Статус біженця, робота і оформлення громадянства для біженців з України в Росію

  1. Як українцям отримати статус біженця в Росії
  2. Робота в Росії для громадян України
  3. Оформлення дозволу на тимчасове проживання для громадян України
  4. Правила оформлення громадянства РФ для громадян України в 2018 році
  5. Нововведення в програмі переселення співвітчизників 2018 року

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато біженців з України цікавляться, як легалізувати своє перебування на території Росії Багато біженців з України цікавляться, як легалізувати своє перебування на території Росії. Ця процедура регламентується кількома законами та нормативними актами, дотримуючись яких, переселенці зможуть отримати статус біженця, дозвіл на тимчасове перебування, а згодом і громадянство Росії.

Після приїзду на територію РФ громадяни України повинні зареєструватися за місцем свого перебування, тобто, отримати тимчасову прописку. Хоча в законі сказано, що українці, які приїхали в Росію, можуть не реєструватися протягом 90 днів, реєстрація необхідна для оформлення багатьох важливих документів. Зареєструватися можна на пошті або в найближчому відділенні ФМС, яке відноситься до місця проживання переселенця. Якщо громадянин України проживає в таборі для біженців, його реєстрацією повинна займатися адміністрація табору. Якщо ж він зупинився на знімній квартирі або у родичів / друзів, це питання має вирішити власник квартири.

Як українцям отримати статус біженця в Росії

На сьогоднішній день існує дві категорії статусу біженця. Перша категорія - це статус біженця, що видається громадянину іншої держави, яка не може / не хоче проживати в своїй рідній країні. Дана категорія має на увазі, що переселенець бажає відмовитися від свого колишнього громадянства, і має намір отримати дозвіл на постійне проживання в приймаючій стороні. Друга категорія статусу біженця означає, що громадянин іншої держави шукає тимчасовий притулок в приймаючій стороні. Отримати тимчасовий притулок набагато простіше, ніж повноцінний статус біженця. Для цього переселенцю необхідно написати відповідну заяву із зазначенням причини, через яку він не може перебувати в своїй країні. Дана заява розглядається протягом 3 місяців, проте, зараз, через великий наплив біженців, уряд має намір скоротити терміни оформлення дозволу на тимчасове перебування для громадян України. Крім того, нещодавно були внесені зміни в програму переселення співвітчизників, виходячи з яких, громадянин, який отримав в Росії тимчасовий притулок, може одночасно брати участь в цій програмі.

Для оформлення даного дозволу переселенцю потрібно звернутися в ФМС за місцем своєї реєстрації. Крім заяви, для оформлення статусу біженця або отримання дозволу на тимчасовий притулок, необхідно пройти медичний огляд і дактилоскопію. У разі позитивної відповіді, громадянин України отримає тимчасовий притулок на один рік, при цьому паспорт України буде вилучено для зберігання в ФМС. Замість паспорта переселенець отримає свідоцтво або посвідчення біженця.

Отримавши статус біженця або дозвіл на тимчасовий притулок, переселенець має право працювати без спеціального дозволу. Однак в деяких випадках працювати дозволяється тільки в тому регіоні, де був виданий статус.

Читайте також: Статус вимушеного переселенця в Росію 2018: закон, права і процес оформлення

Робота в Росії для громадян України

Якщо громадянин України має намір працювати на території РФ, але при цьому він не збирається отримувати статус біженця або просити тимчасового притулку, йому буде потрібно оформити дозвіл на роботу. Даний дозвіл оформляється в ФМС за місцем реєстрації протягом 10-ти днів після подання всіх необхідних документів. Вартість дозволу на роботу становить 2000 рублів. Але проблема в тому, що дозвіл на роботу ФМС може оформити тільки за квотами, які оновлюються раз на рік, тобто, на момент звернення ці квоти можуть вже закінчитися. Крім того, громадянин України повинен знайти роботодавця, який офіційно укладе з ним трудовий договір. На практиці дані нюанси істотно ускладнюють пошук роботи.

Якщо квоти на видачу дозволів для роботи вже вичерпані, громадянин України може придбати патент. Патент дає право іноземцеві працювати у приватних осіб, проте лише в межах тієї області, де він був виданий. Крім того, цей документ підтверджує, що громадянин України перебуває на території Росії законно. Вартість патенту становить 1 216 рублів. Термін його оформлення також займає 10 днів.

Читайте також: Як змінився порядок в'їзду мігрантів в Росію з 2015 року

Оформлення дозволу на тимчасове проживання для громадян України

Громадяни України можуть отримати дозвіл на тимчасове перебування в Россі терміном на три роки. Отримавши РВП, переселенець має право працювати без дозволу, а також отримувати соціальні гарантії та медичну допомогу. Крім того, РВП є обов'язковим етапом для тих, хто хоче взяти участь в програмі переселення або має намір отримати громадянство Росії.

Як і дозвіл на роботу, РВП видається за квотами, які, найчастіше, закінчуються ще в першому кварталі року. Однак в деяких випадках громадяни України можуть отримати РВП без квот.

Хто може отримати РВП без квот:

• громадянин України, який народився на території РРФСР і мав в минулому громадянства СРСР. Також сюди відносяться громадяни, які народилися на території Росії після розпаду СРСР;

• непрацездатний громадянин України, який має працездатних дітей - громадян Росії;

• громадянин України, який має непрацездатних батьків / батьків, які у громадянство Росії;

• громадянин України, чия дитина отримав або має з народження громадянство РФ;

• громадянин України, чия дитина, досягнувши 18-ти років, є громадянином РФ, і за рішенням суду був визнаний недієздатним або обмеженим у дієздатності;

• громадянин України, який не досяг 18-річчя, якщо його батько / батьки (опікуни, піклувальники, усиновлювачі) є громадянами Росії;

• недієздатний або обмежений в дієздатності громадянин України не досяг 18-річчя, якщо його батько / батьки (опікуни, піклувальники, усиновлювачі) є громадянами Росії;

• громадянин України, що складається в шлюбі з громадянином Росії, місце проживання якого є РФ;

• громадянин, що надійшов на військову службу в Росію (в даному випадку РВП видається на термін проходження військової служби);

• громадянин, який здійснив інвестиції в РФ (розмір інвестицій встановлює уряд).

Якщо ж переселенець не має вищеназваних підстав, для отримання дозволу на тимчасове перебування йому доведеться чекати оновлення квот.

Правила оформлення громадянства РФ для громадян України в 2018 році

Зовсім недавно був прийнятий закон для носіїв російської мови , Який спрощує процес отримання громадянства РФ , Проте він ще не вступив в силу. Зараз громадянам України найпростіше отримати громадянство в Росії, оформивши тимчасовий притулок, а потім зареєструвавшись в програмі переселення співвітчизників. Сама процедура оформлення громадянства здійснюється в кілька етапів. В першу чергу громадянину України необхідно зареєструвати, отримати статус біженця або тимчасовий притулок, а згодом РВП. Після РВП оформлюється посвідка на проживання і реєстрація в програмі переселення. Однак потрібно звернути увагу, що в програмі переселення співвітчизників беруть участь не всі регіони Росії.

Читайте також: Правила в'їзду та термін допустимого перебування громадян України на території РФ - нововведення 2016 року

Нововведення в програмі переселення співвітчизників 2018 року

Біженці з України, що знаходяться на території Росії, можуть взяти участь у програмою переселення співвітчизників тільки після офіційного оформлення тимчасового притулку або отримання РВП. При цьому тимчасовий притулок може бути оформлено в одному регіоні, але участь в програмі приймається в іншому регіоні. Даний нюанс обумовлений тим, що не всі регіони беруть участь в програмі переселення. Наприклад, біженці з України не зможуть розраховувати на переселення в Московську і Ленінградську області, а також в деякі інші регіони.

Участь в програмі переселення дає біженцям масу переваг. Наприклад, вони зможуть отримати підйомні (сума підйомних залежить від конкретного регіону), безкоштовне медичне обслуговування та соціальні гарантії. Крім того, взявши участь в програмі переселення, громадянин України має право працювати на тих же підставах, що і громадяни Росії. Також для учасників цієї програми встановлена ​​полегшена форма отримання громадянства Росії протягом 4 місяців.

Чи не знайшли відповіді на своє питання? Дізнайтеся, як вирішити саме Вашу проблему - зателефонуйте прямо зараз:

+7 (499) 703-32-46 (Москва)

+7 (812) 309-26-52 (Санкт-Петербург)

Це швидко і безкоштовно!

Додати коментар

Чи не знайшли відповіді на своє питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online