NEWSru.com :: Сплеск злочинності в армії: кожен другий уявив себе "дідом"

У 2010 році в російській армії стався різкий сплеск злочинів, скоєних солдатами-строковиками
Аналіз слідчої практики показує, що утворилася дірка в системі виховання неминуче займають неформальні лідери, які впливають на психологічний клімат у військових колективах
Тим часом експерти вважають, що у випадку з призовниками мова йде не про "дідівщину", а про звичайний казарменому хуліганство

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У 2010 році в російській армії стався різкий сплеск злочинів, скоєних солдатами-строковиками. Слідчі пов'язують цю тенденцію з скороченням термінів служби за призовом, проте експерти вважають, що солдати і їхні родичі просто стали сміливіше заявляти про правопорушення. Тим часом серед офіцерів криміналу стало менше , Рапортують правоохоронні органи.

"У всіх військових округах і на флотах стався сплеск злочинів, скоєних військовослужбовцями за призовом", - повідомила в п'ятницю прес-служба Головного військового слідчого управління Слідчого комітету РФ. "Ними, наприклад, здійснено понад 90% з усіх врахованих порушень статутних взаємовідносин і вимагань", - цитує в п'ятницю "Інтерфакс" дані офіційного прес-релізу відомства.

"Вважаю, що дана тенденція виникли внаслідок зміни системи комплектування нашої армії, - заявив тимчасово виконуючий посаду заступника голови СК РФ - керівник Головного військового слідчого управління Олександр Сорочкин. - Мені самому довелося служити строкову службу в прикордонних органах. Тому не з чуток знаю, на чому і як будуються відносини між ровесниками у військовому колективі ".

"Але тоді все служили два роки, і переважна більшість випадків" казарменого хуліганства "припадало на частку військовослужбовців останнього (четвертого) періоду служби, кількість яких не перевищувала 25% особового складу.

Половина солдат раптово стала "дідами"

"Скорочення терміну служби до року призвело до того, що тепер" старослужащими "себе вважають мало не половина з тих, кого призвали", - сказав Сорочкин. "А якщо на ці амбіції ще накладаються прогалини у вихованні, з якими молода людина вже прийшов в армію, то командиру за таким" захисником Вітчизни "увага потрібна", - додав Сорочкин.

Крім того, за його оцінкою, частково негативні зміни відбулися внаслідок скорочення чисельності офіцерів-вихователів у військах. "Святе місце, як відомо, порожнім не буває. Аналіз слідчої практики показує, що утворилася дірка в системі виховання неминуче займають неформальні лідери, які впливають на психологічний клімат у військових колективах", - сказав Сорочкин.

Всього за рік кількість бажаючих "набити морди товаришам по зброї" зросла на третину, пише "Вільна преса" . А адже ще в 2009 році військові прокурори полегшено доповідали суспільству, що крива казарменій злочинності в Збройних силах РФ потроху поповзла вниз.

Тим часом експерти вважають, що у випадку з призовниками мова йде не про "дідівщину", а про звичайний казарменому хуліганстві. Причини зростання статистики злочинів вони вбачають у тому, що "люди перестали боятися звертатися зі скаргами".

"Раніше мовчали за принципом:" Як би ще гірше не вийшло ". Коли у молодого солдата товариші по службі вимагали по 500 рублів, мати їх справно висилала, щоб сина не били. Шум піднімала тільки тоді, коли вимагати починали по 5 тисяч", - пояснив журналістам директор Інституту політичного і військового аналізу Олександр Шаравін.

Виключаючи призовників, криміналу в армії стає менше

Тим часом в цілому в Збройних силах "рівень злочинності за рік знизився майже на 20%", заявив Сорочкин в інтерв'ю "Российской газете" , Опублікованому в середу. Зокрема, за його словами, знижується кількість злочинів, скоєних офіцерами. "На чверть менше стало злочинів, скоєних ними в стані сп'яніння. Найбільше цей показник знизився в армії. Помітно зниження злочинності серед контрактників", - сказав він.

"Не дивлячись на зниження за останні роки загального числа злочинів, ситуація з корупційними злочинами відрізняється з точністю до навпаки. Якщо в 2007 році вони становили 7%, то в 2010 році - вже 17,5%", - сказав Сорочкин.

За його словами, в минулому році в російській армії в провадженні військових слідчих було понад 24 тисяч кримінальних справ. У 2010 році військові слідчі порушили 14 кримінальних справ про корупцію проти вищих офіцерів Збройних сил РФ, а всього в їх виробництві було 25 таких справ, повідомив Сорочкин.

Глава ГВСУ зазначив, що другий рік поспіль позитивні зрушення демонструють Внутрішні війська МВС РФ - тут зниження більше 11%, а також покращилася криміногенна обстановка в Спецстрое Росії. Кілька погіршилася обстановка з правопорушеннями у прикордонників, в організаціях МНС і ФСО Росії.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online