Так ким же був за національністю Амет-Хан Султан?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нерідко в мережі можна зустріти міркування про національну приналежність Амет-Хана Султана. Нас намагаються переконати, що прославлений льотчик, двічі Герой Радянського Союзу - «лакец» або, в кращому випадку - «син двох народів». Іноді він «стає» «кримчанином», а ще можна зустріти твердження про те, що національність в його випадку і зовсім не має значення.

Однак національність Амет-Хана Султана якраз таки мала велике значення, що доводить наступний факт: його бронзовий бюст, який експонувався в Третьяковській галереї ще в квітні 1946 року, довгий час не хотіли встановлювати в Алупці - рідному місті льотчика. І тільки після декількох відмов Амет-Хана брати участь у відкритті цього бюста за межами Криму влада змушена була встановити його там, де він і повинен був бути - на Батьківщині героя. Сталося це тільки після 1956 року.

Ось що розповів історик авіації Андрій Симонов: «Я не полінувався, переглянув підшивку газети« Кримська правда »з 1951 по 1956 рік включно, є репортаж про що завгодно: на роздоріжжі дороги фігуру колгоспниці встановили по дорозі на Гурзуф, Папаніна бюст відкрили в Севастополі в 1954-му, в Алупці в 1955-м кінотеатр відкрили, але ні слова про установку бюста Амет-Хана Султана немає, хоча в путівниках зазначено: встановлений в 1955 році ». «Бюст був готовий ще в 1946 році, ну а далі втрутився національне питання, чому його так довго не встановлювали», - переконаний Симонов.

Для того щоб встановити національну приналежність двічі героя, найпростіше звернутися до виданих йому документам і до фактів з його суспільного життя. У всіх нагородних листах, які готувалися на підставі його документів та особистих анкет, Амет-Хан Султан визначається як «татарин». У той час у всіх кримських татар в документах стояла така запис.

У той час у всіх кримських татар в документах стояла така запис

Нагородний лист Амет-Хана Султана. 5 листопада 1941 року

5 листопада 1941 року

Нагородний лист Амет-Хана Султана. 31 червня 1942 року

31 червня 1942 року

Нагородний лист Амет-Хана Султана. 23 жовтня 1942 року

23 жовтня 1942 року

Нагородний лист Амет-Хана Султана. 13 жовтня 1943 року

13 жовтня 1943 року

Нагородний лист Амет-Хана Султана. 7 квітня 1944 року

7 квітня 1944 року

Нагородний лист Амет-Хана Султана. 20 січня 1945 року

20 січня 1945 року

Подання на вручення другої Зірки Героя Радянського Союзу. 20 квітня 1945 року

20 квітня 1945 року

Нагородний лист Амет-Хана Султана. 20 квітня 1945 року

У привітанні з присвоєнням Амет-хана Султана зірки Героя Радянського Союзу керівники Кримської республіки (Секретар Кримського обкому ВКП (б), Голова Президії Верховної Ради, Голова Раднаркому Кримської АРСР) писали наступне: «Ми пишаємося тим, що Ви - син кримськотатарського народу - відважно і хоробро захищаєте нашу велику Батьківщину від німецьких варварів. Ваші героїчні подвиги в боротьбі надихають народи Кримської республіки на якнайшвидший розгром заклятого ворога і звільнення нашого рідного Криму від німецької нечисті. Ви, безстрашно громлячи ворога нашої Батьківщини, тим самим гордо відстоюєте честь нашої орденоносної Кримської республіки »(Газета« Червоний Крим »№ 45 (5757) від 24.09.43 р).

43 р)

Тобто людина сама себе в анкетах називав кримським татарином, хоча і вказував, що його батько родом з Дагестану.

Але не менш важливою була суспільно-політична ідентифікація Амет-Хана Султана. Він брав участь у зустрічах представників національного руху кримських татар і писав звернення до влади СРСР із закликом повернути кримськотатарський народ на Батьківщину, до Криму, і відновити його в правах.

Він брав участь у зустрічах представників національного руху кримських татар і писав звернення до влади СРСР із закликом повернути кримськотатарський народ на Батьківщину, до Криму, і відновити його в правах

Амет-Хан з представниками національного руху кримських татар. 1965 рік

1965 рік

Амет-Хан Султан з представниками кримськотатарського народу. 1966 рік

PS

«Любов і безмежна відданість великій вітчизні не виключають любові до рідного краю, до рідних місць, могил своїх предків, навпаки, ця остання любов прикрашає і підсилює любов до великої Батьківщини, вона прикрашає і збагачує людське щастя ... Велика наша Батьківщина складається і з наших рідних країв: велика дружня сім'я радянських народів складається з наших народів, з наших сімей. Все, що заважає миру, щастя сім'ї і народу, має бути дбайливо вивчено та усунуто, бо від цього залежить мир, дружба і могутність нашої країни, нашого народу. Виходячи з цих переконань, в ім'я дружби і щастя всіх народів, я - син свого народу, разом з тим безмежно відданий Великої Батьківщини, рідної Комуністичної партії - громадянин СРСР - син радянського народу, звертаюся до ленінської партії з проханням:

1. Народ мій принижений, ображений тим, що безвинно, без потреби і підстави висланий з рідного краю. Поверніть його в рідний край - Крим.

2. У народу відібрано рівноправність. Відновіть це рівноправність, поверніть його в монолітну дружню сім'ю народів СРСР як рівноправний народ ».

Двічі Герой Радянського Союзу Аметхан Султан.

м Москва. 5 лютого 1965 р

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online