Перехід права власності на автомобіль: коли виникає, переходить

  1. Автомобіль як річ
  2. Момент виникнення права власності на автомобіль
  3. Необхідна документація для виникнення права
  4. Реєстрація транспорту державними органами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен з нас для комфортабельного пересування мріє придбати автомобіль. Для цього, спочатку, влаштовується на курси водіння в автошколу. Потім здає держіспит з правилами дорожнього руху і практики водіння, отримує посвідчення водія. Відразу ж після цього виникає головне бажання - придбання авто. Але тут виникає дилема щодо того, яким же чином відбувається перехід права власності на відчужену автомобіль на нового власника за договором купівлі-продажу.

Але тут виникає дилема щодо того, яким же чином відбувається перехід права власності на відчужену автомобіль на нового власника за договором купівлі-продажу

Автомобіль як річ

Власність на річ - це право володіння, розпорядження, а також користування Власність на річ - це право володіння, розпорядження, а також користування. Володіти річчю можуть як фізичні особи, так і юридичні особи, за винятком тих речей, які згідно з чинним законодавством не можуть перебувати у володінні зазначених осіб. Транспортний засіб являє собою не що інше, як річ, тобто майно. Держава в плані володіння авто нікого не утискає. І так, як же може виникнути це право.

Момент виникнення права власності на автомобіль

Одним з варіантів, при якому відбувається перехід права власності від однієї особи до іншої на автомобіль можливий за договором купівлі-продажу. Даний вид угоди найбільш поширений. Однак не зовсім просто звичайній людині орієнтуватися в подібні нюанси з урахуванням всіх законодавчих актів в цій сфері. У тому числі і необхідні матеріали для цього.

Важливо! Згідно з Цивільним кодексом договір купівлі-продажу - це вид угоди, при якій право власності на автомобіль виникає з моменту передачі продавцем (старим власником) машини покупцеві (новому власнику).

Необхідна документація для виникнення права

Даний договір може укладатися між такими особами: Даний договір може укладатися між такими особами:

  • фізичними;
  • юридичними;
  • фізичними та юридичними.

Дана угода обов'язково укладається в письмовій формі. Закон не зобов'язує обов'язкового нотаріального його посвідчення. Це побажання як однієї зі сторін, так обох сторін.

Основні позиції, які повинні бути вказані у відповідному договорі:

  • назви сторін, їх персональні дані;
  • найменування документа, на підставі якого у старого власника існує власність;
  • дані транспортного засобу, з яким пов'язано виникнення переходу права власності, а саме: модель і тип автомобіля; номер кузова, шасі, рами; рік випуску і колір; державні номерні знаки;
  • ціна за авто, яка необхідна для оподаткування;
  • перехід права власності від старого власника на автомобіль до нового;
  • порядок розрахунків (готівковий, безготівковий);
  • порядок передачі предмета договору;
  • інші умови за узгодження сторін.

Реєстрація транспорту державними органами

Будь-які маніпуляції, вироблені з майном (до нього належать і транспортні засоби), вимагають обов'язкової державної реєстрації Будь-які маніпуляції, вироблені з майном (до нього належать і транспортні засоби), вимагають обов'язкової державної реєстрації. Органом, до компетенції якого це віднесено, є держінспекція з безпеки дорожнього руху.

Для цього знадобитися написати заяву в територіальний підрозділ за місцем знаходження рухомого майна та надати нижченаведені папери:

  • паспорт нового власника;
  • договір купівлі-продажу;
  • свідоцтво про реєстрацію автомобіля;
  • квитанція про оплату державного мита.

Після надання всіх необхідних документів, їх ретельної перевірки, державний інспектор вносить все це в державну електронну базу даних. У індивідуума тут же встає питання щодо того, що йому видасть держінспектор за результатами реєстрації. Документом, який буде засвідчувати держреєстрацію, є видане працівником автоінспекції свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Увага! Перехід до нового власника права власності на автомобіль не залежить від присутності або відсутності реєстрації. Державне посвідчення являє собою факт реалізації законного переходу правовладенія новому власнику. Можна сказати, свого роду дозвіл виїзду автомобіля на дорогу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online