Податки в Швейцарії для іноземців, фіз. і юр. осіб в 2019

  1. Швейцарська податкова система
  2. Податкові відрахування федерального рівня
  3. Чому тут вигідно бути платником податків?
  4. Хто може розраховувати на податкові канікули?
  5. Сфери діяльності не обкладаються оподаткуванню
  6. Порівняння по кантонам

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Швейцарія приваблює багатьох іноземців гідним рівнем життя, географічним розташуванням, високими доходами, мальовничими пейзажами і звичайно ж своєю системою оподаткування. Завдяки останній, тут створені сприятливі умови для відкриття і ведення прибуткового бізнесу. Якщо порівнювати, наприклад з Україною (55% від доходів), то всі податки сумарно в Швейцарії будуть набагато менше, приблизно відсотків на 30.

Якщо порівнювати, наприклад з Україною (55% від доходів), то всі податки сумарно в Швейцарії будуть набагато менше, приблизно відсотків на 30

Швейцарська податкова система

Система оподаткування в країні є досить складною. Це обумовлено тим, що вона поділяється на кілька рівнів. Щоб зрозуміти як влаштована податкова система Швейцарії необхідно зрозуміти - вони діляться на 3 види:

  • муніципальні;
  • кантональних;
  • федеральні.

Податкова система Швейцарії

Федеральні відрахування єдині для всіх громадян держави. Кантональні також оплачують всі, але їх ставка прямо залежить від місцезнаходження де зареєстрована фізична або юридична особа. Це пояснюється тим, що відповідно до Конституції Швейцарії, кожен кантон самостійно розробляє внутрішню податкову політику і призначає розмір ставок.

Відрахування, призначені для бюджету конкретного населеного пункту називають муніципальними. Загалом, вся їх сума становить приблизно 25% від загальних доходів.

Податкові відрахування федерального рівня

До цієї категорії відносяться:

  • ПДВ;
  • розрахунковий;
  • з доходів корпорацій;
  • митна і держмито;
  • прибутковий.

Паспорт громадянина Швейцарії

Порівнюючи ставки в розвинених країнах Європи і світу, неозброєним оком видно конкурентоспроможність місцевої системи.

Наприклад, ставки за такими їх видами рівні:

  • податок на прибуток швейцарських корпорацій становить 3,63 - 9,8%;
  • на акціонерний капітал - 0,825%;
  • мита - 0,3% (при операціях з цінними паперами) і 1-3% від вартості (по майновим операціях);
  • з обороту - 6,2 - 9,3%.

Ставка по ПДВ тут знаходиться на тому ж рівні і відповідає стандартам прийнятим в Євросоюзі. Її розмір в 2019 році становить 7,6%. Але при цьому слід обов'язково враховувати, що цей показник не є остаточним і поширюється не на всі послуги та товари. За деякими з них передбачено розрахунок за зниженою процентною ставкою.

До них відносяться:

  • продаж друкованої продукції - 2,4%;
  • готельний бізнес - 3,6%;
  • медпослуги - 2,4%;
  • продаж продуктів харчування і напоїв, за винятком алкогольних - 2,4%.

Платниками ПДВ в країні вважаються фізособи і організації, що ведуть підприємницьку діяльність, з внутрішнім оборотом понад 100 тис. Місцевих франків.

Місцевих франків

Ставка податку з продажів в Швейцарії складає 7.7 відсотків. Джерело даних - Швейцарська Федеральна податкова адміністрація

Якщо місцева компанія реалізує продукцією за кордоном, то її прибуток не враховується. Не підлягають оподаткуванню послуги в сфері страхування, соціального забезпечення, охорони здоров'я, культури, фінансові операції з цінними паперами, банківські операції та інші.

А ось особи оплачують мита повинні при ввезенні продукції також платити ПДВ, якщо загальна сума більше 10 тис. CHF.

Сьогодні в державі налічують 26 кантонів, де основними джерелами бюджету є такі види податків, яким обкладається:

  • корпоративний прибуток;

    Корпоративна податкова ставка в Швейцарії складає 17,77 відсотка повідомляє швейцарська Федеральна податкова адміністрація.

  • спадщину або дарування;
  • земельну дохід;
  • собаки;
  • домашнє господарство;
  • виграш в лотерею;
  • розважальні заклади;
  • зовнішня реклама;
  • станції водопровідні;
  • прибутковий.

Особиста ставка податку на прибуток в Швейцарії становить 40%

Особливістю швейцарської системи є те, що при розрахунку чистого прибутку, тут допускається віднімати збитки, понесені за сім останніх років. При цьому слід враховувати, що кожен вид може по процентних ставках відрізнятися, в залежності від кантону. Якщо взяти податок на прибуток, то в цілому по країні він стягується в діапазоні 4-25%.

У Женеві з корпорації, яка отримує дохід до 100 тис.франков процентна ставка буде складати 4%, а якщо більше 100 тис., То може доходити до 17%. У Цузі вона коливається в межах 4-7%.

Незважаючи на деяку плутанину по відмінностям в процентних ставках по кожному окремому кантону, розібратися все-таки можна. Спрощує ситуацію той факт, що сумарно швейцарські податки не перевищують чверті річного доходу. Саме це і дозволяє економіці країни активно розвиватися і перебувати на кілька рівнів вище ніж у конкурентів.

На сьогоднішній день в державі налічується 2551 муніципалітет. Спільними для них є такі податки:

  • споживчий;
  • прибутковий і інші.

Вибираючи район, де планується ведення бізнесу важливо враховувати і розглядати індивідуально кожен муніципалітет і район.

Чому тут вигідно бути платником податків?

Перевагою місцевої системи є те, що деякі категорії платників податків оплачують тільки один, відносно невисокий платіж. До плюсів також можна віднести відсутність жорстких штрафних санкцій щодо осіб ухиляються від сплати. Це обумовлено політикою держави, де на перше місце ставляться інтереси конкретної людини. На практиці це виглядає наступним чином. Якщо з якоїсь причини вчасно не була зроблена оплата, то частіше за все справа обмежується простим нагадуванням, так як тут скоріше це віднесуть до забудькуватості і не будуть шукати злого умислу і передавати справу до суду.
Перевагою місцевої системи є те, що деякі категорії платників податків оплачують тільки один, відносно невисокий платіж

Причина криється в тому, що в державі інтереси конкретної людини знаходяться в пріоритеті. При несплаті, вас не стануть залучати до суду. При цьому, якщо справа все-таки дійшла до суду, ще не факт, що рішення буде на користь держави.

Але все це не відноситься до відвертих шахраям. По відношенню до них поблажок тут не дочекаєтеся, норми закону дотримуються досить суворо.

Хто може розраховувати на податкові канікули?

Більшість іноземних громадян визнають, що податки в Швейцарії досить помірні, завдяки чому жити тут вигідно і комфортно. Також цьому сприяють податкові канікули, що дозволяють знизити розмір або зовсім не платити деякі їх види протягом певного часу (до 10 років).

Щоб отримати такі пільги для фізичних осіб або для юридичних осіб необхідно вести підприємницьку діяльність, яка необхідна, на думку місцевої влади, для держави. На такому підприємстві має бути створено 10-20 нових робочих місць.

Сфери діяльності не обкладаються оподаткуванню

Прибутковий податок в Швейцарії обов'язковий для резидентів держави і для іноземців, які проживають тут. При цьому не грає роль встиг нерезидент працевлаштуватися після 3-х місяців чи ні.

Не справляється плата з таких видів доходів:

  • отримані по або безпроцентними кредитами;
  • пенсійні відрахування в державні програми від роботодавців;
  • вихідну допомогу;
  • державна пенсія;
  • подарунки, отримані в честь професійних ювілеїв;
  • витрати на професійну діяльність (спеціальна література, знаряддя праці, витрати на відрядження, отримання подальшої освіти та інші);
  • представницькі витрати.

Швейцарія з позначками кантонів

Порівняння по кантонам

Для осіб, які планують перебратися для постійного проживання до Швейцарії, бажано заздалегідь дізнатися особливості і податкові ставки по кантонам. В цьому році, на думку експертів, найбільш приємними і привабливими вважаються центральні райони держави. Також вони зазначають, що в країні є більш сприятливі умови для певних видів діяльності чи інших факторів. Наприклад, батькові 2-х дітей з доходом 100 тис. Франків за рік, в Цуг необхідно буде віддавати державі близько тисячі шістсот сімдесят шість CHF, а в Нойенбург вже 10006 CHF. Трохи вигідніше умови для таких батьків в: Женеві, Швица, Тічино. Аналогічна ситуація спостерігається з оподаткуванням бездітних громадян. Якщо в тому ж Цуг сума становитиме 10599 CHF, то в Нойенбург вона буде на 300% більше.

Незважаючи на те, що оподаткування Швейцарії сильно відрізняються по кантонам і муніципалітетам, в цілому система вважається однією з найбільш вигідних і сприятливих для життя і бізнесу. Це відіграє важливу роль у виборі країни проживання для емігрантів з різних держав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Поповнити ряди швейцарських громадян не відмовиться ніхто. Але одна справа оформляти повноцінне громадянство, а інше - законно проживати на правах іммігранта з доступом до всіх благ. Громадянства для цього не потрібно, тому отримання тимчасового ...

Ця країна славиться надійними банками, гірськолижними курортами, її сир з шоколадом всесвітньо популярні. А життя в ситій, задоволеною всім Швейцарії вже поготів обросла багатьма легендами. [Caption id = "attachment_674" align = "aligncenter" width = "600"] ...

Хто може розраховувати на податкові канікули?
Чому тут вигідно бути платником податків?
Хто може розраховувати на податкові канікули?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online