Чи дозволені в Росії одностатеві шлюби?

  1. Законодавство
  2. Боротьба за легалізацію
  3. Де можна зареєструвати шлюб?
  4. Ситуація в інших країнах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Принципи гуманізму та рівності, що лежать в основі законодавств усіх сучасних демократичних держав, припускають надання можливості повноцінної самореалізації людини в суспільстві незалежно від його національної приналежності, віросповідання, статі та сексуальної орієнтації.

Але в Росії є категорія людей, обмежена в праві на створення сім'ї - це гомосексуалісти.

На якій же підставі існує це обмеження?

Законодавство

У російських законах немає окремої статті, яка забороняла б реєстрацію одностатевих шлюбів прямим текстом.

Але російське сімейне законодавство влаштовано так, що, не дивлячись на відсутність прямої заборони, побічно вказується, що одностатеві шлюби реєстрації не підлягають.

Підставою, що не дозволяє РАЦСів   реєструвати шлюби   між партнерами однієї статі, є статті 1 і 12 Сімейного кодексу Підставою, що не дозволяє РАЦСів реєструвати шлюби між партнерами однієї статі, є статті 1 і 12 Сімейного кодексу. У них вказується, що під шлюбним союзом варто мати на увазі добровільне угоду жінки і чоловіки.

Отже, союз чоловіка з чоловіком або жінки з жінкою не може бути офіційно визнаним шлюбним.

Кримінальна стаття за мужолозтво стала надбанням історії після розпаду СРСР, і в сучасній Росії люди нетрадиційної орієнтації можуть вільно жити разом один з одним і реалізовувати свої взаємні почуття.

Але неможливість реєстрації шлюбу не дозволяє таким людям створити родину , Повноцінну з юридичної точки зору. Частково це нівелюється можливістю укладення цивільних договорів з умовами, що відповідають тим, які приймаються подружжям при реєстрації осередку суспільства в загсі.

Такими договорами можна встановити загальне користування власністю, право на отримання інформації про здоров'я один одного, право на ім'я. Але деякі можливості виходять тільки за допомогою укладання шлюбу і ніяк інакше. Сюди можна віднести сімейні пільги і субсидії, специфічні види страхування.

Окремо варто згадати і про складності з встановленням опікунства. Усиновлення може бути проведено лише на ім'я одного з партнерів, але не на одностатеве сім'ю як на цілісний суб'єкт сімейних відносин, на що прямо вказує тринадцятий пункт статті 127 Сімейного кодексу. Майнові відносини, пов'язані з дитиною, можуть бути відрегульовані в цивільних договорах, але частина немайнових прав (наприклад, право на участь у вихованні) не піддається такому регулюванню.

Боротьба за легалізацію

Були спроби як зміни законодавства, так і створення окремих прецедентів реєстрації одностатевих шлюбів.

Жодна з таких ініціатив не увінчалася успіхом, але їх приклади все одно представляють інтерес. Жодна з таких ініціатив не увінчалася успіхом, але їх приклади все одно представляють інтерес

У 2004 році депутат башкирського парламенту Едвард Мурзін намагався провести поправку до Сімейного кодексу республіки, яка б прибирала з формулювання визначення шлюбу слова «згоду жінки і чоловіки» і заміняла їх на «згоду громадян». Це б знімало статеві обмеження з офіційної реєстрації осередку суспільства. Але ця ініціатива не дійшла навіть до голосування в парламенті

У 2009 році Ірина Шипітько і Ірина Федорова оформили заявки на реєстрацію шлюбу в московському загсі. Заявки були відхилені, після чого пара звернулася до вищих судових інстанцій з оскарженням цього рішення, яке також було відхилено.

У 2013 році в Петербурзі намагалися зареєструвати шлюб п'ять гомосексуальних пар одночасно. Всі п'ять заяв були відхилені, відхилені були і наступні апеляції до суду.

З цієї смуги невдач частково вибивається приклад Ірини Шумилова і Олени Фурсової. Загс зареєстрував їхній шлюб в 2014 році. Заковика полягає в тому, що за паспортом Ірина Шумилова була чоловіком, який поступово проводив операції по зміні фізіологічного статі на жіночий. Так що юридично цей випадок не можна вважати прецедентом реєстрації одностатевого шлюбу, по документам мав місце союз між чоловіком і жінкою.

За даними опитувань Левади-центру, однозначну підтримку легалізації таких спілок висловили представники всього 5 відсотків росіян, в той час як однозначну неприязнь подібних заходів розділяє близько 30% населення РФ.

Решта відносяться до одностатевих шлюбів толерантно або байдуже.

Де можна зареєструвати шлюб?

Громадяни Росії можуть офіційно оформити одностатевий союз в США, Аргентині, Громадяни Росії можуть   офіційно оформити   одностатевий союз в США, Аргентині,   Канаді, ПАР, Данії без отримання громадянства цих держав Канаді, ПАР, Данії без отримання громадянства цих держав.

Проблема полягає в тому, що російське законодавство визнає дійсними шлюби, укладені за кордоном, тільки в тому випадку, якщо вони йому не суперечать Сімейним кодексом.

Є міжнародні договори, які встановлюють пріоритет укладених за кордоном шлюбів над місцевими законами, але Росія їх не підписувала.

Ситуація в інших країнах

У 1994 році пройшла Каїрська конференція ООН, яка встановила досягнення рівності людей всіх статевих орієнтацій однією з пріоритетних цілей прогресивного світового співтовариства.

З того моменту процес легалізації одностатевих союзів активно розпочався в усіх західних державах З того моменту процес легалізації одностатевих союзів активно розпочався в усіх західних державах. Піонерами стали Нідерланди - в цій країні шлюби між представниками ЛГБТ було дозволено укладати в 2001 році. З тих пір союзи між ЛГБТ були легалізовані більш ніж в 40 країнах, в більшості своїй це держави Північної і Південної Америки, а також західної Європи.

Але є держави, в яких відношення до одностатевих союзів більш суворе порівняно з Росією. Так, в Україні, в Польщі, в Сербії їх заборона прямо прописаний в конституціях цих країн. У Саудівській Аравії, Афганістані, Ірані за будь-які прояви одностатевих відносин загрожує смертна кара.

В мусульманських країнах північної Африки представники ЛГБТ кримінально переслідуються. У ряді держав, наприклад, в Китаї та Казахстані, одностатеві відносини законодавчо не регламентуються, що більш за все схоже на ситуацію в Росії.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


На якій же підставі існує це обмеження?
Де можна зареєструвати шлюб?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online