Нанайські хлопчики ні при чому

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дача краснодарського губернатора Олександра Ткачова. Її будівництво в прибережній смузі прокурори не засуджували
ЙОСИП Гальперін

Шостого і сьомого липня нам з адвокатом Мариною Коршикову довелося брати участь в судовому процесі в місті Новоросійську. Крім нас, в ньому взяли участь прокурорський працівник, радник глави адміністрації міста з правових питань, професор-юрист і редактор газети «Маємо право!».

Цивільний процес в Жовтневому районному суді Новоросійська завершився підписанням мирової угоди. Ось текст, який ми зобов'язані опублікувати. Він сухий і відповідає протоколу, але, повірте, ці скупі рядки стали підсумком бурхливих дебатів:

«При підготовці статті« Краснодарський крій »автор статті не поставив Авакова О.О. і Петіна В.Н. до відома про зміст і характер статті. У бесіді з Аваковим О.О. і Петіна В.Н. питання правомірності зведення конкретних окремих будівель не обговорювалися ».

Матеріал, який став предметом судового розгляду, вийшов в першому номері «Цілком таємно». У ньому були описані способи, якими місцеві і федеральні влади ділять благодатний кубанську землю, зокрема її курортну частину.

Восени минулого року я приїхав на Чорноморське узбережжя Краснодарського краю з метою зібрати інформацію для підготовки матеріалу про незаконне будівництво в прибережній зоні. Мені допомагав місцевий журналіст Валерій Волков, який став незадовго до цього номінантом премії Артема Боровика за публікацію гострих матеріалів.

В результаті кружляння по гірських серпантинах і по прибережній гальці, а також розмов з місцевими жителями, будівельниками та представниками влади (в тому числі з прокурорами) з'явився репортаж. У ньому розповідалося про конфлікти навколо розподілу земель у урізу Чорного моря, незаконне будівництво в прибережній смузі і оголошеної в краї боротьби з ним.

Написав я і про дачу краснодарського губернатора Ткачова, що стоїть прямо на прибережній гальці. І про масштабне будівництво неподалік від неї: за словами місцевих жителів, це зводиться нова резиденція для російського президента. Місцеві прокурорські працівники Аваков О.О. і Петін В.Н. консультували мене з питань відповідальності за незаконне будівництво і до такої міри засуджували будівництво в прибережній зоні, що експансивний Аваков навіть запропонував ввести за це кримінальне покарання.

Але коли вийшов матеріал, прокурорів, мабуть, злякало те, що їхні прізвища та цитати з їхніх висловлювань є сусідами з розповіддю про дачу губернатора Ткачова. Можливо, їм здалося, що тепер їх можуть запідозрити в нелояльності до начальства.

Ось вони і написали незабаром після виходу газети лист до редакції, зажадавши опублікувати повідомлення, що вони не згодні зі статтею і взагалі ніякого інтерв'ю автору не давали. Редакція, відповідно до закону «Про ЗМІ», в переписку з ними вступати не стала. Тоді прокурори пішли в суд.

До суду, відповідно до закону, вони повинні були звертатися за місцем проживання відповідача. Але позивачі, можливо, не були впевнені в успіху звернення в московський суд і вже точно набагато більше сподівалися на суд новоросійський. Все-таки свій, рідний суд. Заступником голови в ньому працює Леля Семенівна Гончарова - дружина позивача Овакіма Оганезовіча Авакова.

Щоб судитися в Новоросійську, потрібно було тут же знайти хоча б співвідповідача. Знайшли вже згадуваного мною Валерія Павловича Волкова. Він, правда, в написанні матеріалу не брав участі, але позивачі вхопилися за те, що в кінці публікації згадано його ім'я: редакція подякувала йому за допомогу в організації відрядження свого кореспондента.

На суді адвокат, який представляв інтереси позивачів, нехитро підтвердив, що Волкова в якості відповідача вибрали лише по «процесуальним мотивами».

Треба віддати належне судді Вірі Гондуш: вона трималася бездоганно і намагалася привести процес до якогось нефарсовому підсумку. Переконала позивачів змінити їх позовні вимоги практично повністю. І тоді ми пішли на мирову угоду. Ми погодилися опублікувати крик лояльних прокурорських душ про їх непричетність до розслідування діяльності губернатора. Але з тією умовою, що супроводимо цей крик розповіддю про те, як проходив суд.

Дивно, але прокурори, які, що називається, ex officio повинні бути буквоїдами, більше наголошували нема на букву, а на дух публікації. Їх дуже сильно обурювали рядки, що передували їх прізвищами в статті. Там говорилося, що боротьба з незаконним будівництвом в прибережній зоні нагадує «боротьбу нанайських хлопчиків». Ми нагадали в суді, що мова йде про відомого естрадному номері, коли один артист зображує сутичку двох маленьких борців. І прямо сказали, що малися на увазі влади, які однією рукою пишуть грізні, екологічно чисті встановлення, а інший - грубо їх порушують.

Але це не заспокоїло Авакова і Петіна. Може бути, тому, що вони самі однією рукою захищають закон і рівність перед ним, а інший - борються за особливі, сімейні відносини з правом?

Йосип Гальперін


Може бути, тому, що вони самі однією рукою захищають закон і рівність перед ним, а інший - борються за особливі, сімейні відносини з правом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online