Ставка ПДФО для резидента і нерезидента

  1. Як визначити статус людини (резидент або нерезидент) з метою ПДФО
  2. Гість, знайомтеся - Правобот !
  3. Як визначити статус
  4. Кількість днів
  5. З якої дати потрібно вести відлік 12-місячного періоду для визначення податкового статусу людини
  6. Які дні включаються в розрахунок 183 днів перебування в Росії для визначення податкового статусу людини
  7. Документи, що підтверджують перебування в Росії
  8. Документи, що підтверджують короткострокове перебування за кордоном
  9. Приклад визначення податкового статусу людини (резидент або нерезидент) з метою ПДФО
  10. Як людині підтвердити статус резидента Росії в податковій інспекції

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Громадянин України, посвідка на проживання. За якою ставкою в такому випадку вважається ПДФО - як резиденту 13% чи 30%?

Ставка ПДФО для громадянина України не залежить від наявності або відсутності дозволу на проживання. Діє загальне правило, якщо на момент виплати доходу він знаходиться на території РФ більше 183 днів протягом 12 місяців поспіль, то 13%, якщо менше - 30%.

Як визначити статус людини (резидент або нерезидент) з метою ПДФО

Щоб правильно розрахувати ПДФО, людина повинна визначити свій податковий статус: ким він є - резидентом або нерезидентом Росії.

Гість, знайомтеся - Правобот !

Інтелектуальний сервіс для підбору судової практики . Думає, як юрист, тільки швидше.

Познайомитися ближче

Це пов'язано з тим, що для цих категорій передбачені:

Крім того, резидент має право отримати податкові відрахування з ПДФО, а нерезидент - немає (п. 3 і 4 ст. 210 НК РФ).

Більшість громадян Росії є податковими резидентами. Якщо людина часто виїжджає за кордон (або приїхав до Росії недавно), він може бути нерезидентом.

Як визначити статус

Статус одержувача доходу визначається за кількістю календарних днів, які людина фактично знаходився на території Росії протягом 12 наступних поспіль місяців.

Кількість днів

Податковий резидент - це людина, яка знаходилася в Росії 183 дня і більше протягом 12 наступних поспіль місяців.

Податковий нерезидент - це людина, яка знаходилася в Росії менше 183 днів протягом 12 наступних поспіль місяців.

Такий порядок випливає з пункту 2 статті 207 Податкового кодексу РФ.

Виняток передбачено лише для:

  • російських військових, службовців за кордоном;
  • співробітників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, відряджених на роботу за межі Росії.

Такі громадяни визнаються резидентами незалежно від того, скільки часу вони проводять в Росії. Про це сказано в пункті 3 статті 207 Податкового кодексу РФ.

Угоди про уникнення подвійного оподаткування Росії з іншими державами можуть встановлювати інший порядок, як встановити резидентство.

Важливо: резидента іноземної держави можуть не визнати резидентом РФ з метою ПДФО незалежно від терміну перебування в Росії. Це випадки, коли іноземні держави взяли обмежувальні заходи відносно цих фізосіб. Перелік заходів визначить Уряд РФ. Щоб таку людину не визнали податковим резидентом, йому потрібно подати в ФНС Росії:

  • заяву в довільній формі;
  • документ, який підтверджує резидентство іноземної держави.

Про це - в пункті 4 статті 207 Податкового кодексу РФ.

З якої дати потрібно вести відлік 12-місячного періоду для визначення податкового статусу людини

Якщо ПДФО утримує і перераховує до бюджету податковий агент, то датою, з якої потрібно вести зворотний відлік 12-місячного періоду, буде дата виникнення доходу. Такий висновок підтверджують положення пункту 2 статті 207, статті 223 і пункту 4 статті 226 Податкового кодексу РФ. Аналогічна точка зору висловлена ​​в листах Мінфіну Росії від 25 травня 2011 року № 03-04-06 / 6-122 , від 19 березня 2007 року № 03-04-06-01 / 74 .

Якщо ПДФО зі свого доходу людина платить сам, то датою зворотного відліку є 1 січня року, наступного за роком, в якому отримано дохід. У цьому випадку 12-місячний період дорівнює календарному року, в якому людина отримала дохід. Тобто визначати податковий статус для розрахунку зобов'язань з ПДФО потрібно за підсумками цього року. Такий висновок підтверджують положення пункту 2 статті 207, статей 216 і 228 Податкового кодексу РФ, лист Мінфіну Росії від 25 квітня 2011 року № 03-04-05 / 6-293 .

Які дні включаються в розрахунок 183 днів перебування в Росії для визначення податкового статусу людини

Період перебування в Росії (менше або більше 183 днів) відлічується з дня прибуття (в'їзду) до Росії по день від'їзду (виїзду) з неї включно. Такий порядок розрахунку підтверджують контролюючі відомства (листи Мінфіну Росії від 21 березня 2011 року № 03-04-05 / 6-157 , ФНС Росії від 24 квітня 2015 № ОА-3-17 / 1702 ).

Якщо людина виїжджає за кордон, то до його повернення відлік 183 днів переривається.

Винятки становлять лише закордонні поїздки для короткострокового (менше шести місяців) лікування або навчання. Тривалість таких поїздок включається в розрахунок 183 днів, які необхідні для отримання статусу резидента.

Про це сказано в пункті 2 статті 207 Податкового кодексу РФ.

Мета поїздки, дні якої включаються до розрахунку 183 днів, необхідно підтвердити документально.

Документи, що підтверджують перебування в Росії

Ситуація: на підставі яких документів можна встановити час перебування в Росії, щоб визначити свій податковий статус (резидент або нерезидент) з метою розрахунку ПДФО

У законодавстві немає переліку документів, за якими можна встановити кількість днів перебування в Росії для визначення податкового статусу. Отже, це можуть бути будь-які документи, що підтверджують факт перебування людини в країні. Так, дати в'їзду в Росію і виїзду з неї можна встановити за відмітками російської прикордонної служби:

  • в закордонному паспорті;
  • в дипломатичному паспорті;
  • в службовий паспорт;
  • в паспорті моряка (посвідчення особи моряка);
  • в міграційній карті;
  • в проїзний документ біженця і т. д.

Відмітки, зроблені в документах прикордонними службами іноземних держав (в т. Ч. Держав - учасниць Митного союзу), при визначенні податкового статусу не враховуються: вони не можуть підтверджувати тривалість перебування людини на території Росії ( лист Мінфіну Росії від 26 квітня 2012 року № 03-04-05 / 6-557 ).

Якщо відмітка в паспорті відсутній (наприклад, людина приїхала з України або з Республіки Білорусь), то як доказ перебування в Росії можна використовувати інші документи. Наприклад, квитанції про проживання в готелі, а для працюючих громадян - табелі обліку робочого часу або довідки з місця роботи, видані на підставі даних табелів. Для громадян, які навчаються в Росії, такими документами можуть бути довідки з місця навчання, які підтверджують фактичне відвідування навчального закладу у відповідному періоді. Слід зазначити, що документи з відміткою про реєстрацію за місцем проживання не можуть використовуватися в якості підтвердження податкового статусу - самі по собі вони не дозволяють встановити фактичну тривалість перебування в Росії. Аналогічні роз'яснення містяться в листах Мінфіну Росії від 13 січня 2015 № 03-04-05 / 69536 , від 27 червня 2012 року № 03-04-05 / 6-782 , ФНС Росії від 25 травня 2011 року № АС-3-3 / 1855 .

Ситуація: як при визначенні податкового статусу (резидент або нерезидент) для цілей розрахунку ПДФО врахувати дні перебування в закордонних відрядженнях і відпустках за кордоном

Коли людина виїжджає за кордон, він залишає територію Росії.

При визначенні податкового статусу (резидент або нерезидент) враховуються тільки дні фактичного перебування людини в Росії.

Якщо протягом 12 наступних поспіль місяців людина перебувала в Росії 183 календарних дня і більше, він визнається податковим резидентом.

Якщо протягом 12 наступних поспіль місяців людина перебувала в Росії менше 183 календарних днів, він є нерезидентом.

Про це сказано в пункті 2 статті 207 Податкового кодексу РФ.

При цьому в період перебування в Росії (менше або більше 183 днів) включається як день прибуття (в'їзду) до Росії, так і день від'їзду (виїзду) з неї. Такий порядок розрахунку підтверджує Мінфін Росії в листах від 21 березня 2011 року № 03-04-05 / 6-157 , від 4 липня 2008 року № 03-04-06-01 / 187 і від 3 липня 2008 року № 03-04-05-01 / 228 .

Якщо людина виїжджає за кордон, то поки він не повернеться, відлік 183 днів переривається. Винятки становлять лише закордонні поїздки для короткострокового (менше шести місяців) лікування або навчання.

У всіх інших випадках (в т. Ч. При знаходженні в закордонному відрядженні або відпустці за кордоном) період перебування за кордоном не включається в число днів перебування на території Росії.

Такий порядок випливає з пункту 2 статті 207 Податкового кодексу РФ. Підтверджує цей висновок і Мінфін Росії в листі від 26 липня 2007 року № 03-04-06-01 / 268 .

Приклад визначення податкового статусу людини (резидент або нерезидент) для цілей ПДФО. Протягом року чоловік неодноразово їздив у закордонні відрядження по роботі

Робота громадянина Молдови А.С. Кондратьєва пов'язана з відрядженнями. Протягом 2018 роки (365 днів) його три рази направляли в закордонні відрядження терміном на 100, 20 і 40 днів (виключаючи день виїзду з Росії і повернення в Росію). Всього тривалість службових відряджень за кордон склала 160 днів.

Крім того, Кондратьєв виїжджав у відпустку за кордон на 24 дня (виключаючи день виїзду з Росії і повернення в Росію).

В цілому за останні 12 місяців Кондратьєв провів:

  • за кордоном - 184 дня (160 дн. + 24 дн.);
  • на території Росії 181 день (365 дн. - 184 дн.), тобто менше 183 днів.

Кондратьєв визнається податковим нерезидентом.

Ситуація: переривається чи 12-місячний період при визначенні податкового статусу іноземця, який в зв'язку з закінченням терміну дозволу на перебування в Росії виїжджає з країни. У наступному році він знову в'їжджає в Росію

Ні, не переривається.

Законодавством встановлено єдиний порядок, за яким визначається податковий статус людини при розрахунку ПДФО.

Якщо протягом 12 наступних поспіль місяців людина перебувала в Росії 183 календарних дня і більше, він визнається податковим резидентом.

Якщо протягом 12 наступних поспіль місяців людина перебувала в Росії менше 183 календарних днів, він є нерезидентом.

Це випливає з положень пункту 2 статті 207 Податкового кодексу РФ. Аналогічна точка зору відображена в листі Мінфіну Росії від 5 травня 2008 року № 03-04-06-01 / 115 .

Використання саме 12-місячного періоду для визначення податкового статусу платника ПДФО обов'язково. При цьому якщо ПДФО зі свого доходу людина платить самостійно, то 12-місячний період дорівнює календарному року, в якому отримано дохід ( п. 2 ст. 207 , Ст. 216 і 228 НК РФ). Переривання даного терміну законодавством не передбачено (в т. Ч. З причин, наприклад, розірвання або повторного укладення трудового договору, виїзду і зворотного в'їзду на територію Росії). У той же час кількість днів перебування людини в Росії (менше або більше 183 днів) протягом 12-місячного періоду перериватися може. Це підтверджують положення пункту 2 статті 207 Податкового кодексу РФ.

Якщо людина виїжджав за кордон для лікування або навчання (на термін не більше шести місяців), то 12-місячний період не переривається. Тривалість поїздок включається в розрахунок 183 днів ( п. 2 ст. 207 НК РФ ). При цьому мета поїздки необхідно підтвердити документально (наприклад, при проходженні лікування - договором з медичною установою, довідкою із зазначенням часу його проведення і копією паспорта з відміткою прикордонного контролю) ( лист Мінфіну Росії від 26 червня 2008 № 03-04-06-01 / 182 ).

Якщо людина залишав Росію з інших причин (в т. Ч. У зв'язку з переоформленням міграційних документів, припиненням трудового договору), то 12-місячний період, за яким визначається податковий статус людини, також не переривається. Однак дні перебування за кордоном з розрахунку 183 днів потрібно виключити ( лист Мінфіну Росії від 26 травня 2011 року № 03-04-06 / 6-123 ).

Документи, що підтверджують короткострокове перебування за кордоном

До документів, що підтверджують знаходження людини за межами Росії для короткострокового лікування або навчання, можна віднести:

  • договори з медичними (освітніми) установами на лікування (навчання);
  • довідки, видані медичними (освітніми) установами, які свідчать про проведення лікування (проходження навчання) із зазначенням його часу;
  • копії сторінок паспорта зі спеціальними візами і відмітками прикордонного контролю про перетин кордону.

При цьому обмежень за віком, видам навчальних закладів та дисциплін, що вивчаються, лікувальних установ та захворювань, переліком країн, в яких проходить навчання або лікування, немає.

Про це сказано в листах Мінфіну Росії від 26 червня 2008 № 03-04-06-01 / 182 , ФНС Росії від 15 жовтня 2015 № ОА-3-17 / 3850 і від 20 липня 2012 року № ОА3-13 / 2525 .

Виїзд за кордон має значення тільки для підрахунку кількості днів перебування в Росії (менше або більше 183 днів). Він не перериває протягом 12-місячного періоду.

Такий порядок випливає з пункту 2 статті 207 Податкового кодексу РФ.

Можливо, що протягом року (наприклад, за сім місяців) кількість днів перебування людини в Росії досягне 183 днів. У цьому випадку він стає резидентом. І цей статус до кінця року змінитися вже не може. Це підтверджують листи Мінфіну Росії від 29 березня 2007 № 03-04-06-01 / 94 і від 29 березня 2007 № 03-04-06-01 / 95 .

Приклад визначення податкового статусу людини (резидент або нерезидент) з метою ПДФО

У червні 2018 року А.В. Львів отримав дохід від продажу автомобіля.

ПДФО з отриманої суми Львів повинен розрахувати і перерахувати в бюджет самостійно ( подп. 2 п. 1 ст. 228 НК РФ ).

Щоб дізнатися, яку ставку взяти для розрахунку ПДФО, Львів повинен визначити свій податковий статус (резидент або нерезидент).

Податковим періодом з ПДФО є рік ( ст. 216 НК РФ ). Розрахувати і перерахувати податок до бюджету Львів повинен за його підсумками - коли рік закінчиться ( п. 4 ст. 228 НК РФ ). Тому свій податковий статус Львів визначив станом на 31 грудня 2018 року (коли закінчився 2018 рік, в якому він отримав дохід від продажу автомобіля). 12 наступних поспіль місяців - це період з 1 січня по 31 грудня 2018 роки (365 днів).

За цей період Львів залишав Росію тільки один раз - на 28 днів під час відпустки (виключаючи день виїзду з Росії і повернення в Росію). На цей час не переривається протягом 12-місячного періоду, за який Львів повинен визначити свого часу знаходження в Росії (більш-менш 183 днів). Однак 28 днів, які Львів відпочивав за кордоном, в розрахунок часу перебування в Росії (більш-менш 183 днів) не включаються.

Таким чином, за 12 наступних поспіль місяців 2018 рік Львів провів в Росії:
365 дн. - 28 дн. = 337 дн.

Так як Львів провів в Росії більше 183 днів (337 днів.> 183 дн.) За 12 наступних поспіль місяців 2018 року, він є податковим резидентом Росії.

Ситуація: чи підтверджує вид на проживання час фактичного перебування людини в Росії. Фактичний час перебування в Росії необхідно розрахувати, щоб визначити податковий статус людини (резидент або нерезидент) для цілей розрахунку ПДФО

Ні, не підтверджує.

У законодавстві немає переліку документів, за якими можна встановити кількість днів перебування в Росії для визначення податкового статусу. Це можуть бути будь-які документи, що підтверджують факт перебування людини в країні. Так, дати в'їзду в Росію і виїзду з неї можна встановити за відмітками:

  • в закордонному паспорті;
  • в дипломатичному паспорті;
  • в службовий паспорт;
  • в паспорті моряка (посвідчення особи моряка);
  • в міграційній карті;
  • в проїзний документ біженця і т. д.

Якщо відмітка в паспорті відсутній (наприклад, людина приїхала з України або Республіки Білорусь), то доказом перебування в Росії можуть бути інші документи. Наприклад, документи про реєстрацію за місцем перебування, квитанції про проживання в готелі. Для працюючих людей - табелі обліку робочого часу або довідки з місця роботи, видані на підставі даних табелів. Для учнів - довідка з місця навчання, яка підтверджує фактичне відвідування навчального закладу.

Це випливає з листів Мінфіну Росії від 13 січня 2015 № 03-04-05 / 69536 , ФНС Росії від 25 травня 2011 року № АС-3-3 / 1855 .

Вид на проживання підтверджує тільки право іноземного громадянина (особи без громадянства) на постійне проживання в Росії, а також на вільний в'їзд в Росію і виїзд з країни. Для осіб без громадянства дозвіл на проживання також є документом, що посвідчує особу. Про це сказано в пункті 1 статті 2 Закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ.

Таким чином, вид на проживання підтверджує право громадянина на проживання в Росії (засвідчує його особу), але не є документом, що підтверджує фактичне час перебування людини на території країни.

Аналогічна точка зору відображена в листах Мінфіну Росії від 17 липня 2009 року № 03-04-06-01 / 176 , від 14 квітня 2008 року № 03-04-05-01 / 108 , від 26 жовтня 2007 року № 03-04-06-01 / 362 .

Як людині підтвердити статус резидента Росії в податковій інспекції

Підтвердити статус резидента Росії можна документом з податкової інспекції. форма документа і порядок його видачі затверджені наказом ФНС Росії від 7 листопада 2017 № ММВ-7-17 / 837 . Це випливає з пункту 4 статті 31, підпункту 16 пункту 1 статті 32 Податкового кодексу РФ.

Щоб отримати такий документ, в податкову інспекцію подайте заяву по формі , затвердженої наказом ФНС Росії від 7 листопада 2017 № ММВ-7-17 / 837 .

Заява подайте будь-яким способом:

До заяви додайте документи про факти та обставини, які вимагають підтвердження статусу людини - податкового резидента Росії. Наприклад, копії договору, рішення загальних зборів акціонерів про виплату дивідендів.

Заява податкова інспекція розгляне протягом 40 календарних днів і направить людині:

  • документ, який підтверджує статус податкового резидента України;
  • інформаційне повідомлення про відсутність такого статусу.

Зробить вона це способом, який людина вказав у заяві:

документ по формі , затвердженої наказом ФНС Росії від 7 листопада 2017 № ММВ-7-17 / 837 , Видають тільки за один календарний рік. А саме за поточний або попередній рік. Наприклад, в 2018 році людина має право підтвердити свій статус таким документом за 2017 і 2018 роки. За 2016 й і більш ранні періоди документ про статус податкова інспекція не видасть.

Якщо людині потрібно підтвердити статус в рамках угоди про уникнення подвійного оподаткування, документ потрібно отримувати по кожному джерелу доходу, об'єкту майна.

Факт видачі документа, який підтверджує статус податкового резидента Росії, можна перевірити. Для цього в сервісі на офіційному сайті ФНС Росії введіть код перевірки. Цей код візьміть в самому документі про статус.

За якою ставкою в такому випадку вважається ПДФО - як резиденту 13% чи 30%?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online