Як виписати неповнолітню дитину з квартири

  1. Чи можна виписати дитину з муніципальної квартири?
  2. Чи можна виписати дитину з приватизованої квартири?
  3. Чи потрібно звертатися в суд?
  4. Загальні правила і умови виписки дитини
  5. Як виписати з квартири неповнолітньої дитини?
  6. Заява
  7. документи
  8. Ситуація №2. Приватизована квартира:
  9. Заява
  10. документи
  11. Виписка неповнолітнього у суді
  12. Позовну заяву
  13. документи
  14. Чи можуть відмовити у виписці?
  15. вартість
  16. Складнощі. Що варто знати?
  17. Допомога юриста

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Діти є найбільш вразливою категорією населення нашої країни. Не випадково на захист інтересів дитини кинуті всі сили державного механізму. Важливе значення відводиться органам опіки і піклування, а саме нагляду за дотриманням майнових і немайнових прав дітей.

Для того щоб зняти дитини з реєстраційного обліку з квартири, потрібно приділити максимум уваги навіть дрібницям. Як виписати дитину з квартири? Чи трапляються заборони на виселення? Прийшов час розставити всі крапки над «І» в нашому матеріалі.

Чи можна виписати дитину з муніципальної квартири?

Говорячи про муніципальному житлі, слід зазначити його статус - це неприватизовані квартири, що знаходяться на балансі державних органів або муніципалітету. Іншими словами, що проживають там люди можуть тільки користуватися, але не розпоряджатися житлом. Квартиранти вважаються наймачами приміщень у комунальній квартирі.

Обов'язково прочитайте про зняття з реєстраційного обліку в нашій статті, як виписатися з квартири ?

Нарівні з дорослими в муніципальній квартирі можуть проживати і діти. Виникає питання, чи можна виписати дитину з комуналки? Зняття з реєстрації допускається, але за умови переселення в нове житло разом з матір'ю і батьком. Згідно із законом діти до 14 років повинні проживати під одним дахом зі своїми батьками (п.2 ст.20 ГК РФ). Отже, якщо і виписуватися, то як мінімум з одним з батьків малюка.

Чи можна виписати дитину з приватизованої квартири?

Добровільне виселення з приватної квартири збігається з попередньою процедурою. Законом допускається виписка дітей-власників квартири, навіть якщо аналогічні права є і у батьків. Процедура не обходиться без участі органів опіки, а в деяких випадках і суду.

Потреба виписати малолітнього з квартири виникає при продажу житла. Одночасно з переходом права власності на квартиру припиняються і права колишнього власника, а також членів його сім'ї (п.2 ст. 292 ЦК України). Причина виписки дитини - це укладення договору купівлі-продажу квартири. Ініціатором процедури виступають батьки дітей. На них покладається обов'язок знайти нове житло, яке не поступається поточної житлоплощі.

Чи потрібно звертатися в суд?

Розрізняють два способи виписки з квартири - добровільний (згода мешканця) і примусовий (без згоди). Другий варіант передбачає звернення до суду, навіть якщо виписується НЕ достігшній 18 річного віку. Розберемося, в яких випадках варто звернутися в суд? Найбільш наочно все про це розповість приклад з життя:

Найбільш наочно все про це розповість приклад з життя:

Приклад. Сімейна пара Реброва і їх 4-річний син Михайло не мали власного житла, а проживали в орендованій квартирі. Спочатку подружжя жило в двокімнатній квартирі бабусі (мати дружини). Але згодом вирішили вступити в іпотеку і переїхали в окрему 3-х кімнатну квартиру в центрі Санкт-Петербурга. Неповнолітня дитина переїхав разом з батьками, хоча зберіг за собою прописку в квартирі своєї бабусі. Поступове погіршення самопочуття підштовхує пенсіонерку подарувати квартиру Соколової М.Г. - сестрі Ребрової і тітці Михайла. Виникає необхідність виписати 4-річного племінника з квартири в зв'язку з його проживанням за іншою адресою разом з батьками. Правда, Реброви відмовляються на добровільну виписку, посилаючись на не до кінця виплачену іпотеку. Після оформлення дарчої на квартиру бабусі на користь Соколової М.Г., остання реєструє перейшло до неї право на нерухомість. Далі, вона становить позовну заяву в суд з метою примусової виписки 4-річного Михайла з квартири, тепер уже в її особистому розпорядженні. Запущене розслідування органу опіки встановлює факт проживання дитини в кращих умовах. Судове засідання виносить постанову про виписку 4-річного Михайла внаслідок втрати права користування житловим приміщенням. Обов'язкову до виконання рішення вступає в силу через 30 днів після його винесення. Соколова М.Г. отримує копії виконавчого листа, а потім сповіщає КОМ УМВС та судових приставів. На виписку відводиться 3 дні, протягом яких батьки Михайла знімають його з реєстраційного обліку. Хлопчика прописують в 3-кімнатній іпотечній квартирі матері і батька.

Як видно, звернення до суду доцільно в разі відсутності домовленостей між сторонами. Але важливо розуміти, якщо нові умови проживання дитини гірше нинішніх - органи опіки відмовлять в переїзді. Отже, до суду справа навіть не дійде, а якщо і дійде, то буде програно. Тому, бажано скористатися безкоштовною онлайн консультацією юристів. Правознавці підкажуть, коли можна виписати дитину через суд, а коли цього робити не варто.

Рекомендуємо прочитати, як виписати з квартири не власника житла без його згоди ?

Загальні правила і умови виписки дитини

Підсумовуючи вищесказане, відзначимо кілька ключових умов по виписці дитини з житлоплощі:

  • Забороняється виписувати дитину «в нікуди» - не надаючи натомість старої квартири гідне житло.
  • Умови проживання в новій квартирі повинні бути на порядок краще поточних, або, як мінімум, не гірше.
  • Неповнолітній не виписується сам по собі - разом з ним з обліку знімаються і батьки (п.2 ст. 54 СК РФ).
  • Батьки повинні взаємодіяти з органами опіки, а на судових слуханнях присутній прокурор району.

Порушення хоча б одного з базових правил призводить до неможливості виписати дитину з квартири. Державні органи, а особливо суди, враховують інтереси дітей. Якщо з'явиться хоч один шанс погіршення житлових умов, знятися з обліку за місцем проживання буде важко.

Як виписати з квартири неповнолітньої дитини?

Ситуація №1. Муніципальне житло:

процедура

Проживання в муніципальній квартирі засноване на укладення договору соціального найму з муніципалітетом. Діти не є власниками житла, тому їх виписка проводиться за особливими правилами. Перше, що потрібно зробити - подати запит в органи опіки та піклування. Приступайте до збору документів і дочекайтеся схвалення виписки дитини з квартири з їх боку.

Отримавши «добро» від органу опіки, вирушайте в УВМ УМВС за місцем реєстрації муніципального житла. Закінчивши з бюрократичною процедурою, отримаєте назад паспорта і листок вибуття. Далі, можна заселятися в приватизовану квартиру або вступати в іпотеку.

Заява

Підставою для зняття з реєстраційного обліку виступає письмову заяву (форма №6) від батьків дитини.

зміст:

  • найменування КОМ УМВС;
  • ПІБ і паспортні дані матері або батька;
  • адреса і технічні характеристики старого місця проживання;
  • відомості про стан нового житла;
  • перелік доданих до заяви документів;
  • дата і підпис.

Обов'язково візьміть талон про прийняття заяви від реєстратора. Зазвичай це довідка з печаткою підрозділу ГУВМ МВС по регіону.

документи

Які документи знадобляться для виселення з муніципальної житлоплощі:

  • письмові заяви від батьків і дитини (14 років і старше);
  • дозвіл від батьків (опікунів, усиновителів);
  • оригінали паспортів матері і батька;
  • документи на дитину (свідоцтво про народження);
  • копія особового рахунку в банку на дитину;
  • виписка з УВМ УМВС про кількість проживаючих;
  • договір соціального найму житлового приміщення;
  • оригінали свідоцтва або договору соціального найму житлоплощі;
  • кадастрові відомості про квартирах;
  • заповнений лист вибуття.

Підготовка повного переліку документів допомагає швидко виписатися з житла. Безкоштовні консультації юристів нашого порталу допоможуть вам зорієнтуватися в непростій обстановці.

Ситуація №2. Приватизована квартира:

процедура

Розпорядниками приватизованого житла виступають громадяни. Такий стан передбачає пошук нового місця проживання з числа квартир. Тому, за рідкісним винятком, не допускається виписка в соціальне житло. Хід зняття з обліку збігається з випискою з житла із соціального найму.

Які бувають ситуації:

  • Діти - власники квартири

Знімаються з обліку після схвалення з боку органу опіки. Всіма питаннями щодо виписування займаються батьки. Їм потрібно підготувати документи для органу опіки, а потім провести виписку в УВМ УМВС. Стандартний термін - 14 днів на розгляд органами опіки + 3 дні на виписку і ще стільки ж на постановку на облік.

  • Діти - не власники

У порівнянні з попередньою ситуацією, не потрібно заручатися згодою органу опіки. Досить заяви і пакета з документами. Безпосереднє зняття з обліку відбувається в підрозділі ГУВМ МВС по району. Неповнолітній квартирант виписується з одним або обома батьками. Оформлювальна робота вкладається в період від 7 до 14 днів (без урахування свят і вихідних).

Заява

Остаточна виписка за місцем старої адреси відбувається на підставі заяви тієї ж форми №6.

зміст:

  • найменування міграційного відділення;
  • ПІБ і паспортні дані батьків;
  • відомості про дитину;
  • інформація про нерухому власність;
  • дата і підпис.

Заповнену заяву додається до пакету з документами на виселення. Радимо готувати документи заздалегідь, щоб потім не стояти в чергах і не шукати в поспіху потрібні папери.

документи

Надайте наступні документи для міграційного відомства:

  • заяви обох батьків + заяву дитини віком від 14 років і старше;
  • дозвіл від обох батьків + їхні паспорти (оригінали);
  • документи на дитину (свідоцтво або паспорт РФ);
  • кадастрові відомості про квартирах;
  • дозвільний документ від органу опіки (скріплюється печаткою);
  • підтвердження прав на житло (наприклад, свідоцтво про реєстрацію в Росреестра);
  • заповнений лист вибуття (або статистичний документ для виїзду за кордон).

Немає часу на підготовку документів? Можна скористатися послугами довіреної особи. Тоді до основного переліку документів додасться ще нотаріальна довіреність. Скріпленню печаткою підлягають всі заяви, які заповнить довіритель.

Виписка неповнолітнього у суді

Незгода батьків дитини виписувати його з квартири є приводом для звернення до суду. Ініціатором зазвичай виступає власник або наймач житла. Підставою служить позовну заяву про припинення дитиною права користування житловим приміщенням.

Відповідачем не може бути дитина, тому ця функція переходить до його батькам або опікунам. Сам неповнолітній також присутній на засіданні, якщо йому виповнилося 14 років. Більш того, досягнення 10-річного віку вважається підставою для врахування думки дитини. Припустимо, він може просити суд зберегти за ним прописку за старою адресою. Думка малолітнього лягає в основу справи, за підсумками якого суд виносить свій вердикт.

Позовну заяву

Позивач заповнює заяву із зазначенням наступних даних:

  • юридичне найменування та адреса суду;
  • ПІБ, адреси та телефони учасників (позивача і відповідача);
  • опис суті звернення;
  • приведення підстав для виписки дитини;
  • докази обгрунтованості претензій;
  • вимога до судового органу;
  • пакет доданих до позову документів;
  • дата звернення і особистий підпис позивача.

Правильно заповнену заяву є першим кроком на шляху до досягнення результату. Позовна заява разом з пакетом документів подається до канцелярії суду. Секретар судді повинен видати талон про прийняття звернення до розгляду.

документи

Доповніть позовну заяву наступними документами (по ситуації):

  • відомості про проживання дитини за іншою адресою (наприклад, у батьків, а не у бабусі з дідусем, де він прописаний);
  • квитанції про оплату комунальних платежів (відсутність сплати фіксується за допомогою довідок з ЖЕУ або від судових приставів);
  • технічні паспорти житлових приміщень (купленого і проданого);
  • виписка з будинкової книги;
  • квитанція про сплату держмита;
  • інші документи.

Основний упор робиться на докази для виписки дитини через суд. Обгрунтованість претензій повинна бути підтверджена документально. Важливо розуміти, що суди враховують в першу чергу інтереси неповнолітніх. Тому, в таких справах не обійтися без допомоги кваліфікованих юристів.

Чи можуть відмовити у виписці?

Деякі сім'ї відразу отримують відмову у виписці дитини. Основні критерії, якими керуються органи опіки для відмови:

  1. Виписка на гірших умовах зі старого житла в нове.
  2. Відсутність нового місця проживання (так звана виписка «в нікуди»).
  3. Зменшення майнових часток на квартиру дитини, якщо останній володіє правами на нерухомість.
  4. Виселення дитину до 14 років без батьків.

Кожен конкретний випадок розглядається індивідуально. Підсумкове рішення приймається на засіданні комісії з числа представників органу опіки та піклування.

вартість

Багато хто запитує, скільки коштує виписати дитину з квартири? Вже згадана нами процедура підпорядковується загальним правилам. Вона є повністю безкоштовною, як для дорослих, так і для дітей.

Звернення за випискою дітей з квартири відноситься до позовів немайнового характеру. Вартість таких позовів складає 300 рублів (ст. 333.19 НК РФ). Складання довіреності обійдеться в додаткові витрати за послуги нотаріуса. Залучення довіреної особи також потребують оплати його діяльності.

Складнощі. Що варто знати?

Процедура зняття дитини з реєстраційного обліку належить до не найпростіших. Для того щоб завершити процес, потрібно обійти кілька інстанцій і підготувати стос документації.

Актуальну інформацію про документах можна дізнатися з нашої статті, які документи потрібні для виписки з квартири ?

На що звернути увагу:

  1. Вивчайте технічні характеристики нового житла, особливо якщо останнє купується в останній момент. Умови проживання дитини повинні бути як мінімум не гірше нинішніх.
  2. Починайте пошук житла до моменту виписки з житлоплощі. Знятися з обліку «в нікуди» разом з дитиною заборонено. Це пояснюється невизначеністю, яка може нашкодити неповнолітньому. Згадуємо ст. 20 ГК РФ, де сказано, що дитина має право на проживання та виховання в сім'ї.
  3. Добровільна виписка відбувається за згодою обох батьків (навіть при розлученні).
  4. Затіяли продаж квартири дитини-власника? Приготуйтеся до стомлюючої процедурою. Такі питання потребують ретельної оцінки перспектив. Рідко, коли органи опіки дають згоду на відчуження майна малолітньої.

Таким чином, виписка неповнолітнього з квартири - це трудомісткий процес. Характер зняття з обліку залежить від статусу житла - приватизоване або із соціального найму. Не можна виписати дитину окремо від батьків або усиновлювачів. Натомість старому житлу сім'я повинна обзавестися квартирою з аналогічними або кращими умовами. Процедура проходить контроль з боку державних органів.

Допомога юриста

Житлові питання по виписці вимагають серйозних юридичних знань. Зняття з обліку дітей ускладнюється зверненням до органів опіки. Людина без спеціальної підготовки може просто заплутатися в переліку документів. Ну а якщо справа доходить до суду, то одного життєвого досвіду недостатньо.

Ну а якщо справа доходить до суду, то одного життєвого досвіду недостатньо

Пропонуємо вам безкоштовні консультації з питань виписки неповнолітніх. Наші юристи порадять, як знятися з обліку в муніципальній і звичайній квартирі. Втомилися бігати по інстанціях? В такому випадку зверніться до нас, і ми виконаємо всю роботу під ключ. Юридична допомога вбереже вас від непродуманих кроків!

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Чи можна виписати дитину з муніципальної квартири?
Чи можна виписати дитину з приватизованої квартири?
Чи потрібно звертатися в суд?
Що варто знати?
Як виписати дитину з квартири?
Чи трапляються заборони на виселення?
Чи можна виписати дитину з муніципальної квартири?
Виникає питання, чи можна виписати дитину з комуналки?
Чи можна виписати дитину з приватизованої квартири?
Чи потрібно звертатися в суд?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online