Герої Праці: Як отримати бронзовий бюст за життя

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Леонід Брежнєв нагороджує Костянтина Черненко. Фото: ІТАР-ТАСС

29 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ про відродження в Росії звання "Герой Праці". М24.ru згадує історію цього звання.

У серпні 2012 року відродити це звання президенту пропонував його повпред в Уральському федеральному окрузі Ігор Холманских. Ця ідея знайшла схвалення у більшості росіян: за даними опитування ВЦИОМ, за повернення звання висловилися 67 відсотків респондентів.

Сам термін "Герой праці" з'явився в СРСР в 1921 році і використовувався в грамотах, які підприємства вручали своїм найкращим робочим з великим трудовим стажем. Першими навесні 1921 року для цього звання удостоїлися близько 250 передових робітників Петрограда і Москви.

Одночасно з грамотою вручалися цінні подарунки, якими могли бути дефіцитні на той час товари. Наприклад, в березні 1922 року за дострокове відновлення Уфімської міської електростанції звання Героя праці було присвоєно восьми робочим, кожен з яких отримав в подарунок півтора пуда борошна, по комплекту натільної білизни і по одній парі черевиків.

Офіційно це звання було засновано 27 липня 1927 року постановою Центрального виконавчого комітету і Ради народних комісаріатів СРСР. Героями праці ставали за "особливі заслуги в галузі виробництва, наукової діяльності, державною чи громадською служби", при цьому треба було пропрацювати не менше 35 років. Правда, в окремих випадках це звання присуджувалося і працівникам з меншим стажем. Але навіть прославлений Стаханов отримав це звання лише через 35 років після своєї знаменитої зміни, за яку добув в 14 разів більше вугілля, ніж належало за нормою.

Першими ж офіційними Героями праці в СРСР стали: робочий володимирській текстильної фабрики "Паризька комуна" Бушуєв - за запобігання вибуху котельні та 50-річний трудовий стаж, модельщик Борисоглібського вагоноремонтного заводу Федоров -за численні раціоналізаторські пропозиції і 40-річний трудовий стаж; а також учитель і краєзнавець з Вілюйська Петро застарий за успіхи в педагогічній роботі і філолог Мухітдінов Курбангаліев з Казані за складання більш 50 підручників татарською мовою.

До 1938 року Радянський Союз уже досить одужав після революції і громадянської війни, в країні почав формуватися запит на імперський стиль, якому потрібні були більш помпезні символи. Тому скромний "Герой праці" з грамотою і відрізом сукна у вигляді нагороди був скасований. Замість нього Президія Верховної Ради СРСР заснувала звання "Герой Соціалістичної праці". Першим цього звання удостоївся Сталін.

Разом зі званням кожному нагороджуються вручався орден Леніна, а з 1940 року ще й золота медаль "Серп і Молот". Двічі Герої Соцпраці з 1949 року могли похвалитися власним бронзовим погруддям, встановленим на малій батьківщині. У цьому ж році, до речі, це звання єдиний раз було присвоєно школярам: Турсуналі Матказімову з Таджикистану за збір бавовни і Нателла Челебадзе з Грузії за збір чаю.

У 1967 році для Героїв Соцпраці було встановлено ряд пільг, перелік яких розширили до 30-річчя Перемоги в 1975 році. Вони отримали право на персональну пенсію, безкоштовний проїзд на громадському транспорті, щорічну путівку в санаторій і багато іншого. До речі, ці пільги досі діють, хоча саме звання було скасовано в 1991 році. Таким чином, Герої Соцпраці були все-таки досить привілейованими представниками радянського суспільства, не зовсім співпадає з тим чином "простих трудівників", який малювала пропаганда.

Всього цього звання в СРСР були удостоєні 20 605 осіб, в тому числі 205 з них - двічі.

Відродження звання Героя Праці - не перша серед подібних ініціатив. В середині березня стало відомо, що в Росії може з'явитися аналог радянської програми фізкультурної підготовки "Готовий до праці і оборони."

Підготовлено за матеріалами відкритих джерел

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online