Частка українських судів - профнепридатність змушені будуть піти

  1. Всі служителі Феміди повинні довести свою компетентність. Експерти: процедура очистить ряди
  2. Хто і чому
  3. З водою і таблетками
  4. За провал звільнять
  5. Важко в навчанні: готувалися вечорами
  6. Показали "рівень"
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

19 лютого 2018, 7:35 Переглядів:

Всі служителі Феміди повинні довести свою компетентність. Експерти: процедура очистить ряди

19 лютого 2018, 7:35 Переглядів:   Всі служителі Феміди повинні довести свою компетентність

Фото: Анатолій Бойко

В Україні в ході судової реформи стартували кваліфікаційні іспити для суддів. Тести повинні відсіяти некомпетентних служителів Феміди. Як проходять іспити і що про них думають судді і юристи, дізналася "Сегодня".

Хто і чому

Оцінювання повинні пройти всі діючі судді (сьогодні їх 5857), зараз іспитів 990 чоловік. Серед них 320 - службовці місцевих судів, 63 - окружних адміністративних, 59 - господарських та 548 - апеляційних судів. У Кваліфікаційної комісії пояснюють, що список "першопрохідців" становили в основному з апелляціонщіков, суддів, у яких вийшов термін повноважень, які зобов'язані підтвердити кваліфікацію, і служителів Феміди в передпенсійному віці.

Ще 1790 суддів будуть доводити свою компетентність з 22 лютого. Це ті, у яких термін повноважень закінчується в цьому році, а також судді з високим навантаженням - щоб вони могли швидше перейти на відповідні навантаженні оклади. Дати перевірок інших суддів будуть оголошені пізніше.

З водою і таблетками

Перевірка проходить в столиці в кілька етапів. Спочатку кандидати здають анонімний тест по праву і виконують практичне завдання - виносять вердикт по вигаданому справі. З собою на тест кожен суддя може взяти тільки воду і ліки. Навіть папір для позначок видає комісія. Для відповідей на 80-100 тестових завдань дають дві години.

"Завдання перемішує комп'ютер, щоб сидять поруч не списували один у одного", - розповів "Сегодня" глава департаменту суддівської кар'єри ВККСУ Тарас Нешик.

Відповіді відзначаються в бланку, який потім перевіряє комп'ютер. Після тесту - практичне завдання. За п'ять годин суддя повинен винести вердикт. На цьому етапі дозволяють користуватися кодексами. Завдання відрізняються в залежності від обраної суддею спеціалізації.

За провал звільнять

На цьому перевірка не закінчиться. Далі піде дослідження досьє судді, а після - співбесіда. Максимальна кількість балів, яку може отримати суддя, - 1000. З них професійну компетентність можуть оцінити максимум в 300 балів, особисту і соціальну - по 100 балів за кожну, професійну етику і чеснота - по 250 балів. Щоб успішно скласти іспит кандидат повинен набрати не менше 50% балів від максимальної кількості балів за кожен етап. За провал на будь-якому з етапів іспиту суддю чекає звільнення, як і за відмову проходити оцінювання. У разі неявки з поважних причин кандидату перенесуть проходження тесту.

За словами юриста Тетяни Ющенко, ця процедура оцінювання добре спрацювала ще при відборі суддів до Верховного Суду у 2017-му .

"Іспит дозволив детально перевірити кваліфікацію і порядність кандидатів. І в цей раз система зможе відсіяти тих, хто не відповідає вимогам і не може працювати в суді", - розповіла нам експерт.

Важко в навчанні: готувалися вечорами

Суддя одного з місцевих судів Лілія Пирогова підкреслює позитивні моменти оцінювання:

"Такі перевірки тримають в тонусі: мотивують максимально серйозно ставитися до свого навчання і нагадують суддям, що їх обов'язок не тільки завжди бути в курсі мінливого законодавства, а й вміти його правильно застосовувати. Я до сих пір пам'ятаю свою підготовку до найперших тестів, цей досвід часто допомагає в моїх справах ".

Суддя зазначає і деякі проблеми, пов'язані з проходженням іспиту.

"Чинному судді дуже важко одночасно працювати і готуватися до тестів. Особливо важко тим, в чиїх судах недобір кадрів, а тому велике навантаження", - розповіла нам Пирогова.

З нею згоден і вже пройшов іспит співробітник Апеляційного суду Олег Стадник.

"Ми і так перевантажені, доводилося готуватися вечорами", - поділився він з нами.

У свою чергу суддя одного з Апеляційних судів Віталій Батрак, що вже пройшов тестування, каже, що тести були здійсненними.

"Були завдання по кримінальному, процесуальному кодексу і міжнародним правом. Непередбачуваними питань не було", - розповів нам служитель Феміди.

Показали "рівень"

Поки одні судді доводять свою компетентність, інші її вже "довели". Обурення народу недавно викликало мотиваційний лист однієї судді зі списку затверджених до Верховного Суду. В її есе нарахували понад 20 граматичних, пунктуаційних і стилістичних помилок. Часто суддя плутала російське "і" і українське "і".

Інший суддя з Київської області не соромиться вживати алкогольні напої на робочому місці, ще один - тікав від поліції в нетверезому вигляді. З приводу них Вища рада правосуддя вже відкрив дисциплінарне провадження, а "тікає" навіть встиг покарати відстороненням від роботи на три місяці і вивченням етики на спецкурсах з подальшим проходженням кваліфікаційного оцінювання.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як тепер в Україні відбирають суддів". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Алевтина Нагорна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online