Заборгованість по податках: причини виникнення, способи перевірки і погашення, відповідальність за несплату

  1. Причини виникнення заборгованості
  2. Несвоєчасна сплата всіх належних зборів
  3. Розрахунок податків з помилками
  4. Помилка в заповненні платіжних відомостей
  5. Способи перевірки податкової заборгованості
  6. Особисте звернення до відділення податкової інспекції
  7. На офіційному сайті податкової служби
  8. Через онлайн-додатки банків
  9. Через сайт держпослуг
  10. Через Яндекс гроші
  11. Як погасити заборгованість?
  12. Відповідальність за несплату податків
  13. податкова
  14. кримінальна
  15. Розмір штрафів
  16. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Приватні особи, а також організації та підприємці платять чимало податків, сума яких обчислюється тисячами і десятками тисяч. Види податків, які необхідно сплачувати, залежать від того, якою діяльністю займається те чи інше підприємство.

Бухгалтери організації і приватні підприємці повинні уважно стежити за тим, щоб всі мита і збори були заплачені вчасно і в повному обсязі. Оскільки в разі несвоєчасної сплати будуть застосовані штрафні санкції у вигляді пені. Також за прострочення платнику загрожує штраф, який може мати досить значні розміри.

У деяких випадках платникам податків може загрожувати не тільки притягнення до адміністративної відповідальності, а й до кримінальної. Така сувора міра загрожує за несплату податків у великих розмірах. Це може загрожувати великим фірмам і підприємцям, чия діяльність приносить великий дохід, відповідно і розмір податкових платежів може мати чималі розміри.

Щоб уникнути нарахування штрафів і пені необхідно своєчасно і в повному обсязі виробляє сплату мит і зборів. Але якщо з якої-небудь причини у встановлені законом терміни сплатити податки не вдалося, то їх розмір, а також суму пені можна з легкістю дізнатися кількома способами.

Зміст статті

Причини виникнення заборгованості

Навіть у відповідальних платників податків можуть виникнути ситуації, після яких вони потраплять в число боржників. Відбутися це може з ряду причин:

Несвоєчасна сплата всіх належних зборів

Тому потрібно чітко знати терміни перерахування грошових коштів по кожному виду податків. Тому потрібно чітко знати терміни перерахування грошових коштів по кожному виду податків

Розрахунок податків з помилками

Це може бути через те, що організація або підприємець здійснюють кілька видів діяльності і мають кілька видів і систем оподаткування. Щоб уникнути виникнення подібного роду ситуацій, необхідно мати грамотного і відповідального бухгалтера, який буде чітко стежити за строками та порядком сплати всіх видів мит і зборів.

Помилка в заповненні платіжних відомостей

Наявність помилок в платіжках говорить про те, що сплачена сума не дійде до адресата, яким є податкова служба. Саме через це платіж не буде вважатися перерахованим і виникне заборгованість, за яку доведеться заплатити всі штрафи і пені.

Для того, щоб уникнути виникнення проблем, пов'язаних з простроченням платежу по податках і виключити ймовірність нарахування пені, необхідно мати досвідченого бухгалтера або самостійно розуміти всі тонкощі податкового законодавства. Іншими словами, потрібно розуміти, як, коли і в якій кількості необхідно сплачувати податки і дотримуватися всі ці правила.

Способи перевірки податкової заборгованості

Податкова служба проводить розсилку листів з повідомленнями приватним особам і підприємцям, в них міститься інформація про суму, яку необхідно сплатити і про терміни оплати. Також до листа додано платіжні квитанції. Але часто виникають ситуації, коли потрібно дізнатися суму заборгованості і нарахованих штрафів.

Для оплати кожного податку встановлені свої терміни. Тому н0еобходімость перевірити свої борги виникає не тільки коли вже є неоплачена сума і потрібно дізнатися її розмір. У тому випадку, якщо платник здійснив переказ коштів зі сплати податків, то після закінчення обов'язкового терміну сплати необхідно упевнитися в тому, що платіж дійшов до адресата і немає заборгованості.

Здійснити перевірку можна декількома способами. Нижче ми розглянемо їх окремо докладніше.

Особисте звернення до відділення податкової інспекції

Прийшовши в податкову службу необхідно звернутися до інспектора з проханням видати платіжні відомості. Після пред'явлення паспорта платник отримає квитанції по оплаті податку. Здійснити переказ коштів можна в будь-якому відділенні банку через касу, а також через банкомат готівкою або за допомогою карти.

На офіційному сайті податкової служби

Зайти на сайт наглядового органу в свій особистий кабінет може кожен платник податків по   цим посиланням Зайти на сайт наглядового органу в свій особистий кабінет може кожен платник податків по цим посиланням . Там можна побачити всю інформацію, що стосується розмірів мит, які необхідно сплатити, термінів оплати, а також дані про суму штрафів і пені, якщо такі є.

Логін і пароль для входу в особистий кабінет можна отримати звернувшись до відділення податкової служби. Співробітник видасть бланк, на якому буде вказана вся необхідна інформація для відвідування особистого кабінету. Але варто запам'ятати, що якщо протягом одного місяця з моменту видачі даних вхід не був здійснений, то доведеться знову звертатися до податкової для нової реєстрації та видачі інших даних.

Зайшовши на сайт податкової служби і перейшовши на вкладку «Особистий кабінет», після введення даних платнику податків в електронному вигляді відкриється вся цікавить його інформація, яка стосується розмірів податкової заборгованості та штрафних санкцій. Також можна буде змінити пароль, який був виданий в податковій на більш легкий і запам'ятовується.

Через онлайн-додатки банків

Ряд банків, наприклад, Ощадбанк і ВТБ-24 є партнерами податкової служби. За допомогою їх онлайн-сервісів можна не тільки дізнатися суму заборгованості, але і здійснити оплату не виходячи з дому.

Перейшовши в розділ «Платежі» і вибравши вкладку з податками, відкриється вікно, в яке необхідно ввести свій ІПН, і через кілька секунд відкриється вся необхідна інформація, яка буде містити конкретний розмір заборгованості, оплату якої необхідно провести.

Дізнатися свій ІПН платник податків може двома способами:

  1. звернувшись до податкової інспекції;
  2. зайшовши на сайт податкової служби .

Через сайт держпослуг

Здійснити вхід на   сайт держпослуги   можна з комп'ютера, планшета або мобільного телефону Здійснити вхід на сайт держпослуги можна з комп'ютера, планшета або мобільного телефону. Варто врахувати, що отримати послугу на цьому сайті можна тільки після реєстрації. Далі вибравши вкладку з податковою заборгованістю та заповнивши відповідну заявку, платник отримає всю інформацію щодо наявних у нього заборгованостях. Для отримання цих даних необхідно знати свій ІПН. І взагалі, для отримання будь-якого роду інформації, яка стосується податків, мит і зборів, потрібно знати свій податковий номер.

На сайті державних послуг можна не тільки дізнатися про податки і розмірах заборгованостей, а й здійснити оплату за допомогою банківської карти.

Через Яндекс гроші

Для початку потрібно зареєструвати віртуальний гаманець . Поповнити його можна з банківської карти або з іншого електронного гаманця. Слід вибрати вкладку «Товари та послуги», а далі перейти в розділ «Податки». Після цього відкриється рядок, в яку необхідно ввести ІНН. Виконавши ці нескладні маніпуляції платник зможе не тільки дізнатися розмір заборгованості, але й оплатити її за допомогою засобів, що знаходяться на Яндекс гаманці.

ВАЖЛИВО: З усіх перерахованих коштів, особисте звернення до податкової - це найдовший спосіб дізнатися свої податки. Всі інші дозволять дізнатися суму заборгованості буквально за пару хвилин. Скориставшись інтернет-сервісами можна не тільки отримати інформацію по боргах, а й швидко оплатити їх.

Як погасити заборгованість?

Зберемо воєдино всі варіанти оплати податкової заборгованості:

  • оплата у відділеннях банків через касу або банкомат, маючи на руках відповідні квитанції, отримати які можна в територіальному відділенні податкової служби;
  • оплата через онлайн-додатки банків, які є партнерами податкового органу. Дізнатися повний список таких банків можна на офіційному сайті податківців;
  • через сайт державних послуг, за допомогою онлайн-платежу банківською карткою;
  • за допомогою засобів, які знаходяться на Яндекс гаманці.

Оплата даними способами дозволить значно заощадити час і здійснити переказ коштів по сплаті заборгованості не виходячи з дому.

Відповідальність за несплату податків

Питання залучення до відповідальності за несвоєчасну сплату або за відхилення від сплати податків регулює податкове і кримінальне законодавство. За правопорушення в економічній сфері для фізичних осіб і організацій передбачені наступні види залучення до відповідальності:

податкова

Має фінансовий характер. Направлено на повне погашення збитків, які держава зазнала через недоїмок по податках. Даного роду відповідальність регулює стаття 122 податкового кодексу. За несвоєчасну сплату податків чекає покарання у вигляді штрафів і пені, які нараховуються виходячи з розмірів заборгованості.

кримінальна

Компенсується перед державою не тільки розмір недоплачених податків, а й суспільну шкоду Компенсується перед державою не тільки розмір недоплачених податків, а й суспільну шкоду. Передбачена адміністративна відповідальність, яка виражається у вигляді великих штрафів. Також передбачено кримінальне покарання, аж до позбавлення волі за податкові злочини, які пов'язані із заборгованістю по податках у великому і особливо великому розмірах. Це питання регламентують статті 198 і 199 Кримінального кодексу.

Великим розмір заборгованості вважається в тому випадку, якщо недоплачена сума перевищує 10% від загальної суми податку, який був нараховано за минулі три роки. Цей розмір повинен перевищувати 600 000 рублей або 1 800 000 рублів без обліку часу і процентного співвідношення.

Особливо великим розміром заборгованості визнається сума, яка перевищує 20% від загального розміру податкового платежу за попередні три роки. Вона повинна становити не менше 3 000 000 рублів або 9 000 000 рублів без обліку процентного співвідношення і часу.

Варто запам'ятати, що залучення до відповідальності за несвоєчасну сплату або відмову від сплати податків не є підставою для звільнення від відшкодування наявної заборгованості. У трирічний термін держава, в особі податкової служби, має право залучити фізична особа або організацію до відповідальності за несплату мита.

Розмір штрафів

Штраф за несвоєчасне перерахування коштів в рахунок сплати податків становить:

  • 20% від суми збору в разі ненавмисного виникнення заборгованості;
  • 40% від суми в тому випадку, якщо приватна особа або організація умисно ухиляється від сплати податків.

Якщо податок має значний розмір, то і розмір штрафу буде вельми солідним. Він може обчислюватися десятками і сотнями тисяч.

висновок

Наглядові органи в нашій країні уважно стежать за дотриманням податкового законодавства. Воно зобов'язує вчасно і в повному обсязі здійснювати сплату всіх належних мит і зборів. Платники податків, будь то приватні особи або організації, повинні неухильно дотримуватися законодавства, яке регламентує питання оподаткування.

За несвоєчасну сплату податків виникає заборгованість, розмір якої легко дізнатися зайшовши в інтернет і перейшовши на сайт податкової служби. Крім цього існує кілька способів, які дозволяють ознайомитися з сумою зборів, які необхідно сплатити, а також дізнатися розмір нарахованих штрафів за прострочення платежу.

Для зручності платників на даний момент існує чимало способів оплати податкової заборгованості, витративши на це кілька хвилин свого часу. Це можливо зробити на сайті податкову службу, на сайті державних послуг або за допомогою онлайн-сервісів.

Щоб не потрапити в число боржників і не зіпсувати свою репутацію, фізичні особи, підприємці та організації повинні уважно стежити за податковими відрахуваннями, за їх розміром і термінами сплати. Якщо приватні особи і підприємці самі несуть відповідальність за питання, пов'язані з податковою політикою, то в організації за це відповідає бухгалтер. Саме від його грамотності і компетенції залежить податкова репутація. Оскільки саме бухгалтер займається питаннями стягнення податків з співробітників і перерахуванням до податкової служби всіх мит, які відповідають виду діяльності, здійснюваної організацією.

Щоб не виникала необхідність дізнаватися розмір своєї заборгованості потрібно вчасно і в повному обсязі здійснювати сплату податків і стежить за тим, щоб платіж був доставлений адресату, яким є податкова служба.

Як погасити заборгованість?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online