Машину в кредит? Вам потрібен Автокредит!

  1. Кредит на купівлю автомобіля або цільовий кредит
  2. Автокредит з точки зору Закону
  3. Страховка застави в договорі автокредиту
  4. Позичальник втратив заставу
  5. Чим вигідний автокредит

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За своєю природою автокредит - це все той же   кредитний договір   , Що укладається між банком і позичальником

За своєю природою автокредит - це все той же кредитний договір , Що укладається між банком і позичальником. Однак, крім умов про суму кредиту, термін дії і процентній ставці, в такому договорі враховуються і інші обов'язкові умови.

Кредит на купівлю автомобіля або цільовий кредит

Кредитний договір за програмою автокредитування (Зазвичай так в банках вони і називаються), полягає з певною метою - придбати за рахунок кредитних коштів автомобіль. Це і є істотною умовою договору. Позичальник не має права витратити кредитні гроші на щось інше, ніж автомобіль, причому не будь-який, а тільки той, який вже визначений стогонами (банком і, відповідно, позичальником) в договорі.

Щоб спростити собі життя, банк вимагає від позичальника внести передоплату за автомобіль з власних коштів. При цьому позичальник повинен надати в банк підтвердження внесеної передоплати (платіжне отримання або інший документ), а також договір купівлі-продажу автомобіля. Таким чином банк контролює, що угода купівлі-продажу укладається позичальником насправді, а не є обманом.

Йдемо далі. Весь процес покупки автомобіля кредитними грошима так само контролюється банком. Всі розрахунки між позичальником і автосалоном відбуваються в безготівковому порядку. Банк перераховує кредитні гроші на рахунок позичальника, і тут же, ці гроші перераховуються далі на розрахунковий рахунок автосалону. Таким чином, витратити гроші на інші цілі, не обумовлені кредитним договором, позичальник просто не в змозі.

Автокредит з точки зору Закону

Якщо договір позики укладений з умовою використання позичальником отриманих коштів на певні цілі, позичальник зобов'язаний забезпечити можливість здійснення банком контролю за цільовим використанням суми позики. У разі невиконання позичальником умови договору позики про цільове використання суми позики, банк має право вимагати від позичальника дострокового повернення суми позики та сплати належних відсотків, якщо інше не передбачено договором (стаття 814 Цивільного кодексу РФ). Іншими словами, банк захищений від недобросовісного позичальника або шахрая Законом, що, до речі, частенько банк виручає. Адже не дивлячись на таке жорстке регулювання цих відносин, шахрайство саме щодо автокредиту дуже поширене.

Другою важливою умовою договору автокредиту, є застава. Банк завжди бере придбаний автомобіль в заставу, а позичальник зобов'язаний передати банку оригінал паспорта транспортного засобу (ПТС).

Застава є способом забезпечення зобов'язання, при якому кредитор (заставодержатель) набуває право у разі невиконання боржником зобов'язання одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами за вилученнями, передбаченими законом.

Застава виникає в силу договору чи закону. У разі автокредиту, між банком і позичальником, крім кредитного договору, полягає і договір про заставу. При цьому, законом передбачено, що заставлене майно залишається у заставодавця або передається у володіння заставодержателю. Природно, банки не забирають у позичальників їх машини, а значить, заставу залишається у заставодавця (він же позичальник).

Страховка застави в договорі автокредиту

Практично завжди банки вимагають страхувати заставу. У випадку з автомобілями - це обов'язкове КАСКО на весь термін дії кредитного договору. Така страховка оплачується позичальником окремо і оформляється в страховій компанії, яка акредитована в банку. Хоча, дана вимога не зовсім законно, оскільки порушує антимонопольне законодавство. Фактично, позичальник має право застрахувати свій автомобіль в будь-якій страховій компанії, просто поставивши банк перед фактом. Повірте, ніяких санкцій за це про банку не буде.

Законом передбачено, що стосовно закладеного автомобіля, у позичальника (заставодавця) зберігається право розпорядження заставленим майном. Однак, в договорах застави, оформлюваних банком, варто заборона на продаж предмета застави без згоди банку.

Продати закладений автомобіль в результаті можна тільки за згодою банку, і така згода банки дають неохоче. Власне, тільки у виняткових випадках, після довгих узгоджень, банк може дозволити Вам продати автомобіль при наявності діючого кредитного договору. Підставою для такого згоди може бути тільки дострокове погашення кредиту грошима, вирученими від продажу автомобіля.

Позичальник втратив заставу

Якщо позичальник примудрився втратити заставу (викрадення, пожежа, ДТП), страхова компанія виплачує страхове відшкодування безпосередньо банку і, якщо цієї суми достатньо для повного погашення кредиту, ніяких претензій з боку банку позичальник не отримає. Якщо ж автомобіль був загублений, і страхова компанія не знайшла підстав для виплати відшкодування, позичальник повинен буде терміново надати банку новий заставу сумірною вартості. В іншому випадку, банк придбає право стягнути з позичальника суму кредиту достроково.

Ну і, нарешті, в разі, якщо позичальник перестав платити за кредитним договором, банк може через суд звернути стягнення на закладений автомобіль. При цьому просто забрати автомобіль в свою власність, банк не може. Суть застави як раз в тому, що банк отримує можливість погасити заборгованість позичальника шляхом продажу автомобіля на торгах.

Чим вигідний автокредит

На користь автокредиту озвучу такий нюанс: оскільки цей вид кредиту пов'язаний із заставою і страховкою, що тягне додаткові витрати для позичальника, ставки по таким кредитам дуже навіть привабливі . Може бути саме з цієї причини з кожним роком в нашій неосяжній Росії зростає протяжність «пробок» на дорогах? Спасибі банкам, чи що.

І, на закуску, пропоную подивитися моє нове відео на тему автокредиту: від оформлення до прострочень і звернення стягнення на заставу. Я розповів все, що на даний момент відбувається з цим кредитним продуктом. Приємного перегляду.





Може бути саме з цієї причини з кожним роком в нашій неосяжній Росії зростає протяжність «пробок» на дорогах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online