опера "Євгеній Онєгін"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Опера написана на сюжет пушкінського « Євгенія Онєгіна ». Створенню опери передували тривалі пошуки оперного сюжету. У листі до композитора С. І. Танєєва Чайковський писав: «Я шукаю інтимну, але сильну драму, засновану на конфлікті положень, мною випробуваних або бачених, що можуть зачепити мене за живе» [2] . Сюжет був підказаний майже випадково співачкою Е. А. Лаврівський в травні 1877 . У листі до брата М. І. Чайковському композитор докладно описує цей епізод: Опера написана на сюжет   пушкінського   «   Євгенія Онєгіна   »

Лізавета Андріївна мовчала і добродушно посміхалася, як раптом сказала: «А що б взяти" Євгенія Онєгіна "»? Думка ця здалася мені дикою, і я нічого не відповідав. Потім, обідаючи в трактирі один, я згадав про «Онєгіні», задумався, потім почав знаходити думка Лаврівський можливою, потім захопився і до кінця обіду зважився. Негайно побіг відшукувати Пушкіна. Насилу знайшов, відправився додому, перечитав із захопленням і провів зовсім безсонну ніч, результатом якої був сценаріум чарівної опери з текстом Пушкіна [3] . Лізавета Андріївна мовчала і добродушно посміхалася, як раптом сказала: «А що б взяти Євгенія Онєгіна »

Опера створювалася досить швидко, композитор працював над нею в Москві , в Сан-Ремо , А також в Кам'янці і в Глібова . Лібрето йому допомагав створювати поет К. С. Шиловський. 30 січня ( 11 лютого ) 1878 опера була цілком завершена, і Чайковський повідомляє Н. Г. Рубінштейну : «Я скінчив оперу зовсім. Тепер тільки переписую лібрето і, як тільки все буде готово, відправлю в Москву » [4] .

З самого початку роботи над оперою композитор усвідомлював ряд труднощів, пов'язаних з пристосуванням пушкінського сюжету до оперного жанру. Перш за все це стосувалося «несценічність» сюжету, відсутність типових для опери конфліктів і сюжетних поворотів, а також незвичайним для опери «сучасним» сюжетом. Крім того, смерть одного з головних героїв відбувається в середині опери, а не в кінці; опера ж в цілому закінчуються не ефектними подіями і масової сценою, а діалогом-поясненням двох дійових осіб. Однак це не зупиняло композитора, оскільки щирість, жвавість і поетичність пушкінських образів йому здавалася важливіше всіх оперних умовностей. У відповідь на передбачувану критику він писав:

У відповідь на передбачувану критику він писав:

Мені здається, що вона [опера] засуджена на неуспіх і на неувагу маси публіки. Зміст дуже нехитро, сценічних ефектів ніяких, музика, позбавлена ​​блиску і тріскучої ефектності ... Я ... писав «Онєгіна», не маючи на ніякими сторонніми цілями. Але вийшло так, що «Онєгін» на театрі не буде цікавий. Тому ті, для яких перша умова опери - сценічний рух, не будуть задоволені нею. Ті ж, які здатні шукати в опері музичного відтворення далеких від трагічності, від театральності, звичайних, простих, загальнолюдських почуттів, можуть (я сподіваюся) залишитися задоволені моєю оперою [7] Мені здається, що вона [опера] засуджена на неуспіх і на неувагу маси публіки

Будучи переконаним в тому, що публіці буде важко сприймати цей твір на сцені, Чайковський звернувся до П. І. Юргенсон з проханням видати клавір опери до її постановки, який дійсно незабаром вийшов у світ і був дуже швидко розкуплений. Композитор писав:

Опера ця, мені здається, швидше за матиме успіх в будинках і, мабуть, на концертних естрадах, ніж на великій сцені ... Успіх цієї опери повинен початися знизу, а не зверху. Тобто не театр зробить її відомою публіці, а, навпаки, публіка, мало-помалу познайомившись з нею, може полюбити її, і тоді театр поставить оперу, щоб задовольнити потребу публіки [8] Опера ця, мені здається, швидше за матиме успіх в будинках і, мабуть, на концертних естрадах, ніж на великій сцені

Твір виявилося дуже дорого Чайковському, він вклав у нього багато душевних сил, і йому шкода було віддавати його на сцену імператорських театрів.

Майже відразу до опери прийшов тріумфальний успіх. Публіка була зачарована цією оперної інтерпретацією пушкінського «роману у віршах» з її виразним музикою.

Опера виявилася новим словом для оперного жанру, вона затвердила в правах цілу жанрову гілка ліричної опери.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online