Миколаївські чиновники збудують новий скейт-парк на місці колишнього кладовища

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

26 червень 2013 Прочитали: 4461

26 червень 2013 Прочитали: 4461

На пустирі біля аквапарку «Водолій» в Корабельному районі, де раніше, якщо вірити позначенням на картах, розміщувалося старе кладовище, у вересні можуть з'явитися перші елементи майбутнього спортивного комплексу.

Реалізовуючи соціальні ініціативи Януковича, миколаївські чиновники вже у вересні побудують першу частину спортивного комплексу на місці, де частково розміщувалося старе кладовище Реалізовуючи соціальні ініціативи Януковича, миколаївські чиновники вже у вересні побудують першу частину спортивного комплексу на місці, де частково розміщувалося старе кладовище

Цим місцем стане пустир біля Водолія в Корабельному районі, де ще раніше було близько сотні могил Цим місцем стане пустир біля "Водолія" в Корабельному районі, де ще раніше було близько сотні могил

Таке рішення в рамках соціальних ініціатив Президента України взяли ініціатори проекту - голова облради Ігор Дятлов і народний депутат України Микола Жук, а також інші миколаївські чиновники. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Миколаївської облради.

Обговорюючи проект, Ігор Дятлов зазначив, що вже до вересня необхідно встановити скейтпарк, а далі - збирати пропозиції жителів району і розширювати спортивний комплекс.

Під забудову виділено практично весь пустир (позначений жовтим кольором) Під забудову виділено практично весь пустир (позначений жовтим кольором)

У свою чергу, глава громадської організації «Альтер-спорт» Роланд Байрозян також підкреслив, що встановлювати майданчики саме в цьому місці - затребуване.

При цьому, побудують спорткомплекс фактично «на кістках», де раніше розташовувався цвинтар, останні поховання якого датовані не пізніше, 60-ми роками минулого століття. Місцеві жителі ще пам'ятають той час, коли тут стояли хрести і навіть подейкують, що тут знаходиться братська могила військових льотчиків. Кладовище, нібито, було перенесено. А недавно на пустирі поблизу колишніх поховань побудували житловий будинок.

Так пустир виглядав у 2012 році: ще видно залишки старих могил Так пустир виглядав у 2012 році: ще видно залишки старих могил

Так пустир виглядав у 2012 році: ще видно залишки старих могил

Деякі пам'ятники пішли під землю Деякі пам'ятники "пішли під землю"

Від деяких не залишилося і постаменту Від деяких не залишилося і постаменту ...

Учасники форуму «Мама» і «Лавка» на порталі «Миколаївський базар» не раз піднімали тему кладовища біля «Водолія». А в минулому році здійснили на місце невелику вилазку, де відобразили ще залишилися поховання. Так, судячи з фотографій, в минулому році тут ще можна було побачити сліди могил, а неподалік розташований обеліск Воїнам-визволителям.

Відносно недавно поблизу пустиря побудували будинок Відносно недавно поблизу пустиря побудували будинок

Ще зберігся обеліск Воїнам-визволителям, які місцеві називають братською могилою льотчиків Ще зберігся обеліск Воїнам-визволителям, які місцеві називають "братською могилою льотчиків"

«Навпаки« Водолія »колись давно був цвинтар. Воно невелике було десь сотня могилок, ховати там перестали ще років 50 назад. У мене там була похована прабабуся. У 90-ті роки цей цвинтар перепоховали повністю, залишився тільки маленький памятнічек воїнам-визволителям і деревця »- написала в обговоренні теми форумчанка marinelka.

Тема кладовища на пустирі біля Водолія кілька разів обговорювалася і в інтернеті - на форумі миколаївських матусь Тема кладовища на пустирі біля "Водолія" кілька разів обговорювалася і в інтернеті - на форумі миколаївських матусь. Скріншот з сайту forum.mama.mk.ua

І на історичному форумі Лавка І на історичному форумі "Лавка". Скріншот з сайту forum.bazar.nikolaev.ua

Примітно, що на карті Миколаєва зразка 1997 року кладовище позначено окремою ділянкою біля «Водолія». Місцеві ж добре пам'ятають, як на цьому пустирі час від часу перебував цирк, а також проходили масові гуляння в День металургів.

Карта міста 1997 року ще містить позначення кладовища Карта міста 1997 року ще містить позначення кладовища

На сучасній карті Google видно, що спорткомплекс виросте на тому ж місці На сучасній карті Google видно, що спорткомплекс "виросте" на тому ж місці

При цьому навіть за радянських часів влада там теж планували спорудити стадіон При цьому навіть за радянських часів влада там теж планували спорудити стадіон

Відзначимо, що історія міста знає випадки, коли на місці старих поховань зводилися нові культурно-соціальні об'єкти. Так на території старого єврейського, магометанського і караїмського кладовища свого часу виросли Миколаївський зоопарк, пологовий будинок №2, ринок «Колос» і трамвайний парк. Всі ці об'єкти прижилися і функціонують донині. Можливо, і немає діла до забобонів, тому будівництво «на кістках» в Миколаєві скоро може стати звичайною справою.

Автор: Євген Гомонюк

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online