Якими будуть ціни на житло в наступному році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ціни на первинну нерухомість в наступному році не впадуть, а ймовірніше, зростуть Ціни на первинну нерухомість в наступному році не впадуть, а ймовірніше, зростуть.

Ціни на нерухомість в Україні в 2019 році будуть стабільними, а кількість нових проектів на первинному ринку зменшиться, заявляють аналітики Асоціації фахівців з нерухомості України. У минулому році середні ціни по п'яти найбільших містах України падали щомісяця майже на відсоток, а в цьому році - на одну десяту відсотка, передає інтернет-видання Хроніка.інфо з посиланням на nv.ua .

Купують все більше

Представник асоціації Едуард Бразас в коментарі Радіо НВ розповів, що активність покупок в останні роки зростає в середньому на 10% в рік. За його прогнозом, вона буде і далі збільшуватися. Однак 2019 рік покаже менші цифри, оскільки це рік виборів. І все ж основний інтерес на ринку житла зосереджений на економ-сегменті. При цьому Бразас підкреслив, що на первинному ринку темпи приросту нових проектів зменшаться, оскільки забудовники останні роки активно працюють і зараз багато пропозицій на ринку.

«Якщо ми говоримо про Київ, то до 80% попиту зосереджено на сегменті нерухомості 50 тисяч доларів. Навіть трикімнатні квартири в певному сенсі перейшли в економ-сегмент. Проте попит є, угоди здійснюються. Ринок досить живий », - зазначив Бразас.

Ціни на первинному ринку можуть вирости

Ціни на первинну нерухомість в наступному році не впадуть, а ймовірніше, виростуть. На скільки - все буде залежати від курсу долара, рівня мінімальної заробітної плати та звичайно ж від того, як будуть розгортатися останні події в зв'язку з воєнним станом. Про це в коментарі НВ зазначив керівник Недержавного експертного бюро Анатолій Топал.

За його словами, зростання попиту на житлову нерухомість на первинному ринку сприяють програми лояльності та фінансові інструменти, запропоновані забудовниками. Інвестори, тобто покупці, все активніше користуються такими фінансовими інструментами, як розстрочка від забудовника або іпотека, адже це дає можливість придбати житло вже сьогодні, не маючи повної суми, або купити квартиру більшої площі. В інтересах інвесторів забудовники розвивають партнерські програми іпотечного кредитування. Загальні умови отримання іпотеки: перший внесок за квартиру - від 30 до 50% і підтвердження своєї фінансової спроможності.

«У 2017 році вектор попиту почав повертатися на вторинний ринок. Але восени 2017 року і на початку 2018 року забудовники почали масово виходити з програмою кредитування і розстрочок. Завдяки цьому вони повернули на первинний ринок значну частину попиту », - пояснив Топал.

Не звертати увагу на новорічні акції

Експерт з питань нерухомості SV Development Сергій Костецький розповів Радіо НВ, що 2018 рік і на ринку первинної та вторинної нерухомості відзначився спокоєм. Приблизно на третину зменшилася кількість угод з неновим приміщенням. Забудовники почали активно зводити смарт-житло. Самих угод за новими квартирах стало більше, але загальна сума менше. Костецький порадив споживачам не піддаватися на якісь новорічні акції, адже вони майже завжди є через велику пропозицію.

«У 2019 ніяких колосальних змін не відбудеться. Буде незначне зростання цін на первинному ринку. Залежно від курсу долара буде залежати цінова пропозиція на вторинному ринку. Можливо, станеться незначний спад - до 5-7% від нинішньої ціни », - спрогнозував експерт.

Читайте також: У Львові встановлено рекорд вартості нерухомості

Згідно з інформацією Держкомстату, квартири на вторинному ринку в третьому кварталі 2018 року подорожчали в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 4%, а на первинному ринку - на 5,5%. За даними щоквартального звіту Міністерства юстиції, в третьому кварталі 2018 року нотаріуси уклали на 10% більше угод з нерухомістю, ніж за аналогічний період 2017 року.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online