Курс на вихід з ЄС: удар, нанесений референдумом в Великобританії

  1. Ринковий шок йде на спад, фінансова система зберегла здоров'я. - Як ви сприйняли результат референдуму...
  2. Надія на угоду, яка оформить вихід, по суті близький до збереження членства в ЄС
  3. Не виключено затягування переговорів про вихід більш ніж на 2 роки

Ринковий шок йде на спад, фінансова система зберегла здоров'я.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

- Як ви сприйняли результат референдуму про вихід з ЄС?

- Я думав, що в результаті цього голосування буде прийнято рішення залишитися. А тепер, і це іронічно, дивлячись на результат, я вбачаю в ньому «гримасу історії». Проливний дощ в Лондоні, де живе багато молодих прихильників збереження країни в складі Європейського союзу, привів до зниження явки в цьому регіоні. До того ж, загибель від пострілів вбивці прихильниці членства в ЄС Лейбористської Джо Кокс, а також результати опублікованих опитувань громадської думки, проведених безпосередньо перед референдумом, сприяли тому, що багато хто просто не пішли на голосування.

- Шок від Brexit різко сколихнув ринки.

- Безумовно, як тільки став зрозумілим результат голосування, спрацював механізм ухилення від ризику, але зараз знову стався повернення до стану «поживемо-побачимо». Цей рух можна вважати резонним.

Що стосується котирувань акцій, фондовий ринок в Нью-Йорку, який служить еталоном для всього світу, оновив максимуми з початку року. Відклавши міркування про Велику Британію «в довгий ящик», інвестори переключилися на сприятливу статистику про стан американського ринку праці. До цього також мав місце певний повернення до рівнів, що передували референдуму.

Фінансовий ринок знаходиться зараз в стані «надлишку грошей». Йде інтенсивне пом'якшення монетарної політики, якому не видно ні кінця, ні краю. По всьому світу низькі показники росту, низька інфляція, низькі процентні ставки. Ціни на акції не знижуються, оскільки просто нікуди.

Зрозуміло, струсу, які відбуваються на ринку нерухомості Лондона - це область безпосереднього впливу результатів референдуму. Однак на даний момент абсолютно не передбачається, що це призведе до аномальних явищ в глобальній фінансовій системі. З шоку, викликаного крахом інвестиційного банку Lehman Brothers, витягли урок, і національні центробанки пильно відстежують фінансові потоки.

Удар по економіці Великобританії і ЄС. Невизначеність майбутнього охолоджує настрою учасників

- Що чекає економіку Великобританії і Європи в середньо- і довгостроковій перспективі?

- У Великобританії наявні два фактори. Перший - вплив зниження обмінного курсу британського фунта стерлінгів. І нехай частку, яку займає експорт в економіці країни в цілому, можна вважати відносно невеликий, зниження курсу валюти послужить стимулом для експорту та підвищить зовнішній попит. У той же час ціни підуть вгору, що призведе до уповільнення споживчих витрат. Другий фактор - погіршення настроїв. Вплив вже починає відчуватися в споживанні, в попиті на будівництво, в обсязі капіталовкладень і так далі. Підводячи підсумок, слід визнати, що Brexit вже починає негативно позначатися на економіці.

У разі Великобританії, оскільки відбувається зростання цін, ситуація ускладнює проведення пом'якшення монетарної політики в якості відповіді. Сумнівно, що Банк Англії, наприклад, зможе знову вдатися до зниження облікових ставок, до масованого пом'якшення монетарної політики. Боюся, що йому доведеться обмежитися половинчастими заходами фінансового пом'якшення - проводити невеликі зниження облікових ставок і дивитися, що з цього вийде.

Результат британського референдуму, що йде врозріз з рухом до єдності Європи, найближчим часом цілком здатний послужити фактором погіршення кон'юнктури і для Європейського Союзу в цілому. Але напрямок розвитку ситуації в перспективі на кілька років поки не проглядається.

Ясно лише те, що вихід Великобританії з ЄС негативно позначиться і на тій, і на іншій стороні. Тому природно припустити, що на майбутніх переговорах про умови виходу ЄС піде на певні компроміси. До сих пір, як це вже було під час грецької кризи, зіткнувшись з проблемою лицем до лиця, об'єднана Європа намацувала рішення, рухаючись крок за кроком по шляху компромісів. І на цей раз мені не здається, що ситуація закінчиться «жорсткої посадкою».

- Який вплив Brexit на економіку Японії? Зажадає ситуація вироблення нової стратегії в Європі від японських підприємств, які розмістили свою виробничу базу в Великобританії?

- Що стосується Японії, негативний вплив британський вихід надасть перш за все за допомогою подорожчання ієни. Зростання курсу національної валюти викликає подальше падіння котирувань акцій з рівнів, досягнутих при абеноміке . Оскільки японська ієна сильно подорожчало і продовжує дорожчати стосовно єдиної європейської валюти, навіть в обстановці повернення до високих рівнів котирувань американських акцій, ситуація не допускає розвороту до здешевлення ієни по відношенню до долара США.

Що ж стосується дій японських підприємств, в обстановці невизначеності, викликаної відсутністю виразної відповіді на питання: «Так що і як зміниться?» (У зв'язку з виходом Великобританії), у них немає можливості навіть визначитися з тим, що слід робити в поточному році. Повідомляють, наприклад, що в фінансових компаніях говорять про те, щоб посилити увагу до континентальної Європи, направивши туди частину персоналу (з Великобританії), але в обстановці, коли триває невизначеність, управлінські рішення щодо перерозподілу інвестицій вимагають певного мужності.

Звичайно, лінією мінімуму, ймовірно, є рішення «уникати прямих капіталовкладень в Великобританії», але подальші заходи з боку підприємств можуть бути найрізноманітнішими. Крім «поживемо-побачимо», основою для подальших дій стане «обдумування можливих сценаріїв розвитку».

- Чого ви хотіли б побажати японській політиці?

- Необхідно впритул зайнятися проблемою чисельності населення . Днями були опубліковані попередні результати перепису 2012 року, в результаті чого ми вперше маємо даними про скорочення населення в рамках національного перепису, але це не викликало ніяких громадських дискусій. на виборах в Палату радників основною темою дебатів також став порожній спір про те, «досягла успіху» абеноміка або ж «провалилася».

З огляду на недостатню кількість потенційних матерів - жінок дітородного віку - одними лише заходами по боротьбі з зниженням народжуваності вирішити проблему ми вже не встигнемо. Якщо не зробити стратегією прийом робочої сили з-за кордону, відмовившись від неприйняття слова «Іммігранти» , Японська економіка буде занурюватися сильніше, ніж досі. Пік чисельності населення дітородного віку припав на 1995 рік, і з тих пір воно вже зменшилася більш ніж на 10 мільйонів чоловік. Цей показник скоротився з 87 до 76 мільйонів чоловік. Пакету політичних заходів, що ставлять важливою метою покласти край цій тенденції, поки не видно.

Японський споживчий ринок стискається, ринок житла занурюється в застій , І це перешкоджає капіталовкладенням. Баланс в сфері фінансування соціального забезпечення також поганий. І люди, і капітали йдуть за кордон, тому що їм не до душі зростання тягаря, довлеющего над нацією. Корінний причиною цього явища служить проблема динаміки чисельності населення. Прем'єр-міністр Абе звертає погляд на цю проблему, але у відповідь заходи в кінці кінців обмежуються залученням зарубіжних туристів і зусиллями по підвищенню активності жінок в житті суспільства .

Надія на угоду, яка оформить вихід, по суті близький до збереження членства в ЄС

- Спостерігачі відзначають можливість активізації руху за вихід з Європейського союзу слідом за Великобританією.

- Найбільші побоювання викликає ситуація в Італії. «Рух п'яти зірок» є найбільшою політичною партією, яка виступає проти ЄС, не будучи платформою вкрай правого спрямування, і рівень його підтримки в даний час перевищує 30%, перевершуючи рівень підтримки Ліберал-демократичної партії прем'єр-міністра Маттео Ренці. У жовтні має бути референдум про внесення поправок до конституції, і прем'єр-міністр заявив про намір піти у відставку в разі, якщо громадяни проголосують проти. У разі, якщо влада візьме в свої руки «Рух п'яти зірок», в Італії теж проведуть референдум з питання, чи слід країні залишатися в складі Європейського союзу. Ситуація дуже небезпечна, і то, як вона вирішиться, стане важливою політичною віхою, яка визначить спрямованість подальшого розвитку подій.

Уено Ясунарі відповідає на питання інтерв'ю Уено Ясунарі відповідає на питання інтерв'ю

- Яким вам бачиться подальший стан торговельних відносин ЄС і Великобританії, до якого виду вони прийдуть?

- Європейський союз не йде на поступки перед Великобританією в питанні пересування робочої сили, чи не так? За відсутності міграції трудових ресурсів не виявляються переваги, пов'язані з єдністю економіки. У разі, якщо влада буде в руках прихильників виходу з ЄС, Великобританія, ймовірно, буде прагнути до угоди про вільну торгівлю (FTA) на зразок того, що укладена між ЄС і Канадою. Однак укладення пакту про вільну торгівлю вимагає часу, пов'язане з важким процесом знаходження компромісів, і в разі, якщо лідируючої політичною силою будуть прихильники збереження країни в складі регіонального блоку, я не думаю, що угода про вільну торгівлю отримає всебічну підтримку.

У разі, якщо в якийсь момент в майбутньому громадську думку в Великобританії стане схилятися на користь збереження членства в ЄС, не виключено укладення угоди, яка по суті своїй буде близько до збереження країни в складі Союзу. Такої угоди, яке, на відміну від підходу Норвегії чи Швейцарії, буде більш компромісним за своїм змістом.

Не виключено затягування переговорів про вихід більш ніж на 2 роки

- Що ви думаєте про можливість проведення в Великобританії повторного референдуму про членство, або, в разі виходу країни, про повернення до Європейського Союзу?

- Проведення повторного референдуму відкидають як прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей (вступила на посаду 13 липня - прим. Ред.), Так і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Але в разі, якщо після повідомлення про вихід за 2 роки переговорів сторони висуватимуть один одному умови, можна очікувати, що переговори можуть затягнутися і на 3, і на 4 роки. Навіть після наступних виборів до британського парламенту цілком можна припустити сценарій, при якому прем'єр-міністра оберуть прихильники збереження членства в ЄС.

Але ж є ще й рух за незалежність Шотландії. Лідери місцевого самоврядування Шотландії ясно дають зрозуміти, що хочуть повторного проведення референдуму (про вихід Шотландії зі складу Об'єднаного королівства), і якщо він відбудеться, висока ймовірність того, що на цей раз перемогу здобудуть прихильники відділення. У цій обстановці можна допустити, що з метою уникнути розпаду Великобританії кабінет змінить свою політику і піде на такий прийом як ігнорування результатів нинішнього референдуму, формулювання курсу на збереження членства в ЄС, принесення «вибачень» регіональному блоку і укладення угоди про згоду з міграцією робочої сили .

На даний момент Великобританія продовжує залишатися членом ЄС, а попереду чекає довгий і звивистий шлях переговорів. Зовсім не обов'язково чекати, що тепер ЄС і Великобританія геть розірвуть зв'язують їх узи і будуть довго від цього страждати.

- Переговори про вихід триватимуть два роки. Я вважаю, процедура ця обмежена за часом.

- Якщо країни ЄС зможуть виступити з єдиної позиції, можливо і продовження терміну ведення переговорів. Якщо в процесі сторони будуть намацувати умови подібно до того, як це відбувається при укладанні угод про вільну торгівлю (FTA), деякі вважають, що потрібно 5-10 років, так що навряд чи варто відводити на переговори термін тривалістю два роки.

(Інтерв'ю відбулося в Токіо 10 липня 2016 г. Питання ставив виконавчий директор nippon.com Тані Садафумі)

Фотографія до заголовку: Котирування євро і фунта стерлінгів на електронному табло. 28 червня 2016 р Токіо, столичний район Тюо (фотографія надана Jiji Press)

Як ви сприйняли результат референдуму про вихід з ЄС?
Який вплив Brexit на економіку Японії?
Зажадає ситуація вироблення нової стратегії в Європі від японських підприємств, які розмістили свою виробничу базу в Великобританії?
Що ж стосується дій японських підприємств, в обстановці невизначеності, викликаної відсутністю виразної відповіді на питання: «Так що і як зміниться?
Чого ви хотіли б побажати японській політиці?
Європейський союз не йде на поступки перед Великобританією в питанні пересування робочої сили, чи не так?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online