Ентузіасти зібрали 50 тонн використаних батарейок. Тепер шукають гроші на їх утилізацію

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Активісти громадської екологічної організації «Батарейки, здавайтеся!» Закликають усіх громадян не викидати в сміття старі джерела живлення, а здавати в пункти збору

Шість років тому в Дніпрі був по-звірячому побитий і невдовзі помер у лікарні відомий еколог Володимир Гончаренко. Ця людина була незручний багатьом чиновникам і ділкам, що заробляв брудні гроші на отруєнні навколишнього середовища. Незадовго до нападу він оприлюднив інформацію про те, що на одному з металургійних заводів збираються переплавити 180 тонн старих теплообмінників з хімічного комбінату, які відправляти в піч було категорично не можна - в повітря піднялися б смертельно небезпечні речовини, що викликають рак, захворювання крові і внутрішніх органів. Але навіть та страшна хімічна бомба - маленька крапля в загальному потоці хімічного забруднення землі, водних ресурсів та повітря України, повідомила «ФАКТАМ» засновник і керівник екологічного проекту «Батарейки, здавайтеся!» Любов Колосовська.

- Саме загибель Володимира Гончаренка, свого часу створив у рідному місті виробництво з переробки відслужив побутової техніки, спонукала нас продовжити його справу в такому важливому напрямку, як утилізація джерел живлення, - розповідає Любов Колосовська. - Щороку в Україні завозиться близько трьох тисяч тонн батарейок і акумуляторів. У них містяться кадмій, свинець, ртуть та інші шкідливі для навколишнього середовища і людини речовини, які після переробки можна використовувати повторно. На жаль, поки збирають тільки соту частку - один відсоток! - цих відходів. Решта разом зі звичайним сміттям відправляється на міські звалища, пустирі, в ліс і, розкладаючись, отруює землю, водойми, повітря. Звідси - зростання захворювань, в тому числі онкологічних. У чоловіків все частіше трапляються проблеми з потенцією, у жінок народжуються хворі діти.

Щоб привернути увагу громадськості до цієї проблеми, ми запросили журналістів на один зі своїх складів, куди звозять батарейки, зібрані в під'їздах і установах Києва. Тут зберігаються 65 бочок з 14 тоннами елементів живлення Ще 29 тонн знаходяться в Дніпрі і сім тонн - на більш дрібних перевалочних пунктах у різних містах України. Всього - 50 тонн.

Батарейки можна відправляти до Європи для переробки та утилізації. Євросоюз поступово переходить на циркулярну економіку - виробники батарейок створюють цеху для їх переробки. Там збирають і переробляють вже близько 40 відсотків такої продукції. А в Швеції - до 60 відсотків! Зате до 90 відсотків вмісту перероблених старих джерел живлення повертається у виробництво, а не на звалище.

На жаль, в Україні поки таких заводів немає. Будувати їх економічно доцільно буде лише тоді, коли вони будуть забезпечені достатньою кількістю сировини. Для успішної діяльності будь-якого виробництва потрібна прибуток. Організація працює над розширенням масштабів збору використаних батарейок. А поки вихід - відправляти їх за кордон. Там переробка однієї тонни з доставкою обійдеться приблизно в 700 євро. Для відправки та переробки цієї першої, порівняно невеликий, партії зібраних батарейок в Німеччину або Польщу (зараз вирішується питання, куди краще везти) потрібно близько мільйона гривень. Таких коштів у екологів поки немає. Ми - некомерційна громадська організація. Сподіваємося на допомогу імпортерів батарейок, торгових мереж і простих людей.

* Любов Колосовська: «Маленькі батарейки та акумулятори можуть заподіяти багато шкоди
* Любов Колосовська: «Маленькі батарейки та акумулятори можуть заподіяти багато шкоди ...». фото автора

Проект живе на регулярні внески громадян і деяких організацій. Навіть 30-50 гривень, пожертвувані кожним українцем, допоможуть зробити наше середовище проживання безпечніше для здоров'я.

Допомогти організації фінансово можна на сайті або перерахувавши гроші на рахунок:

Громадська організація «ЕКОДНІПРО»

ЄДРПОУ 40 705 227,

р / р 26 000 050 269 827 в ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК»,

МФО 305 299

Призначення платежу: благочинний внесок

Телефони: (099) 311-67-96, (097) 168-55-76, (093) 484-19-46,
e-mail: [Email protected]

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online