Що таке будинкова книга, де її купити і зареєструвати, як відновити

  1. Що таке будинкова книга, для чого потрібна
  2. Види будинкових книг
  3. На приватний будинок
  4. Картка до будинкової поквартирною книзі за формою №10
  5. Домова книга в багатоквартирному будинку
  6. на квартиру
  7. Як оформити домову книгу
  8. Отримати в МФЦ
  9. Оформити через інтернет
  10. Де купити
  11. Скільки коштує будинкова книга на приватний будинок
  12. Реєстрація
  13. де зберігається
  14. Які документи потрібні для оформлення нової будинкової книги
  15. Хто видає домову книгу приватним особам
  16. Як відновити домову книгу, якщо вона загублена
  17. Як заповнити домову книгу: зразок, бланк
  18. Бланк будинкової книги, зразок бланка скачати безкоштовно
  19. Завантажити зразок будинкової книги
  20. Порушення при оформленні записів в ДК
  21. Якщо змінився власник

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Домова книга є одним з ключових документів, що підтверджують право власника на житло, і визначають перелік громадян, прописаних в конкретному житло. Розглянемо, що являє собою ця книга, для чого потрібна і які особливості оформлення існують. І звичайно ж, розберемося - де її взяти!

Що таке будинкова книга, для чого потрібна

Домова книга вважається одним з ключових документів на об'єкт нерухомості. Даний документ є офіційним, і відображає всі відомості щодо користувачів, прописаних і проживають на певній житлоплощі.

Оформити домову книгу необхідно на кожне відокремлене квартирне приміщення.

Якщо квартирне приміщення є частковою власністю кількох власників, книга буде заведена в одиничному варіанті.

Багато користувачів не розуміють, навіщо потрібен цей документ. Домова книга виступає як один з ключових документів, здатних підтвердити особистість людини і наявність постійної реєстрації в певному місці.

Види будинкових книг

Домова книга - це обов'язковий документ, який оформляється на конкретний об'єкт нерухомості житлового призначення Домова книга - це обов'язковий документ, який оформляється на конкретний об'єкт нерухомості житлового призначення. Відразу ж звернемо увагу, що будинкові книги бувають двох типів: на квартиру і на приватний будинок.

Кожна вид має свої особливості, і характеризується певними нюансами, як при заповненні, так і в подальшому веденні.

На приватний будинок

Домова книга на приватний будинок оформляється в обов'язковому порядку для подальшої фіксації всіх даних щодо реєстрації проживають в будинку громадян.

Отримати даний документ можна виключно в уповноважених державних органах, а якщо виникає необхідність у відновленні книги, то дана процедура може бути здійснена виключно власником житла.

Оформлення домової книги на приватну будівлю практично нічим не відрізняється від аналогічної процедури щодо житлової квартири. Єдиною відмінністю буде вимога надання кадастрового паспорта на приміщення.

Картка до будинкової поквартирною книзі за формою №10

Крім книги для реєстрації нових мешканців, використовують так звані поквартирні картки (також відомі під найменуванням «десята форма»). У них вносяться дані щодо всіх членів сім'ї власника нерухомості.

Відзначимо, що для оформлення картки потрібно менше інформації, і в неї вносять тільки відомості про ступінь споріднення проживають з власником (наймачем), дата реєстрації та зняття з обліку.

Заповнити книгу можуть лише посадові особи.

Домова книга в багатоквартирному будинку

Якщо розглядати багатоквартирне будова, то даний документ в багатоквартирному будинку буде видаватися на всі відокремлені квартирні приміщення. Книга буде створюватися в одиничному екземплярі. І навіть якщо квартира буде знаходитися в пайовому володінні у кількох власників, все одно документ буде представлений в одному варіанті.

Варто відзначити також і той факт, що отримати книгу можна тільки в уповноважених державних структурах, і зберігатися така книга буде у власника. У ній будуть перераховані всі громадяни, зареєстровані і проживають в квартирі.

на квартиру

Домова книга на квартиру також широко відома під найменуванням поквартирною книги. Вона складається з трьох ключових розділів: титулу, відомостей про власників та інформації про користувачів, прописаних тут.

Як додаток до докуенту, виступає облікова картка форми №10, де позначаються всі користувачі, які мають постійну прописку в зазначеному житло. Причому, тут буде відзначений не тільки сам факт реєстрації та проживання в конкретній квартирі, а й ступінь споріднення власника з кожним з мешканців.

Як оформити домову книгу

Домова книга є одним з найважливіших документів, пов'язаних з об'єктом нерухомості. За своєю суттю, книга являє своєрідну заміну паспорта на житлоплощу, в якому буде представлена ​​інформація щодо всіх громадян, які проживають та зареєстровані в квартирі, а також про власника приміщень.

Оформлення домової книги не є складним процесом, проте має деякі особливості.

Отримати в МФЦ

Після створення МФЦ, що працюють за принципом «служби єдиного вікна», користувачі отримали ряд переваг, пов'язаних з оформленням різної документації. Серед величезного переліку послуг, що надаються МФЦ, є і оформлення домової книги.

Щоб отримати документ через МФЦ, необхідно надати певний перелік документів і написати заяву відповідно до затвердженої законом формі.

Отримання будинкової книги через МФЦ займе 5 робочих днів. Протягом зазначеного терміну документ буде підготовлена ​​і виданий на руки власнику.

Оформити через інтернет

Оформити домову книгу в віддаленому режимі, тобто використовуючи інтернет технології на даний момент неможливо. Згідно із затвердженими правилами, для оформлення документації подібного характеру необхідна особиста присутність власника, що унеможливлює оформлення в онлайн режимі.

Портал держпослуги лише дає можливість замовити виписку з документа. Крім того, через інтернет магазини можна замовити і придбати чистий бланк документа

Де купити

Багато громадян не знають, де купити документ. Придбати домову книгу можна в будь-яких спеціалізованих магазинах канцтоварів, що займаються продажем бланків різних документів. Крім того, кожен користувач має можливість замовити чисту книгу через інтернет магазини, або ж в територіальному підрозділі ФМС, що обслуговує конкретний район.

Єдиний нюанс полягає в тому, що слід ретельно перевіряти актуальність книги.

Скільки коштує будинкова книга на приватний будинок

Відповісти на питання, скільки коштує такий документ - складно. Справа в тому, що кожен продавець встановлює свої ціни на документ. В цілому, вартість документа починається від 30 рублів, і в залежності від матеріалу оформлення та деяких нюансів не може перевищувати 100 рублів.

Реєстрація

Даним питанням займатимуться фахівці ФМС. Для того, щоб книга пройшла реєстрацію, і була визнана офіційним документом, її необхідно попередньо прошнурувати, пронумерувати всі листи і закріпити листком паперу з офіційним штампом ФМС, яка провадить реєстраційну процедуру.

Крім того, в документі повинна бути проставлена ​​дата видачі та реєстрації, а також стояти підпис уповноваженої чиновника, відповідального за оформлення документа. Особливе значення буде приділено правильності реквізитів, зазначених у книзі, а також перевірці всіх даних і записів, наявних в документі. Тільки після перевірки всіх зазначених нюансів, реєстрація цього документа буде проведена в найкоротші терміни.

де зберігається

Відповідно з дійсною законодавчою базою незважаючи на те, що цей документ є вкрай важливою папером, і заповнювати її можуть виключно уповноважені чиновники, що працюють в державних структурах, перебувати на збереженні вона буде у власника квартири. Також допускаються ситуації, коли будинкова книга зберігається у посадових осіб ТСЖ або ЖБК.

Ще один важливий момент - будинкова книга складається в єдиному варіанті, який буде залишатися у власника. У той же час в ФМС залишатимуться дані, зазначені в документі.

Які документи потрібні для оформлення нової будинкової книги

Для оформлення домової книги необхідно певної документальний супровід. Так, крім заяви встановленого зразка заявнику належить подати наступні документи:

  • Персональні відомості власників (копії паспортів);
  • Правовстановлюючих документація на нерухомий об'єкт;
  • Бланки затвердженого формату;
  • Старий зразок будинкової книги, якщо такий є, і по будь-якої причини потребує заміни.

При первинному оформленні, документальний супровід буде ширшим, і буде додатково складатися з угоди купівлі-продажу (дарчим або приватизаційної угоди), документи на обмін, договір із забудовником, а також інший документ, який виступає в ролі підтвердження власницьких прав на житло.

Хто видає домову книгу приватним особам

Багатьох споживачів хвилює питання про хто, хто видає домову книгу. Вона складається і видається територіальним філією ФМС. І навіть якщо користувач звертається в МФЦ за допомогою, все одно видача буде проходити через ФМС.

У ФМС будь-якого заявника проконсультують щодо актуальності зразка, підкажуть, яка документація потрібна для її оформлення, і багато інших моментів щодо даного питання.

Як відновити домову книгу, якщо вона загублена

Коли по деяких обставинах книга відсутня (загублена), її необхідно в обов'язковому порядку відновити. Тут потрібно буде, щоб власник виконав певний порядок дій:

  1. Заклад нової книги за формою №11 та проходження реєстрації документа в ФМС.
  2. Звернення за актуальними відомостями в архівні структури і ФМС. Згідно з усіма відомостями, наданими на запит позначеними відомствами, буде виконано заповнення нового документа. Відзначимо, що проблем з даним процесом не виникне, так як всі дані, зазначені в документі, продубльовані в ФМС.

Як заповнити домову книгу: зразок, бланк

При заповненні потрібно враховувати певні обов'язкові правила, затверджені на вищому законодавчому рівні:

  1. У документ вносяться тільки актуальні дані, підтверджені документально. Крім того, категорично заборонено вказувати неправдиві і непідтверджені дані.
  2. Якщо відбувається заміна будинкової книги, всі відомості повинні бути взяті зі старого зразка. Якщо ж загублена будинкова книга, потрібно виконати ФМС, де зберігаються продубльовані записи, внесені в книгу.
  3. Заборонено особисто залишати записи в книзі. Зробити це - виняткова прерогатива державних чиновників, які мають право на подібні операції.

Бланк будинкової книги, зразок бланка скачати безкоштовно

Подивитися зразок заповнення бланка будинкової книги та його фото можна на спеціалізованих інтернет порталах, або ж вивчити в державних структурах.

⇒ Подивитися бланк документа і завантажити безкоштовно можна за посиланням .

Завантажити зразок будинкової книги

Якщо вас цікавить зразок будинкової книги, подивитися його і завантажити безкоштовно можна на нашому сайті за посиланням . Крім того, ознайомитися з актуальними варіантами документа допоможуть співробітники ФМС і МФЦ.

Порушення при оформленні записів в ДК

Багато користувачів недооцінюють роль будинкової книги і тому самостійно вносять певні записи та позначки. Дана дія є серйозним порушенням, яке може принести багато проблем власнику квартири.

Також до переліку популярних порушень вносять зміна назви вулиці на титулі книги. Недооцінюється також необхідність позначки про загибель одного з постійних мешканців. При відсутності відмітки в майбутньому можуть виникнути серйозні ускладнення, які зажадають значних фінансових витрат і часу.

Відповідно до закону, будь-які позначки в даний документ можуть бути внесені виключно уповноваженими представниками органів державної влади. Крім того, всі записи повинні бути підтверджені спеціальними штампами та підписами відповідального чиновника.

Якщо громадянин вчинив порушення, і вніс в документ власні позначки і записи, документ буде вважатися зіпсованим, і його доведеться міняти. При цьому, старий екземпляр не підлягає знищенню. Він буде зберігатися в якості архівного документа в уповноважених органах, які провели заміну книги.

Якщо змінився власник

Домова книга являє собою один з ключових документів на об'єкти житлової нерухомості. Тому, при здійсненні операцій, пов'язаних з придбанням або продажем нерухомого об'єкту, тут зміниться власник, що має бути відображено в документі.

Домова книга фактично є паспортом житла, тому до питань зміни інформації в ній, і подальшого зберігання потрібно поставитися з належною увагою.

При цьому, нагадаємо, що внесення нових позначок і записів допустимо лише з боку уповноважених посадових осіб.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online