Свідоцтво про Державну юридичної особи та організації: що це і де його взяти, хто видає і як отримати

  1. Визначення та застосування
  2. Розшифровка для юридичних осіб
  3. ІН для підприємців
  4. Реєстраційний номер для нерезидентів
  5. Відмінності від ГРН
  6. способи перевірки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Свідоцтво про Державну - це головний ідентифікаційний номер, призначений юридичній особі державою. Він присвоюється Федеральною податковою службою організації в двох випадках: в момент державної реєстрації підприємства при отриманні свідоцтва і, якщо фірма була утворена раніше, ніж прийнято закон №129-ФЗ «Про державну реєстрацію юридичних осіб», в момент першого подання даних про це ЮЛ.

№129-ФЗ

Зміст статті

Визначення та застосування

Абревіатура розшифровується як основний державний реєстраційний номер Абревіатура розшифровується як основний державний реєстраційний номер. З назви випливає, що присвоюється він один раз при утворенні, протягом усього терміну роботи товариства не змінюється і лише при ліквідації стає недійсним. Він індивідуальний для кожної організації.

Знаючи свідоцтва про Державну реєстрацію того чи іншого підприємства, можна зробити висновки про його місце знаходження, рік, в якому воно було зареєстровано. Свідоцтво про Державну заноситься в ЕГРЮЛ - перелік, що містить дані всіх діючих на території Росії компаній.

Для підприємців не використовується ОГРН, а утворений аналогічний ідентифікатор ІН . Різниця полягає в тому, що для ЮЛ прийнятий трінадцатізначний код, для порядкового запису використовується пятіразрядний число, а для ІП - пятнадцатізначний, відповідно порядковий номер в ньому семизначний.

Цей реєстраційний код використовують всі учасники бізнесу:

  • у фінансовій звітності - бухгалтерському балансі, Звіті про фінансові результати, поясненнях до них;
  • в первинних документах - рахунках, актах прийому-передачі виконаних робіт, товарних накладних і т.д.
  • в договорах, додаткових угодах до них;
  • в Статуті;
  • на відбитку печатки;
  • в документах, що здаються в податкову службу.

Для отримання дубліката свідоцтва про реєстрацію компанії крім того, що організація або підприємець повинні бути зареєстровані, їм необхідно заплатити державне мито в розмірі 800 руб.

Розшифровка для юридичних осіб

Все з тринадцяти складових свідоцтва про Державну реєстрацію цифр несуть важливу інформацію. Наприклад, свідоцтво про Державну підприємства 1061656027014.

  • перше число 1 - застосовується для позначення ЮЛ, також може братися значення «5»;
  • 06 - останні цифри року, в якому власник зареєстрував свій бізнес. В даному випадку це 2006 р .;
  • 16 - код, присвоєний кожному регіону Росії наказом ФНС. Дане значення свідчить, що організація була зареєстрована і діяла в республіці Татарстан;
  • 56 - код податкової інспекції, де, власне, і було видано свідоцтво про державну реєстрацію;
  • 02701 - номер один по одному, під яким зареєстрована дана фірма. Щороку відлік починається заново;
  • 4 - великі червоні літери. Воно дорівнює залишку, що отримується при розподілі двенадцатізначний номера свідоцтва про Державну реєстрацію на 11. У нашому випадку 106165602701/11 = +9651418427,36. Округляем до цілих і множимо на 11, отримуємо 106165602697. Різниця між ними складе 106165602701-106165602697 = 4. Це і є лише великі червоні літери. Якщо відмінності між останніми числами немає, то в кінці реєстраційного номера ставиться 0.

Щоб швидко визначити справжність свідоцтва про Державну реєстрацію, зробіть розрахунок контрольного числа. Якщо він збігся, то номер реєстрації дійсно занесений до державного реєстру.

ІН для підприємців

Для фізичних осіб, які ведуть діяльність як ІП, правила складання і розшифрування ІН практично нічим не відрізняються від ОГРН, крім того, що в його склад входить не 13, а 15 цифр.

Наприклад, ІН 314774605701032:

Реєстраційний номер для нерезидентів

Для іноземних організацій, що діють на території РФ, свідоцтво про Державну присвоюють, так як він видається тільки при реєстрації ЮЛ. Іноземна фірма при своєму утворенні не фіксує це документально на російській території, тому і реєстраційний номер їй не покладено.

Однак, для ідентифікації таких компаній можливе застосування двох варіантів:

  1. нерезидент може використовувати для ідентифікації на території нашої країни номер, який привласнив уповноважений орган його держави. Проставляти цей код він повинен в тих же графах, де належить вказувати свідоцтва про Державну реєстрацію.
  2. філія або представництво іноземної компанії реєструється на території РФ, аккредитуется за встановленим порядком, отримує свідоцтво і використовує його номер в своїх юридичних, бухгалтерських документах, при подачі звітності в державні перевіряючі служби.

філія або   представництво   іноземної компанії реєструється на території РФ, аккредитуется за встановленим порядком, отримує свідоцтво і використовує його номер в своїх юридичних, бухгалтерських документах, при подачі звітності в державні перевіряючі служби

Для самих нерезидентів і контрагентів, що працюють з ними, важливо, щоб всі установчі та інші документи були офіційно перекладені на російську мову і завірені нотаріально.

Відмінності від ГРН

Часто крім абревіатури свідоцтва про Державну реєстрацію зустрічається скорочення ГРН. Схожість букв в їх складі явно вказує на єдину сферу застосування. Однак свідоцтво про Державну видається один раз на весь період діяльності фірми, і якщо в основних відомостях про організацію відбулися які-небудь зміни, то в свідоцтво про Державну ви цього не побачите.

У таких випадках і використовується ГРН - реєстраційний номер, який присвоюється державними органами з внесеними змінами в ЕГРЮЛ, при цьому номер свій у кожного запису по конкретної організації.

Державний реєстраційний, як і початковий реєстраційний номер компанії, складається з 13 цифр. Наприклад, ГРН організації 1152352364515. Цифри в його складі позначають:

  • 1 - зміна, внесена саме в ЕГРЮЛ, також може використовуватися «5»;
  • 15 - останні дві цифри року, в якому зроблено запис;
  • 23 - вказує на те, що суспільство діє в Краснодарському краї;
  • 5236451 - порядковий номер запису про зміну з початку року;
  • 5 - великі червоні літери.

Як видно з розшифровки ГРН, його відмінність від свідоцтва про Державну реєстрацію в тому, що в складі немає відомості про податкову інспекцію, яка зареєструвала запис Як видно з розшифровки ГРН, його відмінність від свідоцтва про Державну реєстрацію в тому, що в складі немає відомості про податкову інспекцію, яка зареєструвала запис.

У кожної фірми повинен бути тільки один ОГРН, проте вона може мати кілька ГРН або обходитися без нього. За внесення змін до державного реєстру стягується мито в розмірі 800 руб. за кожну запис.

Для ІП діє аналогічний порядок отримання ГРН і розшифровки його номера. Однак складається цей код з 15 цифр і видається підприємцю при зміні його особистих даних, наприклад, при зміні паспорта за віком або через зміни прізвища, реєстрації нового виду діяльності.

способи перевірки

Свідоцтво про Державну не відноситься до комерційної таємниці і знаходиться у вільному доступі в Інтернеті та інших джерелах інформації. Знаючи назву організації або ім'я підприємця, можна дізнатися реєстраційний номер, і навпаки.

Для чого ж може знадобитися ОГРН:

  1. Встановити, чи дійсно компанія існує і легально працює на території Росії, убезпечити себе від фірм-одноденок, шахрайства з їх боку.
  2. Перевірити надійність, отримати достовірну інформацію про організацію.

Щоб дізнатися ОГРН будь-якого суспільства або ІН підприємця, потрібно офіційно замовити виписку з ЕГРЮЛ. Для цього необхідно особисто відвідати податкову інспекцію, де була зареєстрована цікавить фірма, із заявою і сплатити держмито.

Заява пишеться довільно в різних формах від юридичної і фізичної особи. При цьому обов'язково в тексті повинно бути прописано:

  • від кого виходить запит: назва, адреса, ІПН і КПП для суспільства і ПІБ, паспортні дані, адреса прописки для громадянина;
  • прохання про видачу виписки;
  • фірмову назву контрагента, податковий ідентифікатор, свідоцтва про Державну реєстрацію і офіційне місце реєстрації.

До письмового запиту обов'язково додається квитанція про оплату державного мита. За кожен запитуваний документ сума квитанції складе 200 руб. , Якщо влаштовує термін надання п'ять робочих днів, якщо немає - за термінове надання доведеться заплатити 400 руб.

Щоб спростити собі життя, можна скористатися онлайн-сервісами або замовити електронну виписку на сайті ФНС Щоб спростити собі життя, можна скористатися онлайн-сервісами або замовити електронну виписку на сайті ФНС. На порталі податкової служби зручно знайти будь-яку організацію або ІП, знаючи їх найменування і регіон, в якому здійснюється діяльність.

Після знаходження організації, необхідно авторизуватись або зареєструватись в системі, а далі сформувати запит на отримання виписки з ЕГРЮЛ або ЕГРІП . Документ всім бажаючим надається безкоштовно протягом одного робочого дня, файл можна завантажити в форматі PDF, причому він буде підписаний посиленою кваліфікованої електронним підписом.

Якщо дані про необхідної організації в реєстрі не містяться, то вивантажиться Довідка про відсутність інформації.

Важливим є те, що для запиту не потрібно ЕЦП ні заявника, ні фірми, про яку запит. Електронний файл, отриманий на сайті ФНС, має ту ж юридичну силу, як і паперовий варіант, скріплений гербовою печаткою.

Виписка з ЕГРЮЛ містить основні відомості про компанію:

  • місцезнаходження, контактні телефони;
  • розмір статутного капіталу, засновники - їх кількість, ПІБ, ІПН;
  • дата реєстрації та номер свідоцтва про Державну реєстрацію;
  • дані про керівників, осіб, уповноважених діяти за дорученням;
  • види економічної діяльності, якими може займатися ЮЛ;
  • податкові коди організації: ІПН, КПП .

Отже, свідоцтво про Державну - це основний реєстраційний номер підприємств, за яким можна ідентифікувати будь-якого учасника бізнесу. Свідоцтво про Державну складається з тринадцяти цифр, ІН - з п'ятнадцяти, кожна з яких має своє значення.

Інформація про реєстрацію юридичних осіб представлена ​​в даному відео.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online