Бюджет-2018: на що і скільки дадуть з казни

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

20 вересня 2017, 7:31 Переглядів: 20 вересня 2017, 7:31 Переглядів:   Майбутнє держбюджету на 2018 рік поки в тумані - депутати думають

Майбутнє держбюджету на 2018 рік поки в тумані - депутати думають. Фото з архіву "Сегодня".

Поки депутати вивчають держбюджет України на наступний рік, "Сегодня" за допомогою експертів проаналізувала, ніж нова головний кошторис відрізняється від попередньої в частині витрат. Як з'ясувалося, при загальному зростанні витрат скарбниці на 12,7% в порівнянні з нинішнім бюджетом, витрати на владу зросли набагато більше. А ось на багато соціальні статті виділили стільки ж, а деякі навіть урізали.

А ось на багато соціальні статті виділили стільки ж, а деякі навіть урізали

ВЛАДА. Як видно з інфографіки, в середньому витрати на утримання центральних органів влади - це Рада, Адміністрація президента і Кабмін - збільшилися на 17%, в той час як витрати бюджету збільшилися всього на 12,7%. Тобто від загального "пирога" влада в цьому році хоче відрізати собі побільше, ніж дати іншим. Про це свідчить і те, що витрати на утримання Державного управління справами (ДУС), у відання якого входять, наприклад, лікарні і санаторії, парки і заповідники, практично не змінилися, але при цьому на утримання АП в кошторисі ДУС закладено більше на 18%. Собі Кабмін збільшив кошторис на 28%, а Верховній Раді - відразу на 37%! У грошах - це сотні мільйонів гривень: на АП виділили на 145 млн більше, ніж у минулому році, ВР - на 450 млн грн більше.

Автори законопроекту пояснюють таке зростання перш за все збільшенням витрат на комунальні послуги, транспортні витрати, відрядження. Також більш ніж удвічі закладено грошей на виготовлення державних нагород (орденів і медалей), але в грошах це всього 27 млн ​​грн.

НАРОД. Фінансування багатьох соціальних статей витрат також збільшилася, але не всіх. Найбільша процентна надбавка закладена в виплати до свята Перемоги ветеранам - зростання на 28%, або більш ніж на 300 млн грн. Набагато менше зростуть видатки на безплатне лікування важких хворих, оздоровлення ветеранів, реабілітацію інвалідів. Найбільша прибавка - 10% (що насилу покриє інфляцію. - Авт.) - на лікування туберкульозу у дітей, в грошах це 40 млн грн. А ось на лікування за кордоном витрати не зросли, як і на будівництво житла силовикам. Урізані на 2% виплати переміщеним особам з Криму і з Донбасу.

ЕКСПЕРТИ. Економісти кажуть, що бюджет не краще і не гірше, ніж в минулому році, а наповнення окремих статей витрат залежить від того, наскільки те чи інше міністерство зуміло собі "виторгувати".

"Зростання виплат ветеранам пояснимо тим, що додалося багато нових учасників бойових дій за участь в них на Донбасі, - говорить президент Украналітцентра Олександр Охріменко. - А ось те, що зменшили витрати на і так мізерні виплати біженцям, говорить, що влада не прагне вирішувати проблеми цих людей. Більшість соцстатей, як і раніше, недофінансовуються, так як дуже великі витрати на оборону (5% від ВВП. - Авт.). А також на дотацію "комуналки", субсидування оплати житлокомпослуг, тобто самі малозабезпечені побічно отримають зменшення ра сходів ".

На думку експерта, запропонована Кабміном кошторис витрат не остаточна, депутати можуть збільшити витрати на медицину, соцвиплати і урізати витрати на органи влади і силові структури.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Бюджет-2018: на що і скільки дадуть з казни". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Коновалова Христина, Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online