Придбання і припинення права власності

  1. Придбання права власності
  2. Припинення права власності на природні ресурси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Право власності виникає і припиняється на підставі юридичних фактів, які іменуються підставами. Такі підстави тягнуть за собою або виникнення права власності, або його припинення, або виникнення у одного з одночасним припиненням в іншого.

Придбання права власності

Всі підстави набуття права власності, регульовані гл. 14 ГК РФ, поділені в ній на дві групи: первинні і похідні (рис. 5.7).

Мал. 5.7. Класифікація підстав набуття права власності

Початкові підстави набуття права власності. Згідно п. 1 ст. 218 ГК РФ право власності на нову річ, виготовлену або створену особою для себе з дотриманням закону та інших правових актів, набувається цією особою. Право власності на рухомі речі виникає з моменту їх виготовлення, на нерухомі - з моменту державної реєстрації права власності (ст. 219 ЦК України). Як приклад можна назвати створення штучного земельної ділянки на водному об'єкті, що знаходиться у федеральній власності.

Стаття 220 ЦК України встановлює, що, якщо інше не передбачено договором, право власності на нову рухому річ, виготовлену особою шляхом переробки котрі належать до йому матеріалів, набувається власником матеріалів. Це підстава дуже часто зустрічається при видобутку та переробки корисних копалин.

Однак якщо вартість переробки істотно перевищує вартість матеріалів, право власності на нову річ набуває особа, яка, діючи сумлінно, здійснило переробку для себе.

Стаття 221 ЦК України повністю присвячена праву власності на загальнодоступні для збору речі. У випадках, коли відповідно до закону, загальним дозволом, даними власником, або відповідно до місцевого звичаю на певній території допускається збирання ягід, видобуток (вилов) риби та інших водних біологічних ресурсів [1] , Збір або добування інших загальнодоступних речей і тварин, право власності на відповідні речі набуває особа, яка здійснила їх збір або видобуток.

Право власності на самовільну споруду передбачається ст. 222 ГК РФ. Самовільно побудовою є житловий будинок, інша будівля, споруда, зведена з порушенням вимог законодавства. Дана норма прямо не стосується права власності на природні ресурси і об'єкти. Вона діє тільки за допомогою використання в цьому процесі земельної ділянки.

Придбання права власності на безхазяйне речі передбачено ст. 225 ГК РФ. Безхазяйне є річ, яка не має власника або власник якої невідомий, або річ, від права власності на яку власник відмовився. В даний час судовій практиці відомі позови про відмову від права власності на земельні ділянки.

Із судової практики

Радянським районним судом м Орська Оренбурзької області були задоволені вимоги Г. про відмову від права власності на земельну ділянку. У своїй позовній заяві позивач обґрунтував вимоги наступним чином: що належить йому земельну ділянку він використовував для цілей садівництва і городництва. Щовесни ділянку піддавався затоплення паводковими водами, через що більшість плодово-ягідних насаджень загинуло, а терміни посадки овочевих культур затягуються.

Суд, задовольняючи заявлені вимоги, застосував норми ст. 44 ЗК РФ [2] .

Особа, у власності, володінні або користуванні якого знаходиться земельна ділянка, водний або інший об'єкт, де знаходиться кинута річ, вартість якої явно нижче суми, відповідної п'ятикратному мінімального розміру оплати праці, або кинуті брухт металів, бракована продукція, грузило від сплаву, відвали і сливи, утворені при видобутку корисних копалин, відходи виробництва та інші відходи, має право звернути ці речі в свою власність, приступивши до їх використання або зробивши інші дії, що свідчать про звернений ії речі у власність.

Інші кинуті речі надходять у власність особи, що вступив у володіння ними, якщо за заявою цієї особи вони визнані судом безхазяйними (і. 2 ст. 226 ЦК України).

Пункт 1 ст. 234 ГК РФ передбачає придбання права власності в силу набувальної давності.

Особа (громадянин або юридична особа), яка не є власником майна, по добросовісно, ​​відкрито і безперервно володіє ним як своїм власним нерухомим майном протягом 15 років або іншим майном протягом 5 років, набуває право власності на це майно. Застосування такої підстави широко використовується в даний час в судовій практиці щодо земельних ділянок, на яких розташовані будинки і будівлі колишніх колгоспів і радгоспів.

Похідні підстави набуття права власності на природні ресурси і об'єкти. Ці підстави включають цивільно-правові угоди, успадкування, реорганізацію юридичної особи - власника майна. Вони передбачають виникнення прав власності у набувача і одночасне припинення даного права у іншої особи.

Важливим елементом тут є момент передачі речі. Стаття 224 ЦК України передбачає, що при врученні речі набувачеві, а так само при здачі перевізнику для відправки набувачеві або здачі в організацію зв'язку для пересилання набувачеві речей, відчужених без зобов'язання доставки, річ вважається врученою набувача з моменту її фактичного надходження у володіння набувача або вказаної ним особи. Якщо до моменту укладення договору про відчуження речі вона вже знаходиться у володінні набувача, річ визнається переданої йому з цього моменту.

Припинення права власності на природні ресурси

Відповідно до ч. 3 ст. 35 Конституції РФ ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше як за рішенням суду. Примусове відчуження майна для державних потреб може бути зроблено тільки за умови попереднього і рівноцінного відшкодування.

Підстави припинення права власності закріплені в гл. 15 ГК РФ і діляться на підстави з волі власника і примусові підстави (рис. 5.8).

8)

Мал. 5.8. Класифікація підстав припинення права власності на природні ресурси

З волі власника припинення права власності здійснюється добровільно, шляхом укладання угод (наприклад дарування) і укладення різних договорів (купівлі-продажу, міни та ін.).

Самостійна підстава припинення державної і муніципальної власності на земельну ділянку є приватизація. Під приватизацією розуміється передача з державної і муніципальної власності у власність громадян та юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у них на праві постійного (безстрокового) користування, довічного успадкованого володіння і оренди [3] .

Примусове припинення права власності здійснюється без урахування волі власника, а найчастіше і всупереч їй, тому дуже важливо робити це в точній відповідності з законом, щоб не допустити порушення законних прав власника.

Підстави примусового припинення права власності можна поділити також на оплатне і безоплатні.

До оплатним відносяться:

  • • націоналізація (ст. 235 ЦК України);
  • • викуп безгосподарно вмістом культурних цінностей (ст. 240 ЦК України);
  • • реквізиція (ст. 242 ЦК України);
  • • виплата грошової або іншої компенсації учаснику спільної власності при її розділі або виділ частки (ст. 252, 254 ЦК України);
  • • викуп земельної ділянки для державних або муніципальних потреб (ст. 282 ЦК України).

До безоплатним відносяться:

  • • звернення стягнення на майно за зобов'язаннями власника (ст. 237 ЦК України);
  • • конфіскація (ст. 243 ЦК України).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online