Чому в Кривий Ріг приїжджають лікуватися з усієї України?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 січня цього року в підпорядкування громади Кривого Рогу перейшла Відділкова залізнична лікарня станції «Кривий Ріг-Головний», яка раніше входила в структуру Міністерства транспорту і зв'язку України і фінансувалася з держбюджету.
Як зараз працює КУ «Криворізька міська лікарня №10», чи вдалося зберегти койко-місця і чому саме в колишню залізничну лікарню приїжджають на операції з ендопротезування з інших регіонів України, журналісту «Пульсу» розповів головний лікар Володимир Семенів

Як зараз працює КУ «Криворізька міська лікарня №10», чи вдалося зберегти койко-місця і чому саме в колишню залізничну лікарню приїжджають на операції з ендопротезування з інших регіонів України, журналісту «Пульсу» розповів головний лікар Володимир Семенів

- Володимире Миколайовичу, з нового року ваше лікувальний заклад увійшло в структуру міської охорони здоров'я Кривого Рогу і повністю фінансується з міського бюджету. Вісім місяців роботи в нових умовах пройшли, можна вже підвести підсумки. Як Ви вважаєте, цей перехід «плюс» чи «мінус»?
- Все нормально, нам значно краще працювати з містом. Почнемо з того, що ще до передачі лікарні в комунальну власність була капітально відремонтована дорога, яка веде до медзакладу. Дорога тут, треба сказати, була в жахливому стані - ні «швидкої» проїхати, ні людям пройти. Ми звернулися до міського голови Юрію Вілкулу з проханням вирішити цю проблему, він пообіцяв допомогти. Прохання наша не залишилася без уваги, восени дорогу відремонтували. Зарплату медперсонал отримує вчасно, затримок немає. Крім того, раніше нам доводилося вирішувати всі питання з Києвом, тепер - за місцем, це дуже зручно.

- Звільняти нікого не довелося? Ліжко-місця вдалося зберегти?
- Все 155 койко-місць ми зберегли, нічого не скорочували. Медперсонал не звільняли, навпаки, до нас додалися ще 26 осіб з КУ «Криворізька міська лікарня №1» ДОР. Зараз колектив налічує 275 осіб. В ході реорганізації лікувальних установ і створення амбулаторій від нас пішли дільничні терапевти, вони стали сімейними лікарями амбулаторії загальної практики - сімейної медицини №7. На базі поліклініки міськлікарні №13 створена амбулаторія №5, з якої ми також співпрацюємо.

- Зараз у багатьох лікувальних установах гостро не вистачає лікарів. А як у вас справи йдуть?
- Наша поліклініка називається клініко-діагностичний центр, тут працюють лікарі вузької спеціалізації. Свого часу ми підбирали медперсонал за ступенем відповідальності, професійними якостями. На сьогоднішній день нам потрібні невропатолог, уролог, нарколог, ендокринолог, кардіолог, хірург. Можна сказати, що з урахуванням працюючих пенсіонерів поліклініка на 80% забезпечена лікарями.

- А який середній вік лікарів?
- В основному, 48-57 років. Але працюють і 60-річні і 75-річні пенсіонери. Замінити їх нікому.

- А як же молоді спеціалісти? Поповнення рядів лікарів не чекаєте?
- Біда в тому, що лікарів катастрофічно не вистачає не тільки в нашій лікарні, а й по всій Україні. Особливо вузьких фахівців. Багато хто виїжджає за кордон, де умови роботи відповідають гідну зарплату. Або працюють в приватних клініках. Восени гряде чергова оптимізація в медицині, можливо, буде скорочення ліжко-місць. Але поки говорити про це рано, подивимося. На жаль, в «верхах» вважається, що медицина - це збиткова галузь. Можливо тому роками ніхто не займався нею на належному рівні і зараз медицина «стоїть на колінах».

- Ви обслуговуєте тільки жителів Довгинцівського району?
- В основному так. До нас на консультацію пацієнтів направляють сімейні лікарі, в разі необхідності люди проходять лікування в стаціонарних відділеннях. Якщо людина хоче обслуговуватися в нашій поліклініці, він за місцем проживання повинен взяти відкріплення, стати на облік до сімейного лікаря амбулаторії №7. У плані оперативного лікування до нас приїжджають все, незалежно від місця проживання.

- А залізничників і раніше обслуговуєте?
- Так. Раніше обслуговували 17 тисяч дорослих і півтори тисячі дітей. У нас є договір зі страховою компанією «Нафтогазстрах». Для пенсіонерів він закінчується в січні наступного року, а працюючі будуть як і раніше проходити профогляди і лікуватися за рахунок безлімітного страховки. Кожен з працюючих зі своєї зарплати щомісяця перераховує на медичну страховку 50 гривень, плюс стільки ж платить підприємство. У разі необхідності кожен застрахований залізничник може отримати лікування на загальну суму 50 тисяч гривень на рік. Перш ніж призначити лікування, ми зв'язуємося зі страховою компанією і уточнюємо, чи є страховка. Якщо потрібні медикаменти для хворого, зв'язуємося зі страховою компанією і спільно вирішуємо питання його подальшого лікування.

- Якби страхова медицина в державі була для всіх, медикам б легше працювалося?
- Набагато. Лікар був би впевнений в тому, що необхідні ліки будуть в наявності і вчасно. Це було б краще і для пацієнта. По крайней мере, людина була б впевнений, що якщо з ним щось трапиться - якісне лікування йому гарантовано.

- При таких цінах на медикаменти лікування можуть дозволити собі далеко не всі ... Можливо тому люди не поспішають звертатися за лікарською допомогою в лікарню, тягнуть до останнього?
- Особливо пенсіонери. Ми ж бачимо, що ціни в аптеках на медпрепарати кожен день «повзуть» все вище і вище. Іноді пацієнти скаржаться, що лікар виписав «такі дорогі ліки». Куди ж подітися лікаря? Він виписує те, що вважає за необхідне. Хворі мають право вибирати, в якій аптеці купити подешевше, ціни адже можуть значно коливатися. Щоб навести з цим лад, як показує практика, аптеки повинні бути державними і ціни на медикаменти регулювати повинна держава.

- До вас в лікарню патрульна служба доставляє людей з вулиці, без певного місця проживання?
- Привозять, звичайно. Особливо в зимовий час, з пунктів обігріву. У нас в кожному з чотирьох відділень для цього виділяються спеціальні палати. У разі необхідності надаємо медичну допомогу.

- А якщо привозять хворого, а у нього - ні грошей, ні ліків? Допомога в такому випадку надасте?
- Зрозуміло. Для надання екстреної допомоги у нас є необхідний запас медикаментів.

- Скільки ж зараз виділяється на медикаменти та харчування на добу на одне койко-місце?
- Не так багато як хотілося б. В середньому на медикаменти для пересічних городян виділяється 8 гривень, на харчування - 6 гривень. Залізничники фінансуються значно краще. На харчування одного працюючого виділяється 35 гривень, пенсіонера - 30. На сесії міськради минулого місяця лікарні виділили 400 тисяч гривень на харчування і лікування хворих на стаціонарі. Це для нас велика підтримка.

- Про вашу лікарні знають далеко за межами Кривого Рогу, адже операції з ендопротезування, які виконують ваші лікарі-травматологи, вважаються унікальними. Які потребують операції із заміни суглобів багато?
- Багато. До нас з усієї України приїжджають пацієнти. За статистикою, у всьому світі захворювання опорно-рухового апарату з розповсюдження посідають друге місце після серцево-судинних захворювань. Ми хочемо по нашому регіону провести моніторинг і з'ясувати, який відсоток населення в нашому місті хворіє захворюваннями опорно-рухового апарату, якого віку.

- Це дорога операція?
- Такі операції виконуються в нашій лікарні з 2007 року і вони обходяться набагато дешевше, ніж аналогічні за кордоном. У Німеччині, наприклад, подібна операція буде коштувати 10 тисяч євро. Штучні протези ми отримуємо через представництво Німеччини, безпосередньо фірми-виробника (К-implant).
З огляду на важливість цієї проблеми, в планах є напрацювання про прийняття міської програми із закупівлі протезів суглобів за рахунок міського бюджету. Наш мер і міський відділ охорони здоров'я зацікавлені у співпраці верб розвитку міської медицини. Зараз, наприклад, планується запустити програму «Стоп-інфаркт» на базі міськлікарні №9. Ми сподіваємося, що з часом за підтримки міста і наша програма буде прийнята.

- Травматологи, які виконують операції з ендопротезування, проходили спеціальне навчання?
- З 2007 року наша лікарня тісно співпрацює з двома клініками в Німеччині, наші лікарі та операційні медсестри неодноразово проходили там навчання, до нас приїжджають німецькі фахівці найвищого рівня. Наші лікарі постійно освоюють нові методи лікування, їздять за досвідом до Англії, Німеччини. Підвищують свою кваліфікацію на курсах в Дніпрі, Запоріжжі, Києві. Зараз, в умовах розвитку нових технологій, не можна працювати по-старому.
Думаю, буде все у нас добре, є така впевненість. І багато в чому завдяки тому, що лікарня стала комунальною установою. Ми відчуваємо серйозну підтримку міста і це дуже важливо.

Христина Маргинем, газета «Пульс»
дайджест,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Як Ви вважаєте, цей перехід «плюс» чи «мінус»?
Звільняти нікого не довелося?
Ліжко-місця вдалося зберегти?
А як у вас справи йдуть?
А який середній вік лікарів?
А як же молоді спеціалісти?
Поповнення рядів лікарів не чекаєте?
Ви обслуговуєте тільки жителів Довгинцівського району?
А залізничників і раніше обслуговуєте?
Якби страхова медицина в державі була для всіх, медикам б легше працювалося?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online