Чи можна продати автомобіль знаходиться в кредиті

  1. З чого почати
  2. Як можна продати машину, якщо вона в автокредиті
  3. через автосалон
  4. Через банк
  5. Якщо є ПТС
  6. самостійно
  7. Інші варіанти реалізації
  8. відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Можливість взяти автомобіль в кредит зробила транспортний засіб доступним для всіх верств населення. Людина може стати власником засобу пересування майже відразу після огляду транспортного засобу.

Однак нерідкі випадки, коли фізичній особі необхідно терміново продати машину, яка знаходиться в автокредиті. Тоді власник автомобіля може зіткнутися з труднощами.

З чого почати

Наявність можливості реалізації машини залежить від виду кредиту, який власник взяв для її придбання. Якщо для покупки автомобіля був отриманий звичайний споживчий займ, людина наділена правом реалізувати транспортний засіб без повідомлення банку.

Дізнатися про вид кредиту можна з документації. Її необхідно зібрати незалежно від виду позики.

Якщо на придбання автомобіля був узятий спеціалізований позику, машина знаходиться в заставі у банку до повного погашення заборгованості. Продати транспортний засіб, що є гарантією виплати, не можна.

У більшості випадків ПТС знаходиться у банку. Документ не буде виданий для оформлення угоди. Крім того, чинне законодавство не дозволяє реалізовувати транспортний засіб без повідомлення кредитора.

Якщо банк дізнається, що позичальник продав автомобіль, компанія має право вимагати негайно повернути засіб пересування.

Якщо клієнт зважиться звернутися в кредитну організацію для отримання дозволу на продаж авто, людина повинна бути готовий до того, що компанія вимагатиме закласти інше майно. Воно повинно мати рівну або більшу вартість. Банк погодиться дати згоду на реалізацію, якщо клієнт запропонує залишити в якості застави нерухомість.

Якщо кредитна організація відмовляється дати згоду на продаж майна, користувач може взяти позику в іншій організації, яка не вимагає обов'язкової наявності застави. Отримані кошти людина повинна направити на те, щоб погасити борг. Обтяження з застави буде знято, і користувач отримає можливість продати машину.

Практика показує, що повідомляти банк про намір продати машину слід в будь-якому випадку.

Можливість взяти автомобіль в кредит зробила транспортний засіб доступним для всіх верств населення

Якщо причиною продажу служить погіршення фінансового становища, кредитна організація може дозволити виконати дію без погашення позики, адже компанії вигідно, щоб клієнт швидше розрахувався за кредитом

Як можна продати машину, якщо вона в автокредиті

законні способи

Замислившись над тим, чи можна продати машину в автокредиті, людина повинна пам'ятати, що чинне законодавство не забороняє виконання дії. Існує кілька способів, що дозволяють реалізувати автомобіль, за який ще не погашений взятий позику.

До них відносяться:

  • отримання дозволу банку;
  • заміна заставного майна;
  • дострокове погашення боргу;
  • реалізація автомобіля через автосалон.

Якщо власник транспортного засобу перебуває в критичному фінансовому становищі, він може вдатися до послуг автосалону.

Якщо співробітники компанії погодяться виконати продаж, вони самостійно вирішать всі питання з банком, який видав позику на придбання автомобіля. Колишньому власникові машини потрібно тільки отримати дозвіл кредитної організації на виконання дії і передати автомобіль салону.

Мінусом виконання операції, служить той факт, що компанії, що спеціалізуються на перепродажу машин, не стануть купувати транспортний засіб за ринковою ціною. Його доведеться продати значно дешевше.

через автосалон

Заставний автомобіль простіше продати через автосалон. Щоб дізнатися компанію, яка здатна виконати дію, власник машини повинен звернутися до співробітників банку в момент подачі заяви про бажання реалізувати автомобіль. Фахівці кредитної установи повинні видати список організації, з якими ведеться співпраця.

Плюсом реалізації транспортного засобу через автосалон служить той факт, що господар машини майже не приймає участі в процедурі. Співробітники компанії самостійно зв'язуються з банком, який видав позику, і обумовлюють всі умови майбутньої угоди.

Покупця на автомобіль, на який не погашено кредит, фахівці автосалону теж шукають самостійно. Людина, яка вирішила скористатися послугою, повинен пам'ятати, що гроші, виручені від продажу автомобіля, будуть спочатку спрямовані в банк для погашення позики.

Через банк

У всіх інших випадках людині, що вирішила продати автомобіль, доведеться тісно взаємодіяти з банками, які видали позику.

Можливість погашення кредиту до закінчення терміну дії договору залежить від тарифу, який людина вибрала при укладенні договору. У деяких випадках банк зажадає внести додаткову плату за виконання дії або накладе штраф.

Можливість заміни заставного майна вирішується індивідуально в кожному конкретному випадку. Банк має право відмовитися приймати річ, яку клієнт хоче викласти замість машини. У разі отримання відмови власник транспортного засобу не зможе продати його.

У разі отримання відмови власник транспортного засобу не зможе продати його

оформити автокредит без довідок цілком реально, але слід бути готовим до підвищених витрат на обслуговування кредиту, що пов'язано з додатковою підстраховуванням банку на непередбачені випадки.

Дізнатися, що потрібно для автокредиту, можна з рекомендацій, наведених в цієї статті .

Якщо є ПТС

Деякі кредитні організації не вимагають клієнта здавати ПТС транспортного засобу при отриманні позики. У цьому випадку користувач самостійно відповідає за збереження застави. Людина, яка має паспорт машини на руках, наділений правом реалізувати автомобіль. Однак перед виконанням дії потрібно в обов'язковому порядку повідомити банк і отримати його дозвіл на виконання дії.

Фізична особа, яка придбає автомобіль, зможе зареєструвати його на законних підставах. Однак машина залишиться заставним майном банку. Якщо клієнт, який взяв позику, не зможе розрахуватися з кредитною установою, у організації з'явиться право конфіскувати майно.

На практиці банки не перешкоджають реалізації автомобіля, який продовжує залишатися запорукою. Їх хвилює повернення коштів, виданих клієнту в якості кредиту.

Компанії не люблять вилучати і самостійно реалізовувати транспортний засіб. Це пов'язано з додатковими витратами. До того ж відшкодувати повну вартість автомобіля не вийде.

Наявність ПТС на руках спрощує процедуру продажу машини, на яку ще не виплачений кредит. Однак не слід реалізувати авто без повідомлення банку.

Якщо кредитна установа дізнається, що клієнт порушив умови договору, компанія має право подати заяву в суд. Позов банку буде схвалена, а людини притягнуть до кримінальної відповідальності за статтею шахрайство.

самостійно

Клієнт, нічого не розплатившись з банком по кредиту, може продати машину самостійно.

Для цього необхідно:

  • Повідомити кредитну організацію про виконання дії і додати документи, що пояснюють причини продажу авто. Це може бути довідка з роботи зменшенню заробітної плати або документ, що підтверджує постановку на біржу праці.
  • Дочекатися рішення кредитної організації. Перед тим, як дати позитивну відповідь, банк може запропонувати кілька альтернативних варіантів виходу з ситуації. Це можуть бути кредитні канікули, рефінансування або розстрочка. Якщо клієнт все ж вирішить продати авто, компанія видасть дозвіл на вчинення дії.
  • Самостійно знайти покупця на машину.
  • Прийти разом з потенційним покупцем в банк, що видав позику, і укласти договір купівлі-продажу. Співробітники кредитної організації самостійно роблять позначку в ПТС. Грошові кошти, які будуть отримані від реалізації транспортного засобу, підуть в рахунок погашення заборгованості перед банком.
  • Співробітники кредитної організації видають ПТС автомобіля новому власнику. Однак дія виконується, якщо покупець перевів повну суму за покупку машини. Якщо грошей на погашення кредиту не вистачає, транспорт залишається в заставі у банку. Між кредитною організацією та новим власником автомобіля укладається договір на відшкодування відсутньої суми.

Якщо ви купуєте автомобіль в кредит, він зобов'язаний надати банку повний пакет документів

Інші варіанти реалізації

Існує альтернативний спосіб, що дозволяє продати автомобіль, який знаходиться в автокредиті. Дія здійснюється через нотаріальну контору, в якій оформляється довіреність. І покупець, і продавець повинні бути згодні з виконанням дії.

Проведення операції пов'язане з ризиками. Справа в тому, що передача грошових коштів і отримання паспорта машини ще не роблять покупця господарем транспортного засобу. При необхідності колишній власник автомобіля може скласти нову довіреність і відновити переданий ПТС в ГИБДД.

Наявність документів дозволить людині повернути машину на законних підставах. Претензії покупця державні органи враховувати не будуть.

Довіреність діє 3 роки. Після завершення терміну покупець повинен переоформити документи на іншого члена сім'ї. Однак виконати дію людина не зможе через те, що не є власником автомобіля.

Всі права знаходяться в банках до повного погашення заборгованості за кредитом та зняття обтяження. Якщо за цей період часу машина була знята з обліку і переоформлена, для отримання нової довіреності потрібно пошук старого власника.

В якості страховки покупець може зажадати з продавця складання розписки про передачу грошей.

відповідальність

Якщо автомобіль узятий в кредит, а заборгованість перед банком ще не погашена, процедура продажу займе тривалий проміжок часу. Власник транспортного засобу має в обов'язковому порядку отримати дозвіл банку.

Якщо людина вирішить піти іншим шляхом і продасть автомобіль без повідомлення кредитної установи, він буде притягнутий до відповідальності. Фізична особа змусити заплатити штраф в розмірі до 120 000 рублів або позбавлять волі строком на 2 роки.

Суворість покарання визначається судом залежно від ситуації, що склалася. Практика показує, що громадяни, самовільно продали автомобіль, на який не було виплачено займ, відбутися штрафом. Однак бувають випадки, коли людину позбавляють волі.

Крім проблем з банком у людини можуть виникнути неприємності зі страховими компаніями. Вони розцінюють реалізація автомобілів без повідомлення та отримання дозволу як необгрунтоване збагачення і незаконне використання чужих грошових коштів. Щоб уникнути можливих проблем, не слід переступити межу закону.

перевагою оформлення автомобіля в кредит в салоні є економія часу позичальника, але необхідно уважно вивчити договір - відсотки за таким кредитом можуть виявитися трохи вище, ніж при оформленні у банку.

Коли має сенс звертатися за допомогою в оформленні автокредиту, читайте поради фахівців тут .

З скільки років дають автокредит, відповість стаття по цим посиланням .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online