Свій бізнес: як відкрити крематорій

  1. Як і де можна відкривати крематорій
  2. Яке обладнання необхідне для відкриття крематорію
  3. Послуги кремації для тварин

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

* У розрахунках використовуються середні дані по Росії

25 000 000 руб.

інвестиції

4-5 років

Термін окупності

4000-5000 тис. Руб.

Вартість кремації (без доп. Послуг)

від 15-20 тис. руб.

Вартість кремації (з ритуальними послугами)

У Росії поступово зростає число людей, охочих бути піддано кремації після смерті. Також спостерігається попит на послуги кремації домашніх тварин. Що потрібно для відкриття крематорію в Росії?

Похоронний бізнес вважається одним з найприбутковіших, тому немає нічого дивного в тому, що конкуренція в цьому сегменті величезна. Однак більшість підприємців цікавить організація традиційних похоронів. Але ж, крім поховання останків в землі, досить широко поширена і процедура кремації.

Кремація поширена в багатьох країнах світу. Наприклад, тільки в США працює понад 1,5 тисячі крематоріїв, а в Великобританії було побудовано більше 350 крематоріїв. Серед країн, де традиційному похованню воліють кремацію, можна назвати Японію і Китай (кремують близько 98% всіх покійних), Чехію (95%), Великобританію (70%), Данію (68%) і Швеції (65%).

Кількість крематоріїв в різних країнах світу

КРАЇНА

КІЛЬКІСТЬ крематорій

ВІДСОТОК КРЕМІРУЕМОГО НАСЕЛЕННЯ

Сполучені Штати Америки

1783

40%

Великобританія

356

69%

Чехія

80

95%

Китай

1300

98%

Франція

70

40%

У нашій же країні, до 2018 року існує всього 24 діючих крематорію. Більшість з них належать державі. Відразу варто відзначити, що відповідно до чинного закону "Про поховання та похоронну справу" (N122-ФЗ), що чітко сформульованих правових підстав для функціонування приватних крематоріїв немає, тому приватні крематорії існують де-факто, а не де-юре. Частка кремації в цілому по Росії невисока і складає всього 10%. Однак в тих містах Росії, де крематорії вже є, відсоток кремації може доходити до 70% (Москва, Єкатеринбург, Санкт-Петербург) і до навіть 95% (Норильськ).

Що таке крематорій? Говорячи простими словами, крематорій - це спеціально обладнане приміщення, де проводиться спалювання померлих. Як правило, в цій будівлі є два основних приміщення: в одному родичі прощаються з покійним, а інше являє собою так званий кремаційної зал. Варто зазначити, що процедура кремації який суперечить традиціям РПЦ і православним канонам, хоча і не вітається церковними ієрархами. До крематоріях навіть може бути дозволена процедура відспівування покійних.

Під час кремації використовуються труни з горючого матеріалу. В процесі кремації температура всередині друку складає від 870 до 1090 градусів Цельсія. Під впливом таких високих температур тканини і кістки руйнуються на дрібні фрагменти. Тривалість цієї процедури залежить від моделі кремаційної печі. Як правило, кремація тіла дорослої людини середньої комплекції займає від півтора до двох годин.

Після того, як останки охолонуть, вони переміщаються в тимчасовий контейнер, де ретельно подрібнюються. Надалі вони пересипаються в урну з деревини, кераміки або бронзи і передаються рідним або близьким покійного. Іноді прах в урні міститься в колумбарій, ховається в землі або ж розвіюється на спеціально відведеній для цього майданчику.


Отже, потреба в послугах такого похоронного закладу досить велика, в тому числі і в Росії. Однак відкриття крематорію вимагає великого стартового капіталу. Такий проект хоча і відрізняється високою рентабельністю, але все ж довго окупається. Перед тим як приступати до пошуку ділянки для його будівництва, ретельно проаналізуйте ситуацію з похоронними компаніями в вашому регіоні, вивчіть попит, чисельність населення і рівень смертності.

Три головні проблеми, які постають перед підприємцями, які планують такий бізнес: великий стартовий капітал (купівля землі під будівництво, дороге обладнання, оформлення всіх необхідних документів) та пошук земельної ділянки, який би відповідав всім вимогам і висока конкуренція з традиційним способом поховання.

Як і де можна відкривати крематорій

Відкривати крематорій в невеликому місті з населенням менше 700 тисяч чоловік не має сенсу - ви просто не окупити свої витрати. Фахівці рекомендують працювати на область, але лише в густонаселених регіонах. У цьому випадку велике значення має правильний вибір місця розташування крематорію, щоб до нього було зручно добиратися з різних населених пунктів. У містах з населенням понад 700 тисяч осіб відкривати крематорій буде рентабельно лише при повній відсутності конкурентів. Похоронні бюро та ритуальні агентства є вашими непрямими конкурентами.

Перед початком будівництва потрібно розробити архітектурний проект майбутнього крематорію і отримати велику кількість дозволів від місцевих органів влади. У Москві є фірми, які пропонують послуги з отримання всіх необхідних документів. Вони виступають в якості посередників і займаються оформленням паперів, в тому числі і в інших містах.

До місця розташування крематорію пред'являються певні вимоги. Воно повинно відповідати всім нормативним вимогам, перебувати на спеціально відведеній для цього території за межею міста, щоб мінімізувати шкідливий вплив на навколишнє середовище. У деяких випадках при узгодженні з муніципальною владою можна відкрити крематорій і в межах міста (але розташовуватися він повинен мінімум за три кілометри від житлових будинків). Як правило, для його розміщення вибирається територія міського кладовища.

Будівництво крематорію з цегли обійдеться досить дорого і займе багато часу. Тому часто власники крематоріїв намагаються заощадити на будівництві, віддаючи перевагу не капітальним цегляним стінам, а будівлям з металевих конструкцій. Використання при будівництві легких конструкцій дозволяє зводити комплекс будівель з готових елементів в короткі терміни.


Комплекс крематорію зазвичай складається з одноповерхових ритуального і технічного корпусів, а також галереї, яка їх з'єднує. Ритуальний корпус включає в себе зал прощань, вестибюль, медпункт, господарські приміщення. Технічний корпус складається з кремаційного залу, побутових, підсобних і технічних приміщень. Також потрібно буде подбати про стоянку для автомашин.

Коли крематорій відкриває компанія, у якої вже є свій похоронний бізнес, то вона може знизити витрати за рахунок будівництва лише кремаційного залу. Як місце прощання родичів з покійним можна використовувати приміщення в існуючій будівлі (зазвичай біля цвинтаря). На території крематорію укладається плиткове тротуарне покриття, встановлюються лави, розбиваються газони і квітники.

Яке обладнання необхідне для відкриття крематорію

Як устаткування для кремаційного залу вам знадобляться спеціальні печі. У більшості випадків вони складаються з двох камер. У найбільшій камері відбувається кремація тіла з труною. У другому її відділенні з газів, що відходять випалюються всі продукти згоряння (шкідливі домішки, тверді димоутворювальну частки). Таким чином, з труб печі виходить лише нагріте повітря без слідів диму і гару і неприємного запаху. Труну завантажується в піч за допомогою гідравлічних візків різних моделей або автоматизованих візків з рейковою дорогою (для кремаційних печей великої потужності).

Крім печей, потрібно холодильна камера, де зберігаються тіла в очікуванні кремації, і кремулятор, який спочатку за допомогою магніту-пастки видаляє з кремують останків незгорілі металеві предмети (наприклад, зубні протези), а потім подрібнює прах. Найкраще кремаційної обладнання, яке відповідає найжорсткішим екологічним вимогам, проводиться в США, Чехії та Німеччини. Воно досить довговічне. В середньому такі машини потребують капітального ремонту через 5-6 тисяч кремації (приблизно 3-5 років експлуатації). Ремонт полягає в заміні вогнетривких матеріалів пода і склепіння основний кремаційної камери, вогнетривких матеріалів камери допалювання, виходу відпрацьованих газів і облицювання пальників. Можна проводити капітальний ремонт своїми силами або ж викликати фахівця з-за кордону. В останньому випадку вартість ремонту збільшується до 75-80 тисяч рублів.

Список додаткового устаткування включає в себе піддони для попелу з нержавіючої сталі та алюмінію, тимчасові пластикові або картонні контейнери для праху, таблички для кріплення на цих контейнерах або ж урнах, ручні магніти для видалення з праху металевих предметів, щітки для видалення пороху з печі, інструменти для обслуговування кремаційного обладнання.

Для персоналу крематорію замовляється спецодяг, яка складається з маски, захисних окулярів, респіраторів, робочих халатів, рукавичок, фартухів. Форма може являти собою також комбінезон із щільної бавовняної тканини, панчохи для взуття і капюшон. Вона захищає від пилу і бруду, а спеціалізовані фартухи з алюмінієвими вставками і захисні рукави використовуються при видаленні праху і чищення печі з метою захисту від опіків.


Процес кремації займає, як уже згадувалося вище, більше години. З ритуального корпусу труну, встановлений на ручну передавальний візок, транспортується по критій галереї в технічний корпус - в кремаційні зал. Потім він передається до завантажувального вікна, через яке перевантажується на подину печі. По завершенні кремації продукти згоряння збирають в спеціальний контейнер в вікні вивантаження, а потім надходять на ділянку подрібнення. Після чого вони пересипаються в урну, яка зберігається в технічному корпусі до видачі клієнту. Витрата природного газу однієї печі становить близько 25 м3 / год.

Найдешевше обладнання для кремації обійдеться в суму від 5 до 10 мільйонів рублів. Якісне ж обладнання, що відповідає всім вимогам, коштує разу в два-два з половиною дорожче. Для відкриття крематорію знадобиться мінімум 25-30 мільйонів рублів. У цю суму входить придбання печей та іншого обладнання, купівля або оренда землі, будівництво крематорію, фонд заробітної плати. Середній термін окупності підприємства становить мінімум 4-5 років.

Хоча вартість кремації становить близько 4-5 тисяч рублів (за даними для Москви і Санкт-Петербурга), додатково оплачуються ритуальні речі: труну, ліжко і подушка в труну, траурне покривало і ін., Транспортування, оформлення залу прощань, музичний супровід і т . Д. У підсумку, щоб кремувати покійного, потрібно мінімум від 15-20 тисяч рублів, а VIP послуги можуть коштувати майже 200 тис. Рублів. Організаційна структура такого підприємства включає в себе керівників (директора), бухгалтера, механіка, слюсаря, оператора печі (мінімум 6-8 чоловік), розпорядника і сторожа.

Послуги кремації для тварин

Відкриття крематорію - дуже складне, хоча і прибуткова справа. Через необхідність мати великий стартовий капітал або залучати інвесторів для його відкриття, підприємці намагаються знайти поки що порожні і менш затратні ніші. До таких належить, наприклад, крематорій для домашніх тварин. Це дуже перспективний напрямок, адже російське законодавство забороняє ховати тіла домашніх тварин в землі. Тим більше, їх не можна викидати в сміттєві контейнери.

Тим часом, спеціалізованих кладовищ домашніх тварин в більшості російських міст немає. Тому кремація являє собою найоптимальніший варіант утилізації останків. На заході крематорії для тварин поширені досить широко. Вони пропонують не тільки послуги з утилізації останків, але і по зберіганню їх праху і навіть виготовлення різних пам'ятних «сувенірів» (кулони з частинками пороху, спеціальні глечики і урни та ін.). Поступово такі підприємства стали з'являтися і в російських містах. Зараз вони існують в Москві, Санкт-Петербурзі, Томську, Єкатеринбурзі, Новосибірську та інших великих містах країни.

Відкрити крематорій для домашніх тварин набагато простіше і дешевше, ніж звичайний. Так як кремація тварин відноситься до ветеринарним видам діяльності, то вона не потребує ліцензування. Правда, спеціальне обладнання для кремації в нашій країні не купиш. Печі і все інше доведеться замовляти в Європі (Німеччина, Великобританія). Але навіть в цьому випадку вони будуть коштувати на порядок менше, ніж обладнання для звичайних крематоріїв. І ви зможете бути впевнені в якості обладнання і в його відповідності всім екологічним нормам і вимогам.


Крім того, продавець надішле всі свідоцтва та сертифікати на техніку. Вартість обладнання для кремації тварин залежить від потужності і обсягу печі. Піч місткістю 100 кілограм, розмірами два метри в довжину і один в ширину коштує близько 400-500 тисяч рублів. Вимоги до приміщення ті ж, що і для звичайних крематоріїв. У перший час можна обійтися без колумбарію (сховища урн з прахом). Для такого крематорію немає необхідності в ритуальному корпусі, тому він об'єднується з технічним. Надалі можна буде розширити площі і запропонувати клієнтам додаткові послуги.

Крематорії для тварин пропонують два варіанти кремації тварини: звичайну процедуру і індивідуальну. Остання відрізняється від звичайної тим, що перед кремації піч ретельно очищається, щоб не допустити перемішування останків з прахом інших тварин. Тіло тварини поміщають в картонну коробку, обгорнуту зсередини поліетиленом.

Потім коробка або відправляється в морозильну камеру, якщо потрібно відкласти процедуру, або відразу ж в піч. Піч розігрівається дуже швидко, коробка горить спочатку при 600 градусів Цельсія, а потім температура збільшується в два рази. Дим, який виділяється при спалюванні, дожигается додатковим газом. На виході отримують чадний газ і жменю попелу, який збирається в спеціальний пластиковий контейнер, а потім видається власникові.

При бажанні за додаткову плату можна замінити пластиковий контейнер на спеціальну урну. Вся процедура кремації від розпалювання печі до її повного остигання займає близько шести годин. Тіло повністю перетворюється на попіл за три години, ще стільки ж буде потрібно, щоб піч повністю охолола, так як товщина її стінок становить близько десяти сантиметрів.

На Заході виробництво і продаж авторських урн для зберігання пороху є додаткове джерело доходів крематоріїв. Однак російські замовники, як правило, вважають за краще не зберігати прах чотириногого вихованця у себе вдома, а ховають його в землі, що суперечить російським законам і санітарним нормам.


Послуги крематоріїв для домашніх тварин дуже затребувані, але без реклами все ж не обійтися. Перш за все, необхідно розмістити оголошення в ветеринарних клініках міста. Як показує практика, саме туди в першу чергу звертаються власники померлих тварин з питаннями про те, де можна поховати вихованця. Багато компаній активно використовують інтернет для просування своїх послуг. Так, наприклад, Томська крематорій для домашніх тварин пропонує на своєму сайті спеціальну послугу «віртуальна пам'ять»: власники померлих тварин можуть розмістити в електронній галереї некролог з фотографією свого улюбленця.

Вартість кремації становить, в середньому, близько 1000-2000 рублів, залежно від ваги тварини або в півтора рази більше, якщо мова йде про індивідуальну кремації. Спалення тіла невеликої тварини (наприклад, кішки) коштує близько 500 рублів, дрібного гризуна - близько 300 рублів.

Відкриття крематорію для тварин окупається протягом 1-2 років, в залежності від регіону, вартості послуг і попиту. Здавалося б, цей бізнес ніяк не залежить від фактора сезонності, так як тварини вмирають від старості або хвороб протягом усього року. Однак власники таких компаній відзначають, що найбільшим попитом їхні послуги користуються в період з кінця осені до середини весни, а в теплу пору року спостерігається значний спад. Він пов'язаний з тим, що, незважаючи на суворі заборони, власники кішок і собак все ж вважають за краще ховати загиблих тварин в землі і звертаються до послуг крематоріїв лише в холодну пору року, коли земля промерзає і викопати могилу стає неможливо. Один з напрямків для розширення такого бізнесу - організація заводу з утилізації біологічних відходів.


Збережіть статтю, щоб уважно вивчити матеріал

Ви можете зберегти цю сторінку за допомогою:

Інші статті по вашій темі:

Що потрібно для відкриття крематорію в Росії?
Що таке крематорій?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online