Поради тим, хто зважився на перепланування квартири: як узаконити перепланування, з чого почати, можливі варіанти, а також фото та відео

  1. Перепланування квартири: з чого почати оформлення
  2. Варіанти перепланування квартир: кілька секретів, які допоможуть полегшити роботу
  3. Початок робіт з перепланування: ламаємо стіни
  4. Перепланування однокімнатної квартири: будуємо перегородки
  5. Перепланування двокімнатної квартири: розглянемо найпоширеніший варіант

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Більшість багатоповерхових будинків, побудований у другій половині ХХ століття, мало відповідає сучасним реаліям, можливостям і бажанням господарів. У ті часи в будівництві використовувалися типові проекти, розраховані на мінімальні вимоги до житлового простору. Сьогодні такі квартири не дуже зручні і комфортні, тому багато хто замислюється про те, як зробити перепланування квартири. Звичайно, більшість власників бажає провести переорганізацію житлового простору квартири так, як того вимагають особисті смаки і переваги. І якщо ви зважитеся на такий варіант, то перше, про що потрібно подбати - це узаконення перепланування квартири. Щоб не зайти за рамки чинного законодавства, краще зверніться за допомогою до фахівців або використовуйте готові рішення для типових квартир. У цій статті ми розглянемо як юридичну сторону питання перепланування, так і кілька практичних варіантів.

Перепланування квартири: з чого почати оформлення

Існує кілька основних вимог до робіт з перепланування, порушення яких незаконно, а отже - заборонено. Скористайтеся нижченаведений правилами реорганізації внутрішнього простору житла.

  1. Систему вентиляції не можна зачіпати ні в якому разі. Оскільки вона, як правило, єдина для всього будинку, то будь-які маніпуляції з нею можуть відбитися на всіх сусідів. Запасіться планом приміщення і продумайте перепланування відповідно йому. Таким чином ви забезпечите себе від неприємностей з сусідами, аж до судових позовів.
  2. Забезпечте вільний доступ до газових трубах. Не можна замуровувати їх в стіну: це є порушенням правил техніки безпеки, за яким слідують штрафні санкції. Перша ж перевірка виявить порушення.
  3. Так само штраф покладений за самовільне перенесення дверних блоків на сходових майданчиках і в поверхових коридорах.
  4. Неприпустимий перенесення водопровідних і каналізаційних комунікацій, тому від ідеї перенести кухню або санвузол на іншу ділянку житлового приміщення доведеться відмовитися.

Порада: не покладайтеся лише на свої знання і вміння в переплануванні. Звернення до фахівця не тільки позбавить вас від юридичних і технічних помилок, але і виступить гарантією в разі виникнення претензій з боку сусідів.

Отже, що дозволено і заборонено згідно з будівельними нормативами при переплануванні Отже, що дозволено і заборонено згідно з будівельними нормативами при переплануванні? дозволено:

  • Об'єднання лоджій і кімнат;
  • Облаштування камінів, тільки з димарями заводського виробництва, і на останніх поверхах;
  • На першому поверсі - облаштування нового балкона або лоджії;
  • Демонтаж підвіконних частин;
  • Перенесення кухні можливий, якщо квартира на 1 поверсі або під нею - нежитлове приміщення.

заборонено:

  • Знос несучих стін;
  • Збільшення нежитлових приміщень (санвузли, кухні) за рахунок житлових кімнат;
  • Винос батареї центрального опалення на балкон і лоджію;
  • Зменшення площі житлових кімнат (мінімальна площа - 9 Х 2,25 кв.м., наявність вікна обов'язково);
  • Розміщення туалету і ванної кімнати над кухнею;
  • Об'єднання квартири з коридором загального користування;
  • Утруднення доступу до комунікацій і пристроїв для інших мешканців.

Варіанти перепланування квартир: кілька секретів, які допоможуть полегшити роботу

При переплануванні квартири важливо враховувати не тільки юридичні питання, але і побажання членів сім'ї, необхідність кожного в особистому просторі. Квартира повинна бути зручною, комфортною, і крім цього - відповідати модним тенденціям. При переплануванні квартири важливо враховувати не тільки юридичні питання, але і побажання членів сім'ї, необхідність кожного в особистому просторі Зазвичай приміщення діляться на:

  • Гостьові - кухня, вітальня, їдальня;
  • Приватний - спальня, ванна, дитяча ;
  • Приватні - кабінет, гардеробна, окремі кімнати, якщо житловий простір дозволяє.

Вітальні і столові традиційно повинні займати більшу, простору площу з хорошим освітленням.

    1. Досить простий і дієвий спосіб візуального збільшення кімнат - це їх об'єднання. Зробіть в стінах арки або прорізи без дверей, які відокремлять гостьову від передпокою або їдальні від коридору.
    2. Зв'язати кілька кімнат в єдиний простір, і одночасно залишити їх окремими один від одного приміщеннями допоможуть отвори в стінах. Їх можна використовувати в якості своєрідного декоративного «вікна».
    3. Поділ простору на ділянки, наприклад, між кухнею і їдальнею, можна зробити за допомогою скляних панелей. Так само відмінно для цього підходять барні стійки.
    4. Старий, але до сих пір дуже популярний спосіб - установка книжкових полиць. Таким чином ви зможете навіть створити особистий кабінет. Гарним доповненням до полиць послужить акваріум або тераріум.
    5. Якщо ви хочете збільшити житлову площу за рахунок об'єднання її з лоджією, врахуйте, що таким чином кімнати в деяких випадках значно подовжуються. Використовуйте такий варіант тільки в тому випадку, коли передбачуваний інтер'єр майбутньої кімнати розрахований на таке розташування.

Дані способи підходять для простої перепланування, яка не передбачає великої кількості технічних робіт. У таких випадках вам не знадобиться дозвіл на перепланування квартири, оскільки зміни носять скоріше декоративний характер.

Початок робіт з перепланування: ламаємо стіни

Після того, як узгоджені всі питання з перепланування, можна зносити стіни, перегородки і антресолі. Це є початковим, чорновим етапом робіт. Не забувайте, що стіни можуть не тільки мати функцію перегородки, але і бути несучими. Тому поставтеся до зносу професійно. Ви можете сміливо прибирати перегородки з цегли, гіпсокартону та штукатурки, товщиною близько 7 см. Робота зі стінами іншого типу повинна проводитися фахівцями за допомогою відповідних інструментів і апаратури.

Припустимо, ви хочете об'єднати між собою два приміщення, між якими знаходиться несуча стіна. Зносити її не можна, але можна зробити в ній арку або отвір. Для цього можна використовувати перфоратор. Але така робота пов'язана з певними труднощами. По-перше, вона досить трудомістка, а по-друге - доставить чимало неприємностей сусідам.

Якщо ви живете в цегляному будинку, то ускладнень не буде: такі стіни стійкі до вібрації і шумів. У панельних будівлях набагато зручніше використовувати шліцфрезер. Зовні цей інструмент схожий на болгарку, відмінності в більш високої потужності і наявності пристрою, що відсмоктує пил.

До відома: використання шліцфрезер дозволить досягти ідеально рівній поверхні, і вам не доведеться її шліфувати і затирати додатково.

Коли роботи по знесенню перегородок і обладнання прорізів закінчені, обов'язково потрібно зміцнити стіни Коли роботи по знесенню перегородок і обладнання прорізів закінчені, обов'язково потрібно зміцнити стіни. У цьому вам допоможуть металеві конструкції:

  • куточки;
  • Швелери.

Роботи з укріплення обов'язкові, інакше ви ризикуєте надійністю стін не тільки своєї квартири, але і всього будинку, особливо якщо мова йде про несучій стіні.

Перепланування однокімнатної квартири: будуємо перегородки

Знесення перегородок і облаштування арок - тільки початок роботи. Вам належить добре попрацювати, щоб розділити житловий простір на кілька функціональних ділянок, особливо, якщо ви з сім'єю проживаєте в однокімнатній квартирі. Іноді достатньо однієї перегородки, щоб відокремити зону відпочинку від спального місця або отримати окремі простору для дітей і батьків. Ви можете побачити на фото перепланування однокімнатної квартири.

Стіна, яка розмежує кімнату на зони, досить проста у виконанні. В якості будівельних матеріалів традиційно використовують:

Останній матеріал відноситься до порівняно новим розробкам, на будівельному ринку він з'явився недавно, але вже заслуговує популярність у покупців. У порівнянні з цеглою, ПГП легше, але набагато дешевше. Якщо порівнювати її переваги щодо гіпсокартону, то ПГП набагато простіше в монтажних роботах.

    1. На плиті передбачені пази і канавки, що полегшують процес установки. При монтажі плити просто ставляться один на одного і кріпляться за допомогою спеціального клею.
    2. Мінімальна товщина пазогребніевой плити становить 5,2 см, стандартні розміри по ширині і висоті - 66 Х 50 см.
    3. Характеристики пазогребніевой плити дозволяють спорудити перегородку легко і швидко. Вам не знадобиться витрачати час і кошти на укладання цегли або установку конструкції з металевих профілів.
    4. До недоліків пазогребніевой плити можна віднести тільки нестійкість до вологи. ПГП виготовляється з гіпсу, тому використовувати її краще в місцях з низькою вологістю. для санвузла використовуйте цеглу або спеціальні вологостійкі ПГП.

Перепланування двокімнатної квартири: розглянемо найпоширеніший варіант

Найчастіше господарі бажають зробити з двокімнатної квартири трикімнатну. Особливо це стосується «хрущовок», в яких, як правило, і площа менше, ніж в сучасних будинках або сталінських будівлях, і розташування кімнат не завжди задовольняє мешканців. Самий підходящий варіант - використовувати перегородки з гіпсокартону, ПГП, цегли.

Порада: вибір матеріалу слід обумовити не тільки простотою у використанні, але і тим, скільки коштує перепланування квартири. Найчастіше саме використовувані матеріали визначають фінансові витрати.

Роблячи перепланування двокімнатної квартири (див.фото), враховуйте те, що в кожній кімнаті бажано залишити по 1 вікна.

  1. Об'єднавши кухню і вітальню, ви зможете візуально збільшити простір. Це дозволить вам, у свою чергу, розділити вітальню на дві зони: гостьову і обідню. При цьому врахуйте, що між житловими приміщеннями і газовою плитою повинно бути як мінімум 2 двері.
  2. Додаткового збільшення простору можна домогтися, об'єднавши передпокій і вітальню. Вхід в квартиру в такому випадку можна виділити розсувний перегородкою або ширмою.
  3. У багатьох квартирах передбачено наявність комори. За рахунок її так само можна збільшити корисну площу кімнати, коридору або кухні, в залежності від розташування.
  4. Використовуючи для збільшення площі лоджію, обов'язково проконсультуйтеся з контролюючими організаціями, наскільки це можливо саме у вашому випадку. Іноді комунальники і пожежники мають повне право заборонити знесення розділяє стіни.
  5. Дуже часто господарі об'єднують ванну і туалет в суміщений санвузол. Це значно збільшує корисний простір і дозволяє використовувати його більш ефективно.

Ці загальні поради допоможуть вам зробити вашу двокімнатну квартиру більш функціональною, розділивши її на потрібну кількість зон.

Перепланування квартири - справа нелегка. Але ви забезпечите собі затишок і комфорт так, як самі хочете, а ми допоможемо вам порадами. Удачі вам в роботі і затишку вашого будинку!

Отже, що дозволено і заборонено згідно з будівельними нормативами при переплануванні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online