Економічна географія: на Сході Підмосков'я ціни будуть рости за рахунок низького старту

  1. Економічна географія: на Сході Підмосков'я ціни будуть рости за рахунок низького старту

Економічна географія: на Сході Підмосков'я ціни будуть рости за рахунок низького старту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Найдешевше напрямок з найдорожчим в області містом

Східний напрямок Підмосков'я стало забудовуватися пізніше, ніж західне. Однак зараз саме тут спостерігаються найбільші обсяги будівництва при відносно невисоких цінах. У майбутньому за рівнем цін міста сходу Московської області будуть наздоганяти своїх більш дорогих побратимів, тому вони в цілому цікаві для інвесторів.


Дорога стане швидше, але не скоро
Схід Підмосков'я вважається одним з найважчих напрямків з точки зору транспортної доступності, особливо для автомобілістів. Горьковское, Носовіхінское і Косинська вул відрізняються серйозною завантаженістю. Через це ціни на житло в прилеглих містах в даний час невисокі.

Правда, ситуація поступово змінюється на краще. У 2012 році була відкрита станція метро «Новокосіно», що істотно полегшило життя населенню Реутова і інших міст цього напрямку. За підрахунками генерального директора ВАТ «Главмосстрой-нерухомість» Наталії Козлової, навіть без урахування пробок шлях від центру Залізничного до найближчої в минулому станції метро «Новогирєєво» займав 30-40 хвилин, а в пробках можна було провести не одну годину. Після відкриття метро в непробочное час за ті ж 30-40 хвилин можна опинитися вже на станції «Марксистська», так як пересісти на метро можна раніше - не переїжджаючи МКАД. Правда, з точки зору динаміки цін, будівництво нової станції метро ринок вже відіграв. «За нашими спостереженнями, зростання середніх цін на квартири в новобудовах в околицях нової станції, пов'язаний з самим фактом її появи, за минулий рік склав близько 24%, а, наприклад, в розташованому в 12 км Залізничному - 10%», - відзначає експерт .

Крім того, серед прийдешніх поліпшень транспортної ситуації можна відзначити реконструкцію Щелковського шосе в межах Москви, будівництва дублера траси за МКАД, обіцянки побудувати легке метро в Балашисі, відкриття платної траси через Носовіхінское шосе. На думку керуючого фондом ЗПІФ «НСКА Новобудови» Юрія Гольдберга, останнє нововведення може з'явитися вже до 2015 року, інші - в більш віддаленій перспективі. Тому в найближчі роки транспортні зміни не будуть суттєво впливати на ціни на житло.


Найдорожчий поруч з найдешевшим
Саме на сході області розташований найдорожче місто у всьому Підмосков'ї - Реутов. За даними аналітичного центру "Індикатори ринку нерухомості IRN.RU», за підсумками 2012 року середня вартість квадратного метра в новобудовах склала 93 590 рублів. З іншого боку, найдешевший в ближньому Підмосков'ї місто також розташований на сході - це Балашиха. Ціни на новобудови тут майже в 1,5 рази нижче, ніж в Реутова - в середньому 64 745 рублів за кв.м.

За даними ФСК «Лідер», в Балашисі на етапі котловану можна купити квартиру за 52 000 рублів за метр, після здачі в експлуатацію - за 73 500 рублів. У Реутова ж, де з'явилася власна станція метро, ​​ціни на квартири економ-і комфорт-класу великого метражу на ранніх етапах будівництва не опускаються нижче 75 тис. Руб., А 1-кімнатні квартири коштують від 90 тис. За кв.м. У побудованих корпусах ціни складають 100 - 110 тис. За «квадрат» в 2-3-кімнатних і 120 - 140 тис. - в 1-кімнатних квартирах.

В цілому, за винятком Реутова, схід області відноситься до найбільш дешевим районам Підмосков'я. Інші два міста цього напрямку - Залізничний і Щелково - знаходяться на 17-му і 25-му місці за рівнем цін на новобудови відповідно. Квадратний метр в Залізничному, за даними www.irn.ru, варто загалом 68 077 рублів, а в Щелково - 60 955 рублів.

Низький рівень цін на сході пояснюється як транспортними проблемами, так і високими обсягами будівництва. В цілому на сході, за даними «опіно», сконцентровано 23% пропозиції. За даними АЦ IRN.RU, за підсумками 2012 року Балашихинский район (місто Балашиха і навколишні селища) виявився на першому місці в Підмосков'ї за кількістю новобудов у продажу (51 корпус), Залізничний - на 6-му місці (33 корпусу), Щелково - на дев'ятому рядку (25 корпусів), а Реутов зайняв 11 місце за кількістю новобудов в продажу (21 корпус).

Але, не дивлячись на досить істотний обсяг пропозиції, ринок поки не можна назвати перенасиченим. «Цей напрямок і раніше було лідируючим за обсягом введення, а руху цін вниз не спостерігається, - каже Юрій Гольдберг. - Зате «потягнутися» вгору ціни на сході можуть завдяки ефекту низького старту - надто вже великий розрив з найбільш дорогими містами Підмосков'я ».

Така тенденція зараз спостерігається не тільки на Сході, але і в цілому в Підмосков'ї - швидше ростуть в ціні саме недорогі міста. Так, за даними компанії «Домус фінанс», лідерами зростання є Пушкіно, Долгопрудний Залізничний і Корольов, де ціни з липня по листопад 2012 року зросли на 7 - 10%, в той час як в більш дорогих Митищах, Реутова і Красногорську ціни змінилися всього на 1-4%.


Щелково для інвесторів
За даними експертів ЗПІФ «НСКА Новобудови», найпривабливішим для вкладень містом сходу Підмосков'я є Щолково. Він зайняв 5-е місце в рейтингу привабливості міст Московської області для інвестицій в будівництво житла . «Тут внутрегородская зайнятість населення знаходиться на досить високому рівні, займає перше місце по купівельної спроможності на ринку нерухомості. У Щелковском районі працює чимало промислових підприємств, поруч розташований Чкаловський аеродром, будується індустріальний парк «Щелково», - зазначає Юрій Гольдберг. Крім того, з осені 2011 до осені 2012 року ціни на новобудови виросли на 16,5%.

За словами генерального директора компанії «Арсенал-холдинг» Михайла Давиденко, в місті великий обсяг пропозиції житла різних цінових сегментів: «Великі девелопери, такі як« Ренова »і« СУ-155 », зводять в місті проекти масової забудови, проте є і пропозиції монолітно-цегляних будинків за індивідуальними проектами. Найдешевше житло - в ЖК «Анічкова», середня вартість квадратного метра в проекті 43 000 рублей. Цей житловий комплекс з 8 корпусів розташований за межами міста, на 9 км далі в область від з'їзду з Щелковського шосе на Щелково. Найдорожчий проект - «Будинок на набережній». Вартість квадратного метра становить від 80 000 до 100 000 рублів за кв.м. Це об'єкт, що охороняється будинок за індивідуальним проектом в самому центрі Щелкова на набережній річки Клязьма. У будинку пропонуються 1,2,3,5-кімнатні, а також багатокімнатні квартири великих площ (від 75 кв.м) ».


Решта міст менш цікаві
Решта міст сходу Підмосков'я - Залізничний, Балашиха і Реутов не входять до десятки найбільш привабливих міст Підмосков'я. Вони розташовані на 15-му, 16-му і 23-му місцях відповідно.

«Реутов вже відіграв весь можливий ріст за рахунок відкриття метро в Новокосіно. Балашиха - місто з безладної неорганізованою забудовою. До того ж тут відзначається максимальна кількість проблемних об'єктів, тому інвестиції відрізняються підвищеним ризиком, - каже Юрій Гольдберг. - Основна проблема Балашихи полягає в тому, що міські комунікації не справляються з кількістю нових об'єктів. У багатьох випадках терміни будівництва затягуються саме через неможливість своєчасно підключити будинок до комунікацій ».

Зате інвестиції в Балашисі відрізняються досить низьким порогом входу для ближнього Підмосков'я. Наприклад, в панельних будинках ЖК «Щітніково», «Лісове містечко» вартість квартири починається від 2,9 - 3,0 млн руб. У новому 6 корпусі монолітно-цегляного ЖК «Нове Ізмайлово» 1-кімнатну квартиру можна придбати ще дешевше - за 2,6 млн руб.

За словами радника президента ФСК «Лідер» Григорія Алтухова, придбання новобудови в Балашисі стає більш вигідним вкладенням коштів, ніж 2-3 роки тому. У швидко споруджуваних проектах міста ціни в новобудовах ростуть на 17% в рік у міру підвищення готовності проекту. Від етапу котловану до моменту отримання дозволу на введення в експлуатацію зростання цін на нерухомість становить не менше 35 - 40% тільки за рахунок ступеня готовності.


Що купувати?
На думку Юрія Гольдберга, східний напрямок найбільше підходить для покупок житла економ-класу, хіба що за винятком дорогого Реутова: «Для споруджуваного житла самий край - 60 000 рублів за метр, для готового - 75 000 рублів. При цьому вибирати краще за мінімальною ціною за цілу квартиру, а значить площа повинна бути невеликою - краще в районі 30 - 40 кв.м. ».

При цьому в невеликих проектах з одним або декількома корпусами вигідніше купувати квартири на стадії котловану, а в великих мікрорайонах комплексної забудови - за рік - півтора до здачі всього комплексу. «В таких проектах ціни досить довго залишаються на низькому рівні, а активне зростання починається вже ближче до закінчення будівництва», - зазначає Юрій Гольдберг.


резюмуємо
Схід Підмосков'я через високі темпи будівництва і неважливою транспортної доступності відрізняється досить низьким порогом входу - за винятком Реутова ціни тут одні з найдоступніших в області. За рахунок низького старту житло тут буде дорожчати. Однак через великий обсяг пропозиції треба більш уважно ставитись до вибору конкретного варіанту, тому що ймовірність помилки підвищується.

Що купувати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online