Сад для «метеликів»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чотирирічна Катя сидить в дитячому садку за столом в білих рукавичках. Поруч на стільчик сідає хлопчик і простягає свою руку до Катиной, щоб доторкнутися рукавичку. Дівчинка не зупиняє руку, а, навпаки, спонукає ближче, щоб малюк міг дотягнутися.

Катя в рукавичках, тому що вона «метелик». У медицині ця хвороба називається бульозний епідермоліз - при ній шкіра людини відгукується ранами на зіткнення із зовнішнім світом. У грудні минулого року «Нова» розповідала про сім'ю Косімових, в якій росте Катя. У цій родині п'ять «метеликів»: мама Олеся, 9-річна Камілла, 4-річна Катя, 3-річний Вадик і 2-річний Матвій. Катя і Матвій не рідні діти Олесі і її чоловіка: Катя удочерена, Матвій узятий під опіку. Коли кореспонденти «Нової» були у них в останній раз, діти були ще маленькі, а через рік Катя і Вадик пішли в дитячий сад, і що найважливіше - Олесю взяли туди працювати асистентом.

Коли кореспонденти «Нової» були у них в останній раз, діти були ще маленькі, а через рік Катя і Вадик пішли в дитячий сад, і що найважливіше - Олесю взяли туди працювати асистентом

Фото: Олена Лук'янова, «Нова в Петербурзі»

Це вже друга спроба Косімових піти в сад: Вадик раніше ходив в інший, але там не склалося. «Мене не взяли туди працювати, а він не адаптувався, дуже плакав, - згадує Олеся. - Потів, шкіра реагувала. Він ходив у бинтах, вони сповзали за день або бруднилися. А хто їх правильно підтягне або перебінтуйте? Ні у вихователів, ні у няні на це часу не вистачить, та й не зобов'язані вони це робити ».

Надія на новий сад з'явилася після зустрічі уповноваженого з прав дитини Світлани Агапітової і чиновників районної адміністрації з жителями Нової Охти. На ній Олеся постаралася пояснити, що її дітям потрібна група, в якій могла б знаходитися і мама.

На ній Олеся постаралася пояснити, що її дітям потрібна група, в якій могла б знаходитися і мама

Фото: Олена Лук'янова, «Нова в Петербурзі»

Наталія Телегіна, керівник дошкільного навчального закладу № 35 Красногвардійського району (в Новій Охте його філія), говорить, що вони тоді думали, чим можна допомогти Олесеві. «Треба ж перев'язки робити, а на вихователя покласти таке навантаження складно, в групі велика кількість дітей. Ми не перший рік працюємо як сад, в тому числі і для дітей з обмеженими можливостями здоров'я, і ​​нам пішли назустріч - виділили штатну одиницю асистента ».

Фото: Олена Лук'янова, «Нова в Петербурзі»

Так Олеся стала асистентом в групі своїх дітей. Це звичайна група, Катя з Вадиком відрізняються від інших тільки бинтами і рукавичками на руках. Інші діти уваги на це не звертають. Можливо, тому що ще маленькі, але, може, й тому, що суспільство поступово змінюється. Олеся розповідала, що її задирали однолітки, а Камілла розбудовувалася хоча б тому, що якийсь малюк сказав, що у неї родзинка на щоці, а це була ранка.

Фото: Олена Лук'янова, «Нова в Петербурзі»

- Ну що, кого будемо малювати? - Олеся сідає за низький стіл поруч з Вадиком і Катею.

- Маму! - миттєво реагує син.

- Маму ми вчора малювали, давайте щось інше.

Вона малює кішку і павука і дає дітям їх розфарбовувати. Олеся грає з дітьми, перебинтовувати їх, маже маззю, стежить за годуванням (недавно Катя з'їла хліб зі скоринкою - ясна тут же рознесло), допомагає сходити в туалет.

Олеся грає з дітьми, перебинтовувати їх, маже маззю, стежить за годуванням (недавно Катя з'їла хліб зі скоринкою - ясна тут же рознесло), допомагає сходити в туалет

Фото: Олена Лук'янова, «Нова в Петербурзі»

В саду Олесеві легше, ніж удома: налагодився режим: перев'язки вона робить в один і той же час. Але особливо сад був потрібен Каті - після життя в дитячому будинку їй не вистачало спілкування. «Тим більше вона бачить, що старша сестра кудись ходить. «А я коли?» Я відповідаю: «У нас ще Бублик (так називають Матвія в сім'ї. - Ред.) Маленький, допомагай». - «Він уже ходить, коли ж я?» - «Тепер у тебе ноги болять». - «Все, пройшли, ну коли?»

Наймолодша дитина, Матвій, в першій половині дня залишається у сусідів або друзів Олесі - грає з їхніми дітьми. Олеся сподівається, що і йому дадуть місце в цьому саду. Плюс садка вона бачить ще в тому, що діти, які зараз ходять сюди з Катею і Вадиком, пізніше підуть з ними і в школу. «І питань про« родзинку »не буде», - розраховує мама.

«І питань про« родзинку »не буде», - розраховує мама

Фото: Олена Лук'янова, «Нова в Петербурзі»

ВСЕ МАТЕРІАЛИ Петербурзької РЕДАКЦІЇ | АРХІВ ПУБЛІКАЦІЙ | PDF

А хто їх правильно підтягне або перебінтуйте?
«А я коли?
«Він уже ходить, коли ж я?
«Все, пройшли, ну коли?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online