації найбільш оптимальним варіантом буде початкова виписка матері з подальшою реєстрацією в іншій квартирі, а вже потім переселення малюка слідом за нею.

Якщо ж дитині виповнилося понад 14 років, в силу п Якщо ж дитині виповнилося понад 14 років, в силу п.118 Наказу №288 виписати його окремо від батьків можливо тільки з автоматичною пропискою за іншою адресою, але тільки за умови пред'явлення таких документів:

  • паспортів батьків;
  • свідоцтва про народження малюка;
  • документів про право власності на нову квартиру або ж договір соціального найму або оренди ;
  • дозволу власників житлового приміщення;
  • згоди батьків на реєстрацію дитини окремо від них.

померлий

Як правило, в зв'язку зі смертю право користування квартирою припиняється автоматично, але ось в документальному вираженні цей факт потрібно ще оформити, враховуючи, що без виписки комунальні послуги як і раніше будуть розраховуватися виходячи з кількості прописаних осіб. Саме тому першим кроком буде отримання головного документа і підстави для зняття з обліку, а саме, свідоцтва про смерть.

Для його отримання необхідно звернутися до місцевого ЗАГС і в порядку, визначеному ФЗ №143, пред'явити:

Після отримання свідоцтва про смерть, наприклад, та ж дружина або ж дорослий син звертається вже до місцевого паспортного столу, де необхідно надати:

  • свідоцтво про передчасну кончину мешканця;
  • паспорт особи, який займається випискою;
  • домову книгу, в яку відразу ж і внесуть запис про вибуття у зв'язку зі смертю.

З приватного будинку

Виписка з житлових приміщень з різною формою власності або ж призначенням має мало відмінностей, враховуючи, що громадянин має повне право анулювати реєстрацію за власним бажанням.

Однак в деяких випадках, є свої нюанси, про які бажано знати заздалегідь.

Зокрема, оформити вибуття з приватного будинку можна в будь-який момент в тому ж порядку, що зі звичайної квартири, так як потрібно представити стандартний пакет документів:

  • заяву за формою №6;
  • власний паспорт;
  • ІПН;
  • домову книгу.

По довіреності

Зняття з офіційної реєстрації передбачає не тільки власне волевиявлення громадянина, а й особиста присутність, саме тому в більшості випадків виписатися через довірену особу буде проблематично Зняття з офіційної реєстрації передбачає не тільки власне волевиявлення громадянина, а й особиста присутність, саме тому в більшості випадків виписатися через довірену особу буде проблематично. Однак, є і законний вихід, а саме, оформлення нотаріального доручення, яка повинна містити чіткі повноваження по праву оформлення виписки. При цьому працівник паспортного столу обов'язково зв'яжеться з нотаріусом і ретельно перевірить всі подані документи.

До речі, без паспорта громадянина не випишуть, а віддати своє посвідчення особи навіть власній дружині і виїхати в інше місто без зазначеного документа буде неможливо. Саме тому такий варіант передбачений законом тільки в разі перебування за кордоном в рамках п.128 Наказу №288 з поданням заяви завіреного нотаріально або ж в консульстві.

Оформлення через онлайн ресурси

На даний момент не всі громадяни мають у своєму розпорядженні вільний час для відвідування офіційних інстанцій, саме тому оформити ту ж виписку можливо і через офіційний портал держпослуги, до повноважень якого як раз і входить надання подібних послуг. При цьому для того, щоб скористатися зазначеним ресурсом для початку необхідно на ньому зареєструватися, а потім вже вибрати потрібний розділ, не кажучи вже про направлення відсканованих копій наступних документів:

  • паспорта;
  • заяви встановленої форми в заповненому вигляді.

При цьому з причини відсутності громадянина особисто з реєстрації його знімуть, а ось позначку в паспорті вже поставлять при його відвідуванні управління міграційної служби.

Вирішення питання через суд

Якщо виписка за власним бажанням не представляє особливої складності, то анулювання реєстрації без узгодження є досить проблематичною з огляду на, що в даній ситуації питання може бути вирішене тільки в судовому порядку, та й то за наявності вагомих підстав.

Зокрема, в рамках ст Зокрема, в рамках ст.35 ЖК РФ примусово виселити громадянина, який не є власником квартири можливо в наступних випадках:

  • припинення сімейних відносин , Що актуально при розлученні, але тільки в тому випадку, якщо чоловік має інше житло, в іншому випадку суд може прийняти рішення про його право проживання ще на рік, особливо, якщо у нього під опікою знаходиться дитина, а власник домоволодіння зобов'язаний їм ще й аліменти платити;
  • порушення правил проживання, тобто того ж нецільового використання житла, порушення прав сусідів, безхазяйного поводження з приміщенням.

Також примусова виписка може бути здійснена і при:

  • продажу квартири іншій особі, яка не є родичем;
  • переході житла по спадок або дарчим ;
  • бажанні власника позбутися громадянина, який не є йому родичем і порушує його спокій і право на особисте життя.

При цьому для того, щоб ініціювати виписку, до суду крім позовної заяви необхідно представити дані, які підтверджують вищевказані підстави, тобто ті ж акти про аварійний стан приміщення, скарги сусідів, дані з санстанції про порушення санітарно-гігієнічного стану приміщення, показання свідків.

Якщо суд прийме сторону позивача і буде винесено рішення про виселення, власник квартири може з'явитися в паспортний стіл і без присутності мешканця в порядку норм, визначених п.128 Наказу №288 виписати його на підставі наступних документів:

  • судового рішення;
  • власного паспорта;
  • будинкової книги, в яку відомості про зняття з обліку і будуть внесені.

Про правила здійснення процедури виписки громадян з житлової нерухомості дивіться в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online