Реєстрація шлюбу з іноземцем в Росії в 2019 році

  1. поняття шлюбу
  2. Що говорить закон
  3. Куди слід звертатися
  4. Документи, необхідні для укладення шлюбу
  5. Легалізація проживання на території Росії на підставі шлюбу
  6. Отримання дозволу на тимчасове проживання в РФ
  7. Отримання посвідки на проживання в РФ
  8. Отримання громадянства РФ по шлюбу
  9. Плюси і мінуси шлюбу з іноземним громадянином
  10. Шлюб з особою без громадянства

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 6 хвилин

У сучасному світі часто виникають ситуації, коли шлюб укладається між громадянами різних держав. Складність укладення та визнання такого союзу залежить від того, громадянами якої держави є особи, які вирішили пов'язати себе сімейними узами. Реєстрація шлюбу з іноземним громадянином в Росії можлива при дотриманні умов російського законодавства, і нічого надскладного в такій процедурі немає. З цієї статті ви дізнаєтеся, як зробити висновок інтернаціональний союз і які умови необхідно дотримати, щоб він був зареєстрований на території Росії.
У сучасному світі часто виникають ситуації, коли шлюб укладається між громадянами різних держав

поняття шлюбу

У Росії немає законодавчо закріпленого поняття шлюбу. Шлюбні відносини регулюються в першу чергу. Але ні в СК РФ, ні в інших нормативно-правових актах визначення «шлюб» не міститься. Однак, виходячи з норм сімейного законодавства, можна виділити ознаки шлюбних відносин і зробити висновок, що це добровільний рівноправний союз чоловіка і жінки, укладений з дотриманням певних правил.

Що говорить закон

Відповідно до закону шлюб повинен укладатися за тією формою і в тому порядку, які встановлені російським законодавством. Але що робити, якщо ви, наприклад, вирішили укласти шлюб з іноземкою? В такому випадку необхідно обов'язково врахувати умови укладення такого союзу, які існують в тій країні, громадянином якої є іноземець.

Якщо росіянин повинен дотримати всі встановлені російським законодавством умови, відповідність яким необхідно для дозволу укласти сімейний союз, то іноземець повинен виконати одночасно і умови російського законодавства, і правові норми країни, громадянином якої він є.

У разі, якщо іноземець має кілька громадянств, він може самостійно вибрати, законодавство якої країни буде дотримуватися одночасно з російським. Але якщо така особа має поряд з іноземним громадянством також і російське, то застосовуватися будуть тільки умови російських законів.

А чи можуть відмовити в оформленні шлюбу? Так, відмовити можуть, але тільки в тому випадку, якщо не будуть дотримані умови, які є обов'язковими для реєстрації сімейних відносин.

Згідно російським законам, для створення сім'ї необхідна взаємна добровільна згода сторін і досягнення ними шлюбного віку. У Росії шлюбний вік - вісімнадцять років. Одночасно з цим не допускається укладення союзу між:

  1. Особами, одне з яких полягає в законному шлюбі, якщо такої не розірвано.
  2. Близькими родичами.
  3. Усиновителями і усиновленими.
  4. Особами, з яких хоча б одна визнана судом недієздатною внаслідок психічного розладу.

Недотримання будь-якого з перерахованих умов є перешкодою для вступу в шлюб в Росії.

У різних державах передбачені різні правові норми для створення сім'ї, ознайомлення з якими при наявності бажання вступити в шлюб є ​​обов'язковим. Крім того, іноземцю необхідно буде отримати документ, що підтверджує відповідність вимогам, встановленим в його країні.

Багатьох цікавить питання про те, як оформити шлюб з людиною, яка є громадянином іншої країни. Нічого складного в цьому немає. І так як порядок і форма укладення шлюбного союзу регулюються російськими законами, то і сама процедура аналогічна процедурі реєстрації шлюбу між громадянами РФ.
Багатьох цікавить питання про те, як оформити шлюб з людиною, яка є громадянином іншої країни
Для того щоб зареєструвати шлюб з іноземцем в Росії в 2019 році, потрібно зібрати всі необхідні документи, написати заяву і подати його в ЗАГС. Відмінності полягають лише в тому, що знадобляться додаткові документи, що підтверджують дозвіл на укладення шлюбу і законність перебування іноземця в РФ. В іншому оформлення союзу з іноземним громадянином ідентично звичайною процедурою реєстрації шлюбних відносин.

Куди слід звертатися

Часто виникає питання про те, де можна укласти шлюб. Згідно з положеннями СК РФ, реєстрація може бути проведена будь-яким з органів реєстрації актів цивільного стану, що знаходяться на території Росії. Вибір конкретного органу, в який буде подано заяву, залежить тільки від бажання самих осіб, які вирішили одружитися. Заяву можна подати в будь-який ЗАГС, так як форма і порядок укладення шлюбу на території Російської Федерації з іноземцем регулюється російськими законами. Однак зручніше подавати заяву до РАГСів Москви і Санкт-Петербурга, оскільки іноземцю знадобляться документи з дипломатичних представництв і консульств його держави, а вони знаходяться переважно в цих містах.

Таким чином, при вирішенні питання про те, в якому місті і в якому РАГСі можна зареєструвати стосунки, слід враховувати наявність або відсутність в обраному місті дипломатичних представництв іноземної держави, в яких можна отримати необхідні документи.

Документи, необхідні для укладення шлюбу

При підготовці до узаконення стосунків наступне, що потрібно з'ясувати, це те, які документи потрібні для укладення шлюбу

Для державної реєстрації необхідно особисто подати до органу реєстрації актів цивільного стану спільну заяву. Крім нього необхідно пред'явити наступні документи:

  1. Посвідчення особи. Іноземець повинен пред'явити оригінал документа і офіційно завірену копію, перекладену на російську мову.
  2. Якщо одне з облич не досягла шлюбного віку - дозвіл на вступ до шлюбу.
  3. Підтвердження припинення попереднього шлюбу в разі, якщо особи раніше перебували в такому. Для іноземця, відповідно, оригінал і офіційно засвідчена копія, перекладена на російську мову.
  4. Іноземцю необхідні також документи, що підтверджують, що він легально перебуває в країні. Це можуть бути віза, посвідка на проживання або дозвіл на тимчасове перебування.
  5. Підтвердження того факту, що іноземцем дотримані всі вимоги, встановлені законами його країни, що регулюють правила створення союзу.
  6. Квитанцію, що підтверджує сплату державного мита.

Це все, що потрібно для реєстрації. Крім офіційно засвідченого перекладу, документи іноземця повинні пройти процедуру легалізації. Сама процедура і її складність залежать від того, яке громадянство має іноземець.

Якщо іноземець є громадянином країни-учасниці Мінської конвенції 1993 року, то потрібен тільки нотаріально завірений переклад документів на російську мову. Для країн-учасниць Гаазької конвенції 1961 року необхідною і достатньою буде проставлення спеціального позначки - апостиля. Апостиль проставляється на самому документі або на окремому аркуші, що скріплюється з документом.

В інших випадках потрібно процедура консульської завірення в органах МЗС Росії, розташованих в цій країні. Також слід враховувати, що між Росією і країною громадянства іноземця можуть бути укладені і інші міжнародні договори, умови яких можуть регулювати і шлюбні відносини, в такому випадку їх обов'язково потрібно врахувати.
В інших випадках потрібно процедура консульської завірення в органах МЗС Росії, розташованих в цій країні

Згідно положенням СК РФ, у разі укладення шлюбу між громадянином Росії і іноземцем особисті немайнові та майнові права і обов'язки осіб визначаються законодавством тієї країни, в якій вони спільно проживають або проживали (в разі розірвання шлюбу).

У разі ж, якщо чоловік і жінка разом не проживали взагалі, їх права та обов'язки визначаються відповідно до російських законів. При цьому якщо ви хочете укласти шлюбний договір або угода про сплату аліментів, то можете самі вибрати і вказати, законодавство якої країни хочете застосувати.

Легалізація проживання на території Росії на підставі шлюбу

Однією з позитивних сторін укладення шлюбу з іноземцем є те, що в цьому випадку подружжя може отримати громадянство країн один одного, так як в більшості випадків наявність подружніх відносин з громадянином держави спрощує процедуру отримання громадянства іншим чоловіком.

У кожній країні свої правила і умови. Якщо говорити про РФ, то шлюб з росіянином спрощує для іноземця отримання дозволу на тимчасове проживання, посвідки на проживання і громадянства.

Отримання дозволу на тимчасове проживання в РФ

Дозвіл на тимчасове проживання - це підтвердження права іноземця проживати в країні до отримання посвідки на проживання. Воно являє собою позначку в документі, що посвідчує особу, або окремий документ в разі, якщо в особи немає паспорта. Щоб отримати дозвіл на тимчасове проживання, потрібно звернутися до відділення федеральної міграційної служби.

Отримання посвідки на проживання в РФ

Вид на проживання - це дозвіл для іноземця постійно проживати в країні, вільно в'їжджати і виїжджати з неї. Крім того, це документ, що засвідчує особу іноземного громадянина в Росії. Вид на проживання також видається органами федеральної міграційної служби.

Отримання громадянства РФ по шлюбу

Іноземні громадяни, які перебувають у шлюбі з російськими, можуть отримати громадянство за спрощеною процедурою.

Укладення шлюбу з іноземцем можливо не тільки на території РФ, а й в іншій країні. Такі союзи визнаються в Росії дійсними при одночасному виконанні двох умов:

  1. Шлюбний союз укладений в повній відповідності з законами іноземної держави.
  2. Відсутні перешкоджають шлюбу обставини, передбачені російським законодавством.

Відсутні перешкоджають шлюбу обставини, передбачені російським законодавством

Плюси і мінуси шлюбу з іноземним громадянином

Перш ніж укласти інтернаціональний шлюб, краще знати про тих плюсах і мінусах, які можуть його супроводжувати, так як всі життєві події не можна передбачити і прорахувати наперед, але знати наслідки буде корисним.

Отже, які плюси і мінуси шлюбу з іноземцем?

плюси:

  • спрощене отримання громадянства іншої держави;
  • шанс жити в іншій країні, з кращими економічними, кліматичними та іншими умовами;
  • діти можуть отримати подвійне громадянство;
  • можливість зануритися в іншу культуру, вивчити нову мову.

мінуси:

  • можливо культура, традиції і умови іншої країни будуть гірше або не відповідатимуть вашим очікуванням;
  • виходячи заміж за іноземця потрібно пам'ятати, що в деяких державах дозволено багатоженство, і ви можете бути не першою дружиною. При цьому в Росії ваш союз не зареєструють, а якщо ви все ж укладіть його за кордоном, він не буде мати в Росії юридичної сили;
  • ваші права в іншій країні будуть менш захищені, ніж права дружини або чоловіка, які є громадянами іноземної держави;
  • можуть виникнути проблеми при розлученні з розділом дітей і вивезенням їх в іншу країну.

Шлюб з особою без громадянства

Бувають випадки, коли росіянин хоче укласти шлюб з особою, у якого взагалі немає громадянства. Чи можливо це і чи буде такий визнаний дійсним? Відповідь - так! Просто якщо ви маєте намір укласти шлюб з особою, яка не має громадянства, поряд з російським до такого громадянина будуть застосовуватися вимоги законів тієї країни, в якій він має постійне місце проживання.

Шлюб з іноземцем: Відео

Але що робити, якщо ви, наприклад, вирішили укласти шлюб з іноземкою?
А чи можуть відмовити в оформленні шлюбу?
Отже, які плюси і мінуси шлюбу з іноземцем?
Чи можливо це і чи буде такий визнаний дійсним?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online