Нестандартні джерела забруднення атмосфери: що з екоподатком?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

екологічний податок, стаціонарні та пересувні джерела забруднення

Тонка грань між стаціонарними і пересувними джерелами

Почнемо з того що п.п. 242.1.1 ПКУ в якості об'єкта і бази оподаткування визначає обсяги та види забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Визначення таких джерел міститься в п.п. 14.1.230 ПКУ . Це підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та / або скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти.

Тобто стаціонарне джерело - це нерухомий об'єкт, але не обов'язково об'єкт нерухомості. Це цілком може бути і транспортується об'єкт (агрегат, установка і т. П.), Що поєднується з іншою частиною визначення - «зберігає свої просторові координати протягом певного часу».

На цьому ясність закінчується На цьому ясність закінчується . Так, зокрема, Одеський окружний адмінсуд в постанові від 02.06.2017 у справі № 815/7032/16 * відзначав, що «природоохоронне законодавство містить достатньо загальну норму щодо стаціонарних джерел забруднення атмосферного повітря, на які потрібен дозвіл. Збереження такими джерелами своїх просторових координат протягом певного часу як критерій є досить оціночним ».

У справі фігурували: газова дахова котельня, дизель-генератори, електростанції бензинові, а також неорганізовані джерела викидів - бензопили, зварювальні апарати, компресори, шліфувальні машини, перфоратори, плиткорізи, верстати та інше обладнання.

При цьому суб'єкт господарювання наполягав на тому, що єдиним стаціонарним джерелом забруднення по критеріям ст. 14 ПКУ є тільки дахова котельня. І суд його підтримав!

Треба розуміти, що на чільне місце було поставлено, умовно кажучи, відсутність мобільності.

У той же час не можна сказати, що судова практика йде саме за таким вектору У той же час не можна сказати, що судова практика йде саме за таким вектору . Набагато більше рішень тяжіють до позиції, яку довгий час дотримуються податківці.

Так, показовим в цьому аспекті є відповідь з категорії 120.09 ЗІР.

«Отже, до стаціонарних джерел забруднення відносяться підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та / або скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти. Також до стаціонарних джерел забруднення можна віднести генератори, міні-електростанції, газозварювальне обладнання (установки), що працюють на пальному, при спалюванні якого утворюються і викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або суміш таких речовин, які є об'єктом та базою оподаткування екологічним податком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами ».

Часто суди не вдаються у подробиці, що це за генератор, електростанція і т. Д., Мобільні вони чи ні. Відповідно, на чільне місце при оцінці «стаціонарності» може бути поставлений лише той факт, що в робочому стані об'єкт не повинен знаходитися в русі.

Знову ж в ПКУ присутній своєрідний «антипод» стаціонарних джерел - пересувні джерела забруднення (визначені п.п. 14.1.142 ПКУ ). Цей транспортний засіб, рух якого супроводжується викидом в атмосферу забруднюючих речовин.

Але чи правильно стверджувати, що все, що не є транспортним засобом, - це стаціонарний об'єкт забруднення? Ні в якому разі.

Показовим в цьому плані є докодексні роз'яснення Мінприроди та податківців. Так, в листі ДПАУ від 31.07.2008 р № 354/4 / 17-0214 податківці розповіли наступне:

«Так, Мінприроди України вважає, що в міжнародній практиці пересувні джерела - це автомобільні, залізничні, повітряні, морські та річкові транспортні засоби, сільськогосподарська, дорожня і будівельна техніка та інші пересувні засоби і установки, обладнані двигунами внутрішнього згоряння і працюють на бензині, дизельному паливі, гасі, стиснутому і зрідженому газах, бензогазових і газодизельних сумішах та інших альтернативних видах палива. З огляду на те, що в законодавстві України не визначено поняття «пересувні джерела забруднення» із зазначенням характеристик і ознак його типів, Мінприроди України вважає, що інші механізми, такі, як газонокосарки, ланцюгові пили та бензопили, можна умовно віднести до пересувних джерел забруднення, в зокрема, до типу «недорожні транспортні засоби і машини».

Ті об'єкти, які хоч і не є транспортними засобами, але їм зовсім необов'язково зберігати незмінними в процесі роботи свої просторові координати, точно виключаються із стаціонарних джерел забруднення.

Питання, виходить, залишається з обладнанням, яке по суті своїй дуже навіть мобільно, але робота його відбувається в нерухомому стані.

медалі медалі   з двох боків з двох боків

Перша рекомендація, що стосується всього, про що піде мова далі: не впевнені - спробуйте заручитися індивідуальною податковою консультацією **.

При цьому виходите в своєму запиті з доводів «від противного», намагаючись ненав'язливо натякнути податківцям, що ваш забруднює атмосферу об'єкт не є стаціонарним джерелом. А значить, розраховувати і платити за нього екоподаток не потрібно. Вийде - здорово, а немає - у вас на руках буде документ, який ви при бажанні зможете оскаржити як правовий акт індивідуальної дії згідно п. 53.2 ПКУ .

Зерносушарки мобільні. Якщо дивитися під кутом зору фіскалів і екологів, то велика ймовірність віднесення до стаціонарних джерел. Адже для того, щоб використовувати зерносушарку, її місцезнаходження потрібно все ж зафіксувати.

Генератори. Вони бувають дуже різними. У той же час в своїй відповіді в категорії 120.09 ЗІР податківці віднесли до стаціонарних об'єктів забруднення все генератори без уточнення їх розмірів, можливості пересування і принципу дії. У листі від 13.01.2015 р № 311/6 / 99-99-15-04-02-15 ДФСУ говорила про бензинових генераторах, безальтернативно вважаючи їх стаціонарними джерелами забруднення.

Якщо мова йде про мобільні (пересувних) генераторах, то можна спробувати провести аналогію з будівельною / дорожньої технікою з вищезгаданого листа від 31.07.2008 р № 354/4 / 17-0214 (пор. 025069200). Такі генератори «заточені» під можливість їх переміщення. Але успіх не гарантований.

Газонокосарки, бензопили. Тут, вважаємо, проблем бути не повинно (див. Лист вище).

Нагрівачі для укладання руберойду. У процесі свого використання таке обладнання коштує на місці вкрай нетривалий час Нагрівачі для укладання руберойду , Тому, вважаємо, можна говорити про невідповідність визначенню стаціонарного джерела. А значить, і екоподаток з такими нагрівачами несумісний.

Електроінструмент. Ті ж електропили, дрилі, болгарки, інфрачервоні нагрівачі для укладання руберойду і їм подібні, що працюють від електричної мережі, однозначно обкладати екоподатком за викиди в атмосферу не доведеться. І навіть не тому, що це пересувні джерела Електроінструмент , А тому, що вони зовсім не є джерелами викидів, так як працюють від електричної мережі.

Але чи правильно стверджувати, що все, що не є транспортним засобом, - це стаціонарний об'єкт забруднення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online