По той бік: як живуть бомжі по всьому світу

  1. США
  2. БРИТАНІЯ
  3. ЯПОНІЯ
  4. АВСТРАЛІЯ
  5. РОСІЯ
  6. МАРОККО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Напередодні в Пермі відкрився пункт допомоги людям без певного місця проживання. як пишуть місцеві ЗМІ, «пункт обігріву для бездомних являє собою великий армійський намет площею 60 квадратних метрів, тут можуть розміститися близько 20-ти чоловік» За задумом організаторів, там бомжів будуть не тільки відігрівати і годувати, а й спробують повернути їх до нормального життя. А в найближчу п'ятницю вже в Благовєщенську пройде благодійна акція, спрямована на надання допомоги особам без певного місця проживання. В умовах гримнула морозів своєчасна допомога таким людям може врятувати життя.

На тлі зимових холодів «МИР 24» розповідає про те, як живуть люди без певного місця проживання в різних країнах, які у них права і обов'язки, як вони одягаються і звідки беруть гроші на життя.

США

Не так давно в прокат вийшов новий фільм з секс-символом минулого століття Річардом Гіром - «Перерва на бездумність». У ньому Гір грає людину без певного місця проживання, від якого відвернулася сім'я. Головний герой Джодж - житель Нью-Йорка, аж ніяк не маргінал: він не вживає алкоголь або наркотики і веде цілком собі порядний спосіб життя. Без даху над головою він залишився, тому що пішов від дружини і замість того, щоб обзавестися власним житлом, вважав за краще кочувати з дому однієї коханки в будинок іншого. Часто Джорджу доводиться стикатися з американської бюрократією, щоб отримати право на нічліжку, безкоштовне харчування і соціальні пільги, які все ж існують.

За оцінками міністерства житлового будівництва і міського розвитку США, до початку 2013 року без даху над головою було близько 3 мільйонів чоловік, найбільше скупчення бездомних припадає на Лос-Анджелес. В Америці існують санкціоновані і несанкціоновані наметові табори для бездомних. Примітно, що в наметах, в яких живуть бомжі, можуть стояти нові телевізори і комп'ютери, а багато бездомних зовні не сильно відрізняються від звичайних громадян.

Найчастіше бездомними стають американці, яким доводиться платити за оренду житла від 50% свого заробітку. При цьому багато бомжі забезпечені роботою, але отримують недостатньо для оплати оренди. Саме для таких людей в США існують спеціальні програми, держава надає пільгове їм житло, за яке людина повинна платити лише 30% від суми, проте багато «бомжі» вважають за краще здавати ці квартири в повну ціну і жити в нічліжках або на вулиці. Щоб потрапити в нічліжку, людині треба простояти кілометрову чергу, після чого він отримає ліжко, можливість вимитися і поїсти.

Крім того, бездомні отримують допомогу по безробіттю в розмірі 1200-1500 доларів в місяць.

Часом бомж в США живе настільки добре, що може дозволити собі бути вегетаріанцем, тому не дивуйтеся, якщо вирішивши віддати йому недоїдений вечерю з ресторану, почуєте питання про те, що саме там знаходиться.

БРИТАНІЯ

Згідно з даними Фонду Джосефа Раунтрі за останні роки кількість бездомних у Великобританії зросла на 6%, а в Лондоні - на 10%. Однак, на відміну від США, де бездомні живуть в основному за федеральний бюджет, в Великобританії велику підтримку надають благодійні організації. При цьому власники подібних хостелів не заперечують і наявності державного фінансування.

Бомжі в Великобританії найчастіше не мають не тільки роботи, але і освіти, багато хто страждає різними психічними захворюваннями, алкоголізмом і наркоманією.

За законами країни, якщо бездомними оголошує себе ціла сім'я, то держава зобов'язана поставити її в чергу на соціальне житло, яке має обов'язково знаходиться в тому ж районі, де проживала сім'я раніше і де вчаться діти. Як правило, знайти таке соціальне житло не просто, але так як держава не має права вигнати цих людей на вулицю, їх іноді селять навіть в дорогих готель і особняках

ЯПОНІЯ

Японські бездомні відрізняються від «колег» решти світу. Тут бути бомжем - це стиль життя. Це японці, які не хочуть працювати, але у більшості з них є квартири - їх вони здають. Багато стають бомжами, тому що хочуть спокутувати гріхи минулого. Типовий бомж в Японії - це чоловік 50-60 років, який живе в акуратному будиночку з картону і брезенту, при цьому наркоманія і проституція в цьому середовищі не вітається.

У японських бездомних свій строгий кодекс поведінки: вони не сперечаються з поліцейськими, не відбирають один у одного спальні місця, не крадуть коробки з магазинів.

Але ось з соціальним забезпеченням з боку держава в Японії все не так добре, як в США і Великобританії. Точніше, все погано. Людина без прописки не може тут влаштуватися на роботу, не має права на соціальні виплати і навіть на отримання спадщини.

АВСТРАЛІЯ

У далекій Австралії для бездомних є свій термін - «ночующее на вулиці населення». На відміну від перерахованих вище країн, бездомними тут найчастіше стають молоді люди у віці від 15 до 19 років, при тому більшість з них - дівчата. Всього відсоток бездомних в країні не перевищує одного.

В Австралії теж є спеціальні місця, де бездомні можуть переночувати. Крім держави допомогти тут бомжам намагаються і звичайні громадяни. Наприклад, не так давно була відкрита перша пральня для бездомних і навіть безкоштовна перукарня.

РОСІЯ

У Москві для бездомних існують будинки нічного перебування, але в них можна зареєструватися тільки в тому випадку, якщо раніше людина був прописаний в Москві. У більшості регіонів нічліжок немає зовсім. У Росії 75% бомжів - це працездатне населення у віці від 20 до 50 років.

З державною підтримкою бездомних в Росії справа йде неважливо. Посібники для бездомних в Росії немає, так само як і пільгового житла. Найчастіше російським бомжам допомагають всілякі благодійні та релігійні організації. Такі, як «нічліжка», яка кілька років тому домоглася того, щоб всі постояльці міських Будинків нічного перебування (ДНП) отримували тимчасову реєстрацію, наявність якої полегшує реалізацію багатьох прав, в тому числі права на працевлаштування. Але подібні організації діють лише у великих містах. Наприклад в Москві їх всього п'ять.

Наприклад в Москві їх всього п'ять

МАРОККО

У Марокко однією з найгостріших проблем є бродяжництво дітей. Підростаюче покоління живе там на вулицях місяцями, роками, а деколи і все життя. Діти втікають на вулицю від насильства і убогості в родині, але знаходять більш суворий світ, який живе за своїми законами. Часто батьки таких дітей самі відправляють їх на вулицю, через те, що в сім'ї немає грошей, щоб прогодувати всіх, а часом маленькі марокканці тікають самі, так як сім'я починає їх використовувати в якості основного заробітку.

Міжнародна правозахисна група «Human Rights Watch» не раз заявляла про те, що права бездомних в Марокко постійно порушуються. Люди часто потрапляють під поліцейські облави на вулиці, живуть у вкрай антисанітарних умовах і навіть піддаються регулярному побиттю.

В країні існує кілька благодійних організацій, які намагаються допомогти бездомним. Наприклад, «Муватан а Шарія» - асоціація, яка діє ще з 1901 року і намагається допомогти дітям і матерям-одиначкам. Одним із завдань центру є культурний обмін між Марокко і Францією.

Ще існує денний центр для безпритульних дітей - «Центр Аль Карама», де намагаються нагодувати дітей і залучити їх в суспільне життя.

Катерина Дегтярьова

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online