Ринок житлової нерухомості у Владивостоці лежить мляво, але стабільно - експерти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Економ-новобудови витісняють гостинки, городяни розпродають свої "родові гнізда", а 70% покупців не можуть знайти підходящі для себе квартири. Про те, що зараз відбувається з ринком нерухомості, яких будинків в місті не вистачає і що необхідно забудовникам, щоб зробити "ривок", обговорили експерти у Владивостоці, повідомляє ІА PrimaMedia.

Конференція "Взаємний вплив житлової та комерційної забудови в питаннях формування міського середовища та прибутковості девелоперських проектів" відбулася в рамках 25-ї міжнародної спеціалізованої виставки "Будівництво". Як зазначив модератор заходу, генеральний директор ТОВ "Міський Ріелторський Центр" Сергій Косиков, ринок житлової нерухомості у Владивостоці зараз знаходиться в "мляво стабільно лежачому стані".

"Зараз ринок Владивостока вийшов на 750-850 угод на місяць. При нормальному перебігу справ, на ринку має бути в одночасний продаж 2-3% всіх квартир. У Владивостоку досить багато інвесторів, присутня конкуренція і на ринку зараз 4-5% квартир - це приблизно рівень Москви. Оборот ринку в рік становить 44-45 млрд рублів. Але не потрібно спокушатися. насправді живих грошей в сфері набагато менше - 17-18 млрд рублів на рік. З цих грошей - 7-8 млрд рублів - іпотека вторинного ринку ", - охарактеризував стан ринку житлової нерухомості Сергій Косик ів.

Економ-новобудови витісняють гостинки, городяни розпродають свої родові гнізда, а 70% покупців не можуть знайти підходящі для себе квартири

Генеральний директор ТОВ «Міський Ріелторський Центр» Сергій Косиков. Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Конференцію відвідали ріелтори, забудовники і покупці. Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Експерти обговорили вектор розвитку житлової та нежитлової забудови Владивостока. Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Він зазначив основні тренди та напрямки процесів в цій сфері. Так, за словами експерта, поява на ринку великої кількості новобудов з квартирами економ-класу маленької площі призвело до стагнації продажів в сегменті гостінок. Це може стати причиною уповільнення процесів на всьому ринку вторинного житла.

"Іноді здається, в місті будується багато об'єктів, але насправді останні 4-5 років кількість новобудов приблизно однаково - 12-14 проектів. Просто їх локація така, що вони у нас на очах, ми їх частіше помічаємо. Обсяг продажів становить 3 , 5 тисяч угод в рік. При цьому ніякого зростання попиту немає, - розповів Косиков. - Новобудови діляться на три сегменти - економ, комфорт і бізнес. Багато нових об'єктів з'являється саме в класі економ, конкуренція там колосальна. При цьому сегмент дуже обмежений. Не завжди дешеве добре продається. Раніше після здачі об'єкта залишалося близько 10% непроданих квартир, тепер 15-20%, а далі буде більше. Так, в Москві і Петербурзі 30-40% нових квартир залишаються непроданими. Бізнес-клас - сегмент ще менше, ніж економ. Однак будівництво в ньому також активно ведеться і конкуренція велика. Одночасно в цьому сегменті забудовники допускають кілька помилок. Це не відповідність класу і локації об'єкта, відсутність розвиненої інфраструктури або зовсім невідповідність обраному класу ".

Так, експерт навів у приклад мікрорайон "Патрокл" - таун-хауси з претензією на бізнес-клас виявилися розташовані вкрай невдало. Проект був орієнтований на проживання сімей з дітьми. Однак Хабаровський забудовник не врахував особливості міської дорожньої мережі, недоступність території для громадського транспорту і відсутність необхідної для сімейного життя інфраструктури.

Косиков зазначив, що самий великий сегмент - близько 70% покупців - це комфорт-клас. Йдеться про звичайні одно-, дво- і трикімнатних квартирах середньої площі, розташованих в зручних районах з розвинутою інфраструктурою. Прибутковість таких будинків не найвища і будівельники, як правило, не звертаються до цих проектів, залишаючи велику частину потенційних покупців без відповідного пропозиції.

Ще однією особливістю Владивостоцького ринку житлової нерухомості стала висока пропозиція приватних будинків. Вони масово з'являлися в передмісті в період моди на будівництво "родових гнізд". Однак зараз великі приватні котеджі виявляються незатребуваними у покупців і йдуть за цінами навіть нижче собівартості. Обсяг продажів приватних будинків становить всього 400 угод на рік.

Учасник дискусії, керівник проекту RDM Vladivostok Олександр Терьохін коротко охарактеризував стан ринку комерційної нерухомості у Владивостоці. За його словами, цей сегмент живе, розвивається і має свої перспективи. Терьохін згадав "довгоочікувані" запущені в експлуатацію бізнес-центри Sky City на Алеутской і Pacific Office Centre на фунікулері, ТРЦ "Дружба" на автовокзалі і БЦ "Дредноут" на Авроровской.

"Знаковий проект - ГУМ, це 14 тисяч квадратів, реконструкція будівлі під торгові площі йде на Светланской, 11, новий об'єкт перебудовують на кільці Сахалінської, на торговому центрі" Гнат "з'явиться медіафасади." Седанка Сіті "- проект дуже цікавий, складний, що не реалізований навіть на 70%. Взагалі введення "Дружби" і "Седанкі" збільшив кількість торгових площ в цьому районі на 250%. Це позначилося в цілому на ринку. Торгові центри, які відчували себе шикарно, стали відчувати проблеми. і з'явилися нові запити. так, стало ясно, що на Постишев а, БАМі, Сторіччі і Луговий явно не вистачає хороших офісних проектів, - повідомив Олександр Терьохін, - Незабаром з'явиться великий МФК на Гоголя. Будується великий "Калина Молл". Однак по цьому об'єкту - мінімум інформації, що не доберешся. Півроку тому мала розпочатися маркетингова компанія, але поки тиша. Sky City скоро запустить свою другу вежу ".

Експерти Сергій Косиков, Олексій Бойко і Дмитро Алексєєв. Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Конференція в рамках міжнародної виставки "Будівництво". Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Експерти обговорили вектор розвитку житлової та нежитлової забудови Владивостока. Фото: Марія Бородіна, ІА PrimaMedia

Терьохін зазначив, що всі зазначені об'єкти разом з новою житловою забудовою формуватимуть і перетворювати міське середовище. Великі обсяги офісних і торгових площ незабаром з'являться і в результаті симбіозу житлової та комерційної нерухомості. Великі площі звільняться після переїзду на інше місце кондитерської фабрики і виведення на продаж площ заводу "Лівонія"

Так, на фунікулері вже йде монтаж крана для будівництва нового ЖК з великим об'ємом комерційних площ. Також подібні об'єкти незабаром з'являться на Некрасівській, Гоголя, Фонтанній і Кригіна.

Терьохін зазначив, що останні п'ять років щорічно на ринок виходить близько півмільйона квадратних метрів комерційної нерухомості і навіть москвичі здивовані таким значним обсягам.

Підсумки дискусії підбив президент групи компаній DNS Дмитро Алексєєв. Він зазначив, що в будівельній галузі його компанія є новачком, проте вже може дати свою оцінку ситуації на ринку ситуації.

"У нас поки що не може бути комплексною комфортної житлової забудови. У краї припадає 22 кв. Метра житла на кожного Приморця, в той час як в Росії ця цифра - 24 квадрата, в Європі - 40-50 кв. Метрів. Щорічний приріст повинен становити 1 кв. метр на кожного жителя, у нас приріст - 0,25 кв. метра. І щоб довести регіон до середніх показників, потрібно побудувати ще 4 млн кв. метра житла. При цьому, незважаючи на відтік населення, нерухомість у Владивостоці одна з найдорожчих і затребуваних в країні - ми на четвертому місці після Москви, Санкт-Петербурга Сочі. Середня вартість квадрата у Владивостоці - 84,7 тисячі рублів, середня ціна квартири - 4,1 млн рублів. Житла будується дуже мало, жахливо мало, тому ніхто не замислюється про комфорт, школах, садочках, інфраструктурі. Навіщо це забудовнику, якщо квартиру все одно куплять ", - повідомив Дмитро Алексєєв.

Він також висловив упевненість, що ринок житлової нерухомості Владивостока чекає світле майбутнє. На думку експерта, рано чи пізно інститути розвитку Примор'я зрозуміють, що комплексне будівництво комфортного і доступного житла вимагає координації багатьох сторін і необхідно для закріплення жителів в регіоні.

"Протягом 2-3 років виникне розуміння, що у міста має бути розвиток і містобудівне планування. І при владі повинен бути інтерес до цього, а не до того, хто буде сидіти на потоках. Настануть хороші часи.

Зараз робота забудовників - це рух при сильному зустрічному вітрі.

І коли вітер зміниться, все, хто йшов в цих умовах, зможуть зробити ривок ", - уклав Дмитро Алексєєв.

ПОСИЛАННЯ З ТЕМИ:

Міністр будівництва: у Владивостоці нездорова ситуація з цінами на житло

Нові вимоги для забудовників загрожують відходом з ринку Примор'я дрібних гравців

Куплю квартиру у забудовника: "первинка" Владивостока - економ, комфорт і бізнес класу

Вступай в групу PrimaMedia Новости в Whatsapp Вступай в групу "PrimaMedia Новости" в Whatsapp

Підписуйся на наш телеграм-канал Підписуйся на наш телеграм-канал

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online