Співробітник відсторонений від роботи за дисциплінарне порушення

  1. Залишилися питання по дисциплінарної відповідальності? Відповідь знайдеться в системі Юрист
  2. Отримати пояснення від співробітника
  3. Які причини порушення трудової дисципліни слід вважати поважними

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо співробітник відсторонений від роботи за дисциплінарне порушення. Чи може \ чи повинен він писати пояснювальну? Наш співробітник відмовився писати пояснювальну тому ми його усунули за порушення. Каже, коли відновите тоді напишу.

Працівник не повинен, але може написати пояснювальну.

Обов'язок писати пояснювальну для працівника законодавство не встановлює, але він може її написати, якщо роботодавець запитує пояснення за фактом дисциплінарного проступку. Якщо працівник відмовляється писати пояснювальну, то складіть акт про відмову дати пояснення.

Залишилися питання по дисциплінарної відповідальності? Відповідь знайдеться в системі Юрист

Гість, знайомтеся - Правобот !

Інтелектуальний сервіс для підбору судової практики . Думає, як юрист, тільки швидше.

Познайомитися ближче

Звертаємо увагу, що саме по собі наявність дисциплінарного стягнення (розслідування) не є підставою для відсторонення від роботи ( ст. 76 ТК ). Відсторонити працівника від роботи за те, що він зробив дисциплінарний проступок, не можна.

рекомендація: Як накласти дисциплінарне стягнення

Отримати пояснення від співробітника

Після того як роботодавець документально підтвердить факт порушення трудової дисципліни, потрібно отримати пояснення від співробітника. Для цього необхідно запросити в нього пояснювальну записку. У ній співробітник повинен вказати причини та обставини проступку. Причини потрібно проаналізувати і встановити, поважні вони чи ні.

Які причини порушення трудової дисципліни слід вважати поважними

У Трудовому кодексі РФ немає переліку поважних причин порушення трудової дисципліни. Це, як правило, форс-мажорні випадки, які співробітник не міг передбачити або уникнути. Тому в кожній ситуації роботодавець сам вирішує питання про поважність причин ( ст. 193 ТК РФ ).

До поважних причин зазвичай відносять:

  • збої в роботі громадського транспорту, а також пробки по дорозі на роботу (якщо це екстрений випадок);
  • виклик до правоохоронних органів та суду;
  • хвороба співробітника;
  • термінову госпіталізацію родича в лікарню, якщо йому потрібна невідкладна допомога;
  • пожежі, надзвичайні події, стихійні лиха, які не дозволили своєчасно дістатися на роботу, і ін.

При цьому співробітник повинен не тільки назвати поважні причини, але і підтвердити їх документами. Наприклад, надати довідку, порядок, акти, лікарняні листки і т. П. ( лист Роструда від 31 жовтня 2008 року № 5916-ТЗ , визначення Верховного суду РФ від 6 грудня 2013 р № 5-КГ13-130 ).

Якщо після закінчення двох робочих днів працівник не надав пояснення, потрібно скласти акт про відмову дати пояснення. Підписати такий акт повинні не менше двох свідків.

Такий порядок передбачають частини 1 і 2 статті 193 Трудового кодексу РФ.

Увага! Роботодавець не має права накладати дисциплінарне стягнення без пояснень співробітника або акта про відмову дати пояснення ().

В іншому випадку його притягнуть до адміністративної відповідальності . Це підтверджує і судова практика ( визначення Конституційного суду РФ від 17 лютого 2015 р № 238-О , Апеляційні визначення Московського міського суду від 4 грудня 2014 р № 33-26684 , від 8 вересня 2014 р № 33-18654 / 2014 ).

Протягом якого терміну співробітник зобов'язаний надати пояснення про дисциплінарний проступок, якщо він працює на змінній роботі

Співробітник зобов'язаний дати пояснення про дисциплінарний проступок протягом двох своїх робочих днів за графіком.

Наприклад, співробітник працює добу через троє, зміни випадають на 4-5-е і 8-9-е числа. У співробітника зажадали пояснення 4-го числа. Термін на надання пояснень починається з дати, що настає за днем ​​вручення співробітнику запиту. У такому випадку перший робочий день - це 5-е число, а другий робочий день - 8-е число. Якщо в кінці дня 8-го числа працівник не надасть пояснень, потрібно скласти про це акт.

Щоб уникнути зайвих суперечок з співробітником, варто закріпити в локальних актах, як застосовувати дисциплінарні стягнення в зв'язку зі змінним графіком роботи. Наприклад, як вважати робочий день, коли він випадає на різні добу. Крім того, останній день для пояснень можна вказати в запиті. ».

Залишилися питання по дисциплінарної відповідальності?
Чи може \ чи повинен він писати пояснювальну?
Залишилися питання по дисциплінарної відповідальності?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online