Будівництво без дозволу на будівництво: відповідальність, штраф за незаконну споруду на земельній ділянці, скільки поверхів будинку можна будувати без дозволу

  1. Дозвіл на будівництво
  2. Будівництво без дозволу
  3. Що робити з незаконною будівництвом?
  4. Судовий порядок визнання власності
  5. Рекомендації потенційним покупцям землі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Даний матеріал присвячений питанню будівництва, він в першу чергу буде цікавий власникам земельних ділянок, а також тим, хто збирається ними стати.

Дозвіл на будівництво

Для початку поговоримо про те, які документи потрібні власнику землі для того, щоб почати будівництво Для початку поговоримо про те, які документи потрібні власнику землі для того, щоб почати будівництво.

Процес отримання дозволу на будівництво досить важкий, до того ж може зайняти деякий кількість часу, але отримані документи дозволять, по-перше, почати будівництво, по-друге, уникнути штрафів і інших неприємних наслідків.

План дій:

    • подача заяви на будівництво на ім'я керівника державного департаменту (до заяви додаються документи, що підтверджують право власності на ділянку, проект майбутньої споруди, містобудівний план і план - схему). Так само подача заяви можлива через МФЦ і онлайн через портал держпослуг;
    • сплатити мито;
    • очікування рішення (до 10 днів).

Відмінність містобудівного плану від планування ділянки полягає в тому, що остання містить відомості топографічної зйомки , Схему розташування підземних комунікацій.

Корисно знати: дозвіл на ІЖС має встановлений термін дії 10 років.

Дозвіл на будівництво видається різними органами влади в залежності від типу споруди та її призначення Дозвіл на будівництво видається різними органами влади в залежності від типу споруди та її призначення. Так, дозвіл для будівництва приватного будинку потрібно отримувати в Госархстройнадзора.

Сам документ перед затвердженням проходить велика кількість різних етапів і якщо при цьому в підсумку за заявою буде отримано відмову, то він буде чітко аргументована.

Будівництво без дозволу

Тепер поговоримо про самовільне будівництво без попереднього дозволу (перелік об'єктів, які потребують дозволу на будівництво, Ви можете переглянути   тут   ) Тепер поговоримо про самовільне будівництво без попереднього дозволу (перелік об'єктів, які потребують дозволу на будівництво, Ви можете переглянути тут ).

Варто відразу обмовитися, що це дана діяльність розглядається органами влади як незаконна, а значить, тягне за собою відповідальність.

Це важливо: побудувати будинок або іншу споруду на власній ділянці без дозволу не складно, але узаконити будівництво, а також довести власні права на неї набагато складніше.

Багато хто вважає, що незаконну споруду в подальшому можна буде зареєструвати за допомогою сторонніх фірм, проте, на ділі слід побоюватися наступних наслідків:

      • будівництво неможливо буде зареєструвати в БТІ, довести право власності на неї буде неможливо без звернення до суду, а це додаткові витрати коштів і нервів;
      • за самовільне зведення споруди забудовнику загрожує штраф від різних інстанцій;
      • якщо незаконна споруда несе загрозу для життя людей або ж порушує права інших осіб, то її можуть зобов'язати знести в судовому порядку, причому витрати за знесення будуть покладені на забудовника-порушника.

Набагато простіше перед початком будівництва вивчити всі сторони Містобудівного законодавства і тільки після цього займатися будівництвом.

Зверніть увагу: для забудови земельних ділянок різного призначення потрібно різний перелік документів і дозволів. Наприклад, для будівництва будинку в садівничому некомерційному товариша не потрібно отримувати дозвіл.

Згідно ст Згідно ст. 9.5 КоАП за незаконне будівництво встановлені штрафи в розмірі:

      • для громадян - від 2-х тис. до 5 тис. руб .;
      • посадових осіб - від 20 тис. до 50 тис. руб .;
      • на ІП - від 20 тис. до 50 тис. руб. або призупинення їх діяльності на строк до 90 діб;
      • на юросіб - від 500 тис. до 1000 тис. руб. або призупинення їх діяльності на строк до 90 діб.

Що робити з незаконною будівництвом?

Виходячи з Цивільного кодексу, а саме статті 222, незаконно зведена споруда не є власністю того, хто її побудував, з цього випливає, що в такій будові можна жити, не можна здавати його в оренду або використовувати для будь-яких інших комерційних цілей Виходячи з Цивільного кодексу, а саме статті 222, незаконно зведена споруда не є власністю того, хто її побудував, з цього випливає, що в такій будові можна жити, не можна здавати його в оренду або використовувати для будь-яких інших комерційних цілей.

Раніше для оформлення будівлі використовувалася спрощена форма їх легалізації. Для тих, хто побудував будинок або іншу споруду на ділянці, яка не є власністю, необхідно було оформити землю у власність і надати всі необхідні документи. Ті ж закони діяли відносно власників земельних ділянок.

В даний час узаконити самовільно зведену будівлю можливо тільки в судовому порядку за умови, що будова не загрожує життю і здоров'ю людей, а також не порушує права інших осіб.

Судовий порядок визнання власності

Для встановлення власності на будівлю необхідно подати позовну заяву встановленого зразка (дивіться приклад заяви   тут   ) Для встановлення власності на будівлю необхідно подати позовну заяву встановленого зразка (дивіться приклад заяви тут ). Подати його має право власник земельної ділянки.

Процедура визнання включає в себе наступні умови:

      • проведення будівельної експертизи для визнання будови нерухомістю;
      • будова має бути визнано самовільно зведеним. Для цього можна надати заяву на будівництво чого-небудь на даній ділянці;
      • споруда не повинна обмежувати права інших осіб, наприклад, сусідів;
      • будова має відповідати всім необхідним стандартам в будівництві, для цього потрібен висновок пожежного нагляду, санітарної та будівельної інспекцій;
      • у особи, яка подає заяву, повинні бути документи про те, що будівля зведена на його кошти. Це може бути кошторис або договір-підряд з будівельною фірмою;
      • будова має мати всю необхідну технічну документацію, що характеризує його як індивідуальне.

Але трапляється, що суд не визнає будівництво власністю і вимагає її знесення. Часто це трапляється, якщо якісь із перерахованих вище умов не було дотримано.

Звертаємо увагу: у разі позитивного результату суду на підставі їх рішення реєструється право власності на зведений об'єкт.

Рекомендації потенційним покупцям землі

Якщо ви вирішили придбати ділянку землі з наміром будуватися на ньому (під ІЖС), зверніть увагу на наступні нюанси: Якщо ви вирішили придбати ділянку землі з наміром будуватися на ньому (під ІЖС), зверніть увагу на наступні нюанси:

      • до якого типу земель відноситься земельну ділянку. Під забудову житлового будинку використовуються землі населених пунктів.
        Побудований будинок повинен задовольняти вимогам:
        • не більше 3-х поверхів;
        • максимальна площа 1,5 тис. м2;
        • для проживання однієї сім'ї.
      • не порушувати містобудівні норми при зведенні житла;
      • в разі придбання недобудови з уже наявними дозволом новий господар сповіщає в письмовій формі місцеву адміністрацію про зміну прав на землю.

Зі сказаного вище очевидно, що набагато простіше спочатку узаконити майбутнє будова і убезпечити себе від неприємних наслідків, якими можуть загрожувати самовільні незаконні дії.

З цього відео Ви дізнаєтеся, як узаконити самобуд:

Увага!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - телефонуйте за телефонами:
+7 (499) 703-42-21 - Москва
+7 (812) 309-91-17 - Санкт-Петербург
+7 (800) 500-27-29 доб. 482 - Росія (загальний)
або якщо Вам так зручніше, скористайтеся формою онлайн-консультанта нижче!
Всі консультації у юристів безкоштовні.

Що робити з незаконною будівництвом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online