Порядок повернення ПДФО з бюджету нерезидентами РФ, що працюють на підставі патенту

  1. Поряд з положеннями, що встановлюють загальний порядок обчислення і сплати податку, Податковим кодексом...
  2. З 1 січня 2015 року правила сплати фіксованих авансових платежів з ПДФО для іноземних працівників,...
  3. Патент видається на строк від 1 до 12 місяців з правом неодноразового продовження на термін від місяця.
  4. Загальний порядок заліку або повернення сум надміру сплаченого податку встановлено статтею 78 НК РФ.
  5. НАПРИКЛАД

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Платниками податків податку на доходи фізичних осіб (далі ПДФО) є фізичні особи, як є податковими резидентами РФ, так і не є такими, за умови, що всі зазначені особи одержують доходи від джерел в РФ (ст. 207 НК РФ). Доходом для цілей оподаткування є винагорода за виконання трудових чи інших обов'язків на території Росії (пп.6 п.1 ст. 208 НК РФ). Іншими словами, заробітна плата та інші виплати на користь працівників, в тому числі іноземних громадян, є їх доходом, що підлягає обкладенню ПДФО. Він може бути отриманий як в грошовій, так і в натуральній формі, а також у вигляді матеріальної вигоди (п.1 ст. 210 НК РФ).

Поряд з положеннями, що встановлюють загальний порядок обчислення і сплати податку, Податковим кодексом встановлено особливості обчислення і сплати податку для окремих категорій платників податків:

  • фізичних осіб, які є індивідуальними підприємцями;
  • податкових агентів;
  • індивідуальних підприємців і осіб, що займаються приватною практикою, а також для іноземних громадян, які прибули в РФ в порядку, що не вимагає отримання візи і здійснюють трудову діяльність за наймом на підставі патенту, виданого відповідно до Федерального закону від 25 липня 2002 N 115- ФЗ "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації".

У даній статті нас буде цікавити остання зазначена категорія, а саме іноземні громадяни, які здійснюють трудову діяльність на підставі патенту. Іноземні громадяни як платники податків цікаві, по крайней мере, з двох причин.

Першою особливістю є те, що загальна сума ПДФО платників податків-іноземців, які працюють за наймом в організаціях і у індивідуальних підприємців, обчислюється податковими агентами і підлягає зменшенню на суму фіксованих авансових платежів, сплачених такими платниками податків за період дії патенту стосовно до відповідного податкового періоду.

І друга, в тому, що Мінфін в своїх недавніх листах визначив порядок відшкодування іноземному працівникові сум, внесених ним у вигляді авансового платежу фіксованого розміру. Йдеться про повернення грошових сум, сплачених іноземцем з ПДФО за період дії патенту у випадках, коли термін дії патенту не був продовжений.

ПОРЯДОК ПОВЕРНЕННЯ ПДФО З БЮДЖЕТУ НЕРЕЗИДЕНТАМИ РФ ПО СТАВКОЮ 30%

Платниками податків податку на доходи фізичних осіб (далі ПДФО) є фізичні особи, як є податковими резидентами РФ, так і не є такими, за умови, що всі зазначені особи одержують доходи від джерел в РФ (ст З 1 січня 2015 року правила сплати фіксованих авансових платежів з ПДФО для іноземних працівників, які прибули в РФ в порядку, що не вимагає отримання візи, змінені.

Новий порядок поширюється на іноземних громадян, які працюють за патентом не тільки у фізичних осіб, а й в організаціях, у індивідуальних підприємців або займаються приватною практикою осіб. Відносно раніше виданих патентів до закінчення терміну їх дії зберігається колишній порядок сплати ПДФО.

Нагадуємо, що з 1 січня 2015 року роботодавці (замовники), які є юридичними особами, IP, нотаріусами, адвокатами і т.д. можуть залучати до трудової діяльності законно перебувають на території РФ іноземних громадян, які прибули в РФ в порядку, що не вимагає отримання візи, і досягли віку 18 років, за наявності у кожного такого іноземного громадянина патенту.

ЗАПРОШЕННЯ ДЛЯ ІНОЗЕМЦІВ З ROSCO!

З 01 січня 2015 року фіксований авансовий платіж з ПДФО встановлено в сумі 1200 рублів за кожен місяць періоду, на який видається патент. Однак це не остаточна сума, оскільки розмір платежу коригується на коефіцієнт-дефлятор і коефіцієнт, що відображає регіональні особливості ринку праці, що встановлюється на відповідний календарний рік законом суб'єкта РФ (п.3 ст. 227.1 НК РФ). Якщо регіональний коефіцієнт на черговий календарний рік не встановлено, його значення приймається рівним 1.

Коефіцієнт-дефлятор щорічно встановлюється Мінекономрозвитку Росії і в 2015 році становить 1,307 (Наказ від 29.10.2014 N 685).

У місті Москві в 2015 році регіональний коефіцієнт дорівнює 2,5504. Таким чином, фіксований авансовий платіж в Москві для іноземних працівників з 1 січня 2015 року становитиме 4000 рублів (1200 рублів х 1307 х 2,5504) в місяць (Закон р Москви від 26.11.2014 № 55 "Про встановлення коефіцієнта, що відображає регіональні особливості ринку праці на території міста Москви ").

Платник податків сплачує фіксований авансовий платіж за місцем здійснення ним діяльності на підставі виданого патенту до дня початку терміну, на який видається (продовжується), переоформляється патент (раніше він сплачувався за місцем проживання (місцем перебування) платника податків) (п.4ст. 227.1 НК РФ) .

Патент видається на строк від 1 до 12 місяців з правом неодноразового продовження на термін від місяця.

Загальний термін дії патенту не може перевищувати 12 місяців з урахуванням продовжень (п. 5 ст. 13.3 ФЗ від 25 липня 2002 N 115-ФЗ "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації"). Термін дії патенту вважається продовженим на період, за який сплачено ПДФО у вигляді фіксованого авансового платежу. У цьому випадку звернення до територіальних органів ФМС не вимагається. В іншому випадку термін дії патенту припиняється з дня, наступного за останнім днем ​​періоду, за який сплачено ПДФО у вигляді фіксованого авансового платежу.

ПОРЯДОК ПОВЕРНЕННЯ ПДФО З БЮДЖЕТУ НЕРЕЗИДЕНТАМИ РФ ПО СТАВКОЮ 30%

Ми вже сказали, що сума сплаченого ПДФО податковим агентом за працівника іноземця може бути зменшена на суму сплачених фіксованих платежів. Однак, перш, ніж роботодавець зможе це зробити, необхідно виконати умову, а саме отримати від податкового органу за місцем свого знаходження повідомлення про підтвердження права на таке зменшення. Форма повідомлення затверджена наказом ФНС Росії від 17.03.2015 N ММВ-7-11 / 109 @. Для отримання такого повідомлення податковому агенту слід подати заяву за формою, рекомендованою в листі ФНС Росії від 19.02.2015 N БС-4-11 / 2622.

Податковий орган зобов'язаний направити запитане повідомлення в термін, що не перевищує 10 днів з дня отримання заяви податкового агента, при наявності у нього інформації, отриманої від територіального органу ФМС про факт укладення податковим агентом з платником податків трудового або цивільно-правового договору та видачі платнику податків патенту. Повідомлення може бути видано тільки і за умови, що раніше за відповідний податковий період таке повідомлення не направлялося.

Після отримання повідомлення, організація може зменшити обчислену суму ПДФО на суму сплачених платником податку фіксованих авансових платежів на підставі його письмової заяви та документів, що підтверджують сплату фіксованих авансових платежів.

Звертаємо Вашу увагу, що, якщо сума сплачених за період дії патенту у відповідному податковому період фіксованих авансових платежів перевищує суму податку, обчислену за підсумками цього податкового періоду виходячи з фактично отриманих працівником доходів, сума такого перевищення не є сумою надміру сплаченого податку та не підлягає поверненню або заліку платнику податків (п. 7 ст. 227.1 НК РФ).


Як ми вже говорили, крім ПДФО іноземний працівник сплачує фіксований платіж протягом усього терміну дії патенту. Однак на практиці може трапитися так, що авансовий платіж здійснено, а термін дії патенту не продовжено. На цей випадок ФНС спільно з Мінфіном РФ видали листи, в яких роз'яснили, що в разі, якщо термін дії патенту не був продовжений, перераховані іноземним громадянином грошові кошти можуть бути ідентифіковані як надміру сплачені та на цій підставі, працівник має право звернутися до податкового органу з заявою про повернення надміру сплачених сум податку у загальновстановленому порядку (листи Мінфіну РФ від 19.05.2015 р № 03-04-07 / 28585 і від 01.06.2015 р № БС-2-11 / 653 @).

Загальний порядок заліку або повернення сум надміру сплаченого податку встановлено статтею 78 НК РФ.

За бажанням іноземного працівника сума надміру сплаченого авансового фіксованого платежу може бути йому повернута (п.1 ст. 78 НК РФ).

Для цього платнику податків необхідно подати до податкового органу за місцем здійснення ним діяльності на підставі виданого патенту заяву в письмовому вигляді або в електронній формі з посиленою кваліфікованої електронним підписом по телекомунікаційних каналах зв'язку (п. 4 ст. 78 НК РФ). Термін давності звернення із заявою про повернення становить три роки з дня сплати зазначеної суми (п.7 ст. 78 НК РФ). Форма заяви встановлена ​​Наказом ФНС Росії від 03.03.2015 № ММВ-7-8 / 90 @ «Про затвердження форм документів, які використовуються податковими органами при здійсненні заліку і повернення сум надміру сплачених (стягнених) податків, зборів, пені, штрафів» - Додаток № 8.

ПОРЯДОК НАРАХУВАННЯ ПДФО З ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ІНОЗЕМНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Потім на підставі поданої заяви податковий орган приймає рішення про повернення або відмову в поверненні переплаченої суми. Рішення оформляється в формі, також затвердженої наказом № ММВ-7-8 / 90 @.

Перед прийняттям рішення про повернення податковий орган перевіряє факт переплати фіксованого платежу, в деяких випадках може бути проведена звірка розрахунків.

НАПРИКЛАД

Коли в процесі обробки поданої заяви податковий орган виявить розбіжності за заявленою до заліку (поверненню) сумі з даними обліку податкових органів, то в цьому випадку копія поданої заяви буде повернута платнику податків без виконання (з додатком сальдо розрахунків з бюджетом та пропозицією провести спільну звірку розрахунків) .

Про прийняте рішення податковий орган зобов'язаний в письмовій формі повідомити платнику податків (п. 9 ст. 78 НК РФ). Протягом 5 робочих днів з дня винесення відповідного рішення іноземному працівникові направляється повідомлення (Додаток № 3 до Наказу № ММВ-7-8 / 90 @;), а також копія Рішення податкового органу про повернення.

Звертаємо Вашу увагу, що з 01 липня 2015 року обов'язок податкового органу повідомляти платнику податків про прийняття рішення про повернення переплаченої суми тільки в письмовій формі буде виключена. Повідомлення може бути передано особисто під розписку або іншим способом, що підтверджує факт і дату його отримання.

У разі відмови податкового органу в поверненні надміру сплаченої суми, платником податків може бути подана скарга в порядку, встановленому гл.гл. 19-20 НК РФ.

Повернення суми надміру сплаченого податку здійснює територіальний орган Федерального казначейства (ТОФК) за дорученням, оформленим податковим органом на підставі прийнятого рішення (і в терміни, що не перевищують термін прийняття цього рішення). Про дату повернення і сумі повернутих платнику податку коштів ТОФК обов'язково повідомляє податковий орган (п. П. 8, 11 ст. 78 НК РФ).


Відзначимо, що на суму повернення, перераховану працівникові з порушенням терміну, можуть бути нараховані відсотки за користування чужими грошовими коштами, що підлягають сплаті платнику податків, за кожен календарний день порушення терміну повернення. Процентна ставка приймається рівною ставкою рефінансування ЦБ РФ, що діяла в дні порушення терміну повернення (п.п. 2. 10 ст. 78 НК РФ).

Причому відсотки можуть бути повернуті і окремо від основної суми переплати, якщо з якихось причин вони сплачені не в повному обсязі. Рішення про перерахування суми, що залишилася відсотків приймається податковим органом протягом 3 днів з дня одержання повідомлення ТОФК про виконання доручення податкового органу (п. 12 ст. 78 НК РФ).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online