Будиночок в селі, горілка без пряника і ставка на третє

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За словами Погребнякова, варіант цей не остаточний, такий собі проміжний. «Точно сказати, де саме розмістяться бази, можна буде тільки в середині 2015 року, коли буде виданий спеціальний каталог», - сказав Погребняков. Досить свіжа думка, враховуючи, що уряд начебто як мало намір залучати достатню кількість приватних інвесторів, так і підрядні проектувальні та будівельні компанії теж, напевно, хотіли б знати заздалегідь, де буде що розміщено.

Зрозуміло, що вираз «конфлікт інтересів» - щось зовсім незвідане для місцевих чиновників-підприємців. Ніхто, звичайно, вже не сприймає всерйоз колись дані губернатором обіцянки ці конфлікти викорінювати. Адже він сам навіть не вважав за ганебною ситуацію з планами будівництва за бюджетний рахунок дороги до свого дому під Гусєва. Залишається лише гадати, чи є межа тій відвертості, з якою певної категорії людей вдається змішувати держслужбу і бізнес.

Олексій МИЛОВАНОВ, головний редактор.

Ставка на третє   У Калінінградській області в новому році   введено в дію   нова норма соціальної підтримки Ставка на третє
У Калінінградській області в новому році введено в дію нова норма соціальної підтримки. Як нагадало міністерство соціальної політики, всі сім'ї, в яких з 1 січня 2013 роки з'явився на світ третій або наступний (четвертий, п'ятий і т. Д.) Дитина, можуть розраховувати на додаткову виплату. Новий посібник для багатодітних складе 6153 рублів на місяць - це офіційно встановлений прожитковий мінімум на дитину. У червні, коли закон про допомогу приймався обласною Думою, йшлося про 7109 рублях. Однак, як пояснили в міністерстві соціальної політики, сума була орієнтовною, остаточний же розмір допомоги залежав від нормативних актів, які стверджують той самий мінімальний прожитковий мінімум на дитину, якого, як вважає влада нашої держави, повинно вистачити на життя людини.

Нагадаємо, про те, що Калінінградська область увійшла в число регіонів, де з 2013 року при народженні третьої і наступної дітей сім'ям почнуть виплачувати допомогу в розмірі прожиткового мінімуму, стало відомо в квітні 2012 року. Основну частину витрат на ці цілі бере на себе федеральний бюджет.

Міністр соціальної політики Олег Грознецкій очікує, що протягом року додаткову виплату зможуть отримати більше 1000 багатодітних, у яких з'являться діти. Причому розраховувати на підтримку держави можуть і вельми заможні за нинішніми мірками сім'ї. «Виплату отримуватимуть сім'ї, середньодушовий дохід яких не перевищує 18729 рублів - трикратну величину прожиткового мінімуму, встановленого в області. Наприклад, загальний дохід сім'ї, яка виховує трьох дітей, не повинен перевищувати 93645 рублів », - уточнив Грознецкій. Він також зазначив, що допомога виплачується до досягнення дитиною трирічного віку.

Для отримання допомоги необхідно звернутися в службу «одного вікна» за місцем проживання, надавши паспорт, свідоцтва про народження дітей, а також документи, що підтверджують доходи сім'ї (за 3 останні місяці) або документи, що підтверджують поважну причину відсутності зайнятості (довідка про інвалідність, довідка про навчання за очною формою в освітній установі, довідка про реєстрацію в службі зайнятості).

Відзначимо, що це не перша міра, спрямована на стимулювання появи багатодітних сімей. У 2012 році в регіоні було введено обласної материнський капітал: при народженні третьої і четвертої дитини з обласного бюджету виплачується 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, при народженні п'ятого і наступних - 200 тисяч. При одночасному народженні трьох і більше дітей сім'я отримує один мільйон рублів. Крім того, сім'ї мають право одержувати разові виплати на народження дитини з федерального і обласного бюджетів - 12405 і 10000 рублів, а також федеральний материнський капітал в сумі понад 400 тисяч, якщо, звичайно, вони його ще не отримували.

«Завдяки реалізованим заходам в Калінінградській області спостерігається стійка тенденція зростання чисельності багатодітних сімей. У минулому році вперше в регіоні більше половини новонароджених стали в сім'ях вже не первістками, а 13% народжених малюків стали в своїй родині третіми або наступними дітьми », - відзначили в міністерстві.

Новина про новий посібнику, без сумнівів, позитивна для багатьох калінінградських сімей, які вже чекають поповнення. 6 тисяч рублів для сім'ї, де є новонароджений і працює тільки один з батьків, - вельми істотна підмога. Якраз має вистачити на молочні суміші та памперси. Правда, як завжди, за бортом залишилися ті, хто народив третю або наступної дитини до 1 січня - наприклад, в 11 вечора 31 грудня. Але закон є закон, щось подібне молоді батьки проходили, коли вводився материнський капітал на другу дитину. Звичайно, можна було б зробити добрий крок назустріч багатодітним і ввести закон в дію хоча б з 1 січня або 1 червня 2012 року, але, як видно, основне завдання посібника - не підтримати тих, хто вже став багатодітними, а простимулювати тих, хто ще поки роздумує над третім.

«Очікується різке зниження народжуваності в кінці 2020-х-початку 2030 х років, ми розраховуємо, що збільшення народжуваності в 2012-2013 роках компенсує ці проблеми», - говорив міністр Грознецкій в червні на засіданні уряду, представляючи законопроект.

Зрозуміти російські та регіональні влади можна - попереду держава чекають серйозні проблеми, пов'язані з демографічною «провалом» 90-их років, тому потрібно стимулювати народжуваність. Однак варто зазначити, що керівництво області відмовилося від того, щоб допомагати молодим сім'ям: зокрема, канула в Лету регіональна програма «Молода сім'я», яка дозволяла вирішити найважливіше питання - квартирне. Адже рішення саме цього питання стимулює появу в сім'ях первістків. Сьогодні я спостерігаю навколо багато молодих людей і дівчат у віці 30 років і старше, які все ще не «обтяжені» сімейними узами і дітьми. Напевно, справа зовсім не в тому, що вони чекають якоїсь підтримки від держави, а в тому, що тверезо оцінюють власні сили і чекають кращих часів. Ймовірно, тому керівництво країни і вирішило зробити ставку на багатодітних. Якщо сім'я вже усталена, має двох дітей, то їй легше зважитися на третю, ніж молодій парі на першого або другого. Та й дитячий садок не завжди потрібен, адже нерідко в багатодітних сім'ях у матерів просто немає часу працювати. Так що ставка влади, напевно, правильна. Але вона все ж, на жаль, нагадує крок відчаю. Виходить, що сподіватися можна тільки на багатодітних, раз інші відмовляються народжувати дітей.

Оксана МАЙТАКОВА, старший кореспондент

Горілка без пряника   Все-таки в світі є дійсно стабільні речі Горілка без пряника
Все-таки в світі є дійсно стабільні речі. Сонце встає на сході, вода - мокра, а росіяни п'ють горілку.

У Росії в 2012 році було продано 162,5 млн декалітрів (дал) горілки і лікеро-горілчаних виробів, що на 2,2% більше , Ніж в 2011 році. Ці попередні цифри з посиланням на Центр розробки національної алкогольної політики опублікував сьогодні «Інтерфакс».
Правда, продажу пива ростуть більш швидкими темпами. Всього було куплено 1126 млн дал - на 4,5% більше, ніж в 2011 році. А ось споживання виноградних і плодових вин збереглося на рівні попереднього року і склало 101,4 млн дал. Слабоалкогольні напої і зовсім здали позиції - їх було продано 30,3 млн дал, що на 5% менше, ніж в 2011 році.
Про що все це говорить? Ну, по-перше, наркологи праві: пивний алкоголізм активно нарощує мускулатуру. По-друге, всі розмови про те, що росіянам потрібно прищеплювати «культуру пиття» (мова про споживання «благородних» напоїв) закінчилися нічим.
У ситуації, коли на селі вважають багатими пенсіонерів, тому що у них є хоч якийсь дохід, інакше і бути не може. Не випадково місяць тому голова комітету з соціальної політики облдуми Галина Янковська засумнівалася в офіційній статистиці ( яка говорить , Що в регіоні лише 11 тисяч алкоголіків). На думку Янковської, показники, за якими в 17 муніципалітетах спостерігається зниження алкоголізму, навряд чи відповідають дійсності, оскільки в більшості муніципалітетів наркологи працюють на чверть ставки і просто не фіксують випадки алкогольних психозів.
При цьому, навіть за даними мінохоронздоров'я , В Калінінградській області споживання абсолютного алкоголю (тобто алкогольних напоїв в перерахунку на 100% спирт) на душу населення протягом довгого часу залишається значно вищим, ніж в середньому по Росії. У 2011 році цей показник склав 11,1 літра на людину, в РФ - 9,2 літра. А в 2012 році споживання абсолютного алкоголю в РФ зросла на 2,6% і досягло 135 млн декалітрів. Треба думати, західний форпост країни в цьому плані нітрохи не відстав.
І є всі підстави вважати, що ніякі каральні нововведення не спрацюють. Ні рекордний стрибок цін на горілку: нагадаю, з 1 січня мінімальна роздрібна вартість пляшки в Росії піднялася зі 125 рублів до 170 рублів. Ні «пивні» заборони - на продаж в рундуках і кіосках в принципі, і на продаж з 10 вечора до 10 ранку де завгодно. Просто тому, що не спрацювали попередні. Адже пиво і так вночі не продавали. А ціну на горілку підвищували - в липні, з 98 до 125 рублів.
Тобто, каральні заходи не спрацюють самі по собі, без пряників. Що за пряники - загальновідомо: зниження безробіття, зростання зарплат і взагалі підвищення якості життя. А «спекти» їх набагато складніше, ніж обмежити продаж або підвищити ціну. На що залишається сподіватися? На ЧС-2018, не інакше. Він прилетить до нас, як чарівник у блакитному вертольоті, і всі болячки самі собою розсмокчуться.
Оксана ОШЕВСКАЯ, кореспондент

Фото - з архіву «Нового Калінінграда.Ru»

Про що все це говорить?
На що залишається сподіватися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online