Як позбутися від боргів: 8 рад

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ЄРЕВАН, 15 листопада. Новини-Вірменія. Кращий спосіб не мати боргів - це не робити їх. Як кажуть: береш чужі гроші на час, а віддаєш свої і назавжди. Однак в силу різних обставин люди часто змушені брати кредити або позичати у друзів, або ще десь. На жаль, не всім вдається вчасно і безболісно розрахуватися з боргами, чому є чимало причин: недостатній рівень доходу, фінансова малограмотність, непередбачені ситуації і багато іншого. У зв'язку з цим важливо знати, як можна позбутися від боргів і здобути фінансову свободу. Агентство «Новини-Вірменія» представляє покрокову інструкцію, яка допоможе вам у досягненні цієї мети.

1. Підраховуємо загальну суму боргів

В першу чергу, визначитеся з кількісним та якісним складом своїх боргів, тобто проведіть свого роду їх інвентаризацію, із зазначенням суми, імені кредитора і відсотків, якщо такі є, а також термінів погашення і щомісячних платежів. Отримавши підсумковий результат, порахуйте свої доходи за місяць. Виходячи з цього ви зможете визначитися, на яку суму можете розраховувати. Щоб виплутатися зі складної фінансової ситуації, вам доведеться навчитися контролювати свій бюджет.

2. Правильно складаємо бюджет

Правильно складаємо бюджет

Після того, як ви розібралися із загальною сумою заборгованості і розміром щомісячного доходу, потрібно починати економити кошти. Бюджет повинен враховувати всі ваші витрати, але не повинен включати ваші борги (для боргів складається окремий бюджет). У бюджеті вказується сукупний дохід, сукупний витрата і сукупний надлишок. Дуже важливо неухильно дотримуватися бюджет. Якщо людина при складанні свого фінансового плану чогось не врахував, то через два-три платіжних циклу бюджет завалиться. Тому в обов'язковому порядку слід включати в бюджет всі можливі витрати.

В першу чергу з'ясуйте, що вам необхідно купити, а без чого можна обійтися. Це можна зробити, проаналізувавши свої витрати. Наприклад, комунальні послуги, стільниковий зв'язок, інтернет, продукти харчування і деякі інші категорії витрат відносяться до обов'язкових. А в іншому доведеться себе обмежувати. Людина, яка вирішила позбутися боргів, в найближчі місяці не зможе витрачати гроші на всякі дрібниці і задоволення. Потрібно не піддаватися спокусі придбати річ, яка подобається, про яку давно мріяв. Винятки тут неприпустимі. Якщо ви будете робити собі поблажки, то ніколи не зможете виконати всі пункти плану і будете вічним боржником. Це може привести до збільшення боргу і збільшенню "фінансової кабали".

3. Підвищуємо свій дохід

Підвищуємо свій дохід

Хоча економія і контроль бюджету - це дуже ефективні методи, які дозволять вийти з боргів, все ж набагато результативніше буде зростання доходу. Причому годиться будь-який легальний заробіток. Це може бути підробіток на стороні, де можливий гнучкий графік, або один з варіантів віддаленої роботи, яка дозволить отримувати кошти, не виходячи з дому, наприклад, фріланс. Чим більше грошей ви зможете виділяти щомісяця на оплату боргів, тим швидше ви від них позбудетеся.

4. Тимчасово припиняємо накопичення


Вам доведеться забути про відкладення "на чорний день", поки не позбудетеся від боргів. Більш того, якщо раніше вже була відкладена будь-яка сума, її слід направити на покриття боргів. Якщо у людини є депозит і кілька кредитів, йому слід розуміти, що відсотки по позиках зростають значно швидше, ніж прибутковість по вкладу. Тому нерозумно залишати гроші на вкладі, якщо у вас непогашений кредит.

5. Знижуємо кредитне навантаження



На думку багатьох, щоб роздати наявні кредити, ні в якому разі не варто брати нові. Однак це не зовсім так. Якщо у боржника є кілька маленьких позик, то набагато простіше об'єднати їх в один великий. Цей метод називається уніфікацією, він дозволяє знизити кредитне навантаження, але не піти від обов'язку погашення. Якщо дозволяє кредитна історія, можна також скористатися рефінансуванням. Слід пам'ятати, що вирішувати проблему боргів таким способом можна тільки в крайньому випадку.

6. Тимчасово відмовляємося від кредитних карт

Тимчасово відмовляємося від кредитних карт

Кредитка - підступна річ. За статистикою ми витрачаємо до 30% більше, використовуючи кредитні карти і електронні гроші. З її допомогою можна дуже легко влізти в борги, але вона в певній мірі може і допомогти позбутися від них. Якщо людина має в своєму розпорядженні кредитною карткою з низьким відсотком, то він може використовувати її для розрахунку з більш дорогим кредитні борги. Для успішної реалізації плану по позбавленню від боргів краще повністю відмовитися від використання кредитних карт і повернутися до них, коли ваше фінансове становище стабілізується.

7. Складаємо "боргової" бюджет


Якщо в звичайному бюджеті зазначено, скільки грошей у вас залишилося після всіх витрат, то боргової бюджет показує, скільки ви повинні і скільки вам потрібно заплатити за кожним конкретним борговим зобов'язанням. Коли в звичайному бюджеті утворився профіцит, його потрібно перенести в борговій бюджет. Надлишки в звичайному бюджеті є основним джерелом погашення боргу і головним провідником до фінансової свободи.

8. Не запускаємо ситуацію з будь-якими платежами

Крім кредитів і позик, можуть бути й інші зобов'язання, які вимагають оплати (комунальні платежі, аліменти, податки, штрафи і т.д.). Якщо ви не будете оплачувати будь-яке з них, то у вас виникнуть серйозні проблеми, аж до суду з усіма витікаючими наслідками. Тому не варто запускати ситуацію, відтягуючи платежі. При виникненні перших труднощів, зокрема, з банками, потрібно відразу звернутися до кредитора, щоб знайти вихід. При цьому обов'язково потрібно продемонструвати своє бажання заплатити неустойку, якщо ви визнаєте її. Дієвим способом буде розстрочка, за допомогою якої може погашатися практично будь-які борги.

висновок

Якщо у вас вистачить сили волі, бажання і завзяття пройти цей нелегкий шлях, ви знайдете фінансову свободу, безцінний досвід вирішення складних фінансових проблем і, звичайно, ви вже не допустите повторення цієї ситуації. -0-

Матеріал підготовлений в рамках спільного проекту "Фінансова грамотність" АМІ "Новини-Вірменія" і центру щодо захисту прав споживачів і фінансової освіти Центрального банку Вірменії.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online