Як оформити дарчу на машину

  1. Порядок оформлення дарчої на авто
  2. Перелік необхідних документів
  3. Як оформити дарчу між родичами
  4. Обов'язкові умови при оформленні
  5. Які податки потрібно заплатити
  6. Випадки, коли оформити дарчу можна
  7. Зразок для скачування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У багатьох життєвих ситуаціях оформлення дарчої виявляється вдалою ідеєю: така форма угоди дозволяє уникнути податків, передати спадщину за спрощеною схемою, подарувати машину дорослій дитині, що складається в законному шлюбі. Якщо ви вирішили передати свій автомобіль родичу, близькій людині, то вам слід знати:

Якщо ви вирішили передати свій автомобіль родичу, близькій людині, то вам слід знати:

  • як самостійно підготувати договір дарування на автомобіль, взявши зразок за основу;
  • як оформити дарчу на машину в передбаченому законом порядку.

Порядок оформлення дарчої на авто

Отже, як оформити дарчу на автомобіль? Послідовність дій і правила здійснення такої угоди закріплені в законодавстві РФ:

  1. Угода проводиться на підставі угоди сторін, бажано письмового. Можна скласти договір дарування транспортного засобу, заповнивши зразок або звернувшись за допомогою до юриста.
  2. Дарчий на автомобіль завіряється у нотаріуса за бажанням сторін. Це обов'язкова умова, але при здійсненні угоди між людьми, що не перебувають в родинних зв'язках, має сенс пройти цю процедуру. За невелику плату ви зможете запобігти масу непорозумінь (при відстрочки, виникненні претензій у родичів дарувальника). Ціна послуг нотаріуса залежить від вартості майна, і може перевищити 3-7 тис. Рублів.
  3. Договір дарування автомобіля в Росреестра не реєструється, оскільки транспортні засоби не відносяться до нерухомого майна. Наступним обов'язковим кроком стане внесення змін до ПТС про нового власника, з підписом колишнього власника.
  4. Після підписання угоди та заповнення ПТС, сторони готуються до реєстрації ТЗ (збирають пакет документів). Обдаровуваний самостійно звертається в МРЕВ, щоб оформити ТС без зняття з обліку і зі збереженням номерів або з їх заміною (на його розсуд).

Обдаровуваний має право у письмовій формі відмовитися від дару, якщо не згоден отримувати такий подарунок. Відмова можливий навіть після реєстрації дарчим на автомобіль, але цей факт теж повинен бути зареєстрований компетентними органами (дані слід подавати в МРЕВ, де і зареєстрована автомашина).

У разі переоформлення авто по дарчим одержувач нічого не повинен віддавати натомість. Інакше у зацікавлених осіб з'явиться привід визнати угоду нікчемною через суд.

Перелік необхідних документів

Буде потрібно при переоформленні в МРЕВ:

  1. Договір дарування транспортного засобу.
  2. Паспорт кожної зі сторін.
  3. Правовстановлюючі документи (від дарувальника).
  4. ОСАГО на ім'я вже нового власника.
  5. Звіт про оцінку вартості (при необхідності).
  6. Витяг з державного реєстру, що підтверджує «юридичну чистоту угоди». ТС не повинно значитися в угоні і мати обтяження для здійснення угод з ним. З 2014 року такі відомості заносяться в єдиний заставнийреєстр Федеральної нотаріальної палати.
  7. Чек про оплату мита. Витрати на реєстрацію покладаються на обдаровуваного.

Якщо дарувальник офіційно одружений (заміжня), знадобиться письмова згода чоловіка. Надання даного документа необов'язково, але співробітники реєстраційної палати завжди його вимагають, оскільки є висока ймовірність, що чоловік (дружина) захоче оскаржити угоду.

Відправитися в ГИБДД, щоб поставити авто на облік протягом встановленого законом терміну (десять днів), обдаровуваний може самостійно, без дарувальника. Оформляє надається можливість зареєструвати авто зі збереженням номера або з наданням нового (за бажанням). Пам'ятайте, що при пропуску 10 днів, що виділяються на переоформлення ТЗ, накладається штраф в 1,5-2 тисячі.

Як оформити дарчу між родичами

Як подарувати свій автомобіль близькій людині? Найчастіше дарчу оформляють саме рідні люди, щоб безкоштовно передати коханій людині нажите майно (дарують дітям, онукам, дружині).

Згідно сімейному законодавству, в нашій країні рідними і найближчими вважаються батьки, чоловік, діти, онуки (відповідно бабусі і дідусі), брат або сестра (навіть якщо у них тільки один загальний батько), а також усиновителі та усиновлені. Вся інша рідня близькою не вважається.

Сторони, що складаються в близькій спорідненості, звільнені від сплати податків, а значить, при оформленні угоди не буде потрібно оцінювати вартість авто. Чинне законодавство вимагає, щоб обдаровуваний підтвердив свою споріднену зв'язок з дарувальником, пред'явивши в інспекцію свідоцтво про народження або про шлюб.

В іншому угода оформляється в тому ж порядку, що і між «чужими» людьми.

Якщо дарча на машину оформляється для чоловіка, то при розлученні ТС буде належати обдаровуваному і не може бути розділене, оскільки більше не буде спільним майном.

Обов'язкові умови при оформленні

Чи не хочете, щоб хтось згодом зміг скасувати договір дарування автомобіля? Дотримуйтесь ряд важливих умов і правил. Угода вступить в законну силу, якщо:

  • дарувальник дійсно є власником ТЗ, що підтверджується правовстановлюючими документами і паперами на машину, або володіє генеральною довіреністю, що надає право віддавати ТЗ в дар;
  • відповідно до законодавства сторони можна вважати дієздатними;
  • автомобіль не числиться в розшуку, не обтяжений, не арештовано;
  • в угоді не позначені обмеження в експлуатації ТЗ.

ТС, що знаходиться в заставі у банку, може бути подаровано за згодою заставодержателя, якщо дана можливість допускається в кредитному договорі.

Законами РФ також пред'являється ряд вимог до змісту договору. Як зробити дарчу на машину самостійно, без витрат? Необов'язково мати перед очима бланк договору дарування автомобіля (між родичами або сторонніми людьми). Потрібно лише знати, що необхідно вказати в угоді, а саме:

Потрібно лише знати, що необхідно вказати в угоді, а саме:

  1. Дата угоди, місто.
  2. Персональні відомості про кожну зі сторін (ПІБ, паспортні дані з пропискою).
  3. Ідентифікаційні дані авто (з ПТС і свідоцтва).
  4. Підписи сторін з розшифровкою.
  5. Обдаровуваний має вказати, що транспортний засіб йому передано і він його прийняв. Останнє можна винести в окремий документ - акт прийому-передачі. Якщо є бажання внесіть додаткові відомості (приклад: відомості про стан ТЗ в момент передачі, про додаткові предмети та обладнанні, про місце фактичної передачі об'єкта і т. П.).

Варто вказати, що МС не знаходиться в угоні, в заставі, на нього не претендують треті особи. Оціночна вартість (відповідно до звіту оцінювача) вноситься в письмову угоду, якщо в цьому є необхідність, наприклад, коли одаряемому належить підготувати декларацію для оплати податку.

Договір дарування машини складається в трьох примірниках - по одному для сторін і для пред'явлення в МРЕВ.

Які податки потрібно заплатити

Якщо даруєте автомобіль родичу, йому не потрібно платити податок. Підстава для звільнення від збору прописано в частині другій НК РФ п. 18.1 ст. 217 . В інших випадках, тобто якщо сторони не перебувають у родинних стосунках, або складаються, але є далекими родичами, за чинним Податковим кодексом обдаровуваний повинен подати декларацію та сплатити збір. Податок на дарування автомобіля дорівнює 13% від ціни авто. Оподаткування здійснюється тільки при продажу ТЗ.

Уникнути нарахування податку можна, якщо подароване авто буде продано через 3 роки. Якщо це трапиться раніше, то збір доведеться сплатити. При цьому обдарованому варто оформити майнове відрахування (250 тис. Рублів) і тоді він зможе заплатити 13% немає від всієї суми, а лише від її від частини, що залишилася після вирахування 250 тис. Рублів.

Рублів

Відзначимо, що при передачі ТЗ за договором купівлі-продажу, обов'язок по оплаті податку покладається на продавця і розмір податку може виявитися істотно нижче. Як краще переоформити машину, вирішувати вам. Тільки пам'ятайте: якщо ви намагаєтеся обдурити закон, є ризик, що угода буде скасована.

Випадки, коли оформити дарчу можна

У законодавстві РФ прописані ситуації, в яких вчинення правочину дарування неможливо. Це трапляється, коли:

  1. Одна або обидві сторони є недієздатними.
  2. Дарувальник не досяг повноліття.
  3. Оформлення дарчої неможливо на машину, призначалися представнику органів влади (державних або муніципальних).
  4. Сторони виступають в якості комерційних організацій.

У всіх перерахованих ситуаціях можна скористатися договором купівлі-продажу. Якщо власнику немає 18-ти або він недієздатний, продавцем може виступити законний представник (батько, опікун або представник за дорученням).

Зразок для скачування

Завантажити бланк в форматі doc:
Договір дарування автомобіля.doc

Завантажити бланк в форматі pdf:
Договір дарування автомобіля.pdf

Як зробити дарчу на машину самостійно, без витрат?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online