Розлучення і неповнолітні діти. Всі деталі і тонкощі процесу

  1. Коли розлучення неможливе
  2. Куди йти, якщо в шлюбі є діти?
  3. З ким житимуть діти?
  4. Етапи шлюборозлучного процесу
  5. готуємо документи
  6. Вступ рішення про розлучення в законну силу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розлучення при наявності неповнолітніх дітей ускладнюється як з моральної, так і з юридичного боку і вимагає ретельної підготовки. Давайте розглянемо всі аспекти, які необхідно знати, щоб це було максимально швидко і безболісно.

Коли розлучення неможливе

Так, бувають і такі випадки, коли розлучитися, просто, не можна. Згідно зі статтею 17 СК РФ, чоловік не має право подавати на розлучення в односторонньому порядку під час вагітності дружини або до того моменту, поки дитині не виповниться 1 рік.

Що це означає на практиці? Якщо малюк народився - на розлучення може подати дружина. Або вона повинна підписати документ, вказавши, що не заперечує проти розірвання шлюбу. А ось якщо жінка в положенні, тоді все трохи складніше. Суди неохоче розводять сім'ї, в яких очікується поповнення. Як правило, їм дається тривалий термін на примирення, поки не народиться дитина. Іноді, це цілком виправдано і дозволяє врятувати сім'ю. Але, в більшості випадків - рішення подружжя про розставання залишається незмінним.

Щоб максимально прискорити процес розлучення, підготуйтеся до нього заздалегідь:

  • Оформіть майнові документи
  • Визначте місце проживання дитини
  • Домовтеся про розмір аліментів
  • Узгодьте всі спірні моменти

З таким набором документів можна йти в суд відразу після народження дитини. Якщо ж дружина не згодна розлучитися - доведеться чекати рік, а далі її згоду вже не буде потрібно.

Куди йти, якщо в шлюбі є діти?

Формально, одружують і розводять в Росії органи ЗАГС. Але, в ситуації, якщо в сім'ї є неповнолітні діти, за розлученням доведеться йти до суду. Для розірвання шлюбу в судовому порядку найкраще довіритися професіоналам.

Для розірвання шлюбу в судовому порядку найкраще довіритися професіоналам

Що робити якщо в розлученні вас троє?

При цьому є ряд винятків, коли все-таки можна обмежитися РАГСом:

  • У разі, коли один з подружжя був визнаний недієздатним (виключно за рішенням суду)
  • Коли одного з подружжя визнали безвісти відсутнім (зниклим)
  • Якщо один з подружжя перебуває в МЛС на термін більше 3-х років
  • Коли в шлюбі виховуються неповнолітні діти, але вони не є загальними (у випадку з удочерінням / усиновленням, опікунством діти вважаються загальними незалежно від того, хто біологічний батько)

В інших випадках похід до суду неминучий. Є тільки різниця, в який саме суд ви підете.

Світовий суд - найбільш безболісне рішення. Похід в нього доцільний, якщо подружжю вдалося досягти домовленості щодо всіх спірних моментів самостійно. Врегулювати питання місця проживання дітей, аліментів, поділу майна та інших. Або якщо ви вирішили всі спірні моменти виділити в окреме діловодство.

Районний суд. Подача позовної заяви в районний суд буде потрібно у випадках, коли один з подружжя проти розлучення, або у вас є розбіжності щодо дітей та майна. В даному випадку суддя буде виходити не стільки з побажань подружжя, скільки з норм сімейного кодексу і судовий процес може затягнутися. У будь-якому випадку, примиритися і підписати мирову угоду можна на будь-якому етапі, якщо суддя не вважатиме, що це суперечить інтересам неповнолітнього.

У будь-якому випадку, примиритися і підписати мирову угоду можна на будь-якому етапі, якщо суддя не вважатиме, що це суперечить інтересам неповнолітнього

Головне завдання дорослих - розлучення без травм для дітей

З ким житимуть діти?

Судова практика показує, що в більшості випадків діти залишаються з мамою. Але відомі прецеденти, коли суд в цьому питанні ставав на бік батька. Головне - щоб права і інтереси дітей не обмежувалися. Відповідно до закону, батько й мати однакові в своєму праві проживати разом з дітьми.

Суд може прийняти до уваги бажання самої дитини, якщо йому виповнилося 10 і більше років.

У батька і матері однакове право на спільне проживання з дитиною

Що враховує суд, вирішуючи, з ким буде проживати дитина:

  • Бажання дитини. Якщо в сім'ї є брати і сестри, то враховуються їхні взаємини, потреби.
  • Думка батьків. Цілком можливо, що мати хоче побудувати кар'єру і вважає за краще залишити дитину з батьком.
  • Стан здоров'я батьків, їх вік, фізичні дані.
  • Спосіб життя батька і матері. Зловживають батьки алкоголем або наркотиками, чи мають роботу, чи не мають небезпечних захворювань.
  • Можливість більш якісно доглядати за дитиною, розвивати і навчати його.
  • Інші обставини.

Етапи шлюборозлучного процесу

Для початку потрібно подати позовну заяву . Робить це один з подружжя, в результаті іменований «позивач». Другий автоматично стає «відповідачем», але це не означає, що хтось правий більше або менше. Заява пишеться в довільній формі. У ньому необхідно вказати:

  • Назва суду або Прізвище та ініціали мирового судді
  • Повні паспортні дані обох сторін, місця їх реєстрації та фактичного проживання
  • Дату реєстрації шлюбу
  • Причини що спонукали розірвати шлюб
  • Інформацію про неповнолітніх дітей
  • Позиція позивача (або загальна) щодо місця проживання дітей
  • Список документів, які позивач додає до заяви

Далі варіантів розвитку подій два:

Перший - відносно швидкий. Ви про все домовилися, подаєте позовну заяву. Вичікуєте період на примирення, підтверджуєте свої наміри в судовому засіданні і отримуєте розлучення. Такий хід подій властивий мировому суду.

Другий шлях набагато складніше і реалізовується через районний суд. Після подачі заяви на Вашу електронну адресу повинна прийти повістка з викликом. У випадку наявності непримиренних розбіжностей між подружжям, що стосуються дітей, аліментів або майна, як правило, одним судовим засіданням справа не обмежується. Виходячи з цього привід, їх може бути від трьох до нескінченності, в залежності від складності справи, підготовленості до нього сторін і окремих обставин, що відкриваються в процесі його розгляду.

Подаючи позовну заяву, незалежно від суду, можна об'єднати вимога про розлучення і, наприклад, аліменти.

готуємо документи

Грамотно складеного позовної заяви для походу в суд не достатньо. Необхідно підготувати додаткові документи:

  • Документ засвідчує особу позивача (паспорт)
  • Свідоцтво про шлюб (оригінал)
  • Копія свідоцтва про народження неповнолітньої дитини / дітей
  • Квитанція про сплату держмита

Залежно від обставин кожної конкретної справи, або регіону, суд вправі зажадати і інші документи. Наприклад, виписку з будинкової книги, довідку про доходи і т.д.

Якщо між подружжям була досягнута домовленість щодо майна і місця проживання дітей - її можна або додати до позовної заяви, або надати на першому засіданні. Згідно зі статтею 65 СК РФ (частина 3), при роздільному проживанні батьків місце проживання дітей встановлюється на підставі взаємних домовленостей. Вони повинні бути завірені нотаріально. Це стосується і місця проживання неповнолітніх, і аліментів та інших питань. Якщо ж єдиної думки у батьків немає - визначати з ким залишиться дитина буде суд. При цьому враховується не тільки матеріальний стан подружжя (хоча і це теж), але так само береться в розрахунок прихильність до братів і сестер, відносини з кожним з батьків і інше. Думка самої дитини так само береться в розрахунок. Суд зобов'язаний до нього прислухатися, якщо неповнолітньому вже виповнилося 10 років.

Розмір держмита визначений державою. Він оплачується позивачем, а після завершення процесу ділиться між колишнім подружжям. Держмито буде варіюватися в залежності від додаткових пунктів, які розглядаються в процесі судового засідання (аліменти, поділ майна, визначення місця проживання дітей, і т.д.).

Вступ рішення про розлучення в законну силу

Мінімальний термін, в який ви можете розлучитися при наявності неповнолітніх дітей - 2 місяці. Це якщо справа буде вирішуватися в світовому суді. В такому випадку, позивач подає позовну заяву. Згідно із законодавством, мировий суддя може призначити судове засідання не раніше ніж через 30 днів. Через місяць ви приходите на перше засідання. Коли між подружжям досягнуті всі домовленості, документи правильно підготовлені, і кожен хоче, щоб шлюборозлучний процес закінчився якомога швидше - це засідання може бути останнім.

Рішення судді про розірвання шлюбу вступає в законну силу через 1 місяць після його винесення незалежно від того, розглядалося справа мировим суддею або в районному суді. В цей термін одна зі сторін може подати апеляцію. Ще 3 робочих дня піде на те, щоб передати документи в органи РАЦС.

Майте на увазі, не дивлячись на те, що після вступу в законну силу рішення про розлучення ви стаєте абсолютно вільною людиною, подавати заяву про вступ до новий шлюб можна лише після того, як було отримано свідоцтво про розірвання шлюбу.

З ким житимуть діти?
Що це означає на практиці?
Куди йти, якщо в шлюбі є діти?
Що робити якщо в розлученні вас троє?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online