звільнення головного бухгалтера

  1. Звільнення головного бухгалтера за власним бажанням
  2. За що можна звільнити головного бухгалтера без його згоди
  3. Як звільнити бухгалтера без його бажання: робимо все за законом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо керівника перестала влаштовувати робота головного бухгалтера, оптимальний варіант - звільнення за власним бажанням. Однак, часто зробити це непросто: такий співробітник зазвичай добре обізнаний про всі внутрішні справи і в його руках багато важелів тиску. У статті бизнес.Ру розбираємо, як звільнити головного бухгалтера без його бажання, але строго за законом.

Якщо керівника перестала влаштовувати робота головного бухгалтера, оптимальний варіант - звільнення за власним бажанням

Звільнення головного бухгалтера - покрокова інструкція

Незважаючи на те, що ця вагома фігура будь-якої компанії - особлива, законодавством не передбачено будь-яких спеціальних умов або нюансів для його звільнення. Фактично, з точки зору трудових норм, звільнення головного бухгалтера ТОВ, ІП або навіть величезної холдингу абсолютно ідентично звільнення будь-якого співробітника. Також аналогічні і можливі причини звільнення: власне бажання, згода сторін або ініціатива роботодавця.

Звільнення головного бухгалтера за власним бажанням

Якщо співробітник сам має намір покинути місце роботи, він пише заяву на ім'я директора , Де вказує причину (власне бажання), дати написання заяви і припинення діяльності. Між цими датами законом встановлено двотижневий термін, протягом якого минає співробітник зобов'язаний передати справи.

Якщо бухгалтер звільняється, не поспішайте шукати йому заміну і тим більше наймати приходить бухгалтера. Більш вигідне і надійне рішення - передати бухгалтерію на аутсорсинг. Переваги і вартість - тут .

Процес передачі починається з видання наказу про передачу справ із зазначенням термінів і учасників. Так як на здачу справ відводиться обмежений час, не завжди в передачі беруть участь тільки минає і новий головбух - іноді передається величезна кількість документів і це вимагає допомоги інших співробітників бухгалтерії.

За час двотижневого відпрацювання, нового бухгалтера знайомлять з посадовою інструкцією, проводять інвентаризацію матеріальних цінностей, фінансових активів та кредиторсько-дебіторської заборгованості. Перевіряють і передають документи, аналізують правильність ведення бухгалтерського обліку. Звільняється головний бухгалтер пояснює змінника особливості, які супроводжують фінансову діяльність підприємства: взаємодія внутрішніх структур, відносини з контрагентами, включаючи податкові органи і аудиторські структури.

Процедура звільнення головного бухгалтера за власним бажанням закінчується оформленням і підписанням акту про передачу справ.

Якщо з якихось причин боку не вкладаються в термін - в бухгалтерії аврал річних звітів або податкова перевірка, керівництво компанії не має права затримувати співробітника довше зазначеного в законі строку, тобто дати припинення діяльності, зазначеної в заяві.

Читайте також: Звільнення генерального директора за власним бажанням: правила оформлення

Менш комфортна для керівника ситуація, коли сторони розлучаються за угодою сторін (ст. 78 ТК РФ і ч. 1 п.1 ст. 77 ТК РФ). Здавалося б, угода сторін звучить як сприятлива формулювання, а на ділі така ситуація зазвичай говорить про те, що компанія хоче звільнити бухгалтера без його бажання, але за законом підстав для цього немає або недостатньо.

Таке формулювання для розставання все ж краще, ніж відкрите протистояння. Звільняється зазвичай отримує більш-менш влаштовує його грошову компенсацію і прийнятну запис у трудовій, а компанія - певну гарантію відсутності невдоволення і заходів відплати з боку звільненого, а також неможливість відновлення, якщо співробітник раптом передумає.

Процедура розлучення дещо відрізняється від звільнення головного бухгалтера за власним бажанням. По-перше, цей спосіб не передбачає ніякого періоду відпрацювання. Це означає, що співробітник, який залишає компанію за угодою сторін вільний відразу після видання наказу та підписання угоди (навіть під час відпустки або хвороби). По-друге, сторони в письмовому вигляді обумовлюють, що вони отримують і гарантують один одному.

За що можна звільнити головного бухгалтера без його згоди

Шкода від некомпетентності або злого умислу керівника бухгалтерської служби часто буває більше, ніж через помилки директора. При цьому в законі досить багато способів, які дозволяють розлучитися з недбайливим або не справляється з обов'язками співробітником.

Уникнути проблем з новим бухгалтером

Вивчивши запропоновані в таблиці причини і приводи для звільнення, керівник може так побудувати внутрішню політику, контракти, посадові інструкції і регламенти, щоб убезпечити себе і компанію від збитків і тривалих судових розглядів з такою великовагової фігурою корпоративній ієрархії, як головний бухгалтер.

Способи, як звільнити головного бухгалтера без його бажання

(Законно станом на 2018-2019)

Не можна звільнити з ініціативи роботодавця

Зміна власника. Відповідно до ст. 75 ТК РФ новий власник має право звільнити головного бухгалтера без пояснення мотивів

Опікунів дітей до 14 років або дітей-інвалідів до 18 років, які не мають матері

Знаходження на робочому місці в стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп'яніння, підтвердженого медичною довідкою

Батька з дитиною-інвалідом до 18 років, дитиною до 3 років або 3-ма дітьми в сім'ї, якщо другий з батьків без роботи

Порушення комерційної таємниці

Під час відпустки або лікарняного

втрата довіри

Жінок з дітьми до 3 років

скорочення посади

вагітних

Багаторазові порушення обов'язків, обумовлених в контракті або посадових інструкціях

Одиноких матерів з дітьми до 14 років або дітьми-інвалідами віком до 18 років

Невідповідність займаній посаді. Потрібно положення про атестацію в компанії і непроходження такої співробітником

Матеріальні наслідки (збитки) дій співробітника

Серйозне одноразове порушення посадових обов'язків

Непроходження випробувального терміну

Доведений випадок крадіжки або псування майна

Порушення правил охорони праці з серйозними наслідками (або їх потенційною можливістю)

Прогул більше 4-х годин

Розголошення персональних даних

Дізнайтеся в яких випадках головбух може розорити вашу компанію і як цього уникнути

Кілька порад про те, як можна звільнити головного бухгалтера без його згоди і мінімізувати ризики. Все перераховане має стати звичайною практикою, а не виникнути в момент, коли ви вирішили позбутися від бухгалтера - це не таємний «підкоп» під неугодного співробітника, а нормальний регламент внутрішньої безпеки компанії, який колись точно стане в нагоді.

  • До ініціації процедури звільнення (і навіть натяків на неї) проведіть інвентаризацію під будь-яким приводом.

  • Використовуйте практику залучення зовнішніх аудиторів - вони повідомлять вам те, що можна не помітити без відповідного досвіду.

  • Розподіляйте обов'язки між співробітниками таким чином, щоб хтось із інших співробітників дублював різні функції головного бухгалтера або, як мінімум, був обізнаний про стан справ.

  • Чітко прописуйте посадові обов'язки.

  • Документально фіксуйте порушення.

  • Ведіть облік робочого часу - не формально, як це відбувається зазвичай, а, наприклад, за допомогою електронних систем фіксації.

  • Всі інструкції і повідомлення вводите за підписом співробітника, якому вони призначені.

  • Використовуйте строковий трудовий договір з найманим головним бухгалтером або передайте бухгалтерію на аутсорсинг. Перший варіант позбавить від тяганини при звільненні, але не кожен хороший головбух погодиться на терміновий контракт. Аутсорс дасть надійне відчуття: нічого особистого (і зайвого) - тільки бізнес.

Спробувати аутсорсинг бухгалтерії безкоштовно

Ще про звільнення: Як звільнити співробітника з ініціативи роботодавця. Основні причини звільнення «неугодного» працівника

Як звільнити бухгалтера без його бажання: робимо все за законом

Звільнення будь-якого співробітника за статтею - завжди болісний і складний процес. Розставання з головним бухгалтером проблемний в кілька разів: ці люди краще рядових співробітників орієнтуються в законах, мають тісні стосунки з податковими та іншими контрольними органами і відмінно знають усі таємниці компанії.

Коли ініціативу щодо звільнення співробітника проявляє керівник підприємства, особливо важливо дотримуватися всіх вимог Трудового кодексу та інших юридичних документів. Традиційно Державна інспекція з праці, а часто і судові органи, стають на бік співробітника, що звільняє. Менше, що загрожує роботодавцю, коли звільнення неправомірно і працівник звертається до суду, - це відновлення його на посаді, повна оплата періоду бездіяльності, судових витрат і моральної шкоди.

Вкрай незадоволений головний бухгалтер, звільнений без його згоди, може додати таких проблем, як перевірки наглядових органів за скаргами, витік або знищення інформації, репутаційні втрати і т.д.

Тому, чим вагомішим проступок, точніше і конкретніше зібрані докази, тим більша ймовірність опинитися у виграшній ситуації. Будь-яке порушення регламенту стане судової зачіпкою для відновлення, навіть якщо підстава для розставання реальне. Тому, при звільненні за статтею, вкрай важливо дотримати всі процедури:

  • Своєчасне повідомлення про скорочення.

  • Виплата всіх заборгованостей і запис у трудовій в день звільнення.

  • Фіксація порушень під розпис.

Читайте ще: Перевірка головного бухгалтера керівником: точки контролю

Автор: Легкий Сергій

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online