Огляд міграційних нововведень в Росії в 2014 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розпочатий рік відзначений насторожують новинами про ряд істотних змін, які кардинальним чином змінюють усталений «уклад» іноземних громадян в Російській Федерації, посилюють правила перебування гостей. Ці новини підкріплюються хвилею заборон на в'їзд в Росію громадянам СНД в масовому порядку без будь-яких роз'яснень з боку правоохоронних органів. Не зовсім зрозумілою залишається і ситуація з дозволами на роботу і новими патентами для юридичних осіб. Прокоментувати ці зміни редакція «Фергани» попросила координатора юридичного центру «Єдина Міграційна Служба» , Члена робочої групи Комітету з охорони здоров'я Держдуми Росії Бахрома Бахтіеровіча Ісмаїлова.

Обмеження терміну перебування в Росії

З 1 січня 2014 року набули чинності зміни до Федерального закону Російської Федерації «Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію» і статтю 5 Федерального закону «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації».

Абзац другий пункту 1 статті 5 Федерального закону від 25 липня 2002 року N 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» тепер викладено в такій редакції:

«Термін тимчасового перебування в Російській Федерації іноземного громадянина, який прибув до Російської Федерації у порядку, що не вимагає отримання візи, не може перевищувати дев'яносто діб сумарно протягом кожного періоду в сто вісімдесят діб, за винятком випадків, передбачених цим Законом, а також в разі , якщо такий строк не продовжений відповідно до цього закону ».

Федеральний закон «Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію» в частині підстав для обмеження в'їзду в Російську Федерацію доповнено таким пунктом:

«12) іноземний громадянин або особа без громадянства в період свого попереднього перебування в Російській Федерації перевищили термін перебування в дев'яносто діб сумарно протягом кожного періоду в сто вісімдесят діб, - протягом трьох років з дня виїзду з Російської Федерації».

Що це тягне? Якщо раніше іноземний громадянин мав право після приїзду в РФ, перебувати тут до 90 діб, а після закінчення цього терміну виїхати на батьківщину або здійснити виїзд в довколишню прикордонну країну, а на наступний день знову в'їхати в Росію і продовжувати своє перебування, то з 2014 року такий номер не пройде. Відповідно до нового положення, іноземний громадянин, виїхавши через 90 днів, зможе повернутися назад в Росію тільки по закінченню ще 90 днів. Іншими словами, протягом одного півріччя в Росії можна буде перебувати лише три місяці.

Якщо іноземний громадянин порушить термін перебування, то йому загрожує адміністративний штраф з депортацією або заборона на в'їзд до Росії при спробі в'їхати в наступний раз.

Законодавці все ж передбачили деякі поблажки: наприклад, якщо іноземний громадянин потрапить до лікарні, і таким чином порушить терміни перебування з поважної причини, то при наданні відповідних довідок термін перебування йому продовжать.

Реєстрація в «Гумових квартирах»

Законодавці Росії посилили відповідальність за порушення правил реєстрації та міграційного обліку.

З 2014 року за фіктивну реєстрацію введена кримінальна відповідальність. Йдеться про реєстрацію за завідомо підробленими документами, а також в приміщенні, де людина з самого початку не збирався проживати.

Штраф за таке порушення складе від 100 до 500 тис. Руб. Або його розмір буде дорівнює доходу засудженого за період до 3 років. Крім штрафу винного іноземця або росіянина можуть покарати виправними роботами, а також позбавленням волі на строк до 3 років.

Крім того, збільшено штрафи за порушення правил реєстрації. За проживання без реєстрації - з 2 до 3 тисяч рублів. Для власників, у чиїх квартирах живуть громадяни без реєстрації - з 2,5 до 5 тисяч рублів. Штрафи для організацій значно більше - від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Недобросовісних чиновників, які зареєстрували громадян з порушенням законодавства, покарають штрафом від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З огляду на, що, за деякими оцінками, до 90% іноземних громадян не проживають за адресою, вказаною в реєстрації, дане нововведення є досить серйозним аргументом в руках правоохоронців.

Згідно із законом, власники приміщення зобов'язані повідомляти в міграційну службу про те, що у них проживають ті чи інші громадяни. За порушення термінів повідомлення органів реєстраційного обліку відтепер передбачені штрафи: для громадян - від 2 до 3 тисяч рублів, для юридичних осіб - від 4 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Виявляти порушення правил реєстрації та міграційного обліку доручено Федеральній міграційній службі і Міністерству внутрішніх справ. Відомства будуть проводити перевірки як спільно, так і самостійно. Підставою для перевірки стане скарга або заява від громадян. Наприклад, якщо громадяни порахують підозрілими мешканців сусідньої квартири і звернуться з відповідною заявою в правоохоронні органи, то це буде достатньою підставою для початку перевірки на наявність кримінального злочину. Даний факт істотно збільшує можливості правоохоронних органів у питанні виявлення нелегально проживають громадян і власників квартир, що сприяють цьому.

Небажаність перебування або заборона на в'їзд

Федеральний закон від 15 серпня 1996 року N 114-ФЗ «Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію» також доповнено такими пунктами, які передбачають заборону іноземним громадянам в'їзд на територію Російської Федерації:

«4) іноземні громадяни неодноразово (два і більше разів) протягом трьох років залучалися до адміністративної відповідальності відповідно до законодавства Російської Федерації за вчинення адміністративного правопорушення на території Російської Федерації, - протягом трьох років з дня набрання чинності останньої постанови про притягнення до адміністративної відповідальності; »

«11) іноземний громадянин або особа без громадянства неодноразово (два і більше разів) протягом одного року притягувалися до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з посяганням на громадський порядок і громадську безпеку або з порушенням режиму перебування (проживання) іноземних громадян або осіб без громадянства в Російській Федерації або порядку здійснення ними трудової діяльності на території Російської Федерації, - протягом п'яти років з дня набрання чинності послід нього постанови про притягнення до адміністративної відповідальності; »

У Федеральний закон від 25 липня 2002 року N 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» введений наступний пункт:

«Іноземний громадянин або особа без громадянства неодноразово (два і більше разів) протягом одного року притягувався до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з посяганням на громадський порядок і громадську безпеку або порушенням режиму перебування (проживання) іноземних громадян в Російській Федерації або порядку здійснення ними трудової діяльності на території Російської Федерації, або у вчиненні правопорушення, пов'язані з незаконним обігом м наркотичних засобів, психотропних речовин і їх аналогів або прекурсорів, рослин, що містять наркотичні засоби або психотропні речовини або їх прекурсори, а також їх частин, що містять наркотичні засоби або психотропні речовини або їх прекурсори; »

Хотілося б особливо звернути увагу читачів на те, що з 2014 року підставою для заборони іноземним громадянам в'їзду на територію Російської Федерації може стати наявність адміністративного правопорушення за порушення громадського порядку або правил дорожнього руху.

Незважаючи на комплексний підхід в прийнятті вищевказаних правових актів, ФМС Росії доручено подати пропозиції щодо посилення контролю за в'їздом іноземних громадян в Російську Федерацію і їх перебуванням на території Російської Федерації, передбачивши для іноземних громадян, які порушили правила перебування на території Російської Федерації, встановлення тимчасової заборони на в'їзд в Україну на строк від трьох до десяти років, в залежності від тривалості їх незаконного перебування на території Російської Федерації. Термін - до 30 червня 2014 року.

Обмеження у трудовій діяльності

У 2014 році уряд Росії встановило допустиму частку іноземних працівників, використовуваних господарюючими суб'єктами в сфері роздрібної торгівлі і в області спорту.

Відповідно до нововведень іноземці можуть бути допущені до роздрібної торгівлі алкогольними напоями, включаючи пиво, однак, їх кількість повинна становити не більше 15 відсотків загальної чисельності працівників, тоді як в 2013 році допустима частка іноземців в цій сфері становила 25 відсотків.

У роздрібній торгівлі фармацевтичними товарами в 2014 році, як і в цьому, іноземців не буде зовсім. Нульова квота для іноземців також передбачена для роздрібної торгівлі в наметах і на ринках.

Що стосується спорту, то тут регулюється так звана «інша діяльність» (сюди входить діяльність по організації і проведенню різних спортивних заходів, а також діяльність самостійних спортсменів і атлетів, суддів, тренерів, інструкторів і т.п.) Допустима частка іноземців тут складе, як і в 2013 році, 25 відсотків.

Патенти як дозвіл на роботу

Широкого розголосу набула ініціатива президента Росії В. В. Путіна про введення для іноземних громадян патентів, необхідних при працевлаштуванні у юридичних осіб.

Федеральній міграційній службі Росії доручено до 2 квітня розробити законопроекти, спрямовані на надання юридичним особам і індивідуальним підприємцям права залучати до праці іноземних громадян на основі патенту. При цьому дія патенту має бути обмежена територією одного регіону, і у регіону повинні бути повноваження по самостійному формуванню вартості патенту.

Поки зазначені нововведення знаходяться в стадії розробки, 1,6 мільйона іноземців зможуть отримати в 2014 році дозвіл на роботу в Росії - такий розмір квоти на їх залучення.

Варто зазначити, що попередні кілька років квота трималася на рівні 1,7 мільйона чоловік. При цьому в 2013 році в її рамках дозвіл на роботу отримали близько 1,2 мільйона іноземців.

ІПН як обов'язок для всіх

У Федеральному законі від 25 липня 2002 року N 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» статтю 13 доповнено пунктом 7 такого змісту:

«7. Після прийняття до розгляду документів для оформлення іноземному громадянину дозволу на роботу або патенту федеральний орган виконавчої влади в сфері міграції або його територіальний орган перевіряє факт постановки на облік в податковому органі даного іноземного громадянина на підставі відомостей, що є у державній інформаційній системі міграційного обліку.

У разі відсутності зазначених відомостей федеральний орган виконавчої влади в сфері міграції або його територіальний орган не пізніше дня, наступного за днем ​​прийняття до розгляду документів для оформлення іноземному громадянину дозволу на роботу або патенту, направляє відомості про постановку даного іноземного громадянина на міграційний облік за місцем перебування до податкового органу за місцем свого знаходження. Податковий орган не пізніше дня, наступного за днем ​​постановки на облік іноземного громадянина, спрямовує до федерального орган виконавчої влади в сфері міграції або його територіальний орган відомості про постановку іноземного громадянина на облік в податковому органі ».

Квоти на дозвіл на тимчасове проживання в 2014 році

У 2014 році в Росії буде видано 95 тисяч 880 дозволів на тимчасове проживання для іноземних громадян та осіб без громадянства.

Хотілося б відзначити майже тридцятивідсоткове скорочення виділених квот в порівнянні з 2013 роком. Дане рішення особисто мені здається досить дивним, так як в боротьбі з незаконною міграцією варто було б очікувати від уряду створення додаткових квот для іноземних громадян і осіб без громадянства, які прийняли рішення законно проживати на території Російської Федерації за допомогою оформлення всіх процедур. Більш того, дане рішення йде врозріз з політикою уряду щодо збільшення квот на здійснення іноземцями трудової діяльності (з 1.2 мільйона в 2013 до 1,6 мільйона в 2014 році).

Природно, що в різні регіони відправиться різне число мігрантів. Квота в кожному суб'єкті Федерації встановлюється, виходячи з міграційної ситуації в регіоні і його економічного становища. Найбільше іноземних громадян можуть приїхати в Московську область, для неї передбачено сім тисяч дозволів на тимчасове проживання. А найменше - в Ненецький автономний округ і Калмикії, у цих регіонів все по 50 дозволів. За федеральним округам лідером по залученню іноземних громадян на тимчасове проживання стане Центральний федеральний округ - всього 28 тисяч 050 дозволів.

Підготував Бахром Ісмаїлов, координатор юридичного центру «Єдина Міграційна Служба» , Член робочої групи Комітету з охорони здоров'я Держдуми Росії.

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Що це тягне?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online