Зняти квартиру недорого можна з літа - Оренда квартир подешевшає: Зростання тарифів змусить власників надавати знижки - 112 Україна

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото з відкритих джерел

У цьому році кількість бажаючих орендувати квартиру зросла, що дозволило власникам підвищити ціни приблизно на 20-30%. Але це тимчасова тенденція. Прийдешнє зростання тарифів на комунальні послуги може призвести до різкого скорочення попиту на знімання столичного житла. Орендодавцям ж знову доведеться йти на цінові поступки

Попит на оренду житла в столиці активно зростає. За даними агентства нерухомості "Благовіст", в квітні цього року укладено 459 угод знімання нерухомості, тоді як за аналогічний місяць минулого року - 404. У порівнянні ж з березнем цього року число угод зросла на 26%.

Ця тенденція прогнозована. Українці, які зараз не можуть придбати квартиру через високі ціни на нерухомість, падіння рівня життя і відсутність програм кредитування, змушені знімати житло. "Як правило, мова йде про молодих людей, які одружилися або вирішили разом жити. Ще одна категорія наших клієнтів - це приїжджі, які приїхали в столицю в пошуках кращого життя", - розповідає ріелтор Леонід Томін.

Новини по темі

Новини по темі

А ось продаж нерухомості як на первинному, так і на вторинному ринку падають вже другий рік поспіль. Наприклад, за оцінками ріелторів, за перші чотири місяці цього року укладено приблизно на 30% менше договорів купівлі-продажу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Економна оренда

Велика частина квартиронаймачів (близько 70%) орієнтуються на нерухомість економ-класу, свідчать дані "Благовісту". Основна маса знімає одно-двокімнатні квартири в Шевченківському, Солом'янському, Святошинському, Дніпровському, Дарницькому і Голосіївському районах Києва.

Але знайти недороге житло стало складно. Віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал каже, що ціни на оренду квартир ростуть протягом останніх шести місяців. За цей період вони подорожчали приблизно на 20-30%. Наприклад, якщо ще в минулому році за 3,5 тис. Грн можна було зняти квартиру з непоганим ремонтом недалеко від станції метро, ​​то зараз така ж обійдеться вже в 4,2-4,5 тис. Грн. За 3,5 тис. Грн зараз відносно небагато варіантів, але всі вони - у віддалених спальних районах і зі старим ремонтом. Зараз середній бюджет на знімання одно- трикімнатної квартири економ-класу становить 5-8 тис. Грн на місяць.

Новини по темі

Новини по темі

"Якщо раніше деякі орендарі додатково платили тільки за лічильниками за світло, воду і газ, то тепер - абсолютно за все послуги ЖЕКу", - розповідає Анатолій Топал. З огляду на, що в найближчий рік-два експерти не прогнозували різкого зростання цін на житло, ринок оренди повинен був активно розвиватися. Але на цей ринок найближчим часом може вплинути рішення Кабінету міністрів про підвищення тарифів за комунальні послуги.

тарифний сюрприз

З 1 липня в Україні зростуть ціни на гарячу воду. Таку постанову винесла Національна комісія, яка здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (підпорядковується Кабміну). У кожному місті будуть встановлені свої тарифи. Але, наприклад, в столиці за воду доведеться платити 63-78 грн за куб. м, тоді як зараз - 37-41 грн.

Попутно з 1 липня подорожчає і опалення - приблизно на 75-90%. Але відчути це споживачі зможуть тільки в новому опалювальному сезоні.

Різке зростання цін на комунальні послуги може призвести до зниження активності на ринку оренди, говорить керівник відділу продажів ЖК Park Stone Дмитро Шостя. "Фінансове навантаження на кожного орендаря зросте не менш ніж на 1-1,5 тис. Грн, що може змусити їх переорієнтуватися на знімання кімнати або більше дешевого житла", - вважає експерт і додає, що залучити нових орендарів буде непросто. Роботодавці не поспішають підвищувати плату своїм співробітникам.

Новини по темі

Новини по темі

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні в березні виросла на 7,3% і склала 4,920 тис. Грн. "З початком кризи роботодавці почали рахувати гроші і не поспішають підвищувати зарплати всім без винятку співробітникам. За півроку розмір зарплат двох з п'яти" білих комірців "не змінився. Кожному шостому знизили оклад в середньому на 20%. Надбавку до зарплати отримав тільки кожен четвертий опитаний , і в ряді випадків вона носила скоріше символічний характер. Індексація зарплат з урахуванням рівня інфляції відбулася не більше ніж в 10% компаній ", - сказано в дослідженні компанії HeadHunter.

Крім того, зростання комунальних тарифів призведе до того, що і кількість власників квартир, які захочуть їх здати в оренду, різко збільшиться. "Близько 15% власників не готові йти на поступки і займають вичікувальну позицію. Зараз же ситуація змінюється: якщо вони не знайдуть орендарів, то змушені будуть платити за різко подорожчало опалення і послуги з обслуговування прибудинкової території самостійно", - розповідає директор агентства нерухомості, який побажав залишитися неназваним. В такому випадку конкуренція між власниками житла зростатиме, що змусить їх якщо не знижувати, то хоча б утримувати ціни оренди. Ті ж, хто захоче швидко знайти орендаря, змушені будуть знизити плату на 15-20%.

Андрій Корнєєв

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online